Followers 0

Problem! Nije mi udaren pecat u pasos!

84 posts in this topic

Ne znam da li je neko pokrenuo temu sa slicim ili istim problemom... Naisao sam na veliki problem. Boravio sam u Madjarskoj u periodu 22. 07 - 29. 07. 2013. U pasosu imam samo pecat da sam 22. 09. izasao iz Srbije i usao u Madjarsku, a nemam da sam napustio Madjarsku, odnosno, da sam usao u Srbiju. Na koji nacin ja mogu da dokazem da sam zaista napustio zemlju 29.og, odnosno da sam tada usao u Srbiju? Trenutno boravim u Nemackoj, od 05. 09. mi tece boravak. Problem je u tome sto ne znam kako da dokazem da sam u periodu izmedju ulaska u Srbiju, odnosno napustanja EU, 29. 07. do izlaska iz Srbije, odnosno ponovnog ulaska u EU, 05. 09. boravio u Srbiji jer mi nedostaje pecat kao dokaz da sam zaista usao u Srbiju, odnosno napustio EU. Zato Vas molim, ako je to moguce, da mi dostavite neki dokaz da sam usao u Srbiju 29. 07. 23. 10. mi istice period od dozvoljenih 90 dana boravka u EU, u okviru 180 dana i ja planiram 22. 10. da se svakako vratim u Srbiju. Da li oni prilikom skeniranja pasosa mogu da vide da sam napustio EU 29. 07, ili ispada da sam sve vreme bio u EU, odnosno, da sam prekoracio boravak za 30 dana???

Hvala na odgovoru!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kako si išao za nemačku (kojim prevoznim sredstvom)?

Ako si išao avionom ili nekim drugim na kom ti piše ime možeš to koristiti kao dokaz za datum ulaska u EU.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nije njemu problem kada je ušao u Šengen već, to što nije evidentirano kada je izašao.

Imaš li, kojim slučajem, ulazni srpski pečat?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nemam pecat da sam 29. 07. napustio Madjarsku, kao ni da sam tog dana usao u Srbiju. Zvao sam upravu granicne policije u Beogradu i oni kazu da ce moju istoriju putovanja, da tako kazem, videti prilikom skeniranja pasosa ali ovde su mi dali suprotan odgovor, kao, i da mogu da mi ne prave problem ukoliko je neki raspolozen carinik, kao i da to moze da predstavlja veliki problem. Imam, regularno, pecat da sam 05. 09. usao u EU.

Share this post


Link to post
Share on other sites

? Па ако имаш печат да си 05.09. ушао у ЕУ, ваљда ти је то доказ да си пре тога био ван ЕУ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stvarno ne znam kako bih mogao da dokazem. Policajac na aerodromu, kada sam odneo da mi izracuna 90-180, rekao mi je da mogu da mi prave probleme ali mogu i da ne prave. Ukoliko mi nasi ne posalju neku potvrdu, a cisto sumnjam da hoce, ostaje mi da sacekam 22. 10. i tada cu videti. Ali, da li ima logike da ja odem i da pitam za te dane, da mi se izracunaju, ako sam prekoracio, zar nije logicno da se pravim "lud", fazon ako prodje prodje?!? Izgleda da tu logika ne igra neku ulogu, vec samo pravila, pravila i jos pravila.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koji naši?

I koga da pitaš za te dane?

Ako ideš avionom, več na aerodromu ćeš znati.

Ako smatraju da si prekoračio platićeš kaznu, i to je to.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nasi=uprava granicne policije. Vec sam bio na aerodromu, pitao sam policiju na aerodromu, i sve je u redu, ali kada bih ja nekako dokazao da sam napustio EU 29. 07. kao sto sam i naveo. U suprotnom, ispasce da sam prekoracio dozvoljenih 90 dana za cak 30 dana, sto je veliki problem, priznaces.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne mogu ni oni da dokazu da nisi izasao vec 23.7. U svakom slucaju neces imati problema. Nepostojanje pecata nije dovoljan dokaz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako imas pecat da si usao u EU 5 septembra onda se tvojih 90 dana racuna od dana ulaska u EU. Ako su te sluzbenici EU pustili da tamo udjes 5 septembra onda to znaci da si usao 5 septembra. Ne moras ti nikome nista da dokazujes sta si radio i gde si bio pre 5 septembra, kada si ponovo usao u EU. Da je nekome smetalo to sto prividno nisi napustio Madjarsku krajem jula, tebe niko nebi ni pustio nazad u EU. Vec bi bio uhapsen zbog ilegalnog prelaska iz Madjarske u Srbiju. Posto je to tada tako izgledalo. Nemas izlazni pecat a eto te u Srbiji. Imaju oni tebe u kompjuteru bato. Ako je pecat neki dokaz kada si usao ili izasao iz EU ti onda lepo baci pasoso u kanalizaciju i reci svabama da si bas juce stigao u Nemacku ali da su ti pasos i novac izdzeparili kurdi i pakistanci dok si se vozi javnim prevozom po gradu. Onda lepo ostani jos 90 dana... Da je sto pise u pasosu dokaz, svi nasi gastrabajteri bi masovno bacali svoje pasose u kanalizaciju i tvrdili da su tu od pre neki dan.

To ne udaranje pecata je izgleda sasvim normalno. Meni se na povratku iz EU Grcke na Evzoniju desilo da je granicar vratio u kombi 9 komada ne pecatiranih pasosa. Isto mi se desavalo i na drugim granicama. Ja zvanicno nikada nisam izasao iz Albanije, Grcke i Madjarske. U Makedoniji recimo nikada nisam ni bio sto se pecata tice.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vidim da se non-stop po forumu provlači priča da su pečati u pasošu dokaz da si prekoračio 90 dana ili nisi. Da li ovo znamo zasigurno, ili je u pitanju urbana legenda? Razumem da pečati mogu cariniku izazvati osnovanu sumnju da si prekršio zakon, ili tebi biti pomoć da tu sumnju opovrgneš, ali da mogu biti krajnji dokaz bilo čega... Najpre, u pitanju je vrlo primitivna metoda, podložna i greškama (prevelika količina pečata, neudaren pečat, zamrljan datum, promenjen pasoš...) i falsifikatima. Pa 21. je vek, valjda su ustanovili složen Šengenski sistem, sa zajedničkim softverskim sistemom kroz koji (nadam se) moraju provući biometrijski pasoš, koji je obavezan, i postaviti jednostavan upit u bazu u slučaju sumnje. Valjda je to "malo" pouzdaniji način?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ljudi, hvala vam na pomoci, pomogli ste mi da verujem da necu imati problema. U svakom slucaju, javljam kako sam prosao. Hvala vam i sve najbolje!  :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znamo gotovo sigurno da su pečati dokaz. Izvor je šef granične službe na Šarlroa aerodromu, koji je to priznao, i pomenuo da im to predstavlja veliki problem, jer npr. građani Brazila masivno koriste tu rupu i "gube" pasoše. Informacija o ulascima/izlascima nije zapisana u SIS sistemu. Drugi izvor može biti: http://en.wikipedia.org/wiki/Schengen_Information_System#Data_managed_by_the_SIS

I na kraju, potvrđeno je i u praksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kako se ćefne cariniku i kako je raspoložen...tako ti i bude  ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako je pecat neki dokaz kada si usao ili izasao iz EU ti onda lepo baci pasoso u kanalizaciju i reci svabama da si bas juce stigao u Nemacku ali da su ti pasos i novac izdzeparili kurdi i pakistanci dok si se vozi javnim prevozom po gradu. Onda lepo ostani jos 90 dana... Da je sto pise u pasosu dokaz, svi nasi gastrabajteri bi masovno bacali svoje pasose u kanalizaciju i tvrdili da su tu od pre neki dan.

Pa upravo to i rade...Samo menjaju taktiku...jednom operu u ves masini, drugi put potope u kiselu vodu preko noci, treci put daju psu da se poigra...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zadnjih nekoliko meseci na putovanjima zamolim na granici da mi ne udare pecat jer mi je pasos vec pun i nisam do sada imao problema ni pri ulasku ni pri izlasku iz Srbije.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zasto bi uvodili biometriske pasose i zasto ih skenirali ako bi pecat bio glavni,ok delimicno je i ovo zbog tezeg falsifikovanja? I kako ako je pecat glavni ako ja izidjem iz Srbije sa srpskim pasosom a recimo udjem u Englesku sa recimo hrvatskim posto njima ne treba viza i sta sad kad se vratim ja sam kao kruzio avionom 20 dana? Takodje sto je neko ve spomenuo kako carinik da mi nadje gde sam i kad usao ako recimo imam pun pasos pecata to bi previse trajalo da svakom trazi. Tako da je meni logicno da oni imaju kod sebe malu bazu gde se automatski upise kad si usao.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po balkanskoj logici jeste logicno...ali nemaju takvu bazu. Niti se to uklapa u zapadnjacku logiku. Kao sto mi vazda krecemo od pretpostavke da nas neko hoce zajebati, tako zapadnjaci uglavnom nemaju tu pretpostavku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pre mesec dana sam sa devojkom putovao iz Budimpeste do Zagreba privatno. Na granici izmedju Mađarske i Hrvatske, granični prelaz Letenje ili Goričan, slika kao iz devedesetih, dva kontejnera, jedan do drugog. Bio sam na tom prelazu pre desetak godina, nista se nije izmenilo. Kada smo stigli na granicu, bili smo sami. Prilično su nas pretresli i prekontrolisali, blago smo se iznenadili, obzirom na novonastali status graničnih prelaza između Hrvatske i Mađarske. Sve u svemu, posle desetak minuta smo nastavili dalje. Par dana kasnije, u povratku za Budimpestu, na istom graničnom prelazu krece pakao. Opet smo bili prvi i sami na prelazu i Hrvati nas odvajaju i počinju da broje pečate. Problem je bio naravno moj pasoš i beskonačni broj pečata. Posle pola sata neuspesnog brojanja, uz kiseo osmeh i  kratko objasnjenje da su "morali proverit"da nisam presao limit, vratili su mi pasos. A onda metar dalje, vec sam je ranije snimio, izlazi ss oficir u vidu mađarske policajke, odvaja nas sa strane i krece novo brojanje pecata. Do tog dana nisam uopste bio siguran na koji se nacin vodi evidencija boravka u EU,a  tada je postalo sve jasno. Mađarica je posle pola sata otisla u desetak metara udaljen veci kontejner po podrsku. I opet nema nikog pola sata. A onda se vratila i rekla mi da ja ne mogu da udjem u Madjarsku jer sam prekoračio dozvoljen broj dana. Krece objasnjavanje i zajedničko prebrojavanje kao na pijaci. Mozete misliti brojanje pečata u pasosu sa tri prazne stranice. I da skratim priču, uz dosta muka i preznojavanja, sa  argumentima na mojoj strani, pustiše nas.

