Posted December 11, 2011 Ко је још осим веома веома ретких случајева аплицирао за ус визу и да је добио? Ако погледаш сајт тамо ништа експлицитно није наведено осим основних докумената за визу шта је потребно. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 12, 2011 elefteros nisam te razumeo jer si ti nezaposlen pa bi hteo da apliciras za vizu?ja sam isto nezaposlen jer zna neko koja sve dokumentacija treba i sta sve treba da bi neko aplicirao za vizu? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 12, 2011 jer moze neko da mi kaze sta je sve potrebno ako je neko nezaposlen sta je sve potrebno od dokumentacije da se prilozi i dali je pozeljno da uplatim pare na racunu da se vidi da imam pare na racunu..recite mi malo opsirnije ko zna oko toga.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 12, 2011 @ Intro A zasto ne bi aplicirao za vizu sada? Sada nema nikakve guzve za vizu, nisi u talasu sa onima koji idu na WAT, pa si manje sumnjiv...po svim informacijama, i ukoliko dobijes vizuneces je dobiti na manje perioda koji ce obuhvatiti i onaj kada zelis da putujes, pa mozda da napravis tako nesto. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 12, 2011 Ко је још осим веома веома ретких случајева аплицирао за ус визу и да је добио? Ако погледаш сајт тамо ништа експлицитно није наведено осим основних докумената за визу шта је потребно. Pa nije bas tako, Amerikanci su prosle godine odbili 14% zahteva za B1 i B2 vize, dakle tek svaki sesti aplikant je bio odbijen. Naravno, govorim o aplikantima sa SRB pasosima. Ovi procenti su nesto visi za plave YU pasose. Sto se tice dokumenata za nezaposlene, ali i za sve druge - nosite ono sto dokazuje vase veze sa ovom zemljom. Veliki racun u banci ne mora da znaci puno, jer isto tako neko moze da ga iskoristi da pocne novi zivot u SAD. On pre svega treba da pokaze vase navike i veze sa Srbijom. Nije poenta u 5.000 evra na deviznom racunu, nego u stalnim uplatama i isplatama, placanjima racuna, troskova zivota, pa makar posle toga saldo bio nula. Dakle, radite li honorarno? Studirate? Ili ste bas samo nezaposleni i nista drugo? Sta vas onda drzi ovde? Imate li porodicu? Stan, auto? Ponudu za posao? Plan? To su stvari koje njih zanimaju. Prosli put sam gledao kako je konzul otkacio decka koji je ocigledno _veoma_ bogat upravo iz tog razloga - ovde ne radi nista, ima puno novca, i ovaj je posumnjao da isto tako moze da zivi od roditeljskih para u SAD. Dakle, nisu (samo) pare bitne. Devojka koju poznajem je kao nezaposlena dobila vizu bez nekih problema, jer je imala plan - koje postdiplomske studije upisuje iduce godine itd. Pritom, ponela je samo najosnovniju dokumentaciju o roditeljima, mada to nisu ni pogledali. Medjutim, dosta je putovala pre toga, tako da je to svakako igralo ulogu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 13, 2011 Опет, није услов за визу да имаш стан и кола, па колико је њих туристички отишло без да има ишта од тога. Ја мислим да је 10% у папирима и 90% у расположењу конзула и твојој причи. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 13, 2011 da se i ja javim,jer sam obecala.Odbijena sam za vizu,a razlog je bio jer nisam "aktivna" na fakultetu,Samofinansirajuci sam student u obnovljenoj godini.Konuzul je samo to gledao,ostale stvari ga nisu interesovale,ni koliko para nosim,ni sta su mi roditelji,ni racuni-nista....znam masu ljudi koji su ranije,tj. do prosle godine putovali a studirali po 10god,ali ocigledno da su poostrili studentima za dobijanje turistickih viza. Toliko od mene,drugim ljudima zelim srecu,i lep provod za Novogodisnje praznike. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 13, 2011 Опет, није услов за визу да имаш стан и кола, па колико је њих туристички отишло без да има ишта од тога. Ја мислим да је 10% у папирима и 90% у расположењу конзула и твојој причи. Nije uslov, i evo, ja sam otisao tako prvi put A slazem se apsolutno da je 10% u papirima i 90% u, rekao bih, oceni konzula. Sto mislim da je zapravo dobro. Amerika je jedna od retkih zemalja gde kao nezaposlen mozes da dobijes vizu samo sa dobrom pricom... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 14, 2011 Ко је још осим веома веома ретких случајева аплицирао за ус визу и да је добио? Ако погледаш сајт тамо ништа експлицитно није наведено осим основних докумената за визу шта је потребно. Pa nije bas tako, Amerikanci su prosle godine odbili 14% zahteva za B1 i B2 vize, dakle tek svaki sesti aplikant je bio odbijen. Naravno, govorim o aplikantima sa SRB pasosima. Ovi procenti su nesto visi za plave YU pasose. Sto se tice dokumenata za nezaposlene, ali i za sve druge - nosite ono sto dokazuje vase veze sa ovom zemljom. Veliki racun u banci ne mora da znaci puno, jer isto tako neko moze da ga iskoristi da pocne novi zivot u SAD. On pre svega treba da pokaze vase navike i veze sa Srbijom. Nije poenta u 5.000 evra na deviznom racunu, nego u stalnim uplatama i isplatama, placanjima racuna, troskova zivota, pa makar posle toga saldo bio nula. Dakle, radite li honorarno? Studirate? Ili ste bas samo nezaposleni i nista drugo? Sta vas onda drzi ovde? Imate li porodicu? Stan, auto? Ponudu za posao? Plan? To su stvari koje njih zanimaju. Prosli put sam gledao kako je konzul otkacio decka koji je ocigledno _veoma_ bogat upravo iz tog razloga - ovde ne radi nista, ima puno novca, i ovaj je posumnjao da isto tako moze da zivi od roditeljskih para u SAD. Dakle, nisu (samo) pare bitne. Devojka koju poznajem je kao nezaposlena dobila vizu bez nekih problema, jer je imala plan - koje postdiplomske studije upisuje iduce godine itd. Pritom, ponela je samo najosnovniju dokumentaciju o roditeljima, mada to nisu ni pogledali. Medjutim, dosta je putovala pre toga, tako da je to svakako igralo ulogu. мислио сам за незапослене да се ретко добија. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 15, 2011 Ja sam nezaposlen i sta treba sve da radim npr koju dokumentaciju da podnesem da bi dobio vizu? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 22, 2011 Evo da i ja podelim sa vama moja iskustva sa intervjua koji sam danas uspesno prosao za turisticku vizu: Imao sam zakazan intervju u 09.00h. Receno mi je kada sam zakazivao termin da dodjem 15-tak min. ranije. Ja sam dosao tacno u 08.45h ali su oni iz ambasade vec prvu grupu prozivali i uzeli im dokumentaciju, tako da sam ja zakasnio. U sledecem obracanju sluzbenika na vratima konzulata pitao sam ga gde sam ja na spisku jer je poceo da proziva ljude zakazane za 09.15. i u 09.30. Rekao mi je da sam zakasnio i da sacekam. E lepo mi je krenulo (pomislih)! Nakon nekoliko minuta sluzbenik je izasao i rekao mi da udjem. Otpocela je standardna procedura na ulazu nakon cega sam otisao u cekaonicu. Cekaonica je bila puna, nisam imao mesta gde da sednem. Prozivanja su se redjala po salterima. Primetio sam za vreme koja sam cekao da je ne mali broj ljudi je odbijen. Vecinom (ono sto se moglo cuti) bili su ljudi koji nisu mogli da dokazu da imaju stalan posao ovde u Srbiji. Ja sam od dokumentacije poneo: - Iz firme: dokaze o stalnom zaposlenju, prosek plate u zadnja tri meseca, potvrdu o odobrenom godisnjem odmoru u planiranom terminu putovanja; - Dokaze o porodicnim vezama: Izvode iz MK vencanih, izvode iz MK rodjenih za mene, suprugu i decu, dokaze da deca zive u kucnoj zajednici sa nama; - Dokaze o imovini: Ugovor o kupovini stana, Resenje poreza za stan (gde se vidi da je stan u mom vlasnistvu) - Finansijske dokaze: Potvrde iz dve banke o stanju na deviznim knjizicama (ukupno bilo na njima oko 1500$ nesto u USAD nesto u EUR). I to je to, njima sam dao fotokopije izvoda i ugovora a potvrde iz firme i banaka su predati originali. Za sve ostalo sam imao originale kod sebe spremne da ih pokazem na uvid. Ja sam strahovao jer mi je ovo prvi put da apliciram za usa vizu, nikada nigde nisam do sada putovao sem u ove nase bivse republike. Posebno sam strahovao da ce me odbiti jer radim u Vijsci Srbije i sto sam bio u PVO za vreme bombardovanja *99. - te. Kada sam prozvan od strane konzularnog sluzbenika (jedna vrlo lepa mlada dama), njena pitanja su bila sledeca: 1. Da li ste nekada putovali u USA? O: Ne 2. Kod koga idete u USA? O: Kod sestre? 3. Je li vam to rodjena sestra? O: Da 4. Kada ste se zadnji put videli? O: 2008.g. 5. Koliko nameravate da ostanete kod nje? O: 20-tak dana (vidim da je to omiljeni odgovor vecine ljudi koji su aplicirali); 6. Gde radite? O: U Vojsci Srbije! 7. Koji polozaj imate u vojsci? O: taj i taj; 8. Imate li dece? O: Da 9. Kolko i koliko su stara? O: dvoje, toliko i toliko; 10. Gde vam radi supruga? O: Tu i tu; 11. Ona ne putuje sa vama? O: Ne; 12. Znaci ona ce cuvati decu? O: Da! 11. Viza vam je odobrena, bice kod vas u ponedeljak ili utorak! Eto, sve ukupno ne vise od tri minuta razgovora i straha! Zaista sve ispada onako kako je i objasnjeno na sajtu. Prikupite sve dokaze koji pokazuju vase cvrste veze sa Srbijom i nebi trebalo da ima problema. Suvisna dokumenta ne treba nositi. Ja recimo nisam imao Potvrdu da nisam osudjivan i kaznjavan, moje potvrde iz firme nisu bile na "Memorandumu firme" vec sam ja sam formulisao formu potvrda, odstampao ih kuci i dao na potpis i picat. Izvinjavam se na ovoj opsirnosti, jedina mi je namera bila da napisem sve cega se secam jer ce ovaj tekst mozda nekome od buducih aplikanata biti od koristi! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 22, 2011 Ja imam par pitanja vezanih za turističku vizu za SAD, pa da vam izložim situaciju. Planirala sam da otputujem sredinom aprila. Ove godine sam bila u Americi preko work and travel programa i vratila se u roku. Htela sam da konkurišem i sledeće godine, međutim saznala sam da je to pravo ukinuto za apsolvente (ili one na produženoj godini, što je moj status). Ocene su mi do sada odlične i planirala sam da konkurišem za turističku vizu tek posle januarskog roka-da dam još dva ispita, da vide da sam "aktivna". Ostavila bih jedan ispit ako će im to biti neka vrsta garancije da ću da se vratim. Stvar je u tome što, koliko sam ja shvatila, na ulasku u SAD tek saznaš koliko smeš da se zadržiš. Ja bih želela da se zadržim što duže-odnosno, ako mi daju 6 meseci, ja bih toliko i ostala. Bitno mi je da se vratim negde do novembra zbog mastera. Sad, prvo pitanje-šta vi mislite, kakve su mi uopšte šanse da dobijem turističku vizu ako sam na produženoj godini? Ako su ukinuli work and travel opciju za nas, da li to znači da smo za njih i uopšte rizična grupa? Da li je dovoljno rano da konkurišem u januaru ili početkom februara? Ne znam koliko se čeka na zakazivanje razgovora. Možda bih to trebala i sad da uradim da bih stigla na red to februara? Ako bih kojim slučajem i imala šansu za vizu, kako da znam na koliko će mi biti dozvoljen boravak tamo? Pošto moram uzeti povratnu avionsku kartu, za kada da stavim povratak? Ja svakako mogu promeniti datum povratka, ali ne znam da li će ta karta koju ću imati sa sobom pri ulasku u zemlju uticati na službenike na granici, pa da mi zbog toga odobre duži ili kraći boravak. Napominjem da bih volela da ostanem što duže. Da li službenicima u ambasadi uopšte da pominjem da planiram da se zadržavam mesecima ako mi na toliko bude odobreno? Ne znam sa kojom pričom je najbolje da se pojavim. Da li je pametno da kažem da idem tamo kod drugova (oni studiraju tamo), pa da planiram sa njima da putujem po Americi, da posetim Zapadnu obalu? Hvala vam unapred na odgovorima, i izvinjavam se na podužem postu, ali toliko je toga što me zanima! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 25, 2011 Evo ovako, neke informacije koje znam od strane mojih drugara koji su bili na programu ranije, a koji su prošle godine konkurisali za turističku - pored toga što si apsolvent, još jedna otežavajuća okolnost je upravo to što si bila na programu. Izuzev jednog dečka (stalno zaposlenje), svi ostali koje znam (studenti), a da su bili na programu (prošlo je više od jedne godine kada su aplicirali za turističku), dobili su ne više od godinu dana. Jedan je dobio vizu na 7 meseci. Ako si pročitala temu od početka, mogla si da zaključiš da je za dobijanje vize najbolja dobra priča - šta sve planiraš da posetiš, koliko dugo misliš da budeš tamo, gde ćeš da budeš smeštena, i sl. Naravno da nije dobar potez da službenicima kažeš da planiraš duži ostanak jer mogu da izvedu zaključak da ćeš da ideš da radiš na crno. Na samom kraju, ne možeš da znaš na koliko ćeš dobiti vizu ili ulazak u zemlju, jer to niko ne može da zna. Uglavnom se ljudima daje ulaz na 6 meseci, ali na temi si mogla da pročitaš da su nekima davali ulaz i na samo dve nedelje, ili tri, ili mesec dana. Ako već planiraš da apliciraš, uradi to sad, jer već od sredine/kraja februara počinju viziranja za one koji će biti na programu. Javi na kraju šta si uradila. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 28, 2011 imam jedno pitanje,posto nisam bas previse upucen u stvari oko dobijanja vize za SAD da li bi mi neko mogao reci kakvi su uslovi potrebni da bi mi se odobrilo studiranje u SAD...hvala unapred Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 29, 2011 imam jedno pitanje,posto nisam bas previse upucen u stvari oko dobijanja vize za SAD da li bi mi neko mogao reci kakvi su uslovi potrebni da bi mi se odobrilo studiranje u SAD...hvala unapred Koliko sam ja upoznata, najvazniju uslov je novac. I to bas mnoooogo novca . Bas sam nedavno pricala sa drugaricom koja je otisla u USA na par meseci i ona kaze da je tamo studiranje nezamislivo za nekoga sa prosecnom evropskom platom. Cak ima mnogo amera koji od rodjenja dece stede novac za studiranje. Godina na njihovom fakultetu kosta i do 20 000 dolara,plus sto je stanovanje i to mnogo skuplje nego kod nas... Al ako vec imas zelju i mogucnosti, msm da je dovoljno da upises njihov fax, dobijes od njih to pismo i dobijanje vize je skoro 100 % Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 29, 2011 imam jedno pitanje,posto nisam bas previse upucen u stvari oko dobijanja vize za SAD da li bi mi neko mogao reci kakvi su uslovi potrebni da bi mi se odobrilo studiranje u SAD...hvala unapred Koliko sam ja upoznata, najvazniju uslov je novac. I to bas mnoooogo novca . Bas sam nedavno pricala sa drugaricom koja je otisla u USA na par meseci i ona kaze da je tamo studiranje nezamislivo za nekoga sa prosecnom evropskom platom. Cak ima mnogo amera koji od rodjenja dece stede novac za studiranje. Godina na njihovom fakultetu kosta i do 20 000 dolara,plus sto je stanovanje i to mnogo skuplje nego kod nas... Al ako vec imas zelju i mogucnosti, msm da je dovoljno da upises njihov fax, dobijes od njih to pismo i dobijanje vize je skoro 100 % Nije baš tako, moj rođeni brat studira u Americi i to drugi fakultet po redu, vec ima jedan završen i kad mi je plaćao školarinu ovde u Srbiji za moje studije u Beogradu, rekao mi je doslovce: platiću ti školarinu samo da znaš da ja ovde plaćam moje studije po istoj ceni. Sada studira na nekom najprestižnijem univerzitetu i on jeste dosta skup ali ima koliko voliš jeftinijih nego u Srbiji.E tu sad ima još nekih caka al otom potom,to ćete naučiti kad odete tamo svaka škola se plaća Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 29, 2011 odlucite se treba li mi puno novca ili ne axaxaxa salim se Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 31, 2011 odlucite se treba li mi puno novca ili ne axaxaxa salim se sada izlazimo iz teme o vizama, valjda si se raspitao sam o studiranju, pogledaj na forumima utiske ljudi koji studiraju tamo. Generalno je stav da je studiranje u Americi previse skupo, ne samo za nase nego za uslove skoro svih ljudi iz Evrope. Ugl treba da budes genijalac (kao oni iz matematicke gimnazije) ili izuzetan sportista pa da dodbijes neku stipendiju. @duda koliko ja znam njihovi DRZAVNI fakulteti su sa ok cenama, ali samo za njihove drzavljane, ne za strance (i kod nas stranci placaju vece skolarine), privatni, koji se smatraju kao bolji fakulteti su mnogo skuplji, plus knjige i smestaj su skuplji nego kod nas, jedino su jeftiniji hrana i odeca. Sada sam bacila pogled, godina na NYU kosta 51.942 dolara. I da je placeno sve o5 same knjige kostaju skoro 2 000 dolara, a kod nas vecina fakulteta ne kosta toliko, plus stan hrana i avionska karta do tamo. Ne zelim sada da razvlacim temu, ko je u pravu , ko ne, moje misljenje je da je studiranje u Americi uzasno skupo, na zalost tako da -ko ima novac za sve to, viza mu je najmanji problem . Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 17, 2012 sta sve treba od dokumenata za turisticku vizu ako si student, i da li je problem ako nemam polozene ispite a imam jos rokova dostupnih Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 19, 2012 Danas smo ja i moj sin (4g) dobili vize za USA. Meni niko nije odgovorio na par pitanja vezano za maloletno dete pa ovim putem želim da informišem ljude koji bi vodili svoju decu šta i kako stvari stoje. Od papira za dete vam treba samo validan pasoš i izvod iz matične knjige rođenih. Naravno i uplata za vizu. Ukoliko ne idu oba roditelja,potrebna je saglasnost roditelja koji ostaje u Srbiji. To se vadi u opštini i košta 560din. Deca se ne pojavljuju na intervjuu sve do svoje 14godine. Operater mi je rekao da pored saglasnosti roditelja treba i da pođe na intervju, mada smo tamo saznali da nije morao. Sve je trajalo jako brzo. Mene su pitali samo razlog putovanja, koliko radim u firmi u kojoj sam zaposlena , da li mi je rođeni brat i ima li on dece?!? Mog supruga (a bolje da nije krenuo) pitali su gde radi, koliko dugo, konkretno šta radi, i kako se zvala prethodna firma u kojoj je radio?!? Više su posavljali pitanja njemu koji nije ni trebao da se pojavi na intervjuu nego meni koja putujem. Vizu očekujem za dva dana, još ne znam na koji su mi period dali. Toliko od mene! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 25, 2012 moj drugar se sad vratio iz USA i kaze da je sluzbenica DHS zaboravila da mu uzme onaj odsecak I-94, samo je skenirala njegov pasos i sad razmislja da li treba da ode do ambasade ovde da im da taj papiric. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 25, 2012 moj drugar se sad vratio iz USA i kaze da je sluzbenica DHS zaboravila da mu uzme onaj odsecak I-94, samo je skenirala njegov pasos i sad razmislja da li treba da ode do ambasade ovde da im da taj papiric. If you failed to turn in your I-94 Departure Record, please send it, along with any documentation that proves you left the United States to: DHS - CBP SBU 1084 South Laurel Road London, KY 40744 USA Do not mail your Form I-94 Departure Record or supporting information to any U.S. Consulate or Embassy, to any other CBP Office in the United States, or to any address other than the one above. Only at this location are we able to make the necessary corrections to CBP records to prevent inconvenience to you in the future. The London, Kentucky office does not answer correspondence, so please do not ask for confirmation that your record has been updated. To validate departure, CBP will consider a variety of information, including but not limited to: Original boarding passes you used to depart another country, such as Canada, if you flew home from there; Photocopies of entry or departure stamps in your passport indicating entry to another country after you departed the United States (you should copy all passport pages that are not completely blank, and include the biographical page containing your photograph); and Photocopies of other supporting evidence, such as: Dated pay slips or vouchers from your employer to indicate you worked in another country after you departed the United States, Dated bank records showing transactions to indicate you were in another country after you left the United States, School records showing attendance at a school outside the United States to indicate you were in another country after you left the United States, and Dated credit card receipts, showing your name, but, the credit card number deleted, for purchases made after you left the United States to indicate you were in another country after leaving the United States. To assist us in understanding the situation and correct your records quickly, please include an explanation letter in English. Your statement will not be acceptable without supporting evidence such as noted above. You must mail legible copies or original materials where possible. If you send original materials, you should retain a copy. CBP cannot return original materials after processing. We strongly urge you to keep a copy of what you send to DHS-CBP and carry it with you the next time you come to the United States in case the CBP Officer has any questions about your eligibility to enter. Carrying those materials with you will also allow your record to be corrected at the time of entry if, for some reason, the London, Kentucky office has not yet done so. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 27, 2012 Da zna za ubuduće: ako leti iz Amerike, I-94 iz pasoša predaje službenicima avio kompanije na gejtu pre ulaska u avion (kad im daje bording pas). Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 27, 2012 Meni su službenici avio kompanije na pitanje "Šta treba da radim sa I-94" odgovorili "Oh, yeah", izvadili iz pasoša i bacili u kantu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 27, 2012 Pozdrav svima treba mi mali savet oko toga kad je najbolje da apliciram za vizu.. Naime, u pasosu mi je ostalo jos 8-9 stranica i mislila sam da vec od nedelje zakazem intervju u ambasadi, ali posto mi jos traju ispiti, neki su vec upisani u indeks, ali to jos nije zavedeno na faksu, a procitala sam tu negde da je neko napisao da su mu/joj tamo u ambasadi pravili problem zbog toga..inace sam 3. godina faksa, redovan student, a dok mi se na zavrsi ovaj ispitni rok mozda ispunim jos par stranica u pasosu posto dosta cesto idem za Madjarsku. Htela bih da odem na razgovor i po vizu sa ovim pasosem dok jos ima mesta jer u njemu imam i vize od Tajlanda i Australije, putovala sam puno i po EU i vidi se da se nigde nisam zadrzavala duze od tri nedelje i mislim da je to neka olaksavajuca okolnost. Jos jedna bitna stvar, ne znam kad cu tacno ici, ali idem sa deckom koji je i nas i americki drzavljanin, samo sto je vec godinu-2 u Srbiji iz nekih porodicnih razloga. E sad, znam da njega ni slucajno ne smem da spomenem da ne bi pomislili da cu da se udam Da li je bolje da kazem da idem sama cisto turisticki ili da lupim da idem sa drugaricom koja vec ima vizu od pre par godina? Izvinjavam se malo poduzem i mozda nejasnom postu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites