Followers 0

Belgija

166 posts in this topic

Da, desava se da ne stignu da ti pregledaju pogotovo ako ides krace relacije tipa Briz-gent gde em sto ne treba vise od pola sata puta em sto je preguzva u vozu. Iako je bila preguzva u drugom razredu elegantno mi nisu dozvolili (i ne samo meni) da sedim u prvom, koji je bio vise nego prazan vec smo posedali na podove izmedju vagona.  ;)

Nema velike potrebe za šverc u belgijskim vozovima, jer u preprodaji, na sajtu belgijske železnice možeš kupiti kartu od bilo koje do bilo koje stanice u Belgiji za 6,50 E. Ponuda važi za mlađe od 26 godina. Ako se kupuje paket od 10 karata "od tačke A do tačke B u Belgiji" tada paket košta 50E i može ga koristiti više osoba.

Ja sam krenuo sa tom idejom da nece stici kondukter do mene, i on se pojavio jako brzo pa sam izasao iz voza i sacekao sledeci. Cak sam usao na u poslednji vagon od njega ali izgleda nisam imao srece. Ipak sam stigao do Genta bez dinara placanja. Rec je o relaciji Antverpen gent.  9.5 evra sam platio na stanici kartu Brisel - Antverpen. Kasnije sam se sve svercovao, kad naidje konsukter samo udjem u klonju i cekam da prodje  :potty:

Kao sto rece AleksaSRB  taj voz gent-Briz je uvek pun i retko kad stignu da pregledaju sve karte. Pazite gde ce uci kondukter i vi iditie logikom na sasvim drugi kraj  zvizhd

Koja mi je najbolja opcija da sa aerodruma Brisel Sarlroa krenem direktno za Ghent ? Prvo sam planirao da sa Aerodruma krenem direktno za Brisel medjutim taj dan kada slecem na Sarlroa u Ghent-u je zadnji dan nekog festivala i prijatelji odande su mi rekli da to niposto ne smem da propustim pa sam resio da odem tamo prvo zvizhdserenade:fool: . Meni rekose da je najbolje otici vozom iz Sarlroa  (nije mi jasno jer ta vozna stanica blizu aerodruma ili ne) do neke stanice BXL South pa neko presedanje odande za Ghent ali iskreno meni to nista nije jasno pa ako je neko imao iskustva kako najbolje proci (u novcanom i vremenskom smislu) u jednom pravcu neka mi da informaciju :102: ... Inace imam manje od 26 godina pa sam razmisljao i o varijanti kupovine onih specijalnih karti stim sto je problem sto se sve to odigrava u Nedelju i nisam siguran da ta karta vazi vikendom  :cry22: ...

jel izvodljivo u jednom danu obici i Briz i gent? Gradovi mi deluju dosta slicno, koji od ova 2 bi preporucili ako za jedan mora da se odlucim? gde je bolje prenociti?

ja bih rekao da je kvalitetnija ponuda u gentu jer je on i dosta veci grad. mogu se obici oba ako napravis dobar plan unapred.

ja sam dva dana bio u gentu i jedan u brizu i ostendeu, grad na severnom moru. vozovi idu veoma cesto tako da je i konekcija odlicna i ne treba vise od pola sata, 40 minuta od jednog do drugog.

hvala na brzom odgovoru.

plan je bio da u briz stignem ujutru iz antverpena, pa popodne da idem za gent i tamo da prespvam pa dalje za brisel...

ali malo me smara jurnjava sa koferom po brizu... a opet mi nesto zao da preskocim briz...

briz je inace jedan od najocuvanijih srednjevekovnih gradova, tako da kad si vec tamo nije na odmet da se obidje. postoje safe lockers na skoro svim stanicama po belgiji, ubacis u jedan od njih svoje stvari i odes u setnju. ako ne mogu stvari da ti stanu u locker, pravac u najblizi hotel i zamolis ih da ostavis kod recepcije stvari na sat dva.

pa iskreno kada sam prvi put pomislio da putujem u Belgiju, to je bilo posto sam odgledao film Briz.

Tako da mi je Briz pod obavezno podsetiti, moram sebi ispuniti nesto sto sam davno obecao! :)

nego su me malo smorili komentari da je previse mali, i da je mnogo veci i lepsi gent, tako da sada imam ozbiljnu dilemu gde da prespavam... Idem u mesecu martu, koji u belgiji zna biti dosta kisovit pa se razmisljam da li vredi rizikovati i praviti avanturu tj jurnjavu, obilaskom 2 grada u 1 danu...

Briz jeste mali, ako mislis samo da prosetas centrom i kazes video si sve. Ali, ako hoces, mozes se i malo duze zanimati u njemu. Prilicno je zahvalan za obilazak, jer sve mozes peske, a pritom i da uzivas. Moj ti je savet da odsednes u hotelu Etap u Brizu, koji je odmah pored zeleznicke stanice, a odlican je. To ce ti ustedeti vremena u vukljanju kofera po gradu i bices mnogo fleksibilniji u izboru voza kojim zelis dalje.

Ja sam isto zeleo da obidjem sto vise, ali, na kraju je ipak razum prevladao i odlucio sam se samo za Briz i Brisel, a gent, Ostende, Antverpen, Leuven ostavio za neku drugu priliku.

hahah ne mogu da verujem... ja rezervisao juce nocenje u tom hotelu, besplatno je otkazivanje, pa rek`o aj da rezervisem na vreme, lako cu otkazati ako nadjem nesto bolje... samo nisam shvatio razliku u sobama, posto meni classic i standard double room izgledaju potpuno isto...

pa i kod mene ce razum koliko toliko preovladati, posto idem prvo u anverpen na dan ipo, odnosno 2 nocenja, mislim da cu se odluciti da ceo naredni dan i nocenje provedem u brizu, preskocim gent i na kraju provedem u briselu jos poslednjih dan ipo.

jel imas neki hotel u briselu da preporucis? dosta je 3 grada za nepunih 5 dana...

Hvala druze, puno pozdrava!

Ja sam se pre 20-tak dana vratila iz Belgije - 4 noćenja i isto sam imala dilemu oko toga koje gradove  obici. opredelila sam se za 2 noci u brižu i dve u briselu, jer sam shvatila da ne mogu da vidim sve sto zelim u brižu, ma koliko da je mali za 1 dan. cak sam otisla i u ostende na manje od 2 sata i to smatram izgubljenim vremenom.

U brizu sam bila u  St Christopher's Bauhaus Hostel koji je za svaku preporuku i sredom imaju besplatnu pesacku turu sa simpaticnim vodicem koji vodi po mestima gde je sniman film U Brizu.

Sto se tice smestaja u Briselu osim odlicne lokacije i niske cene hotel fransoa u kom sam bila nije za neku narocitu preporuku, vise za smeštaj radnje romana Dostojevskog, Kafke ili Kamija.

imas ambiciozan plan, meni je falio bar jos 1 dan...

pa mozda i jeste ambiciozan, ali moze se sve to preleteti...

za brisel nisam cuo previse lepih prica, tako da mislim da ce mi dosta biti 1.5 dan do obidjem glavne znamenitosti... kako se tebi cini grad?

sta si obilazila u brizu? utisci?

pozdrav

U brizu Belfry toranj, Choco-Story / muzej cokolade, Beguine's House, Pikasovu izlozbu, Church of Our Lady / sve free uz press kartice.

Pesacka tura koju je organizivao hostel je odlicna i ne moras biti gost hostela da bi isao, jer te niko nece proveravati, pogledaj na sajtu hostela koji sam ti preporucila.

Naravno, obavezna voznja brodicem i meni je zao sto nisam stigla u muzej piva, a i nisu davali popust uz press karicu.

U brizu postoji i najmanja ulica, ne mogu se setiti imena , ali u njoj je restoran sa trapist pivom od preko 11% alkohola i sluzi se sa trapist sirom. odlicno je.

Sto se tice brisela, grand place je wow, stvarno fenomenalan, atomijum za postovanje s obzirom na godinu izgradnje, mini park evropa je isto super, u njima uz press kard ne placas ulaz. Maneken pis je skulptura koju ne bi primetio na fontanama Rima ili Pariza, marketing je cudo. Parlamnent evrope je moderna zgrada koja se meni ne dopada.

Ali pod obavezno je poseta pivnici Delirium tremens, za koju sam procitala na trip advisoru, i to najbolje u donji nivo, atmosfera je neverovatna, a izbor piva :pij:... karta pica je katalog A4 formata debline oko 4cm. Ja sam bila u sredu, i bilo je puno ko oko.

pozdrav :)

hahah ne mogu da verujem... ja rezervisao juce nocenje u tom hotelu, besplatno je otkazivanje, pa rek`o aj da rezervisem na vreme, lako cu otkazati ako nadjem nesto bolje... samo nisam shvatio razliku u sobama, posto meni classic i standard double room izgledaju potpuno isto...

Sobe su identicne. Barem kad je u pitanju razlika izmedju dvokrevetnih i trokrevetnih. Zapravo, sve imaju po 3 kreveta :) To su tipske sobe, karakteristicne za taj lanac hotela. Inace, sve je savrseno cisto i uredno, sobe su zvucno izolovane, tako da neces cuti ni voz koji ti prolazi ispod prozora :)

jel imas neki hotel u briselu da preporucis?

Mi smo odseli u youth hostelu Jacques Brel, jer nam je dao najbolju cenu za grupu od 16 ljudi, koliko nas je bilo. Ok je hostel, organski dorucak ukljucen u cenu, u prizemlju ima bar sa podosta vrsti piva, kojih cu se dugo secati  ;D Ako ides sam, verovatno da mozes izabrati neki drugi ho(s)tel, mi smo ipak bili ograniceni u izboru, obzirom da smo velika grupa. Inace, u Briselu ima svasta zanimljivo, svakako, recimo, mi smo propusitili da obidjemo taj deo sa evropskim institucijama, ali zato smo obisli tzv Malu Afriku, to je deo grada koji se zove, mislim, Matonge. Meni je ta mesavina ljudi svih boja koze, haosa na tezgama, guzve i buke, mirisa svakojake hrane sa tezgi i iz restorana bila neuporedivo zanimljivije iskustvo nego da sam obilazio sterilne i uredjene parkove(koji su svakako lepi). Kao da sam bio negde na Bliskom istoku ili severu Afrike, a zapravo sam bio u srcu Evrope. Pa, ako te to zanima, zapucaj tamo.

Imam problem sa online kupovinom karata na sajtu http://www.belgianrail.be/Default.aspx

Naime, kada dodjem do trećeg koraka i unesem način dostave i informacije o platiocu, dobijam grešku u kojoj piše Country invalid size. Pokušavao sam sa raznim datumima i vrstama karata.

Da li neko zna kako da prevazidjem ovo?  :?

Verovatno da ti ne mogu dostaviti kartu na neku adresu u Srbiji.

Prevazidjes tako sto kupis kartu na samoj stanici :) Nadam se da si dobro razmotrio sve opcije i izabrao najjeftiniju kartu.

ako ne stignes da kupis kartu na stanici mozes i u vozu, s tim sto ti kondukter naplati dodatnih 3e za transakciju. i ako kupis 2 karte, opet ti naplati samo 3 e.  ovo moze cak i da bude korisno neki put. npr. ako ides iz briza za brisel, a kondukter ti udje posle  genta,  kazes da si usao u gentu i platis manje.

postoji opcija set od 10 karata za sve vozove po belgiji.

ali to samo ako imas manje od 26god.

skupe su karte za voz, npr. od Sarloa do Antverpena je 14e.

Pcelice koliko si placala od Briza do Brisela?