Posted November 11, 2012 Nikada ranije VELIKA SLOVA nisam doživljavao kao nepristojnost u pisanoj komunikaciji (čitaj vikanje), međutim Danki, hvala ti na lekciji. Vidi, pogledaj linkove koje sam ti poslao. Ako piše da traže, ponesi. Ako, ne piše, nemoj. Uostalom, radna knjižica, koliko je meni poznato, ostaje kod poslodavca za sve vreme radnog odnosa. Osim ako nisi sam sebi gazda. Ali to već ne znam kako je regulisano. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 11, 2012 elefteros nemoj zamjerit sta!Nsta zlonamjerno nisam mislio nego i meni je malo glupo za tu radnu kjizicu to je jasno da ostaje kod poslodavca ali citajuci po ovom forumu primjetio sam da neki spominju pa zato pitam pozdrav Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 11, 2012 Nosis original na uvid,a dajes im kopiju . Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 11, 2012 kako mislis nosim original na uvid,a dajem kopiju? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 11, 2012 Radnu knjizicu nosis original na uvid,znaci uzmes iz firme,kopiras naravno,das u ambasadi original da vide,a das i kopiju koju zadrzavaju. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 11, 2012 Jel je moguce da se dobije J-1 viza kao apsolvent.... Na sajtu ambasade nista ne mogu da nadjem, a na forumima sam procitao da ne mzoe, sto je meni debilno.... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 11, 2012 Jel bas potrebo ponijeti radnu kjizicu?Ili moze i samo potvrda o stalnom zaposlenju? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 11, 2012 Jel je moguce da se dobije J-1 viza kao apsolvent.... Na sajtu ambasade nista ne mogu da nadjem, a na forumima sam procitao da ne mzoe, sto je meni debilno.... Ne može da se dobije još od prošle godine. Nije nimalo debilno. Kao apsolvent, više nisi redovan student, iako na papirima možda tako stoji. Da nije bilo zloupotreba, ne bi menjali odluku. Drugo, novi "Bolonjski sistem" studiranja je možda i najviše uticao da se puno toga promeni u Američkom viđenju statusa studenta kod nas. Rešenje? Završi studije i upiši master. Čekajte samo da vidite nova rešenja za studente koji idu na Work and Travel program. Imam osećaj da će za koju godinu ovaj program da se potpuno ukine za našu zemlju. A za Dankija, evo novog linka, takođe sa sajta Američke ambasade, i nigde nije izričito navedeno da je potrebna baš radna knjižica, ali ako traže da se dokažu veze sa Srbijom, a ta veza je posao, onda bih ja na tvom mestu uzeo radnu knjižicu, napravio kopiju i predao je na uvid. http://serbian.serbia.usembassy.gov/sr/osnovna-dokumenta.html Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 11, 2012 Sta mislite da li provjeravaju iz ambasade u PIO, ili u poreznoj jel sve redovno uplacivano sto se tice staza i osiguranja i td. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 11, 2012 Elefterose, hvala na informaciji, ali kod aranzmana je problem sto ne varcaju pare u slucaju odbijanja, mogo je skupa varijanta u slucaju da izvisim za vizu, a meni treba viza na deset dana ne vise, sta mislis da je sve od dokumenata potrebno da se ima neka sigurna prica i sta treba njima da kazem na salteru, sta su tvoji ortaci rekli, tj sta su ih ovi pitali??? Hvala unapred... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 11, 2012 Ortaci su imali nekoga kod koga idu, pa su ga pomenuli u prijavi. Od dokumenata, isto što si nosio i za program, izuzev agencijskih dokumenata. Znači potvrda da si redovan student, neki dokument koji potvrđuje da imaš imovinu na sebe, novac na računu, ali i sve to na kraju nije sigurno da ćeš proći. Što se tiče priče za ambasadu, kada organizuješ ceo put, imaš u glavi i na papiru ideju gde bi odseo i kako bi putovao, lepo im to predstavi i ne bi trebalo da bude problema. Ovo gore što pišem da nije sigurno da li ćeš proći, nije upućeno samo tebi i tvojoj situaciju već svima, jer kao da ne postoji neko pravilo ko prolazi, a ko ne. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 11, 2012 elefteros Sta mislis da li provjeravaju iz ambasade u PIO, ili u poreznoj jel sve redovno uplacivano sto se tice staza i osiguranja i td. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 11, 2012 Pa ako nisu do sad, posle tvojih poruka će sigurno početi Ne bih znao zaista. Mogu da uporedim sa drugom situacijom - u prijavi navodiš osobu koju službenici mogu da kontaktiraju radi provere podataka koje si dostavio. Nekad zovu, nekad ne. Takođe, umeli su da zovu na kućne telefone posle nekog vremena, radi provere da li ste se vratili. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 11, 2012 elefteros drug moj dobri kako mislis zovu na kucni ?nakon koliko vremena se to desi ako zovu? jel znas mozda ?pozdrav Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 11, 2012 Који сте смарачи, зашто не прочитате тему а онда питате нешто?? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 11, 2012 Eeee a da li ambasada ima uvid tj da li prati sta radimo na facebook-u i skype-u ili njih boli uvo za to, zna li neko nesto o tome?? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 11, 2012 Значи паметно је да наведем да идем код пријатеља, и да приложим позивно писмо од њега. Читао сам овде да су онда у фазону као "остаћеш код њега". Занима ме да ли узимају у обзир то што ја немам некакав озбиљан посао већ радим у продавници, нити имам неку супер плату? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 11, 2012 Кад би тако било "остаћеш код њега" нико никад не би добио визу. Људи се џабе трипују, наравно да ти неће дати визу ако ти је отац мајка брат дете илегално у америци и не треба да наводиш нормално да идеш код такве особе у посету /мада је било случајева који су добијали визу иако су им деца на црно у УС, али и случајева где је јасно стављено до знања да не добијају визу управо зобг тога/ Јесте уђу ти прво на фб, онда на скајп а на крају ти у мозак исто уђу Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 12, 2012 sto se tice ulazaka "bilo gde, od strane americke administracije, moram da vam prilozim jedan dokaz.. devojka koju licno poznajem, iz srbije, ali zivi na kipru vec 20 godina, udata za kipranina, ima njihovo drzavljanstvo..muz joj radi kao fudbalski trener, i pre 4-5 godina je potpisao 2-godisnji ugovor sa jednim timom iz teksasa... ona je posle 4-5 meseci krenula da ga poseti ( kao turisticki, uopste se ne secam dal njoj viza uopste treba, mada je i nebitno), ali je pri tom ponela u svojoj torbi preporuke, cv, diplome itd.. ako negde uspe da se zaposli dok je tamo, jer je htela sto duze da ostane s muzem ( i da sljaka nesto po malo, sto da ne)...pre odlaska u ameriku je razmenjivala mejlove sa muzem i potencijalnim poslodavcima o toj njenoj akciji za zaposlenje... kade je sletela na aerodrom u ostinu, texas, i krenula na imigraciono, zamolili su je da podje sa njima u sobu..tamo su joj otvorili torbu, i pitali je sta ce joj oni papiri ukoliko dolazi samo turisticki..ona je , naravno, negirala, medjutim, onda su joj otvorili file na kompu, i pitali je da li su mejlovi njeni...naravno, tu vise nista nije mogla, deportovana je iz amerike istog dana, sa zabranom ulaska...eto toliko o njihovom " neulazenju" takodje, licno sam doziveo nesto slicno, mada moze da se kaze da tripujem , al ajd... iskrcao sam se sa broda u sautemptonu, uk, i istog prepodneva uhvatio let za njujork, odakle je trebalo da posetim drugara u cikagu, jedno 5-6 dana, i potom da letim odatle do kita, ekvador, gde je kod drugog drugara trebalo da ostanem jos mesec dana..povratak u evropu mi je ponovo bio preko njujorka...naravno, sve avionske karte sam bio kupio, i dopisivao se mailom sa ljudima kod kojih dolazim oko datuma itd... po mom sletanju na njujorski aerodrom, iz londona, otisao sam na imigraciono, kao i uvek sto se radi, i kad me je sluzbenik pitao ( bio je onako, prilicno opusten i nasmejan, neobicno za tu poziciju ), gde idem i koliko nameravam da ostanem, izustio sam da kazem, a on me je preduhitrio, i onako opusteno rekao- a ok,ides da posetis ortaka, pa posle palis za juznu ameriku, jel tako.. vratio mi pasos dok je to govorio, i jos dodao- srecno, lep provod.....ja sam bio skamenjen, ali sam ipak uspeo da se udaljim od saltera heheheh...samo jos sto mi nije rekao i imena drugara kod kojih idem Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 12, 2012 takodje, licno sam doziveo nesto slicno, mada moze da se kaze da tripujem , al ajd... iskrcao sam se sa broda u sautemptonu, uk, i istog prepodneva uhvatio let za njujork, odakle je trebalo da posetim drugara u cikagu, jedno 5-6 dana, i potom da letim odatle do kita, ekvador, gde je kod drugog drugara trebalo da ostanem jos mesec dana..povratak u evropu mi je ponovo bio preko njujorka...naravno, sve avionske karte sam bio kupio, i dopisivao se mailom sa ljudima kod kojih dolazim oko datuma itd... po mom sletanju na njujorski aerodrom, iz londona, otisao sam na imigraciono, kao i uvek sto se radi, i kad me je sluzbenik pitao ( bio je onako, prilicno opusten i nasmejan, neobicno za tu poziciju ), gde idem i koliko nameravam da ostanem, izustio sam da kazem, a on me je preduhitrio, i onako opusteno rekao- a ok,ides da posetis ortaka, pa posle palis za juznu ameriku, jel tako.. vratio mi pasos dok je to govorio, i jos dodao- srecno, lep provod.....ja sam bio skamenjen, ali sam ipak uspeo da se udaljim od saltera heheheh...samo jos sto mi nije rekao i imena drugara kod kojih idem Kada letis za USA [uK, Spaniju i jos neke zemlje] moras da uneses APIS podatke. CBP u Americi ima pristup tome - tako da je video tvoje letove u/iz US. Posto je video da ne letis odmah za Juznu Ameriku, onda je verovatno pretpostavio da si u poseti... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 12, 2012 Pitam,primer dajem,imam prijatelja u LA,koji tamo zivi,radi,zavrsava studije,tamo je rodjen,ima njihov pasos,sve,ako bih sutra aplicirao ja zaista ne znam sta bih rekao,zelim zaista da odem 6-7 dana u LA,ne bih kod njega sigurno bio jer placa stan sa cimerom,neko u hostelu,a zeleo bih i 7-8 dana San Francisco,sa nacionalnim parkom Yosemite da posetim.I sad sta ciniti,reci tako lepo istinu,ili ne reci,da nekoga poznajem...? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 12, 2012 Ako ides u hostel nema nikakvog razloga da njega pominjes. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 12, 2012 Idem svakako u hostel,ali na pitanje da li imam nekoga u Usa? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 13, 2012 Pokupio sam sve papire, još mi je ostala potvrda o nekažnjavanju ili kako se već zove, jel zna neko gde to sada vadim pošto mislim da su menjali nešto? Zanima me još, završio sam faks ali još nisam uzeo diplomu niti potvrdu da sam završio pa ne znam da li uopšte da im spomenem da sam studirao s bozirom da nemam potvrdu sa faksa niti mogu da je uzmem. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 13, 2012 @salleps Druze,sta si na kraju resio po pitanju garatnog pisma? Hoces da prilazes da ides kod prijatelja ili ces da precutis i da kazes da nemas nikog i da ides turisticki? Ja se cimam da li da,kada resim sa suprugom da apliciram,da pominjem da imam brata od tetke u Bostonu i da od njega trazim pozivno pismo. On je legalno tamo,zavrsio je doktorske studije,ozenjen je i ima vec dvoje dece. Plasim se onda pitanja sluzbenika u vezi njega pa da me zato ne odbiju. Da mi je rodjeni ne bih se dvoumio a ovako ni sam ne znam sta da radim. Ako jos ima neko ko bi mogao da me posavetuje u vezi ovoga neka se javi Verujem da se oko ovoga vec i pisalo ali nije lose da se opet ponovi Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites