Followers 0

Belgija

166 posts in this topic

Zemlja piva, čokolade i dva 'zaraćena' naroda, vredi videti! (i probati)

Zanimaju me iskustva onih koji su bili (šta obići, gde odsesti, šta izbegavati etc.) ?

S obzirom da je povratna BEG -> South Brussels Charleroi Airport (CRL), postala simbolična (naročito za članove Xclusive Club-a), evo par informacija kako od aerodroma do belgijske prestonice, udaljane 46 km.

Opcija I

Sedneš u bus koji kreće sa aerodroma i vozi direktno do Brisela.

Cena karte €13, povratna €22 (online)

Info:

http://www.voyages-lelan.be/xml/navette-aeroport-charleroi.html?LANG=uk&IDC=72

Opcija II

Sedneš na TEC bus line A (€2.7), koji vozi na glavnu Ž. stanicu u Šarloa (Charleroi Sud), odakle, vrlo brzo i lako možeš u bilo koji deo Belgije.

Opcija III

Na aerodromu kupiš kartu za voz C61-Charleroi Airport, koja podrazumeva transport u bilo koji grad u Belgiji, konkretno za Brisel €11.70 (karta uključuje i trošak transfera busom do Charleroi Sud-a)

Info:

http://www.b-rail.be/nat/E/tarifs/tickets/airport/index.php

*Opcija IV

Postoji i Wizz-ov Shuttle Bus, ali, nažalost, samo na papiru.

Cene prevoza:

- 1-trip card: MOBIB €1.60; JUMP €1.80 pre-purchased; € 2.00 from bus or tram driver

- 5-trip card: € 7.30

- 10-trip card: MOBIB €11.20, JUMP €12.50 

- 1-day card: MOBIB €4.30, JUMP €4.50

- 3-day card: MOBIB €9.20, JUMP €9.50

Iako cu u Briselu provesti samo jedan dan, planirala sam da posetim muzej Rene Magrita (www.musee-magritte-museum.be); preporuka za sve one koji vole modernu umetnost!

A sto se tice smestaja, rezervisala sam po veoma pristupacnoj ceni hotel Villa Royale (booking.com).

Da li je neko isprobao summer ticket od 7,5 eura za voznju u jednom pravcu u bilo koji deo Belgije?Moze li da sekupi na stanici ili samo preko neta?

ja sam koristio neku karticu za voznju belgijskom zeleznicom za 10 voznji, bilo je povoljno. mislim da je tih 10 voznji kostalo oko 35 eura.

mislim da summer ticket moze da se kupi bilo gde, kao i sve drugo..samo obratiti paznju da ne vazi za vikend..znaci samo radnim danom pon-pet.

Jel zna neko najjeftiniji nacin da se stigne iz Brisela za Amserdam?

Jel vredi da se iznajmljuju apartmani u Briselu - tj. namesteni stanovi za kratak boravak?

Eurolines Brisel-Amsterdam 10 eura,ako se kupi 2,3 meseca unapred.http://www.eurolines.be/eng/?lang=ENG

Eurolines Brisel-Amsterdam 10 eura,ako se kupi 2,3 meseca unapred.http://www.eurolines.be/eng/?lang=ENG

Hvala ti punoooooooooo!  :party:

Ja sam u par navrata na licu mesta (Amsterdam) kupovao kartu za Brisel tipa 2-3 sata pred polazak i nijednom je nisam platio više od 25€ povratnu  :102:

Jel neko zna za neki dobar a jeftin smestaj u Briselu?

Upravo sam se vratio iz Brisela nocenje u dvokrevetnoj sobi 32,5 eura po osobi hotel Four Points Sheraton,odlican cetiri zvezdice,na obodu centra(pola sata hodom opusteno do strogog centra).

Po osobi? Velika kinta...

Da po osobi,ali od svih hotela sa tri i vise zvezdica u centru Brisela prakticno najjeftinije,a za Sheraton je vise nego povoljno.Ali slazem se za nas je to velika kinta..

Vedo , daj neki info u vezi brisela ...putujem u septembru pa daj neke cene sta se koliko krece?

jel si putovao Wizzair-om ili...? kakvo je stvarno stanje na granicnom prelazu?

Unapred hvala?

okvirno koliko treba parica za 5 dana u Briselu?

Vedo , daj neki info u vezi brisela ...putujem u septembru pa daj neke cene

Ja sam wizzom putovao do Eindhovena pa odatle vozom preko Antwerpena do Ostendea na moru i u povratku sam posetio Briz,ostao dva dana u Briselu i vratio se u Bgd iz Eindhovena wizzom.Naravno ti mozes direktno u Brissel wizzairom.Carinik holandski me je pitao koliko para imam za osam dana u Belgiji i trazio da pokazem(nije brojao)1200 eura kokiko sam rekao da imam.U povratku su mi merili torbu(ne sme vise od 10kg).Nasi su opusteni na granici.U Briselu sam bio totalno racionalan(osim hotela 65eura dva dana).Big mc obrok je 6,5 eura(imas ga ispod centralnog trga),Delez supermarkret(blizu Mca):hleb oko 100din,prsuta10listica 200din,puding sjajan13din,sir10listica80din,Sendvic sa pomfritom i majonezom 400din,ulaz u kraljevsi dvor besplatan(ali zakasnio sam),muzeji oko 5 eura,pesacio sam sve vreme pa prevoz ne znam.Oko cent trga imas restorana,mislim da ispod15eura nema sanse da jedes,a i to je pitanje.Sighteseeing bus 16ili18 eura.Na cent trgu imas turist office.

Vedo, imam par pitanja za tebe!  ;D

Za par dana sam u Briselu, pa me zanimaju vremenske prilike tamo, da li je šorc/majica OK varijanta ili je neophodna toplija garderoba?

Da li si možda koristio summer ticket kad si išao iz Briža u Brisel?

Koristio sam summer ticket.Samo zatrazis i to je 7,5 eura,na karti pise datum i zona u koju ides(recimo zona Brisel).Ipak pitas kad imas voz(u principu mozes bilo kojim)da ti odstampaju plan puta jer se ponekad preseda,al mislim da sam od Briza za Brisel isao direktno.Vreme je u Briselu bilo odlicno,preko dana sam bio u kratkim rukavima(preko dvadeset stepeni)a predvece u laganom suskavcu(zahladi oko 21h).Zna i kisa da padne ali pola sata najduze(recimo da ti treba i kisobran).

Па ко бре носи 1200евра на пут од недељу дана? Тебе су устили али... Је л ти то било на картици? Ја планирам да идем, па не знам да ли признају картицу? Кредитну.

Ne znam,mora da postoji neki propis,ovo je prvi put da me pitaju,bilo nas je cetvoro,ali ja sam ostao pozadi sam i imao sam zaista toliko u keshu kao deo zajednickih para,ostalo troje nisu pitali nista.Pretpostavljam da oni znaju koliko ti dnevno treba za hranu,smestaj,imao sam i hotelske rezervacije ali nije mi trazio nista od toga,pokazao bi mu i karticu mada na njoj nemam ni dinara,bas me interesuje dal bi proveravao stanje.

Vratih se pre par dana iz Belgije, pa da podelim svoja iskustva...

Sleteli smo na Charleroi Airport, bez kašnjenja i odma' pazarili kartu za Brussels City Shuttle (13€). Za nekih 50 min. bili smo na glavnoj Ž. stanici (Gare du Midi), produžili 100m i ušli na istoimenu metro stanicu, u Brussels Hello Hostelu (20€, sa doručkom) bili smo za 7 min. Grad je kao sa razglednice, bio sam malo skeptičan, slušajući priče drugih (od kojih se malo ko u gradu zadržao više od jednog dana), ali već na prvi pogled sam se oduševio! Za tri dana obišli smo sve što smo planirali (a plan je baš bio ambiciozan). Evo nekih preporuka/cena:

Constant Vanden Stockstadion (za Dž)

Heysel / Koning Boudewijnstadion (5€, dobiješ propusnicu i lutaš po stadionu gde 'oćeš i kol'ko oćeš)

Brasserie Cantillon (poslednja pivara koja pravi Lambic pivo, u vlasništvu isti familije od 1900. 6€ tura, takođe sami lutate gde i koliko hoćete + 2 degustacije, moja preporuka, da, ukoliko niste fanatik, umesto ture, odma' pazarite pivo).

Arc de Triomphe du Cinquantenaire

Palais royal de Bruxelles

Manneken Pis van Brussel

Atomium

Brussel Justitiepaleis

...

Što se hrane tiče, u Briselu nisam ostao gladan :eat: a ni žedan  :pivoooo:

Tik uz hostel nalazi se niz odličnih restorana (grčki, turski, italijanski, tajlandski...) sjajna i obimna klopa po pristupačnim cenama (uz poseban akcenat na turske 'halal' restorane). Pivo & čokolada su priča za sebe!

Inače, metro je 1.8€ - 1h

Sledeća destinacija - Briž!

Summer ticket za 7.5€ i manje od sat vremena vožnje. Grad = bajka! Da nema automobila po ulicama, bio bi ubeđen da se vratih jedno 200 'dina unazad!  

Sve što ima da se vidi, možete peške! Suffel hostel (18€, sa doručkom), od glavne Ž. stanice udaljen 15 min. peške, od centra 5 min. Onako gotivan, bar/recepcija u prizemlju uvek pun lokalaca i putnika. Jedina (ne mala) negativna stvar, što vam do tuševa treba mapa, jer se nalaze u drugoj zgradi, a za većinu gostiju to predstavlja nepremostivu prepreku, a to zna da bude problem, ako sa njima delite sobu!  :party: Dobili smo Brugge card od vlasnika hostela (popusti za sve i svašta). Što se klope tiče, situacija nije baš sjajna, meni je u proseku 20€ gde god da sednete (one pomfrit varijante ne računam). I da nije bilo Brasserie Medard ili bi skapali od gladi ili bi se kući vratili bez para! Restoran se nalazi na minut od Grote Markt-a, sjana klopa - smešne cene!  :spot:

Za Briž vam ne treba mapa (dozvolite sebi da zalutate)!

Preporuke:

Choco-Story (Muzej 6€ + prezentacija/degustacija 5€)

Diamantmuseum (3€, za studente)

Brauerei De Halve Maan (6€, 45 min.)

i obavezno vožnja rekom (6€, 35 min.)

U subotu je bio let, tako da je opcija summer ticket otpala, karta do Charleroi košta 19.8€, ali ako imate ispod 26 'dina ili izgledate kao da imate toliko, na netu kupite gopass1 (isključivo online) i za 6.5€ odete Charleroi, a odatle busom TEC line A (3€) do aerodroma. Charleroi je inače industrijski grad u koji vam ne bi preporučio da zalazite, bez preke potrebe.

Eto, toliko od mene!  zvizhd

Da li je ambiciozan plan Briz-gent-Brisel od 31.10-03.11. sto znaci svaki dan u jednom gradu. Sta da propustim ako vec ne mogu stici da vidi  lepo sva tri grada?  :)

:comp: za Briž i gent verovatno jeste dovoljan jedan dan , ali za Brisel bar dva dana. Ja sam ga obilazio za jedan dan i moram priznati da sam poginuo , trčeći sa jedne strane grada na drugi (naravno koristio sam metro bez koga bi moja misija u Briselu bila neuspešna). Moja preporuka za Brisel: ako dolaziš na stanicu Brisel-Midi Brisel -Zuid kreni severno bulevarom Staljingrad , preko trga Rouppe i stićićeš do samog centra grada , Grand Place -Grote Markt. Tu se malo procunjaj , tu su Gradska kuća , Kraljevska kuća , tu blizu je i  zgrada briselske Berze , ulica Bušer (mala krivudava uličica prepuna restorana ), galerija Saint-Huber (obavezno kupi čokoladu) , suvenire ovde kupuješ , ima ih na tone. Zatim se spušti malo južno i na uglu ulica Rue de l'E tuve i Rue du Chene , ti je Maneken Pis. Kod zgrade Berze možeš uhvatiti metro za Hejsel , nalazi se na severu grada i nemoj ga propustiti. Kad stigneš ugledaćeš odmah Atomium , pored njega je park Mini Evropa (minijaturne makete poznatih građevina) . Možeš da kupiš kartu u kombinaciji  Atomiumom sa Mini parkom , bude jeftinije . Popni se gore i uživaj u panorami Brisela ! Tu pored je i Aqua park -Bruparck sa ogromnim toboganom  , planetarijum i fudbalski stadion Kralj Boduen (bivši Hejsel , poznat po tragediji , finalu Liverpul-Juventus 1985. god.). Na Hejselu se nalazi i Brisel Expo , sajamski kompleksi . Od Hejsela uhvati metro liniju do Parca du Cinquantenaire , stanica se zove Merode. Tu ti je Arch de Triomphe (trijumfalna kapija) , u zgradi pored imaš muzej vojske , muzej oldtajmera. Odatle kreni na zapad , preko trga Robert Šumana i stići ćeš do poznate zgrade Berlaymont ( u obliku zaobljenog krsta ) , tu ti je centar Evropske unije , moderne zgrade , jedna do druge. Ono što bi ti ja preporučio je da pre nego što nastaviš dalje , kreneš malo na sever ima jedan predivan park sa jezerom i vodoskokom , zove se Square Marie-Louise , sedi tu malo , odmori se i uživaj u prirodi  :dance:. Pored zgrada Evropske unije , nalazi ti se još jedan lep park  , park Leopold sa jezercetom. Odatle kreni na zapad i stići ćeš do Kraljevske palate , tu pored je Briselski park (Parc de Bruxelles) , zatim trg Albertinaplein , taj deo je prelep prepun spomenika (kralju Albertu , Leopoldu , Elizabeti). Malo severno je poznata katedrala , a južno dve poznate crkve Notre dam du Sablon i Notre dam de la Chapelle.  Obavezno poseti mali trg pod nazivom Square du Petit Sablon Kleine Zavelsquare , prepun je zelenila i spomenika. Malo južnije nalazi se ogromna zgrada Palata Pravde , ogromni  spomenik i odatle se pruža  prelepa panorama na Brisel. Odatle možeš staklenim liftom da se spustiš dole u grad i da nastaviš obilazak  :mah:

Svim budućim putnicima prporučujem da posete Brisel , jer ima mnogo toga da se vidi ! Sigurno ću se vratiti u Brisel i obići sve ono što nisam prvi put.  zvizhd

Tavel, hvala na iscrpnom odgovoru. Taman sam u mislima odustao od sva tri grada ali sada si me naveo ponovo na razmisljanje.  :spot: