Posted November 12, 2013 Citaj pazljivije, sve pise, evo, Ela ti servirala Ono sto ne pise, evo, ja cu ti dopisati. Karta od 10 voznji je zapravo jedan papir koji ti popunjavas. Napises datum putovanja, dan u nedelji, kao i odakle i dokle putujes. Nebitno je koliko je osoba, moze i 10, karta ne glasi na ime, dakle, mozes je dati bilo kome i vazi godinu dana. Bitno je samo da je popunis pre nego sto kondukter dodje, on pogleda i cekira je. I kao sto rekoh, za destinaciju Sarlroa-Briz se popuni samo jedan red, dakle, samo jedna karta, bez obzira sto se preseda u Briselu. Verujem da tako vazi i za ostale slicne kombinacije sa presedanjem, verovatno pod uslovom da hvatas prvi naredni voz. I nista lose nisam mislio, bez brige Dodao bih samo još malo detalja u vezi Rail/Go Pass-a. Dakle ne mora se bukvalno popunjavati odmah, već lepo sednete na sredinu vagona, poželjno je sa dosta putnika, i čekate da li će se kondukter pojaviti ili neće. Ako se pojavi upišete za 15 sekundi što treba (a treba samo dan, datum, mesto polaska i mesto odlaska). Ako se kondukter ne pojavi (nije retkost na kraćim linijama Brisel-, -Briž itd) častila vas Belgijska železnica. Takođe može da se uradi i sledeća stvar na primer. Prespavali ste u Briselu i hoćete za dan da obiđete i i Briž. Upišete na karti Brisel-Briž, siđete u Gentu, obavite što ste hteli, sednete na voz za Briž i vozite se. Ne bi trebalo da bude problema Treća varijanta, ali samo za vikend putovanja. Vikendom možete uzeti obične karte sa 50% popusta, što je nekada jeftinije od 7.6€ koliko iznosi jedna vožnja ako koristite Rail Pass za >26godina. Dakle može vikend povratna da se uzme. Sve može da se uzme na onim automatima za karte. Funkcioniše i npr. za -Lil, isto 50% popusta vikendom, samo mora na šalteru jer je međunarodna relacija. je prelep, meni lično lepši od Briža. Usudiću se da kažem da je pod vedrim nebom (retkost) noću kada su fasade osvetljene u centru, to najlepši grad u Evropi u kome sam bio. A bio sam u dosta. To je mali grad, nisu mu ni ljudi ne znam kako prezanimljivi, niti ima kakvu blesavu vibru, ali u to doba dana (zapravo noći) fasade okupane u svetlosti reflektora, kanali i mostići, i čudna svetlo teget boja noći - to je nešto nestvarno. Prošetajte se Patersholom, zađite u male ulice. Ako hoćete da jedete u Gentu probajte da jedete rebarca u Amadeusu (obično treba rezervacija, vikendom naročito) - all you can eat spareribs, cirka 16-17€ sa prilozima sve. A kolače, kafa ili čak doručak u nestvarnoj Julie's House. Ako još pada kiša ne postoji bolje mesto od Julie's House. Nije jeftino mesto, al ćete ga pamtiti i to ne po cenama. Da pijete piva kakva niste ni sanjali da postoje možete na mnogo mesta, ja preporučujem De Trollenkelder. Lista piva je velika, a bez problema možete porazgovarati sa barmenima koji će vam preporučiti adekvatno pivo obzirom šta želite (jako-slabo, svetlo-tamno, da ima žicu ovoga ili onoga), sve može da se pita, mada ćete verovatno pitanja imati tek kada steknete malo iskustva sa belgijskim pivima. I PAŽLJIVO sa njima. Ovde obična piva "za na astal" imaju 6.5%, a prava piva 8-12%. Nisu jeftina, ali ne možete mnogo ni da ih popijete tako da je isto. I opet kažem, ne precenjujte se jer će vas sastaviti kasnodelujući alkohol i posle nema povratka Ima i za ženske ona voćkasta piva sa nekim trešnjama il koje čime, ne znam ni sam. Na piće (više zbog super ambienta nego samog pića) uveče možete i u Vooruit, ili ako hoćete pravi izlazak npr. u Charlatan. Mlađa ekipa ako hoće alkoholisanje i više stotine studenata na desetine kafića u jednoj ulici - Overpoortstraat je ulica za vas. Btw ako imate androide koristite Foursqare da vam kaže gde se dobro jede, pije i sl. I ako nađete net naravno. Brisel kako vidim mnogima se ne dojmi, ali onima nastrojenim umetnosti mogu da preporučim Magritte muzej i to onaj na Place Royale 1 (u onom drugom nisam bio). Na inženjera je ostavio sjajan utisak. Press karticu vam malo zagledaju i nisu srećni (ne znam da l provaljuju da je fejk iako moja još dobro izgleda), ali prolazi. Toliko od mene, ako se setim još nečega dodaću. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 3, 2013 Zdravo, da li moze neko da mi kaze koja je najjeftinija opcija za prevoz sa Sarlroa aerodroma do brisela? Koliko vidim, jedina opcija je Brussels City Shuttle, ali on kosta 14e po pravcu po osobi. Zaboravih da kazem da nam je hotel u centru, najblizi Congres stanici, tako da bi odatle morali da presedamo verovatno. Da li postoji neki jeftiniji nacin? Idemo u petak, vracamo se u ponedeljak, ako to ima veze.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 3, 2013 Ne postoji jeftinija opcija, sem ako ne kupiš karte za Brussels City Shuttle na vreme, onda su 5-10 evra. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 3, 2013 Da, to sam i ja video. Pretpostavljam da "na vreme" nije 2 dana pred put I na licu mesta su 14e, ne dobijam nista kupovinom preko neta? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 3, 2013 Na licu mesta karte za bus su 17 evra. Ima i neki kombi prevoz, mislim da je fiksno 14 evra na licu mesta, ali nemoj me držati za reč. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 3, 2013 Da, to sam i ja video. Pretpostavljam da "na vreme" nije 2 dana pred put I na licu mesta su 14e, ne dobijam nista kupovinom preko neta? Za kupovinu preko neta ne znam nista, ali iz iskustva znam da taj city shuttle ume i da kasni Ja sam uzimala povratnu kartu, ispadne nekoliko evra manje, a datum povratka je fleksibilan Druga opcija je da se cenkas sa onima sto voze od aerodroma i nadjes jos par ljudi, onda mozes da prodjes i za 10 evra Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 29, 2014 meni je brisel ostao u dosta lepom secanju. jeste to najprljaviji glavni grad evrope, jeste da je malo haotican,ali svako ko zeli moze da provede par uzbidljivih dana tamo.preporucujem posetu atomiumu, parku mini evropa, potragu za manaken pisom kao i onom devojcicom koja piski, posetu magritovom muzeju, setnju parkom, obilazak glavnog trga, evropskog parlamenta...malo li je.ovde ostavljam link do jedne od popularnijih briselksih atrakcija.mozda nije nesto najzanimljivije sto sam video u zivotu,ali je sasvim vredno posete.http://lutam-i-lupam.blogspot.com/2014/07/park-mini-evropa-kako-sam-u-briselu.html Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 30, 2014 prljav grad, ali meni se osobno dopalo što se svugde ima kupiti arapska hrana. volio bih kada bi zagreb imao toliko arapske hrane Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 5, 2015 (edited) Ovaj komplet od 10 voznih karata... Da li moze da se kupi online, ne mogu da pronadjem tu opciju na netu... Ako ne, nadam se da je i na licu mesta cena 50e ( uzeo bih ga na stanici u Sarloi )Inace, planirao sam 1.dan - Sarloa - Brisel2. dan - Brisel - Ghent3. dan - Ghent - Briz4. dan - Briz5. dan - Briz - Antveren - Amsterdam ( EuroLines )6. dan - Amsterdam7. dan - Amsterdam - Brisel ( EuroLines )8. dan - Brisel - Sarloa Nesto sam malo vremena ostavio za Brisel, mada vidim iz iskustava putnika, da ima i boljih stvari. Edited February 5, 2015 by chili Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 5, 2015 Nema online. Lep je Briž, ali ja bih se iskreno smorio da tamo provedem dan i po. Pre bih u Gentu ostao gde ima nekog života (a i zanimljiviji mi je). I dobar je Brisel, samo ne treba očekivati fenseraj od grada Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 6, 2015 mislim da ti je plan odlican, a sto se tice karata proveri da li ti je to povoljnija opcija, jer njihova zeleznica ima neki bas dobar popust vikendom, pa mozda ti se to uklopi. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 24, 2015 Oko moguceg problema na aerodromu oko novca. 50e je zakonski minimum po danu.Da li ih zanima da li imam unapred placen smestaj ili da li to tek treba uradim sa raspolozivim kesom...Generalno, idem 7 dana, da li hoce da vide samo 350 jeverja u novcaniku ili 350 jevreja u novcaniku uz hotelske vaucere. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 13, 2015 Koja je trenutno najpovoljnija varijanta za avionski prevoz do Brisela? Cini mi se da je Wizz Air ukinuo polazak iz Bg-a Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 13, 2015 Ako ti nesto od ovog odgovara, imas i dalje Wizz iz Budimpeste, Temisvara, Sofije, Skopja, Ljubljane... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 13, 2015 (edited) Nakon ukidanja Wizz-ovog leta iz Beograda, čini mi se da više nije povoljno putovati low cost kompanijama, već direktno iz Beograda nekom drugom kompanijom. Nasumično sam izabrao dane u maju sa sajta er-srbije i pronašao da je povratna BEG-BRU 167 €. Kada uzmeš da je transfer BEG-BUD-BEG 50 €, zatim CRL - Brisel - CRL 28 € i 50 € za prtljag, dođeš do zaključka da uz cimanje treba da nađeš Wizz-ov let za 40 € da bi bio na nuli. Gledajući Wizz-ove poslednje cene, to mi izgleda kao nemoguća misija, te imam osećaj da Wizz ima ambiciju da pređe u višu ligu, bar po cenama A nekada se moglo iz BEG u CLR za 25 € povratno Edited April 13, 2015 by sofra Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 13, 2015 Otkako su ukinuli Wizz, ja letim ili Lufthansom ili Swissom (AirSerbiom odbijam sve i da je jeftinija), cena me uvek izađe ~170 evra. Preseda se u Cirihu/Minhenu, ima puno letova dnevno i obično se može naći po toj ceni i kad je let za manje od mesec dana. Konekcije su dobre, oko sat vremena, taman da se prođe pasoška kontrola. U Minhenu ima free wifi, za razliku od Ciriha. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 14, 2015 Ima i u Cirihu 30 minuta. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 8, 2015 Zdravo svima,potrebna mi je informacija o pronalazenju smestaja u Antwerpenu. Dobila sam stipendiju na 6 meseci za doktorske studije, medjutim, posto imam bebu od nedavno, ne mogu da se smestim u studentski dom, vec idemo zajedno beba, suprug i ja u aprilu sledece godine.Zato nam je potrebno da iznajmimo stan, a sve sto sam gledala preko agnecija je uglavnom nenamesteno ili traze minumum ugovor na godinu dana. Nadam se da cu uskoro naci nesto.Da li neko ima iskustva sa iznajmljivanjem stanova tamo, neki savet, preporuku ili bilo sta sto moze biti od koristi?Hvala unapred Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 8, 2015 Probaj da pregovaras eventualno sa nekim vlasnikom stana preko AIRBNBa, ukoliko su voljni da izdaju stan na duze i pod povoljnim uslovima. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 16, 2016 Zdravo, ja sam novi na forumu, i prelistao sam detaljno sve. Medjutim vidim da seu kometari prilicno zastareli pa sam hteo da vas pitam par stvari. Za desetak dana polazim za brisel, gde cu biti smeten 3 noci-4dana. Medjutim moja zelja je da iz Brisela posetim Amsterdam, dostina mi je pricala kako je to blizu i nije skupo itd, sad sam pokusao da rezervisem karte vozom, koja kosta 56e povratna u jednom danu(nemam u planu da spavam tamo samo izlet). Cena je poprilicno skupa jer su mi pricali da su neki placali po 30e povratnu. Gledao sam drugu opciju, busom povratna karta ispada 33e, al nisam siguran koliko traje put, plus ima manu sto je poslednji voz tog dana u 17,30, sto mi se ne isplati doci u Ams na 4-5 sati. PA rekoh mozda neko od vas zna kako da kupim jeftiniju kartu iza bilo koji prevoz. E i ako vam je bitno volio bih 27 februara da budem u Amsterdamu hvala unapred Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 16, 2016 Megabus, oko 3 sata traje put. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 16, 2016 skoro isto kao vozom, nzm zasto sam mislio da voz brze stigne. Upravo to sam gledao, 30e povratna karta. Hvala u svakom slucaju, ja samo da proverim da ne omanem sto se tice tih karti, da ne dajem vise para nego sto treba, jerm e poremetio poznanik sa informacijom za voz do ams i nazad oko 30e Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 16, 2016 ako imas gde da spavas u Amsterdamu mozes i jeftinije da prodjes, ima vise polazaka dnevno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 20, 2016 Da li neko zna na koje sve nacine je moguce doci sa aerodroma u Briselu do centra grada? Najbolje bi bilo ako moze neko da mi kaze da li moze peske da se proseta od aerodroma? (da li ima puteva i staza za pesake?) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 21, 2016 20 hours ago, SamuraiSx said: Da li neko zna na koje sve nacine je moguce doci sa aerodroma u Briselu do centra grada? Najbolje bi bilo ako moze neko da mi kaze da li moze peske da se proseta od aerodroma? (da li ima puteva i staza za pesake?) Pretpostavljam da te zanima najjeftinija varijanta? Autobus 21, karta je 4,5 evra kad se kupi van vozila (6 evra u vozilu), vozi te do Luksemburg stanice u evropskoj cetvrti. Od nje imas jos 15, max 20 minuta pesaka do centralnog trga. Varijanta 2: Prosetas jednu stanicu dalje i sednes na autobus 62, za njega je normalna cena karta (2,1 evro). Karta vazi sat vremena, tokom kojih mozes da menjas buseve, tako da sa 62 predji kod Gare du Nord na tramvaj do centra, ili se prosetaj peske. Prostudiraj mapu na http://www.stib-mivb.be/irj/go/km/docs/resource/Plan_tiny/index-en.html, pa ukombinuj kako ti odgovara Verovatno moze i pesaka, mada nije bas blizu. Mozda prvih dvesta metara ides putem, posle prelazis u Zaventem deo grada, pa se snalazi dalje Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites