Followers 0

Prevare i neprijatnosti na putovanju

63 posts in this topic

Da bi se maksimalno izbegle moguće prevare, u menjačnicama je najbolje prvo pitati koliko dobijate za tu i tu cifru. Dijalog bi bilo najbolje i snimati, recimo na kamkorder ili mobilni, tako da posle u policiji ne bude "rekla sam mu".

Kako misliš da obaviš snimanje, a da se taj neko sa druge strane ne oseti neprijatno ili da ne izazoveš gnjev kod njega/nje?

Zamenim 50 evra i oni mi vrate mnogo manje nazad, kad pitam šta je ovo oni kažu da je kurs koji je ispisan gore važi samo za sume nad 1000 eur.

Pa čekaj, ti onda kažeš - e onda neću, evo vam nazad vaše pare, vratite mi moje.

Zato imati pri sebi olovku i parce papira (ukoliko se ne prica lokalni jezik dovoljno dobro) i napisati 50 evra = x lokalne valute i znak pitanja :D Izgleda glupo ali deluje, nisam ja kao mali sisao vesla :D

Kako misliš da obaviš snimanje, a da se taj neko sa druge strane ne oseti neprijatno ili da ne izazoveš gnjev kod njega/nje?

Važan je zvuk, ne moraš aparat uperiti direktno, mada ni to nije problem ako se radi diskretno.

A u stvari je ovo što CCra predlaže najpametnije rešenje.

A što se tiče čistača cipela, ima fora ispred želežničke stanice u Beogradu, čistač me pitao za cigaretu, ja rekao ne pušim, a da imaš jel bi mi dao?

Naravno da bih, odgovorih ja, a on će na to reći; daj da ti očistim cipele kad si tako dobart, ne treba ništa da platiš. Žao mi je žurim, i odem. Možda bi mu i dao neki sitniš, ali me sprečilo to što sam video 2 flaše Jelena pored njega, pa nisam, jer znam gde bi ih potrošio.

Na ovo sam morao da odgovorim, jos davno davno.... ista prica sa mnom... Nemanjina ulica... pristajem da mi ocisti cipele, i naravno trazi neku kintu... ja mu dam 20ak din, tu vec krece frka kako mi je rekao koliko para kosta da mi ocisti cipele... naravno ne zelim da me pravi budalom i okrenem se da odlazim.... niotkuda se stvaraju jos dvojica... e sad, posto me ima... nekad sam rad da udjem u frku :) i krenula je verbalna rasprava... ali se neki tip sa svojim drustvom umesao i stao na moju stranu... pa su popustili.... elemm, kasnije sam jos nekoliko puta video da im je to standardna fora...

Da u Pragu je šarenilo u ponudi menjanja deviza za krune. Ako je moguće, najbolji kurs je ako krune nabaviš u svojoj zemlji.

Setio sam se jos jednog loseg iskustva iz restorana u R|imu. Procitao ja reklamu na engleskom da je pica 6 eura i odlucio da sednem i narucim cuveni obrok. Pojeo ja ne bas malu picu, popio sok i stize racun kad amo pise 20 evra. Mene slog da udari. Pokusavam od konobara da saznam odakle toliki racun a on odjednom ne zna engleski. Morao sam da platim jer nisam zele da gubim vreme. Posle su mi rekli da se posebno placa viljuska, noz, usluga donosenja i sedenje u basti, sto bi se reklo lopovlukna kulturan nacin. Od tada zaobilazim restorane u sirokom luku.

Izgleda da je ta prevara bas omiljena u Italiji.

Prica mi sestra "da vidis kako su na prevarili u Italiji".

Ukrtako:u gradu su (mislim da je bila Verona ili Padova u pitanju;nebitno) i hajde ona i decko da sednu u kafic,da se osveze.Kako su prisli basti nekog kafica odmah im prilazi konobar i kao "Welcome",cak je kaze podigao neke goste koji su tu sedeli da bi njih dvoje selo bas za taj sto.Delovalo je to,onako,impozantno u prvi mah (kao,vidi sto se tu trude oko nas,dizu druge da bi mi seli).

Narucili oni po picu i po pice (dakle,dve pice,koje su vise licile na mini-pice i dve koka kole ili tako nekog soka),stize racun - 46 evra.Sestra trazi da pogleda racun,kad tamo stoje razne stavke:

- pizza 5 evra

- Coca cola 5 evra

- tip (napojnica) 2-3 evra

- nesto na italijanskom 2 evra

- opet nesto na italijanskom 1 evro

- i jos nesto,opet 1-2-3 evra (u sustini par stavki na italijanskom,sve po evro-dva-tri)

Trazi objasnjenje od konobara sta su te stavke,ali konobar naravno ne zna engleski,vec samo na italijanskom nesto melje.Nije im se raspravljalo,i sta ce,platili racun.

Valjda su i konobari toliko bezobrazni,racunaju da se turisti nece "blamirati" pa da ne plate racun - koliki god da je u pitanju.

Pored toga,naravno da ce svi pitati "Posto je pice?" (misleci da se samo to placa),ko je jos lud da pita "Koliko ce me izaci da sednem ovde i popijem to pice?".

Edited by Laza GNR

Da, i mi smo bili upozoreni na Italijane.

Zato smo se "tresli" kad god udjemo u restoran. 

Jeli smo neke karbonare i sad nam doneli parmezan i uz pice cips i kikiriki. Mi nismo smeli to da taknemo jer smo mislili da ce nam naplatiti. Kad nam je stigao racun, bili smo zapanjeni da nam nisu cak ni koperto-uslugu naplatili, a ni grickalice.

Posle nam bilo zao sto nismo stavili i parmezan i pojeli sve one grickalice jer je ispalo da su dzabe (ili nam nisu naplatili kad su videli da nismo pojeli). Ko zna, mozda da smo pojeli, mozda bi sve naplatili, a mozda je to ona fora da ti stave kikiriki i cips da bi bio jos vise zedan i jos vise pica narucivao. 

Al eto, tu smo dobro prosli, dok su nas drali za koperto u drugim lokalima, tipa, pica 6 evra, usluga dva evra/po osobi. 

Edited by severac

U Pragu je zapravo metod da napišu dobar kurs velikim slovima a malim dole piše da je to VIP kurs za iznose veće od 1000 evra.

Drugo što rade u restoranima je da traže vrlo direktno i bezobrazno napojnicu kao i naplaćivanje hleba i escajga.

Ja u Pragu zaista nisam imao nijednu neprijatnost.

Jeli smo u restoranima/kafanama bar jednom dnevno, dakle 10-ak puta ukupno i nijednom nije bilo dodatnih stavki na racunu, samo ono sto je pojedeno i popijeno.

Jednom je samo bio enki cips na stolu ali ga nismo dirali, pretpostavljam da bi to kostalo vise nego rucak  :yok:

Mjenjacnicama se nisam bavio bas da ne bih morao da razmisljam ko daje koji kurs, ko ce da prevari, ukrade... dizao sam pare na bankomatu posto imam Skrill karticu pa su provizije minimalne.

Egipat, Giza kod sfinge: Pre nego se dodje do mesta gde mozes da pridjes blize i vidis Sfingu, postoji kao neki staza/prolaz izmedju nekih kamenih stubova i sl. I sada, tu znaju da te sacekaju prevarantske ekipice Egipcana i da tako ubedljivo krenu da ti pomeraju marsutu ka tim zakulisnim stubovima, kao da je tamo ulaz/prolaz i onda posle da traze neki novac ili sl. Nose oko vrata  neke "zvanicne" propusnice, i stvarno, u kombinaciji sa obezbedjenjem koje je tu i uopste ne reaguje, stvarno ti se ucini da te zvanicnici iz kompleksa usmeravaju gde treba da prodjes. Tako da znate: nema nikakvih usmeravanja, i nema nikakvih dodatnih prolaza i protokola u tom delu. :smile: 

Toliko su ubedljivi, da iako me je drugarica upozorila sta se desava, opet se povedes, jer bukvalno su isti kao cuvari. Normalno, oni nisu ni navikli na reakcije turista kao sto su balkanski :tongue: (tipa opsujes sve po spisku na maternjem i stisnes zube ako li usledi napad, i vratis se svojoj marsuti- btw, sve to opusteno posmatraju cuvari okolo).