Followers 0

Dobijanje madjarskog drzavljanstva

352 posts in this topic

Ne treba preterivati, oni čiji preci su rođeni u Bosni ne mogu dobiti državljanstvo. Gleda se mapa Mađarske kraljevine a ne Austro-ugarske.

Bosna nije bila u sastavu Mađarske, kao ni Dalmacija. Ali recimo Zemun i ono što je danas Novi Beograd (a ne računa se kao deo Vojvodine) jeste.

Evo ako treba obrazac:

www.nyirhalo.hu/nyomtatvany/anyakonyv/honositas.rtf

Ne treba preterivati, oni čiji preci su rođeni u Bosni ne mogu dobiti državljanstvo. Gleda se mapa Mađarske kraljevine a ne Austro-ugarske.

Bosna nije bila u sastavu Mađarske, kao ni Dalmacija. Ali recimo Zemun i ono što je danas Novi Beograd (a ne računa se kao deo Vojvodine) jeste.

http://historicaltextarchive.com/hungary/map8.gif

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kingdom_of_Hungary_counties_(sk-Bih%C3%A1rska).svg

A sta ako zivim u Zemunu i Baba mi tokom 1. rata bila u zarobljenistvu u Austrougarskoj, tj Madzarskoj? ;D

Nije važno gde ti sada ziviš. Važno je da li je baba (zarobljenik :)) rođena u ondašnjoj Mađarskoj i tako to, već gore napisano.

Zbunjuje me ovo "ethnic Hungarian" koje se cesto pojavljuje vezano za temu. Ono sto sam uspeo da iskopam jeste da mi je pradeda rodjen u tadasnjoj Nagykikindi tj Kikindi 1892. , zna se da je bio u Austrougarskoj vojsci i da je pricao madjarski (za konzula ce biti zanemarljivo to sto nije voleo Madjare i sto se deklarisao kao Srbenda ;D). Ali i dalje ne kontam da li me taj papir + znanje jezika kvalifikuje za pasos...sve zbog tog "ethnic Hungarian"...A mozda i pomogne sto se ne prezivam na -ic  :)

Ako neko ima info, nek razjasni to ethnic-arenje...

Pretender:

Kod mene je ista situcija  (i grad), i Mađari su napisali da je "ethnic Hungarian".

Ovo je postalo preteško prelazimo na private.

Koliko znam ti si iz Mokrina i moraš da se popneš na ludaju da bi video Kekendu. :)

Rodjen sam u Kekendi :) A i Mokrin je na vecoj nadmorskoj visini, tako da mi ne treba ludaja ;)

@Panonski - na ljubav preko zice mi odgovara automat  :(  U medjuvremenu sam razjasnio iz nekoliko izvora, moze da prodje prica...tako da se od odmah bacam na madjarski  ;D

Evo zvanicnog http://www.allampolgarsag.gov.hu/images/angol.pdf.

Doduse, pise da se pasos ne dobija automatski, vec se podosi po odredjenoj proceduri. Hrabro cu pretpostaviti da je to formalnost nakon dobijanja drzavljanstva.

Over and out.

Eto me za xy meseci/godina sa izvestajem iz konzulata.

Nije važno gde ti sada ziviš. Važno je da li je baba (zarobljenik :)) rođena u ondašnjoj Mađarskoj i tako to, već gore napisano.

Baba je rodjena u aneksiranoj Bosni i Hercegovini.

@Lazar...ne da nisam na nuli, nego sam u minusu sto se madjarskog tice  :( Proveo sam dosad sigurno 2-3 meseca sveukupno u Madjarskoj i skupio sam 100 reci. I pride navukao bad attitude i prema jeziku i prema narodu. Kad god neko popljuvava moj narod, ja navodim Madjare kao gore  ;D A predstoji mi krvav rad da bih postao...Madjar...slatki zivotni paradoksi  lol::

Za sad ni situacija ne obecava. Niti jedna skola u BG ne drzi kurs madjarskog...jos nisam nasao nikog ko drzi privatne casove...tako da cu raditi sam na osnovu materijala koje sam skinuo sa neta (20ak knjiga, recnika i slicno + Pimmsleur) prvih mesec-dva, onda sledi cest boravak u NS ili Subotici jos mesec-dva, a zatim 2-3 meseca Szegeda ili Budimpeste. Isprva mi je delovalo previse optimisticno cca 6 meseci za ucenje madjarskog jer sam cenio da je potreban B2-C1 nivo za prolaz, medjutim iz vise slucajeva sam saznao da je dovoljan B1, cak i A2 nivo konverzacije, pride da se zna popuniti formular (moguce da se i to kao i autobiografija pise kuci). Sad me vec prilican broj drugara iz Madjarske (pretezno bilingvalno drustvo iz Szeged-a) ubedjuje da ako se ozbiljno posvetim i zbrzam pricu, mogu da sve odradim za 2-3 meseca...Ne deluje mi da ce mi pomoci postojece znanje prilicnog broja jezika...

U odnosu na opciju cekanja 10 godina za austrijsko drzavljanstvo (pride ne dozvoljavaju dvojno), cak i godinu dana ucenja madjarskog ne deluje previse...pogotovo sto od skora Madjare u Austriji izjednacavaju sa Austrijancima na trzistu rada, te bi mi drzavljanstvo resilo i mnogo problema na tom polju u Austriji...

Svaki savet, ideja, pomoc su dobrodosli...

@Lazar...ne da nisam na nuli, nego sam u minusu sto se madjarskog tice  :( Proveo sam dosad sigurno 2-3 meseca sveukupno u Madjarskoj i skupio sam 100 reci. I pride navukao bad attitude i prema jeziku i prema narodu. Kad god neko popljuvava moj narod, ja navodim Madjare kao gore  ;D A predstoji mi krvav rad da bih postao...Madjar...slatki zivotni paradoksi  lol::

Dok budeš naučio jezik zavolećeš i jezik i narod. A da, kad budeš položio zakletvu moraćeš da otpevaš himnu i da odrecituješ ovo: http://en.wikipedia.org/wiki/Sz%c3%b3zat Kako su meni rekli u ambasadi, moraš znati svih 13 strofa.

@Chaba - ma naravno, ja sam to vise posalicno..nemam nikakvih predrasuda ni prema jednom narodu.

jel moze neko da napise detaljnije koji obrazac treba pored dokaza o precima,slike i u koji konzulat treba predati... ?

hvala unapred

Obrazaca ima vise. Ja sam u nekom predhodnom topiku stavio link.

U bilo kom konzulatu, kao i bilo kojoj opstini u Madjarskoj.

pozdrav svima.i ja sam u istom problemu kao i vi.majka mi je madjarica ali ja sam na nuli sa madjarskim.nabavio sam nekoliko madjarskih filmova i nekoliko holivudskih sa madjarskom sinhronizacijom pa ako je neko zainteresovan rado cu pomoci

Posto me ovde samo Dragance stiti i postuje, kupicu mu rolovanog mokrinskog sira!!!

Mozda mogu nekog da uputim na profesoricu madjarskog iz N Sada, koja je drzala nasoj cerki casove madjarskog,koji sam joj ja "uvalila" da ga  uci , jer je otac Madjar nije naucio rec....pa ako nekom treba....Zena radi na Filozofskom fakultetu, ali drzi casove...

Posto me ovde samo Dragance stiti i postuje

Nista manje ni vise nego i svakog drugog pristojnog novajliju :)

kupicu mu rolovanog mokrinskog sira!!!

Bez podmicivanja, molim, bar ne ovako javno ;D

Nego, drzimo se teme!

Moze li mi neko dati informaciju gde se mogu naci formulari za apliciranje za dobijanje madjarskog drzavljanstva?

Znao sam da postoji neki razlog za moju zbunjujuću želju da naučim mađarski  lol::

Da li neko zna da li ovo važi za celu teritoriju bivše Kraljevine Mađarske ili samo za Vojvodinu, konkretno me interesuje za deo današnje Hrvatske, županiju Lika-Krbava?