Followers 0

Berlin ?

102 posts in this topic

Jel moze neko da mi kaze neke dobre tipsove i trikove za Berlin ?

Cega se paziti ? gde klopati ? sta videti ? i ostale neke korisne informacije ?

Hvala :)

Obavezno: Zooloski park, Checkpoint Charlie, Muzej Holokausta

Imas negde u centru neke ogromne crne blokove, meni je to bilo bas zanimljivo: http://www.flyingoranges.com/img/21091583/Cubes.jpg

Jeftinu klopu mozes naci svugde, generalno hrana je jeftinija nego u Sloveniji. Kod Turaka mozes kupiti kebab za 1 evro sto je cak jeftinije nego (giros) u Srbiji!

Ti "neki ogromni crni blokovi" su Memorijal Holokausta  :)

Šta videti zavisi od tvojih interesovanja. Ako te interesuje život iza gvozdene zavese, onda npr. - Muzej DDR i Memorijalni centar u Bernauer strasse. East Side gallery je interesantna.

Osvrt na nazi režim u Topographie des terror, muzeju na lokaciji nekadašnjeg sedišta Gestapoa.

Moji favoriti: Story of Berlin - muzej o samom gradu, filmski muzej na Potsdamer Platzu, muzej kompjuterskih igara (www.computerspielemuseum.de), muzej Helmuta Newtona. Ako volis galerije moderne umetnosti - Hamburger banhof, nekadasnja zeleznicka stanica pretvorena u galeriju.

A ako baš voliš "klasične" muzeje onda Pergamon i ostali na Ostrvu muzeja.

Jeftine klope ima u Kreuzbergu, Friedrichshainu mada su cene uglavnom svuda povoljne, negde i jeftinije od Beograda.  Jedi curry wurst, vozi bicikl i obiđi i berlinske parkove.

Kupola Reichstaga je odličan doživljaj ali nisam sigurna da sad može samo da se stane u red kao ranije. Mislim da su zbog terorističkih pretnji uveli obaveznu najavu 3 nedelje pre posete. Pogled sa Statue pobede je odličan, jedino ne znam da li je otvorena jer su je renovirali pre par meseci.

Busevi 100 i 200 staju na svim "turističkim" lokacijama.

Napustene a jako interesantne lokacije: www.abandonedberlin.com

Ako se setim još nečeg - dopisaću  :) Moj omiljeni grad u EU  :)

Uvece, a mozes i tokom dana, obavezno poseti Studio 54. Dobar provod zagarantovan, atmosfera skroz opustena, mnogo maladih ljudi iz citavog sveta. Tu se nalaze i ateljei, pa mozes popricati sa umetnicima i videti neka njihova dela.

Sto se tice prevoza, dobili smo "instrukcjie" od ljudi koji tamo zive da se mozemo i svercovati sto smo i cinili. Doduse, bili smo u centru, tako da smo prevoz retko koristili, ali ja kontrolu ni u busu ni u metro nijednom nisam videla. Ne preporucujem tebi, ne znam kakva je situacija sada, ali eto cisto da znas.

Hrana je jeftina kako u prodavnicama, tako i u restoranima. Imaju tokom dana neke akcije, nesto kao "happy hour", secam se da je za nas troje kompletan rucak sa supicom i glavnim jelom kostao 11e.

Što se prevoza tiče, svakog poslednjeg vikenda u mesecu, single ticket važi ceo dan, što se poprilično isplati. Kada sam bila pre 3 meseca, bilo je dosta kontrole u metrou i s-bahnu, pa ti je moj savet da se ipak ne švercuješ, bar ne na dužim relacijama. Hrana se kao što su već rekli svuda može naći povoljno.

Jao ljudi hvala vam puno..vec sam ispunio svih 7 dana :) hehe

Ali nisam zna za muzej kompijuterskih igara.. to me je posebno odushevilo kao jednog gejmera haha, to bukvalno jedva cekam :D

Posto sam i sam umetnik i ovaj Art Info me je bash extra. :)

Kako je uvece sto se tice provoda.. ? Povrataka iz istog ? 

Ja sam u Holidey Inn-u na granici Mitte-a i Kreuzberga ..blizu Carlija..pa kapiram da cemo  dosta toga moci i peske da obidjemo al ta karta za ceo dan mi zvuci skorz ok.

Da cuo sam da je taxi jako skup i da ga ne treba nikako uzimati..pa me znaima od Ajrodroma taj neki bus TXL ili kako vec.. kako ide ..?

Ako se setite josh neceg dopishite ..i HVALA josh jednom :)

Sistem javnog prevoza je odličan, tako da nema problema prilikom povratka noću. U-bahn i S-bahn voze do 01h a onda imaš buseve do 05h. Pogledaj na www.bvg.de sve što te zanima u vezi prevoza, uključujući i bus sa Tegela. Nema potrebe uzimati taksi sa aerodroma, busevi voze za oko 3 eur.

Ima gomila malih nezavisnih galerija u Mitteu (Auguststrasse) i u Kreuzbergu. Treba videti i radove preostalih umetnika u Kunsthaus Tacheles u Oranienburger strasse 54, dok ne sruše zgradu.

Da cuo sam da je taxi jako skup i da ga ne treba nikako uzimati..pa me znaima od Ajrodroma taj neki bus TXL ili kako vec.. kako ide ..?

Jeste, TXL je ekspresni autobus koji ide od Tegela, praktično kroz centar grada do Alexanderplatz-a. Karta za njega je ista kao i za bilo koji drugi vid prevoza.

Jel mozete da mi preporucite neke jeftine a dobre restorane da ne moram da jedem u meku :D :D ?  :pivoooo:

Ma ne mora da se jede u Meku, u najgorem slučaju, svaki tržni centar ima svoj food hall sa dobrim izborom hrane (od azijske do nemačke). Alexa tržni centar je ok za to, na primer. Za 5-6 eur može lepo da se jede.

Vijetnamski restorani (ukusno i jeftino) u Mitte-u: Monsieur Vuong (Alte Schönhauser Straße 46) i Ho Vang (Rosa-Luxemburg-Straße 17). Dva ruska: Pasternak (www.restaurant-pasternak.de) i Cafe Gorki Park (Weinbergsweg 25). Curry kobasice u Curry 36 u Kreuzbergu (Mehringdamm 36, istoimena stanica U-bahna). Kebab i falafel po turskim, libanskim i ostalim lokalima u Kreuzbergu, oko Kotbusser Tor-a, na primer. 

Mnogo vam Hvala! :)  Ne mogu da docekam sredu da poletim..:D

Moram sad sve ovo da odstampam hah :D

Neznam jel neko napisao ali jedan post gore dole nikome nece da smeta.

Obavezno uzmi Uban Kartu kako bi se lakse snalazio po Uban/Metro prevozu.

Kupi dnevnu kartu, kosta 3.5e i vazi do 03:00 sledeceg dana.

U javnom WC-u stedi vodu jer je ogranicena pa moze da ti se desi da ti ostanu nasapunjane ruke  :)

Ako se penjes na crne kocke - Memorijal Holokausta, nemci ce te jako cudno gledati a mozda ti neko i pridje nebi li te obavestio kako to nije lepo

Klopa po Berlinu je uglavnom jeftina, samo bezi iz centra jer po obicaju ubijaju turiste sa cenama

Mi smo se hranili u LIDL supermarketu i uglavnom smo za dve masine koje unistavaju hranu :) trosili oko 10e dnevno

Lepo se provedi i kad si vec u Berlinu mozes i do Amsterdama da skocis  :)

Vec dve nedelje hocu ovde nesto da postavim, a nikako da se smislim. U Berlinu oni muyzeji na onom ostrvu, bar vecina njih je besplatna tokom nekog odredjenog vremena, znam da je bilo nesto poslepodne, ali ne znam da li je to samo odredjenog dana ili svcaki dan, treba pitati u turistickim informacijama. Muzeji meni nisu bili zanimljivi, gomila antickih statua, ali mozdqa ce nekom biti.

Vec sam pricao za flase, za  prazne flase i limenke u berlinu se vraca provizija koju je onaj koji je flasu ili limenku kupio uplatio pri kupovini. Svaka flasa i limenka ima razlicitu cenu. i pored bar koda treba da ima dve crne flase, sto znaci da vredi. Obavezno trazite sluku sa te dve crne flase posto u Berlinu posebno oko radnji gde se prodaju kebabi imate mali milion nekih: turskih i arapakih flasa od voda i sokova, koje ne mogu da se zamene za pare.

Neko je pominjao Krojcberg, to je odlican deo grada. Inace nekad je bio maltene na gtranici istocnog i zapadnog Berlina, pa je malo ljudi tu htelo da zivi. Tako je pocelo doseljavanje turskih emigranata, i Krojcberg je postao mali Istanbul, onda su za njima dosli razni> umetnici, alternativni ljudi i sta ti ja znam. Danas je Berlin manje vise ceo takav. U Krojcbergu se meni svideo Gorlitzer park (ili tako nesto), velik park gde ljudi mahom sede i piju pivo, a tamnoputi dileri ih nude hasisom.

Dolaskom tih alternativnih ljudi Krojcberg je malo izgubio  na svojoj autenticnosti, i novi mali Istanbul postao je Neukoln. Ovaj deo grada je do jaja. Ima milion barova kao i Krojcberg. Pored toga je pun nekih turskih i siptarskih kladionica ispred kojih ceo dan i skoro celu noc stoje neke grupe sumnjivih ljudi i tu kao  bleje ili sta vec. Inace nema nase lige u listama iako ima: hrvatska, slovenacke,rumunska...

Ako neko bude uzimao onu kari kobasicu nek obrati paznju da li ce mu dati hleb sa njom, posto hoce da ti za cenu kobasice daju samo kobaju u nekom kartonu pa onda traze jos para za lepinju, jednom sam se gadno posvadjao zbog ovoga.

Ja posto sam bio bas bas na budzetu, uglavnom sam jeo konzerve sto je ovde bas dosta jeftino, ima neka konzerva od 800g, znaci ko dve ove nase, i kosta 60-70 centi, ima grasak, pasulj i neko socivo (skuvano jelo sa mesom slicno nasem pasulju, grasku... nema sa fasiranom sniclom:)

Problem u Berlinu moze da vam budu voda i wc retko gde ce vas pustiti besplatno da obavite nuzdu ili dati vam casyu vode. Bolje pitati za vodu ove iz kebab radnji. Sto se wc-a tice to je stvarno ne pravda, ja sam se uvek zestoko protivio autoritetu baba-sere i trudio se da ne dajem pare za fizioloske potrebe, ali u Berlinu nema baba sere, ovde je nesto jos gore, ima onih resetaka kao na autobuskim stanicama, tako da jedino da preskocis sto i nije problem, ali uvek ima neka kamera. Veoma varvarski ako mene pitate.

Sto se tice prevoza ja ga nisam placao, ali uopste. Jenom zamalo da me uvati kontrola , ali sam izleteo iz vcagovne metroa. Dobri su oni vozovi u metrou koji nemaju pregrade izmedju vagona (kao tramvaj) pa vidite ove popadace jos od prvog vagona. Inace govorili su mi da su kontrolori u Berlinu zajebani, ali nisu me uhvatili pa ne mogu da sudim.

Okolina Aleksandar placa je do jaja ima neki park kod onog tornja gde je u blizini supoermarket, i dosta ljudi pije tu, takodje je ovo odlicno mesto za skupljanje flasa, posebno poslepodne.

Inace te fore preturanja po djubretu u Berlinu su skroz normala, tih dumpster divera , kao i alkosa i comana koji ovo reade ima mali milion, tako da nemo da vas je stid. Pametno bi mozda bilo kupiti rukavice zbog higijene. Ti dumpster diveri u Berlinu cak imaju i svoje pijace. Npr jedan kopa po smecu nekoliko pekara, jedan po pijacama, jedan po restoranima... I onda se skupe na dogovorenom mestu (pijaci) i razmenjuju svoja dobra. Ne znam gde je ovo, al mogu da saznam.

Takodje imate Mauer park nedeljom. Ovde se odrzava buvljak i jos neke stvari nedeljom i nagrne gomila ljudi. Ja sam video neki karaoke event na kaucsurfingu, kontao sam da ce to biti neki fazon 10-15 surfera peva karaoke, ali kad sam otisao zblanuo sam se. Ima neke tribine u dnu kojih hje lik sa velikim zvucnicima i lap topom, a na tribinama ima bar jedno 2000 ljudi, znaci kao da imate svoj koncert. Prijavite se na neku listu cekanja i onda kroz jedno 2 sata vas prozovu da pevate, bas je super zajebancija. Ima neki lik sa portabl friziderom koji prodaje pivo, beriner pilsner za 2 eura, da sam saznao za ovo ranije a ne pretposlednji dan mog boravka , prodavao bi pivo tamo i 100% bi uzeo bar 150-200 eura na dan (tj nedeljno).

Osim karaoka, imate kao sto rekoh buvljak, ljude koji peku rosytilj, razne svirace, plesace, plesacice (ja se zaljubio u jednu). Znaci mauer park nedeljom je obavezna stvar.

Bravo! Slažem se 100% za Krojcberg i Neukoln. Krojcberg je sada pun hipstera, "alternativaca" na koje "starosedeoci" (Turci, Arapi, itd...) gledaju sa blagim zgražanjem. :D Ovo za Mauer park nisam imao pojma, moraću sledeći put da vidim...

Nevidjeno...proveo sam se nikad bolje :) Hvala svim na preporukama i savetima :)

Na zalost ili na srecu ne znam ali u Berlinu covek moze 7 dana da ide samo u jedan muzej i da ga celog ne obidje koliko tamo ima stavri da se procita,vidi i nauchi. Sad da odem ponovo josh10 dana ne bi mi bilo dosta. Bio sam i na Buvljaku u Mauer parku u nedelju ali nije bilo karaoka zbog hladnog vremena..ali je bio koncert u parku neki jazz bend koji me odushevio ..totalno ludilo.

Ne znam ni sam sta bi izdvojio..sve u svemu vrhunski provod. 

evo i ja da ostavim koju informaciju vezanu za Berlin , pa možda nekom i zatreba :  cene za prevoz ( voz , metro , autobuse , tramvaje )

zona  AB  2.3e  , zona  BC  2.7e  , zona  ABC 3.0e

imate varijantu i one-day ticket

AB  6.3e ,  BC  6.6e  ,  ABC 6.8e

ima opcija i Small group ticket , do 5 osoba u grupi

AB 15.0e  . BC 15.3e , ABC 15.5e 

zatim Berlin City Tour Card

AB 48h - 15.9e  ,  AB 72h - 21.9e  , AB 5days 28.9e  ;  ABC 48h - 17.9e  , ABC 72h - 23.9e  , ABC 5days - 33.9e

Cene ulaznica : penjanje na toranj 11 e , zološki vrt 13 e , olimpijski stadion 4 e.

Kako stici Orange Ways-om do Berlina?

Jel mora iz Budimpeste ili moze i iz NS ili BG

Koja je najbrza i najjeftinija varijanta

Pa možeš Fudeksom koji vozi za Orangeways iz BG ili NS do Budimpešte pa odatle u drugi bus za Berlin. Ali busom do Berlina nije ni nabrža a ni najeftinija varijanta. Easyjet je brži i jeftiniji  :) a ima i JAT akcije za oko 100 eur.

Postoji li neka fora za jeftinije telefoniranje? Mislim na javne govornice a ne na mobilni. Npr. u Grčkoj postoje neke kartice za međunarodne razgovore i drugarica se sita ispričala za 5 evrića.

Takođe, da li da očekujemo velike redove pred muzejima i kako ih izbeći?

Ljudi pomagajte:)

Danas sam saznao da idem u Berlin 24.04. i ostajem par dana tamo...medjutim, nemam obezbjedjen povratak i moram da smislim kako da se vratim 27, 28 ili najkasnije 29-og u Suboticu posto planiram na Trenchtown festival...Dakle, treba mi povratak iz Berlina u tom periodu za Budimpestu ili Beograd, posto idem u Suboticu pretpostavljam da je svejedno...Ono sto sam ja uspio da vidim, mozda bi mi bilo najjeftinije orangeways-om do Budimpeste za 55 eura...ili ima neka jeftinija varijanta?  :yok:

Hvaaala:)

U tako kratkom roku, verovatno Orangeways i jeste najjeftiniji. Da si saznao ranije, Easyjet bi sigurno bio tog ranga ili jeftiniji. Al nije ti ni ovo loše, 12 h vožnje i stižeš :)

trči brzo u turističku agenciju putnik na Terazijama i vidi ima li još onih karti od 29 e , ako ih nema onda je sledeća cena 39 e . Mislim da jeftinije od toga nema  nono

zaboravih da ti kažem voz polazi u 18:20 sa glavne Berlinske stanice peron beše 2ili 3 nisam siguran , u Budimpešti si oko pola devet , tako da možeš da vataš onaj voz (Ivo Andrić) oko 10 za Suboticu