Posted July 3, 2014 Da li voz od Sofije do Istanbula ima sedeca mesta, i da li se doplacuje nesto ukoliko se putuje sa BFP? Ukoliko putovanje vozom traje duze od 24h, npr od Istanbula do Karsa, da li se to racuna kao 1 ili 2 dana u BFP? Ima li nekoga ko se bolje razume u tome od mene, planiram put do putnicke kuce u Tbilisiju, pa mi je potrabna svaka informacija i svaki savet Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 3, 2014 Da li voz od Sofije do Istanbula ima sedeca mesta, i da li se doplacuje nesto ukoliko se putuje sa BFP? Ukoliko putovanje vozom traje duze od 24h, npr od Istanbula do Karsa, da li se to racuna kao 1 ili 2 dana u BFP? Ima li nekoga ko se bolje razume u tome od mene, planiram put do putnicke kuce u Tbilisiju, pa mi je potrabna svaka informacija i svaki savet Odgovor na oba pitanja ćeš naći ovde https://www.klubputnika.org/forum/topic/4371-turska-neke-informacije/ Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 3, 2014 Cena prava sitnica? Pa da - kako se dogovorimo! A za Serbistance / kardeše - još i badava! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 3, 2014 Odgovor na oba pitanja ćeš naći ovde https://www.klubputnika.org/forum/topic/4371-turska-neke-informacije/Hvala. Da, na relaciji Sofija - Istanbul uz BFP je potrebna doplata od 10e za kuset kola jer samo ona saobracaju.A da li moze put Karsa da se krene iz Arifiye, bez presedanja??...cini mi se da je jednostavnije doci iz Istanbula do Arifiye nego do EskisehiraTaj put do Karsa traje 40ak sati, ukoliko se ne preseda to se racuna kao 1 bfp dan, jel tako?Poz Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 3, 2014 Taj put do Karsa traje 40ak sati, ukoliko se ne preseda to se racuna kao 1 bfp dan, jel tako?PozKoliko sam razumeo iz dosadasnjih komentara fora je da Turci ne cekiraju BFP, sem prvog ulaska, dovoljno je da pokazes rezeravaciju (koja je besplatna) i to je to.Tako da, ispostavlja se da ti BFP kroz Tursku moze poprilicno potrajati. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 3, 2014 Rezervaciju uzimamo pre samog ulaska u voz zar ne? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 6, 2014 ja sam nasla dve informacije sto se tice dolaska u Kars. Voz iz Ankare krece u 18h i nesto (ne znam tacno kad) i na jednom sajtu kaze da stize u 18:30 naredni dan, a na drugom, da stize u 22:15 naredni dan. Jes da sam ja imala dvojku iz matematike, ali to nikako nije 40 sati Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 6, 2014 Moguce da je procitao neki od prethodnih postova (ne znam na kojoj temi) gde neko pominje u prepisci sa tobom da put od Istanbula do Karsa traje (skoro) 40 sati. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 7, 2014 'ajde ljudi, gde su vam mladalački i avanturistički duh Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 8, 2014 Dugo nisam išao tim vozom, ali mogu ti reći kako je bilo nekad, verovatno se nije promenilo. Negde posle Sofije (nisam siguran u kom trenutku) otkače neke vagone pa više nema druge klase. Bugari cimaju da se doplati, ali oprobana varijanta je da stojiš u hodniku voza sve do granice i nikom ništa ne plaćaš. Najbolje idi u turski vagon, tamo će te verovatno pustiti, pošto će te Bugari oterati iz bugarskih vagona. Onda izlaziš kad pređeš granicu (stanica Kapikule) i čekaš sledeći lokalni voz za Istanbul, u koji ulaziš sa istom kartom (ništa ne dopisuješ u flexipass). Vozom ove godine bolje zaboravite, osim ako nećete da se žestoko izmrcvarite. Radovi su i u Bugarskoj (deonica Plovdiv - Svilengrad) i u Turskoj (Istanbul i oko Istanbula). Tako da put vozom Sofija - Istanbul je ustvari:voz Sofija - Jabalkovobus Jabalkovo - Svilengradvoz Svilengrad - Čerkezkojbus Čerkezkoj - IstanbulBus zamena po Bugarskoj piše do 3. avgusta na sajtu BDŽ, ali nezvanično sam čuo od Bugara do decembra.U Turskoj taj lokalni voz Kapikule - Istanbul ne ide već godinu-dve zbog radova (otkako je i bus zamena Čerkezkoj - Istanbul). Završetak radova se najavljuje za 2015., a neki izvori kažu i do 2016. Možda eventualno ranije voz bude išao do stanice Halkali u predgrađu Istanbula, ali i to je pitanje kad.Što se tiče otvaranja linije Istanbul (Pendik) - Ankara (voz će ići sa stanice Pendik u predgrađu Istanbula jer radovi još nisu gotovi do centra Istanbula) taman kad su najavili otvaranje 11. jula, nakon par sati, na test vožnji se desila nezgoda, tako da je verovatno opet odloženo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 8, 2014 Novi datum otvaranja linije Istanbul (Pendik) - Ankara je 25. jul. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 13, 2014 Za sve putnike po zemlji Turskoj - startuje super brzi voz na liniji Istanbul - Ankara.The long-awaited high-speed railway line between Ankara and Istanbul will be opened on July 11,Transport Minister Lütfi Elvan said on July 2.The opening of the line, which was postponed in May after signaling cables were cut and stolen,will cut the journey time between the two cities to three and a half hours. It currently takes around six hours by road.The train will be capable of reaching speeds of up to 250 kilometers an hour. There are currently two high-speed rail lines in Turkey, between the cities of Ankara, Konya and Ankara-Eskişehir, all central Anatolian provinces.There will be 10 stops on the line, Ankara, Polatlı, Eskişehir, Bozüyük, Bilecik, Pamukova, Sapanca, İzmit, Gebze and Pendik.Mene zanima jel ovo zazivelo posto planiram do Izmira u avgustu, pa gledam sto jeftinije da prodjem. Prosle godine sam u ovo vreme kupila avionsku kartu (povratnu) za 120 eura Beograd-Izmir,a ove godine tesko se nalazi ispod 200 eura. Pa sam osudjena na voz I bas me zanima ima li tog voza iz Istanbula ili ne Hvala Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 18, 2014 Vozom ove godine bolje zaboravite, osim ako nećete da se žestoko izmrcvarite. Radovi su i u Bugarskoj (deonica Plovdiv - Svilengrad) i u Turskoj (Istanbul i oko Istanbula). Tako da put vozom Sofija - Istanbul je ustvari:voz Sofija - Jabalkovobus Jabalkovo - Svilengradvoz Svilengrad - Čerkezkojbus Čerkezkoj - IstanbulBus zamena po Bugarskoj piše do 3. avgusta na sajtu BDŽ, ali nezvanično sam čuo od Bugara do decembra.U Turskoj taj lokalni voz Kapikule - Istanbul ne ide već godinu-dve zbog radova (otkako je i bus zamena Čerkezkoj - Istanbul). Završetak radova se najavljuje za 2015., a neki izvori kažu i do 2016. Možda eventualno ranije voz bude išao do stanice Halkali u predgrađu Istanbula, ali i to je pitanje kad.Što se tiče otvaranja linije Istanbul (Pendik) - Ankara (voz će ići sa stanice Pendik u predgrađu Istanbula jer radovi još nisu gotovi do centra Istanbula) taman kad su najavili otvaranje 11. jula, nakon par sati, na test vožnji se desila nezgoda, tako da je verovatno opet odloženo.Ja sam juče išao Bukurešt - Istanbul. Izgledalo je ovako:VOZ Bukurešt - Gornja OrjahovicaBUS Gornja Orjahovica - Dimitrovgrad (u nekom mjestu smo, iz ko zna kojeg razloga promijenili bus - neko selo prije Velikog Tarnova)BUS Dimitrovgrad - KapikuleBUS Kapikule - Istanbul, a ljudi iz Beograda/Sofije su išli:VOZ Sofija - JabolkovoBUS Jabolkovo - Kapikule (u ovaj smo mi ušli u Dimitrovgradu)BUS Kapikule - Istanbul ... dolazak u Istanbul je bio u 05:50.Jeste veliko cimanje, ali opet je OK. Nije smak svijeta. Bus koji je vozio kroz Tursku je bio kao avion, a ovamo ... Bugari k'o Bugari Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 18, 2014 ja sam nasla dve informacije sto se tice dolaska u Kars. Voz iz Ankare krece u 18h i nesto (ne znam tacno kad) i na jednom sajtu kaze da stize u 18:30 naredni dan, a na drugom, da stize u 22:15 naredni dan. Jes da sam ja imala dvojku iz matematike, ali to nikako nije 40 sati Voz kreće iz Anakre u 18:00h i u Kars dolazi narednog dana u 18:29h (zvanično sa sajta turskih željeznica), ali kako od Karsa do Tbilisija? Ne znam koliko je dobro pouzdati se u stopiranje, budući da je to već veče i ako voz malo zakasni - noć. Koji busevi idu? Više info? I da ... imate li neku preporuku između Ankare i Karsa nešto da se vidi i tu potroši dan, pa opet hvata ovaj voz za Kars? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 18, 2014 Ja sam od Karsa stopirao za Gruziju, ali uopšte nije išlo lako. Išao sam na granični prelaz Posof, putevi su bili uglavnom prazni, za jedan dan sam uspeo da stignem u gruzijski grad Ahalcihe (odmah pored je onaj pećinski grad, Vardzia). Međutim, vredelo je videti i taj deo Turske, priroda je fantastična. Nemam pojma da li postoji autobus Kars-Tbilisi. Ako ti je potreban savet šta da obiđeš u okolini Karsa, eto ja i dalje žalim što nisam otišao u Ani. Pogledaj fotke u Vikipediji. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 20, 2014 Voz kreće iz Anakre u 18:00h i u Kars dolazi narednog dana u 18:29h (zvanično sa sajta turskih željeznica), ali kako od Karsa do Tbilisija? Ne znam koliko je dobro pouzdati se u stopiranje, budući da je to već veče i ako voz malo zakasni - noć. Koji busevi idu? Više info? I da ... imate li neku preporuku između Ankare i Karsa nešto da se vidi i tu potroši dan, pa opet hvata ovaj voz za Kars? Posto se stize "kasno" u Kars, racunaj da ces prespavati tamo Sto se tice puta za Tbilisi, ja imam dve varijante, a obe mi deluju da cu morati da improvizujem.Prva, duza, je da se iz Karsa spustim preko Ardahana do Hope na Crnom moru, odatle preko granice do Batumija i onda biraj cime ces do Tbilisija.Druga varijanta, iz Karsa do Ardahana, a odatle na granicni prelaza Posof i onda u Gruziju u Akalcike, sto je opet linija na kojoj lezi i Batumi. Ovo je kraca varijanta za nekoliko sati, ali pitanje je kako funkcionisu busevi. Na LonelyPlanet postoje neke informacije od prosle godine da je tom linijom preko Posofa saobracala neka turska kompanija ali je ukinuta, posle sam naisao na informaciju da kroz Kars prolazi iranska autokompanija Gity Peyma koja ide do Tbilisija. Vise od toga nisam uspeo da iskopam... Da, izgleda da je taj ulaz u Gruziju preko Posofa aktivan poprilicno u aprilu, a da leti zamre.Ako ne ide taj iranski bus, onda se spustam nekako do Ardahana, a odatle, nadam se, ne bi trebalo da bude problema da se dokopam Hope. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 21, 2014 Da li neko ima iskustva sa putovanjem od Ankare do Erzuruma, a odatle preko Uzundere i Artvina do Hope? Deluje mi da to poprilicno krati put ako se ide na varijantu Batumi. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 21, 2014 Da, to može biti jedna od opcija. Da se ne ide skoz do Karsa, već da se u Erzurumu hvata bus do Hope. Našao sam i neke polaske na ovom sajtu http://www.obilet.com/JourneyDetails/Search?JourneySearch.StartStationId=25&JourneySearch.EndStationId=204&JourneySearch.NoReturn=True&JourneySearch.Date=24+Temmuz%2C+Per%C5%9Fembe+2014. Verovatno su polasci i češći imajući u vidu da npr. za relaciju Istanbul - Ankara pokazuje manje polazaka nego što ih zapravo ima.Zanimljivo da u istom pretraživaču ne pokazuje bilo kakve polaske iz Karsa do Hope.Btw, nema potrebe da postavljaš isto pitanje u dve teme. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 21, 2014 Ok, izvinjavam se, nisam vise siguran ko na koju temu svraca pa sam na slicne postavio isto pitanje.Koliko sam do sada uspeo da pohvatam (drustvenu) geografiju Turske, Kars vise gravitira ka jugu i istoku nego ka severu/Crnom moru.Iz Karsa se u najboljem slucaju nadam nekoj sigurnoj liniji do Ardahana. Sa druge strane, svi veci gradovi, pa i Erzurum, na toj nasoj zeleznickoj ruti gravitiraju ka Crnom moru i logicno mi je da cirkulisu busevi.Hvala za link, procesljacu pa cu u putu jos smisliti sta cu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 5, 2014 Krece li neko na put u cetvrtak ( 7og avgusta) ? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 5, 2014 (edited) poslala sam ti poruku Edited August 5, 2014 by Jelence12 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 5, 2014 Ljudi, moze mala pomoc?Da li je bolje da se ide vozom do Karsa, ili do Erzuruma.Posto iz Karsa ne ide nista otprilike, a iz Erzuruma ima autobusa (sa po jednim zenskim mestom ) do Hope. I kako najlakse da se dovucemo do Batumija? Najbolje bi bilo da napise neko ko je vec otisao u putnicku kucu sa BFP-om.Hvala unapred. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 10, 2014 Ljudi, moze mala pomoc?Da li je bolje da se ide vozom do Karsa, ili do Erzuruma.Posto iz Karsa ne ide nista otprilike, a iz Erzuruma ima autobusa (sa po jednim zenskim mestom ) do Hope. I kako najlakse da se dovucemo do Batumija? Najbolje bi bilo da napise neko ko je vec otisao u putnicku kucu sa BFP-om.Hvala unapred.Devojka i ja smo isli preko Karsa ali se nismo spustali na Hopu.Fora je da sto ranije ujutru stignes u Ardahan odakle mozes uhvatiti u 12h lokalni bus (Ozelem Ardahan) koji ide preko Posofa za Ahalcihe, a odatle menjas marsutku i nastavljas za Tbilisi. Cena karte je 50 lira, ne doplacujes nista kad udjes u gruzijsku marsutku.Na granici sam video iranski bus koji ide za Tbilisi, nazalost ime kompanije nisam uspeo da procitam, ali pretpostavljam da taj bus u nekim jutarnjim satima prolazi kroz Kars, tako da i to moze biti opcija.Mislim da ti je bolja varijanta da ides do Karsa i kada dodjes u Ardahan odlucis da li da se spustas na Hopu ili krenes na Posof.Srecno Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 18, 2015 Pozdrav,drago mi je da je ovaj forum i dalje aktivan i definitivno najbolji u regiji i dalje. Zanima me situacija sa Flexipassom. Jel to još uvijek ide onako da se uzme onaj za 53 E u Beogradu (imam manje od 26) pa se do krajnjeg istoka Turske ide bez problema uzimajući rezervacije na osnovu passa? Molim za odgovor nekog tko je išao nedavno. Opet sam se našao u toj situaciji kad mi treba ta varijanta. Čujem da vlakovi/vozovi ne idu redovno do Ankare, jel to još uvijek tako? Šta biste mi preporučili? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites