Followers 0

Vozom kroz Tursku

56 posts in this topic

Nadam se da vec nema tema jer sam je trazio pa da je ne postavljam ponovo.Zanima me kako doci do Karsa u Turskoj vozom uz Balkan Flexi Pass..? Cujem da od Istanbula do Ankare idu samo vozovi I klase pa da bi morao da doplacujem kartu i rezervaciju? Ima li neka druga opcija? Pozdrav

Nadam se da vec nema tema jer sam je trazio pa da je ne postavljam ponovo.Zanima me kako doci do Karsa u Turskoj vozom uz Balkan Flexi Pass..? Cujem da od Istanbula do Ankare idu samo vozovi I klase pa da bi morao da doplacujem kartu i rezervaciju? Ima li neka druga opcija? Pozdrav

Vozom od Istanbula do Ankare ne idu nikakvi vozovi trenutno zbog radova. Ali bi trebalo na leto da krenu (do duše iz istočnog predgrađa Istanbula -> stanica Pendik). U Turskoj su svi vozovi 1. klase, 2. klasa ne postoji, ali za njih važi i Flexipass 2. klase. Rezervacija sedišta je besplatna, a za ležaj u kušetu se doplaćuje 13 lira.

ja sam sinoc nesto cackala po internetu, i od Istanbula do Ankare ne idu nikakvi vozovi (valjda do 2015.) ali imas dva nacina kako da dodjes do Ankare:

1. Istanbul - Eskisehir busem (12e karta) i onda Eskisehir - Ankara YHT brzi voz (9e karta)

2. Istanbul - Ankara direktan bus, putuje se 5 sati, i karta je izmedju 17 i 19e (48 i 55 lira). Zavisi koliko je fensi bus. Najskuplji je ovaj sto ima tv, wi fi i poslugu. Krece bukvalno na svakih 15min sa nekoliko stanica iz Istanbula.

Onda od Ankare ides vozom do Karsa, potrebna ti je rezervacija (koja je besplatna, za sediste naravno), a lezaj se doplacuje.

Mene interesuje jel neko isao skoro od bg-a do istanbula vozom, I kako se ide? Posto sam naletela na razne informacije i vise ne znam sta je tacno. Da li se krece uvece iz Bg-a, stize u Sofiju, pa se pravi pauza od nekoliko sati u Sofiji i onda nastavlja ka Istanbulu? Dokle se tacno ide bugarskim vozom, i odakle kupi taj autobus sto vozi do kraja, do Istanbula. Da li se u bugarskoj nesto doplacuje ili se moze sve sa BFP? Izvinjavam se zbog ovoliko pitanja, ali na forumu sam pronasla poslednje informacije iz maja 2013. godine, a i drugi izvori na internetu pricaju razlicito. A i prvi put bih putovala ovako pa mi je svaka informacija dobrodosla (ne bih bas volela da se snalazim na licu mesta jer znam da cu potrositi i vise vremena i novca na to). Hvala Vam unapred :)

Ovako, prvo za autobus od Istanbula do Ankare. Kada sam išao u aprilu plaćao sam 35 lira po pravcu, a tražili su 40. Kompanije su Suha Turzm i Istanbul Seyahat. Put traje 6 sati i 30 minuta. Na ovom sajtu mogu se videti polasci i cene neke od kompanija koje polaze sa Otogara http://www.otogar.com/islem. PS ne zaboraviti na cenkanje  ^_^ .

Jelence, za voz, kao što znaš, ne postoji direktna linija Bg - Istanbul. Voz za Sofiju iz Beograda kreće u 21:50h, a stiže sledećeg jutra oko 8h. Tu ne mora doplata za kušet, jer idu i sedeća kola. Iz Sofije voz polazi u 18:45h, doplata za kušet je 20 leva (obavezna), a voz se napušta u mestu Čerkezkoj (Çerkezköy) nekih sto kilometara od Istanbula odakle nastavlja bus. Krajnja stanica je Sirkedži. U povratku samo obrnuto. Bus kreće u 22h ka Sofiji i opet doplata za kušet u vozu, pauza u Sofiji do 20:30h, kada je vreme polaska za Beograd.

Ovi prevoznici su dosta jeftiniji, ja sam nasla neki metroturizm, ali eto on ispade najskuplji :D
Hvala ti puno na informacijama flowers::

Pozdrav svima!

Moze preporuka za kvalitetnu autokartu za ovo putovanje? Odnosno gde nabaviti autokartu jer pretpostavljam da se svasta tezgari.

Malo me je zbunio jedan komentar na temi za ovogodisnju Putnicku kucu, razumeo sam da se iz Istanbula nastavlja direktno vozom do Karsa, ali vidim da to ipak nije slucaj. 

U svakom slucaju, nije zgoreg cekirati i tu Ankaru iako deluje turisticki anemicno :) 

Nisam putovao vozom zeleo bih znati koliko je bezbedno putovati zeleznicom kroz Tursku?

Mi smo proslog leta (2013) putovali vozom od Sofije do Istanbula i nazad, Turci vole pare i spremni su sve da ucine za njih ali u granicama bezazlenosti, tipa neki lik nam je pokazao koji je nas voz i onda zeleo da mu damo pare zbog toga a 'domacin' vagona koji je bio u kosulji dok voz nije krenuo a onda se raskomotio u sorts, papuce i potkosulju i dosao kod nas u kupe kad je namirisao alkohol, da se sprijatelji sa nama i pricao nam kako je on svojevremeno bio u Novom Sadu, na Klisi (u zatvoru) i onda nam je trazio pare da nas premesti u kupe koji je bio skroz prazan. Slazem se sa Lazarom  :-\

Ljudi hvala Vam! Mene zanima isto verovatno kao i neke od vas kako najeftinije doci do Gruzije...:) Nisu lose ove varijante...Planira li neko u Putnicku kucu krajem jula? :)

Apropo putovanja vozom (sa Balkan Flexipass kartom) u Istanbul, da li neko zna da li u vozu između Sofije i Istanbula postoji 2. klasa (gde se uz kartu samo plaća rezervacija) ili samo postoje kušeti (tj. obaveza da se to doplati)?

Ljudi hvala Vam! Mene zanima isto verovatno kao i neke od vas kako najeftinije doci do Gruzije... :) Nisu lose ove varijante...Planira li neko u Putnicku kucu krajem jula? :)

Planiram ja,tamo oko 20og,samo bih izbegla autostop bas,tako da trazim neku alternativnu varijntu.. :)

Apropo putovanja vozom (sa Balkan Flexipass kartom) u Istanbul, da li neko zna da li u vozu između Sofije i Istanbula postoji 2. klasa (gde se uz kartu samo plaća rezervacija) ili samo postoje kušeti (tj. obaveza da se to doplati)?

Dugo nisam išao tim vozom, ali mogu ti reći kako je bilo nekad, verovatno se nije promenilo. Negde posle Sofije (nisam siguran u kom trenutku) otkače neke vagone pa više nema druge klase. Bugari cimaju da se doplati, ali oprobana varijanta je da stojiš u hodniku voza sve do granice i nikom ništa ne plaćaš. Najbolje idi u turski vagon, tamo će te verovatno pustiti, pošto će te Bugari oterati iz bugarskih vagona. Onda izlaziš kad pređeš granicu (stanica Kapikule) i čekaš sledeći lokalni voz za Istanbul, u koji ulaziš sa istom kartom (ništa ne dopisuješ u flexipass). 

Pozdrav,

planira li neko cijelim putem do putničke kuće vozom? dokle se uopšte može vozom? gdje se zaustaviti, šta vidjeti usput?

Hvala :)

Vozom možeš do Istanbula. Posle Istanbula, čini mi se, i dalje traje prekid pruge, zbog radova na ž. stanici Hajdarpaša, mislim da je neko već pisao o tome. Ne znam gde se pruga tačno nastavlja posle Istanbula; ili pronjuškaj po ovoj temi, ili sačekaj da se javi neko ko zna. U svakom slučaju, voz ide do grada po imenu Kars, na istoku Turske.

Od Turske do Gruzije, koliko ja znam, ne postoji železnička veza, tako da moraš autobusom (ili kako god, ja sam išao stopom) za Batumi. Iz Batumija ima voz za Tbilisi (bar je bio pre deset godina kada sam ja išao). 

Mapa na kojoj se vidi gde je Kars (crvena tufna):

kars_city_turkey_map.jpg

S obzirom na razdaljinu, balkan flexipass se i više nego isplati.

Zdravo ljudi,
u avgustu putujem za Tursku, volonterski kamp u blizini Izmira. Da li neko mozda planira pocetkom avgusta da ide vozom tipa do Ankare (odn vozom do Istanbula pa posle busom do Ankare) ili mozda cak i do Izmira. Naravno uz BalkanFlexi. Znam da dosta ljudi planira da ide u Gruziju pa reko da pronadjem drustvo bar do Istanbula... Ili pak, da li se neko vraca iz Istanbula za Beograd oko 26.avgusta?

Па идемо ја и другарица до Кушадасија почетком августа вероватно,па можемо да се нађемо да идемо заједно.:-)

Zdravo ljudi,

u avgustu putujem za Tursku, volonterski kamp u blizini Izmira. Da li neko mozda planira pocetkom avgusta da ide vozom tipa do Ankare (odn vozom do Istanbula pa posle busom do Ankare) ili mozda cak i do Izmira. Naravno uz BalkanFlexi. Znam da dosta ljudi planira da ide u Gruziju pa reko da pronadjem drustvo bar do Istanbula... Ili pak, da li se neko vraca iz Istanbula za Beograd oko 26.avgusta?

Mi isto imamo opcij da ostanemo malo u Istanbulu pa do Izmira, ali još ništa nije sigurno. U svakom slučaju ako ti odg da ideš sa nama javi se pa ćemo se dogovoriti. Isto, vraćamo se da budemo 23. u NS.

Па идемо ја и другарица до Кушадасија почетком августа вероватно,па можемо да се нађемо да идемо заједно. :)

Planirale ste isto vozom? Kada biste krenule vas dve i da li ste za varijantu ostajanja u Ankari koji dan? Mislim da cu moci da nadjem smestaj ako je nas 3. Pitala sam drugaricu ona je pitala druga, znas kako to ide vec :)

Па да возом идемо.Планирамо негде да кренемо између 1 и 5 aвгуста,једино сад да нам се не испречи нешто па да морамо да одложимо за даљи период.Узгред ја сам мушко. :-)

A znam skontala sam kasnije...Sorry :D. Aaaa divno. Meni tada bas odgovara. Kada cete definitivno znati?

Za sve putnike po zemlji Turskoj - startuje super brzi voz na liniji Istanbul  - Ankara.

The long-awaited high-speed railway line between Ankara and Istanbul will be opened on July 11,

Transport Minister Lütfi Elvan said on July 2.

The opening of the line, which was postponed in May after signaling cables were cut and stolen,

will cut the journey time between the two cities to three and a half hours. It currently takes around six hours by road.

The train will be capable of reaching speeds of up to 250 kilometers an hour. There are currently two high-speed rail lines in Turkey, between the cities of Ankara, Konya and Ankara-Eskişehir, all central Anatolian provinces.

There will be 10 stops on the line, Ankara, Polatlı, Eskişehir, Bozüyük, Bilecik, Pamukova, Sapanca, İzmit, Gebze and Pendik.