Kad sam se čuo sa nekim prijateljima koji češce koriste taj granični prelaz, kazali su da je to uobičajeno i da su veliki smarači. Svejedno, broj dana sigurno određuju po pečatima i samim tim malverzacije sa prelascima su moguce a i opšte prisutne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I šta onda može da se desi ako nemaš izlazni pečat iz Šengena? (Stim da Hrvati nisu u Šengenu).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Izlazni pecat iz Sengena se i desi da ne lupe, ali ulazni uvek lupaju. A njima je vazno da na izlasku vide kada si usao. Ako nisu smaraci kao u prethodno navedenom primeru, provera se svodi na to da ti nadje poslednji ulaz. Jedini (potencijalni) problem se moze desiti ako smarac uzme da broji dane po pecatima, pa negde ne nadje pecat, a zeli da te zajebava. Jer ako nema pecata, moguce je da si se zadrzao dan ili vise do sledeceg pecata...ali dokaze on i na tom mestu ne moze da nadje, pa se sve svodi na slobodnu procenu carinika. E tu dolazimo do te kvake za koju se mnogi hvataju, ali to nema preterane veze sa pecatima, carinik prosto ima diskreciono pravo da te vrati no matter what.

Ko ne prekoracuje u cugu 3 meseca i izgleda iole pristojno (ne mora sulja-gilja, ali ne mora ni outfit airmax-suskavac) na frekventnijim prelazima i aerodromima nece imati problema.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Izlazni pecat iz Sengena se i desi da ne lupe, ali ulazni uvek lupaju. A njima je vazno da na izlasku vide kada si usao. Ako nisu smaraci kao u prethodno navedenom primeru, provera se svodi na to da ti nadje poslednji ulaz. Jedini (potencijalni) problem se moze desiti ako smarac uzme da broji dane po pecatima, pa negde ne nadje pecat, a zeli da te zajebava. Jer ako nema pecata, moguce je da si se zadrzao dan ili vise do sledeceg pecata...ali dokaze on i na tom mestu ne moze da nadje, pa se sve svodi na slobodnu procenu carinika. E tu dolazimo do te kvake za koju se mnogi hvataju, ali to nema preterane veze sa pecatima, carinik prosto ima diskreciono pravo da te vrati no matter what.

Ko ne prekoracuje u cugu 3 meseca i izgleda iole pristojno (ne mora sulja-gilja, ali ne mora ni outfit airmax-suskavac) na frekventnijim prelazima i aerodromima nece imati problema.

Tako je baš. Poenta je ustvari u nečijoj pojavi t.j izgledu/utisku koji ostavlja .  :)

Svuda sam bez problema prolazila opušteno,sve ok ,pokažeš pasoš i nastavljaš dalje svojim putem.

Koliko ja vidim,ljude hvata fobija od tih pečata i pravi se oko toga nevidjena fama !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni isto nikad niko nije napravio problem oko pečata, više puta sam išao sa hrvatskom agencijom Croatia Express i budući da oni "podrazumijevaju" ili šta već da su u busu sve Hrvati, Slovenci nas obično u jednom smjeru puste i nikad mi poslije nije bio problem. Bh. pasoš imam.

Jedini problem oko pečata je bio na granici Brnjak, kada su bukvalno provjeravali moj ulazak u Srbiju (u Dimitrovgradu), jer se pečat nije dobro vidio, pa su zvali Bugare jer sam skeniran tamo da provjere... Na kraju me jedva pustio. Problem je naravno napravio srpski policajac.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Followers 0