Posted March 27, 2013 U susretu sa drugim, mahom long term putnicima, kada dođe do onog pitanja "Odakle si", nakon mog odgovora ponekad usledi blago iznenađenje, praćeno komentarom: "Ne sećam se da sam sreo/la ikoga iz Srbije." I onda se ja tu zamislim. Na putu sam (biciklom doduše) već skoro pune dve godine, kada ne kampujem, noćim u omladinskim hostelima i bekpekerskim mestima koja preporučuje LP, ruta kojom sam vozila nije nikakva skrajnuta putanja -- ali do sada sam srelasamo grupu od troje putnika iz Srbije (unapred dogovoren susret, ali ne menja na stvari) nekoliko Slovenaca bekpekera, jednog Hrvata dugoprugaša, i to je sve. A opet, kad god dođem na ovaj sajt da pročitam neki putopis ili vidim šta ima na forumima i nađem neku korisnu informaciju za sebe, iznova se uverim koliko ljudi odavde (sa ST) putuje i gde sve putuje. Pa me zanima kakvo je vaše iskustvo, koliko često na svojim putovanjima srećete druge samostalne putnike iz Srbije i bivše Juge. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 27, 2013 Iz Srbije sam poslednji put srela dva medicinara, pre deset godina, u sred Rose Valley u Kapadokiji, i bilo je mnogo komično jer su i oni bili iz Novog Sada. Posle toga nikoga. Na Kubi sam pre 12 godina srela dva Crnogorca koji su bili kuvari na nekom prekookenskom brodu i kupovali papriku na džakove na pijaci u Havani U Kairu sam pre 13 godina u hoastelu u kome smo odseli upoznala dve Slovenke, a pre dve godine smo Meksiku u državi Čijapas sreli dvoje Slovenaca i to je sve. Uglavnom, svi ljudi koje bismo upoznali na putovanjima su bili zabezeknuti, jer smo bili prvi ljudi iz Srbije koje su upoznali. Moj utisak je ipak da jako malo ljudi odavde putuje, pogotovo na neke dalje destinacije, a ovde (na forumu) ti je grupa mala, ali hiperaktivna, pa dobijaš utisak da ljudi mnogo putuju. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 28, 2013 Tako nekako... ...koliko često na svojim putovanjima srećete druge samostalne putnike iz Srbije i bivše Juge. Putnike i ne bas. Ali "lokalce" ("nasi",koji zive i/ili rade u inostranstvu) - povremeno (vise to povremeno bude u manjem procentu,nego u vecem). Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 28, 2013 nasih lokalaca srecem dosta, i uvek se zacudim gde se sve nasi ljudi ne zavuku hehehe...nekako ih prepoznam po faci ... jednom sam, spustajuci se sokakom u jednom malom mestascetu u sred anda, na 4000m visine, primetio kako iza mene koracaju 2 face, krajnje poznate ...naravno,okrenuo sam se i obratio im se na srpskom, i nisam pogresio..matorac, pomorac iz kotora, 85godina, ozenio se pre 30-40 godina za jednu lokalku, i ostao tu, a unuk mu, iz subotice, dosao u posetu za letnji raspust ..imam slicnih zgoda poprilicno...ali sto se tice bas putnika, malo je takvih susreta bilo... mogu samo da primetim, a to sam cuo od jos nekih ljudi, da ima poprilicno putnika iz slovenije u indoneziji ( pri tom ne mislim na bali), a sto je karakteristicno, jer u indoneziji generalno ima malo turista, najvise holandjana..a posle njih, najvise nasih severnih bivsih paisanosa.. genaralno, u aziji tu i tamo sretnem nase, ali u ostatku sveta ( izuzev evrope, i to ove gastarbajterske), skoro nikad...ali i mali smo mi narodi, pa kad se sve te brojke saberu..mozda i nismo tako losi heheh Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 28, 2013 ...naravno,okrenuo sam se i obratio im se na srpskom, i nisam pogresio.. You never know... Prvi put u Budimpesti '97.Stojim ispred hale sa ekipom i cekamo da pocne koncert i pricamo.Ispred nas (normalno) neki Madjari i takodje pricaju.I prokomentarisem "Pazi lika sto ima dobru majcu.Gde je nasao?".Lik se okrene i kaze mi "Kupio sam je u Budimpesti". Ja stao,pomalo u soku (ne verujem da neko iz Madjarske prica srpski) i poceo "You...you speak Serbian?" "Pa da,naravno da pricam" "Where are you from?" (ja i dalje nastavljam na engleskom ) "Ma,iz Subotice sam,pricaj na srpskom" Tek onda sam se opasuljio... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 28, 2013 Zanimljiva tema...mene neki prijatelji zezaju kako uvek naiđem na nekog poznatog gde kog da krenemo. Tako smo jedne godine pored Luvra gde je bio red od 30 metara sreli moje rođake, za koje nisam ni znala da su tu trenutno. Ja i Tibor smo u Kapadokiji sreli Alena i Šejlu iz Bosne zbog kojih smo i stigli do Iraka. Inače Alen i MajaNS se poznaju od ranije tako da je i to bila velika slučajnost ili nije ) U toj istoj Kapadokiji smo sreli i neko društvo iz Slovenije. Mislim da to nije mala stvar, naročito ako uzmemo u obzir da smo mala zemlja, a i nema baš puno ljudi koji putuju u sopstvenom aranžamanu, da ne pominjem to koliko je velika verovatnoća da sretneš nekog iz bivše YU da živi u nekoj zemlji koju obilaziš. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 28, 2013 Po Evropi gde god da se nadjem cujem neke nase. Uglavnom po psovci ih registrujem.. Van Evrope nikad nikog, mislim. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 29, 2013 Na ovo pitanje podstakao me je nedavni susret sa jednim Zagrepčaninom koji putuje 23 meseca po Indokini. Našli smo se u istom hostelu u Pnom Penu, u isto vreme u restoranu, i dok sam ja nešto tražila na internetu, on je čituckao neku knjigu za drugim stolom. Naspram njega je bilo dvoje Japanaca, par, koji su pomešalui svoje boce sa vodom i nisu mogli da se sete koja je čija. Merili su koliko ima u kojoj boci, što je stvarno bilo smeštno jer ipak su par, i ako se boje nekih virusa ili tako nečega, kako li se ljube i ostalo. Slično je pomislio i Vjekoslav, kako se Zagrepčanin zove, i smejući se rekao im nešto na engleskom što nisam registroval a onda izgovorio, pokazujući naizmenično prstom na njihove boce: "Eci-peci-pec-ti-si-mali-zec..." Samo što nisam pala sastolice kad sam to čula. Mislim, dečija brojalica usred Kambodže! On je inače sreo jednu devojku iz Srbije koja putuje kao bekpaker, negde na Tajlandu ako se ne varam, nekoliko Slovenaca i to je sve s ovih prostora kada je reč o putnicima. A naših koji žiive negde ima zaista puno, mada ih ja skoro nigde nisam srela tako spontano kao neki od vas, već su mi uglavnom pisali i pozivali me u goste kad budem dopedalla u zemlju i grad gde žive, što je sasvim druga priča. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 29, 2013 Van Evrope nisam nikada sreo nikoga sa ovih prostora. Video sam tragove naših ljudi po hostelima, kao što su recimo izloženi srpski dinari među raznim belosvetskim monetama, ili zapisi naših ljudi u knjizi utisaka. Da, par puta sam na Bliskom istoku sretao Arape koji su studirali kod nas. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 29, 2013 licno nesto uopste ne razmisljam o tome ko je odakle, pa ni "nasim" ljudima,ukoliko ih sretnem, ne pridajem neku vecu vaznost u odnosu na ljude koji su rodjeni na drugim mestima ove planete... ali jedna crtica sa aerodroma don muang u bankoku... prilikom cekanja za ukrcavanje u avion, potrefilo se da su gate-ovi za let do suratanija i puketa bili jedan do drugog, pa tako i cekaonice ( povezane, sve je bilo u jednoj velikoj prostoriji).. u ovom delu za puket bilo je poprilicno ljudi sa nasih prostora, po naglasku sam mogao prepoznati srbe i hrvate, napucani likovi, ribe ful pod sminkom i ratnom opremom, znate vec kako takvi ljudi izgledaju... sa ove moje, suratanske, strane, samo moje drustvo ( nas 5 ), je bilo sa ovih prostora..i naravno, jos brdo kul ljudi, sa svih krajeva sveta... bilo me je malo sramota, iako generalno ne obracam paznju na takve stvari.. za suratani lete ljudi koji idu na ostrva koh phan gan, i koh tao, i koh samui tu i tamo ( posto ima aerodrom), a na puket zna se ko uglavnom ide... pa svako ko je bio u tim krajevima, zna o cemu pricam, a i oni koji nisu, mogu iz konteksta da pretpostave... generalno, ako sretnem neke "nase" ljude na dalekim destinacijama, uglavnom su to neki kulovi i prostaci, koji su se na nelegalan nacin obogatili 90-tih i pocetkom 2000-tih, ili neki krimosi, dizelashi iz 90-tih ( ovo je pogotovu prosek turista iz srbije)..kako to znam- pa pise im na chelu .. tako da i nemam neku posebnu zelju da komuniciram s njima, a uglavnom i nismo na istom nivou, jer oni odsedaju u skupim hotelima...."normalnih", opustenih, kul ljudi putnika sa ovih prostora ima vrlo malo,a cini mi se da se svi oni i pojavljuju na ovom forumu heheh ...znaci, 500-ak ljudi.... ali zato sam nasih "lokalaca" stvarno sretao dosta, i to su uglavnom bili neki fini ljudi.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 29, 2013 Nisam nikad putovao na Tajland, ali verujem bam bamu da su ti likovi, koje je on tako slikovito, opisao česti u toj zemlji. To je veoma atraktivna i popularna destinacija, pa je valjda privlačna i takvima. Kakve će putnike čovek sretati na nekom putovanju u mnogome zavisi i od zemlje koja se obilazi. Recimo ja sam po Bliskom Istoku, Kavkazu, Centralnoj Aziji sretao uglavom fin svet, tj. putnike kakvi su većina na ovom forumu. Siguran sam da takve zemlje nisu atraktivne za tu vrstu ljudi koju opisuje bam bam. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 29, 2013 Nisam nikad putovao na Tajland, ali verujem bam bamu da su ti likovi, koje je on tako slikovito, opisao česti u toj zemlji. To je veoma atraktivna i popularna destinacija, pa je valjda privlačna i takvima. Kakve će putnike čovek sretati na nekom putovanju u mnogome zavisi i od zemlje koja se obilazi. Recimo ja sam po Bliskom Istoku, Kavkazu, Centralnoj Aziji sretao uglavom fin svet, tj. putnike kakvi su većina na ovom forumu. Siguran sam da takve zemlje nisu atraktivne za tu vrstu ljudi koju opisuje bam bam. to je upravo to, u "siromasne" zemlje, koje nemaju izgradjenu turisticku infrastrukturu, ne idu ovakvi, goreopisani ljudi...ali ide i vrlo malo nasih, ovih drugacijih od gorepomenutih, putnika...najvise iz razloga nedostatka novca, jer je do tih destinacija uglavnom i skuplje doci, jer su cene aviokarata uvek vece za "nepopularne" destinacije..naravno, sve je lakse kad moze kopnom da se stigne... evo klasican primer, sirije, kojoj zelim mir pod hitno...do sirije je jeftino doci, ima jako puno sta da pokaze, fantasticni ljudi, atmosfera, predeli..ali nije bila turisticki popularna, tako da su vecinom zalazili bekpekeri..i vidjao sam ljude iz nasih krajeva, kul ljude..al zato susedni jordan, americki protektorat, meka turista, dolaze svi zivi...i naravno, u akabi, na ronjenju, srecem dvojicu nasih glavonja, dosli iz sarm el sejka, aranzman sve pokriva Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 30, 2013 licno nesto uopste ne razmisljam o tome ko je odakle, pa ni "nasim" ljudima,ukoliko ih sretnem, ne pridajem neku vecu vaznost u odnosu na ljude koji su rodjeni na drugim mestima ove planete... Razumljivo i verujem da tako misli većina pravih putnika jer inače ne bi ni bili putnici. No, ja sam na putu već skoro pune dve godine, i to sama, i verovatno mi zato mnogo znači kad sretnem nekog odavde pa još putnika! Mislim, čuti i progovoriti srpski nakon meseci i meseci isključive priče na engleskom... -- pa, lep je osećaj A još kad je reč o, kako kažeš, 'normalnom' putniku ili turisti, s kojim mogu da sednem na kafu/pivo i ispričam se -- to je za mene baš veliki događaj, veruj mi "normalnih", opustenih, kul ljudi putnika sa ovih prostora ima vrlo malo,a cini mi se da se svi oni i pojavljuju na ovom forumu heheh ...znaci, 500-ak ljudi.... Petsto je prilično velika brojka za ovako malu zemlju i super je ako ima toliko samostalnih putnika. ali zato sam nasih "lokalaca" stvarno sretao dosta, i to su uglavnom bili neki fini ljudi. To je i moje iskustvo -- zaista imamo finu, obrazovanu i kulturnunu zajednicu u rasejanju. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 30, 2013 bam bam, slažem se sa ovim što si napisao, ali mislim da je glavni razlog zašto ta vrsta ljudi ne putuje u ove krajeve koje sam pomenuo leži u tome što te zemlje nemaju: more i luksuzna letovališta, plaže sa palmama, šoping centre itd. Zemlja koja to nema nikada neće biti atraktivna za punišiće koje pominješ. Da, mislim i da je procenjena cifra od 500 naših ljudi koji samostalno putuju znatno veća. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 30, 2013 bam bam, slažem se sa ovim što si napisao, ali mislim da je glavni razlog zašto ta vrsta ljudi ne putuje u ove krajeve koje sam pomenuo leži u tome što te zemlje nemaju: more i luksuzna letovališta, plaže sa palmama, šoping centre itd. Zemlja koja to nema nikada neće biti atraktivna za punišiće koje pominješ. Da, mislim i da je procenjena cifra od 500 naših ljudi koji samostalno putuju znatno veća. [/quote pa da, to i napisah, da ne idu u takve zemlje, jer one nemaju izgradjenu turisticku infrastrukturu.. veleo bih da si u pravu sto se tice broja putnika Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 30, 2013 S obzirom da se Snežanino pitanje odnosi na putnike, a ne na emigrante, mislim da ih (nas) ima izuzetno malo. Svakako da možemo nekoga sresti na koncertu u obližnjoj zemlji, ili u nekom od gradova u kojima ima mnogo Jugoslovena, ili na grčkoj obali u letnjoj sezoni Ali ako ostavimo po strani agencijske turiste, emigrante, švercere, sumnjive biznismene itd, susreti sa putnicima sa naših prostora su izuzetno retki. Mislim da bih to pre svega pripisao malom broju stanovnika, a zatim niskoj platežnoj moći (ako neko i želi samostalno da putuje, to i dalje ne znači da je spreman samostalno da putuje za šaku sitniša, stopira kamione i spava gde stigne). Na posletku, verovatno je i do toga što mnogi i dalje ne znaju da je uopšte moguće putovati na taj način i sa (tačnije - bez) toliko novca. Bilo bi zanimljivo videti kakva je situacija sa drugim zemljama. Čini mi se da Litvanci imaju dosta razvijenu kulturu autostopa i samostalnih putovanja. Sem toga, i Poljaka ima svuda, ali možda je to zato što ih ima skoro četrdeset miliona. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 31, 2013 Na posletku, verovatno je i do toga što mnogi i dalje ne znaju da je uopšte moguće putovati na taj način i sa (tačnije - bez) toliko novca. Čini mi se da je to jedan od važnijih razloga. Kada sam u jednom od tekstova napisala sa koliko novca dnevno/mesečno raspolažem, dobila sam gomilu komentara koji su svi bili u znaku čuđenja i neverice. Znam pouzdano da neki moji drugari i dalje ne veruju, misle da imam mnogo više, čak tvrde da sam bogata. Bilo bi zanimljivo videti kakva je situacija sa drugim zemljama. Čini mi se da Litvanci imaju dosta razvijenu kulturu autostopa i samostalnih putovanja. Sem toga, i Poljaka ima svuda, ali možda je to zato što ih ima skoro četrdeset miliona. Da, bilo bi zanimljivo to znati. Moje iskustvo je da ima najviše Nemaca putnika, potom dosta Francuza, posebno u Indokini, pa tek na treće mesto bih stavila Poljake. Ne toliko brojni su Britanci, Australci i Ameri, a povremeno sretnem Italijane bekpekere i cikloturiste. Primetila sam da je jako malo Austrijanaca, pa se i oni sami čude kada im kažem da sam već srela nekog iz njihove zemlje. Sve to, naravno, dosta zavisi i od destinacije/kontinenta, kao i od doba godine. U martu je, recimo, u Indokini bilo neverovatno mnogo Nemaca, a jedna devojka mi je objasnila da je to zato što je u Nemačkoj neki praznik sa mnogo neradnih dana. Verujem da bi neko, ko je u to vreme takođe bio u tom delu sveta na, recimo, jednomesečnom putovanju, pomislio kako jedino Nemci putuju. Ista priča je bila oko katoličkog Božića i Nove godine a u vezi sa Francuzima -- imala sam utisak da su svi francuski putnici krenuli u osvajnje Laosa i okolnih zemalja. U Kini sam sretala veoma mnogo mladih Kineza bekpekera i stekla sam utisak da putuju dosta ali uglavnom po svojoj zemlji. Srećem ih i po ostalim zemljama u Indokini a bilo ih je i u Centralnoj Aziji, ali u znatno manjem broju. I zanimljivo je da skoro niko od njih -- barem od onih s kojima sam ja pričala -- nema želju da putuje izvan (Indo)Kine, dobrim delom zbog toga što im je teško i skupo da dobiju vize za većinu zemalja sveta. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 31, 2013 takodje postoji tendencija da ljudi iz pojedinih zemalja vise putuju u svoje bivse kolonije.. npr. u indoneziji sam uglavnom sretao samo holandjane, i kao sto vec pomenuh, slovence. u vijetnamu i laosu sam sretao jako puno francuza, dok na sri lanci su preovladavali englezi, mada je bilo i dosta nemaca.. ali u pravu si snezana, generalno nemaca ima najvise svuda..od juzne amerike i azije, preko afrike..jedino u australiji nisam sreo mnogo.. medjutim, sto se tice austrijanaca, vidis, ja sam imao potpuno razlicita iskustva...i cak sam se uvek cudio kako tako mala zemlja, a toliko ljudi da putuje na ovaj nacin...ipak, u svim ovim nasim susretima, ima i dosta slucajnosti, cini mi se .. ali svakako postoje neke opste cinjenice.. a to je da nemci putuju najvise na ovaj nacin.. takodje, mladi izraelci, posto im, koliko sam shvatio, drzava posle odsluzenja vojske placa putovanje ( avionske karte, troskove smestaja i tako neke stvari)..ali njih ipak ne bih ubrajao u prave putnike, jer 99% njih putuje bas po tom drzavnom programu, a uospte nisam sreo neke koji su samostalno odvojili vreme i novac da bekpekuju po svetu... posto nasih ljudi ipak najvise srecem u aziji, sto na bliskom, sto na dalekom jugoistoku, ipak mislim da novac ima veliku ulogu, jer su ovo krajevi koji su mnogo dostupniji i jeftiniji nego neki drugi kontinenti..mada, ima verovatno nesto i do odnosa prema zivotu, duha...nasim bekpekerima milsim da vise odgovara azijski mentalitet ljudi, nego americki npr..takodje, sigurnost je daleko veca, nego u juznoj, centralnoj americi, ili africi.... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 4, 2013 ... čak tvrde da sam bogata. Poznata mi je ta prica. Takvi komentari dolaze u 99% slucajeva od ljudi koji ni pasos nemaju (dakle,nisu nigde ni mrdnuli). I samim tim zamisljaju da ti za jedno putovanje treba...ne znam,milion dolara U Kini sam sretala veoma mnogo mladih Kineza bekpekera i stekla sam utisak da putuju dosta ali uglavnom po svojoj zemlji. Koja je...mala? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 4, 2013 Ja sam davno na Kaucsurfingu imao goste iz Poljske koji su isli stopom do Grcke mislim i nazad i rekli su da su i njihovi roditelji takodje mnogo putovali stopom po Istocnom bloku u svoje vreme. Tako da izgleda da u Poljskoj ta tradicija samostalnih putovanja postoji jako dugo. Takodje su me u vise navrata zapanjili Rusi. Oni u principu ne putuju mnogo kad se gleda neki prosek, ali oni koji putuju su bas ono zajebani u svakom smislu kao npr onaj lik sto je drzao predavanje u Beogradu, Kotov ako se ne varam. Tako sam upoznao dosta Rusa koji idu na neka bas otkacena putovanja. Neka naizgled obicna devojka kod koje sam bio u Ukrajini je isla stopom od Uzgoroda do Altaja i nazad sa drugaricom. Ta drugarica je isla u Indiju sa kartom u jednom pravcu i skoro bez novca, tamo je jela ono sto je isprosila, da bi na kraju dobila ulogu u nekom indijskom filmu i sa parama koje je dobila za to umesto da se vrati kuci, kupila kartu za Filipine, gde je opet bila par meseci dok nije skupila pare za let kuci. Neki par koji me je ugostio u Moskvi je imao bas neko veliko putovanje prekon Sibira, Mongolije, Kine, Vijetnama... Ko zna gde su zavrsili, sve stopom. Jos bi da dodam da su njima za nas otkacene destinacije kao npr: Cecenija, Dagestan, Tadzikistan, Magadan, Cukotka, Sahalin kao nama da odemo do Istanbula. Ja sam uvek bio odusevljen tim duhom da usled nedostatka viza i novca ljudi biraju neke manje popularne destinacije umesto Pariza, Rima i Londona i umesto da sede kuci i kukaju suznim ocima zagledani u sliuku Ajfelove kule. Izvinjavam se zbog skretanja sa teme. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 4, 2013 Neka naizgled obicna devojka kod koje sam bio u Ukrajini je isla stopom od Uzgoroda do Altaja i nazad sa drugaricom. Hehe, ja sam upoznao devojku koja je sama autostopom išla iz Irkutska do Krima i spavala u šatoru. Čak nema ni CS, HC i slično. Mesec dana joj je trebalo da stigne. No da se vratimo na temu. Putnike Srbe mislim da nisam ni sreo nigde, osim turista na popularnim destinacijama, ali veliki broj Srba emigranata da. Mislim da tu nije ništa čudno, ipak su nam seobe u genima, a istraživanje dalekih krajeva nije. Prosečan Srbin kada putuje želi da mu na putovanju bude kao kod kuće, prosečan putnik želi da mu ništa ne bude kao kod kuće. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 5, 2013 [quote Prosečan Srbin kada putuje želi da mu na putovanju bude kao kod kuće, prosečan putnik želi da mu ništa ne bude kao kod kuće. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 5, 2013 U Kini sam sretala veoma mnogo mladih Kineza bekpekera i stekla sam utisak da putuju dosta ali uglavnom po svojoj zemlji. Koja je...mala? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 8, 2013 Prosečan Srbin kada putuje želi da mu na putovanju bude kao kod kuće, prosečan putnik želi da mu ništa ne bude kao kod kuće. Sjajna definica! (ne znam da li je tvoja ili ne,ali svejedno odlicna je ) Kako razlikovati turistu i putnika. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 8, 2013 Odoh u offtopic, ali moram da pohvalim Raxovu definiciju. Odlicna je! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites