Posted November 18, 2011 Dobri ljudi,pomagajte,danas sam bila na razgovoru za turisticku vizu i odbijena sam,pre mene je baaaas dosta njih dobilo,ja prva nisam dobila,da li je moguce da je razlog to sto sam u aplikaciji navela vreme boravka 3-4 meseca,ja sam to videla na popunjenom primerku koji moze da se nadje na netu,i gde jos pise da kao nije bitno ni sta ti napises oni ti daju koliko daju,guska,prvi put trazim pa sam neiskusna,inace svi koji su pre mene dobili trazili su na mesec dana i naravno dobili,samo mene odbili,a inace sve i da hoocu ne mogu tako dugo da ostanem,jer mi ispitni rok pocinje u januaru,imala sam sve dokaze apsolutno sve,i da me moji izdrzavaju,izvode sa racuna bla bla sve....i na papiru koji ti daju kao da vidis koji je razlog,nista konkretno ne pise,samo opste informacije,zena konzul mi rece DANAS niste pozeljan kandidat,ja reko kad mogu opet da podnesem,ona kaze kad god zelite,danas niste pozeljan kandidat,jel neko imao slicnu situaciju? neki savet,sta god,ocajna sam ...hvala svima unapred Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 18, 2011 Pa morali su te odbiti, jer koji jos student i to prve godine dozvoli da mu propadne januarski rok, sasvim jasno i nije za cudjenje Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 18, 2011 dobio sam vizu. Bilo je bas lagano. Samo treba picati opusteno, kratko odgovarati i samouvjereno. Mada se konzulu svidio moj posao, cak sam mu ostavio i bussiness card. Koliko treba da nosim para ako ostajem mjesec dana? Imam na visa carticu novca. Ili moram da mu pokazem kesh tamo kad sletim u Usa? Je li bolje da nosim Eur pa tamo da ih zamijenim ili da ovamo pretvorim u $ ? Bolje je poneti dolare,lakse je promeniti kod nas.Mene su pitali koliko para imam na granici.Jer cash je cash,ne verujem da neko ima nameru i vremena da ti proverava stanje na kartici.Upotreba kartice je cesta tamo,samo se dobro raspitaj o marzama i koliko ti skidaju za upotrebu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 18, 2011 Na zalost,sad pomoci nema.Mozes aplicirati ponovo ali sacekaj npr. leto pa onda opet.Sad ti je nece izdati sigurno.Navedi 2-3 nedelje boravka,kao sto gore neko predlozi. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 18, 2011 dobio sam vizu. Bilo je bas lagano. Samo treba picati opusteno, kratko odgovarati i samouvjereno. Mada se konzulu svidio moj posao, cak sam mu ostavio i bussiness card. Koliko treba da nosim para ako ostajem mjesec dana? Imam na visa carticu novca. Ili moram da mu pokazem kesh tamo kad sletim u Usa? Je li bolje da nosim Eur pa tamo da ih zamijenim ili da ovamo pretvorim u $ ? Bolje je poneti dolare,lakse je promeniti kod nas.Mene su pitali koliko para imam na granici.Jer cash je cash,ne verujem da neko ima nameru i vremena da ti proverava stanje na kartici.Upotreba kartice je cesta tamo,samo se dobro raspitaj o marzama i koliko ti skidaju za upotrebu. Ako hoces da nosis cash, menjaj ovde u dolare. Poznat sistem, bolji kurs i sve to... Za Amerikance postoji samo dolar A na granici ako te pitaju za cash, hoce da provere da nemas vise od $10,000 sto je limit, a ako te pitaju za sredstva koja su ti na raspolaganju, potpuno je okej da kazes da imas credit card sa toliko i toliko para; nemaju ni nacin ni zelju da to proveravaju. Zapravo, bilo bi cudno da nosis puno kesa - tamo je vrlo cudno da se bilo koja znacajna transakcija placa gotovinom... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 18, 2011 Ja bih predlozio da sacekas da nakupis makar prvu godinu u polozenim ispitima, da ne bi bacala $140, jer pre toga tesko da ce ti dati vizu. Dakle nikako pre kraja junskog roka, i vredno radi I uvek trazi vizu na onoliko koliko ti zaista treba za to jedno putovanje! Oni daju sada na 10 godina, ali nema razloga da u aplikaciji napises 3-4 meseca, jer kakve su to studije koje ti dozvoljavaju da ostanes 3-4 meseca van fakulteta... Zaista su istrenirani i iskusni, vole da vide plan, konkretne informacije i pouzdane dokaze da neces da ostajes tamo. U tvom slucaju je ovo bio problem, a ako si dosla sa praznim pasosem i ne bas suvise putovanja iza sebe, i to moze biti minus. Dakle, umesto u USA idi na zimu negde u EU da gradis CV Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 18, 2011 Hvala ti @meelosh. Onda da ponesem karticu , ali me interesuje sledece: Na racunu mi je kinta u eurima. Pa kad tamo budem kupovao kako se vrsi ta konverzija? jesam li na gubitku? treba li tu nesto da vidim sad sa bankom da se to prebaci u dolare? I naravno (odoh sad van teme) sta za putno osiguranje? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 18, 2011 Hvala ti @meelosh. Onda da ponesem karticu , ali me interesuje sledece: Na racunu mi je kinta u eurima. Pa kad tamo budem kupovao kako se vrsi ta konverzija? jesam li na gubitku? treba li tu nesto da vidim sad sa bankom da se to prebaci u dolare? I naravno (odoh sad van teme) sta za putno osiguranje? To zavisi od tvoje banke. Moras sa njima da vidis, ali po pravilu, konverzija se vrsi po stopi koja je veoma slicna onoj koju bi dobio u menjacnici. Ja nisam prebacivao u dolare, stajali su mi dinari i evri (u mojoj banci kada placas devizama skidaju prvo sa EUR racuna, ako nema deviza, onda sa RSD racuna) i kurs je bio cak i bolji od "ulicnog". Opet bih uradio isto. Sto se tice zdravstvenog, nije neophodno formalno, ali USA je jedna od retkih zemalja gde bih od srca preporucio da to kupis. Naime, tamo stvarno nece da te lece ako ne platis (osim da te stabilizuju), a cene su neverovatne za nase, a bogami i za njihove uslove. Dakle, bolje potrosi 50 evra ili na koliko vec ides i budi miran... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 19, 2011 Is this forum available in English too? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 19, 2011 https://www.klubputnika.org/forum/index.php?board=3.0&Itemid=46 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 19, 2011 pa tako cu i da uradim,hvala ljudi na savetiima Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 20, 2011 Moze jedno pitanje? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 20, 2011 Treba da putujem za Misouri, dakle treba mi viza. Nisam upucena u papirologiju. Na netu sam pronasla obrazac D-160 koji sam popunila i interesuje me nesto a ujedno molim i za malu pomoc. Da li se iz ovog obrasca proverava bas SVE(konkretno me interesuju pitanja u vezi bivsih supruznika, recimo), da li mi je u papirologiji potreban Izvod iz knjige rodjenih ako imam novi pasos(s obzirom da bi mi on kocio stvar jer imam stari izvod a novi bih morala vaditi u drugoj zemlji) i koju pricu da "slozim" da bih eventualno dobila vizu na 20 dana? Nisam student a i nezaposlena sam majka 2 dece. Molim pomoc. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 24, 2011 ja cu napisati moje iskustvo jer znam koliko je meni znacila pomoc oko tih stvari.ja sam predala sve sto sam imala;izvod iz knjige vencanih, decje rodne listove, potvrde od skole i obdanista,nekretninu tj. kucu koja je na mene, auto koji je na mene,potvrdu da sam zaposlena, potvrdu o resenju godisnjeg odmora od mesec dana,telefon fixni koji se vodi na mene i izvod iz banke da na racunu imam 1200e koje sam i imala.to je to.rekla sam da idem kod familije i da planiram da ostanem 5 nedelja kao sto sam i uradila.i da pokazala sam fotokopiju pasosa moje strine koja je njihova drzavljanka.vizu sam dobila na 10 god i svaki put kad sam dolazila dobila sam ostanak na 6 meseci.i nisam to nikad prekoracila. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 7, 2011 Pozz svima,Dali moze neko da mi pomogne ako zna u vezi useljenickih viza,posto mi je sestra u usa i tamo ima legalan boravak i green kartu zanima me dali ja kao njen brat mogu da apliciram za useljenicku vizu? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 7, 2011 http://serbian.serbia.usembassy.gov/sr/immigrant-visas.html Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 10, 2011 pozdrav svima procitao sam skoro celo temu,ali nisam nasao pitanja na neke odgovore. Student sam, apsolvent (prvi put) i imam jos 2 ispita do kraja. Planirao sam da u toku marta/aprila odem u NY iskljucivo turisticki. Drugarov brat radi tamo, (legalno), i isli bi smo zajedno i boravili kod njega. Pitanje je u vezi dokumenata roditelja. Otac mi zivi vec 12 godina u Francuskoj, njihov je drzavljanin. Sa majkom nisam u dobrim odnosima i vodi se kao nezaposlena, pa na njena dokumenta ne mogu da racunam. Da li bi mi bila dovoljna dokumenta oca, tj podaci o njegovim primanjima i cinjenica da ce on da mi finansira put, jer me i izdrzava, uz svu moju dokumentaciju sa fakulteta. I da li je bolje da za vizu apliciram pre nego sto polozim poslednji ispit, sto mi deluje logicnije. Takodje trebalo bi da odradim pripravnicki staz naon fakulteta, ali za to ne verujem da cu imati neki dokument u vreme apliciranja za vizu, osim mog usmenog objasnjenja. Ne posedujem nekretnine na svoje ime, samo automobil. U pasosu imam sengen vize od 2004 pa dok nam ih nisu ukinuli, kao i pecate sa putovanja u francusku svakog leta (po 2 nedelje) kod oca. Znaci pitanje je dali bi me odobrili vizu ako samo prilozim oceva primanja, i da li bi mi trebao jos neki njegov dokument. hvala svima Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 10, 2011 Sve što si naveo ti ide u prilog, sem: - te situacije sa majkom, mislim da ćeš morati nešto od nje da pribaviš, tipa ličnu kartu, pasoš. Najbolje da to pitaš ambasadu. - apsolvent. Da konkurišeš za WAT, sigurno bi te odbili. Međutim, krećeš u vreme kada većina ljudi koji se prijavljuju za program idu, i možeš da im budeš sumnjiv. Kaži mi samo, da li i tvoj brat aplicira za turističku, to nisam razumeo? Ako bi mogao da pribaviš neki papir na kome bi pisalo od kada do kada bi obavio pripravniči, i to pritom overiš u sudu, mislim da bi ti to bio džoker. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 10, 2011 Nije moj brat u usa, nego brat od drugara sa kojim bih zajedno isao. On bi isto aplicirao za turisticku vizu, jer nam je to i zaista svrha putovanja. Pripravnicki odradjujem tek kada diplomiram i ne mogu unapred da dobijem nikakvu potvrdu jer ni sam ne znam gde ce me primiti na pripravnicki staz. Ja i zelim da odem u NY u pauzi od zavrsetka faxa do pocetka staza, na neke 3 nedelje, ne duze. Sto se tice keve, mogao bih da dobijem neki dokument, ali je i tu komplikovana situacija jer je ona u nemackoj, ali je tamo sa nekom njihovom boravisnom vizom i nema stalna primanja u smislu da je negde zaposlena i prijavljena. tako da bih da izbegnem tu varijantu, ako je moguce, jer otac ima primanja dovoljno velika da mi finansira put. Ne znam sta mi je pametnije da uradim... A pokusao bih sto pre. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 10, 2011 Pa dobro sam ti pitanje postavio, da li i tvoj buraz aplicira za turističku. Uf, jeste nezgodno, da sam u tvojoj poziciji, za početak bih pozvao ambasadu i pitao u vezi papira tvoje mame. A kažem ti, išao samo turistički ili ne, odlazak u periodu kada većina ljudi ide u okviru WAT programa može službenicima da bude sumnjivo. Takođe bi trebalo da razmisliš i o sledećem: da li da navodiš kod koga ideš, ili da kažeš detaljno kako si mislio da provedeš vreme tamo, šta si planirao da obilaziš, gde ćeš da budeš smešten, itd. Ovo ti kažem, zato što je par mojih drugara navelo našeg lika kao osobe kod koje idu, koji je takođe tamo legalno i legalno radi, i bili su odbijeni. Jednog je čak službenik pitao da li je osoba kod koje ide ona koju mu je pokazao na monitoru. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 10, 2011 Jednog je čak službenik pitao da li je osoba kod koje ide ona koju mu je pokazao na monitoru. kako tehnika napredovala ti amerikanci bas umeju da preteraju Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 10, 2011 opet me nisi razumeo. Nemam brata Idem sa ortakom ciji brat zivi i radi u usa i kod njega bismo bili smesteni. Ortak isto aplicira za vizu po prvi put, ali nema ove specificne okolnosti kao ja vec samo navodi da ide kod brata koji tamo zivi godinama, dakle klasika. Ok, pozvacu ambasadu, nego da li oni uopste daju takve informacije pre zakazivanja.... i da li pozivam njihov kontakt telefon ili moram da placam pin pa da pricam sa operaterom? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 10, 2011 Uops, moja greška e pa ne znam kako to funkcioniše, sigurno postoji neki način da im se obratiš bez da plaćaš. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 11, 2011 Moраш да платиш пин па онда да питаш све. Не знам одакле ти идеја да ти треба било шта од кеве, нема то никакве везе. Најбоље да донесеш породично стабло па да провере да л си подобан да ти дају визу Шалим се наравно, али контам да имаш бар 24-25 год тако да не видим какве везе имаш са родитељима осим што те отац финансира. Многи људи доносе милионе папира као за сваки случај, али ја сам временом схватио (кроз искуства других људи) да је то потпуно бесмислено јер ако ће да ти дају визу даће ти без обзира да ли имаш бабину полису осигурања или не. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 11, 2011 Ja sam razumeo da kada apliciram za vizu, a nezaposlen sam, treba da dostavim informacije o oba roditelja, bez obzira ko je izdržavaoc. Makar to bila kopija lične karte. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites