Posted July 2, 2014 Buduci da je Putnicka kuca otvorena pretpostavljam da ce se puno korisnika foruma uputiti uskoro u tom pravcu a buduci da sam vec neko vreme u Gruziju, pretpostavljam da raspolazem informacijama koje mogu biti od koristi.Kao prvo stop u Gruziji super funkcionise, mi smo istina do sada stopirale samo na kraim relacijama do pedesetak kilometara, ali svi ostali putnici koje smo do sada sreli kazu da je super brzo i lako stupirai po zemlji.Ako ste planirali da posetite Gori i Staljinov muzej samo da znate da je ulaz 10 laria (nesto vise od 4 evra) i da nikakve kartice ne pale, tako da sam ja odustala od posete istom ali zato blizu Gorija postoji lep lokalitet koji lako mozete posetiti, stari grad uklesan u stenama Uplistsikhe, koji je bio naseljen hiljadama godina, nekoliko puta razaran, ali j ei dalje interesantan za posetiti. Do njega mozete doci autostopom iz Gorija vrlo lako, ali i marsrutkom do susednog sela Kvakhvreli pa odatle peske ili stopom jos dva kilometra do lokaliteta. na samom lokalitetu odmah iza blagajne (ulaz 3 laria) nalazi se mali muzej sa iskopinama sa lokaliteta ali vam preporucujem da pogledate kratki film o istoriji mesta.Mnogi su se u proslosti mucili da posete Svanetiju ili placali mnogo novca da stignu da famoznog sela Ushguli, ali sada postoje jednostavniji nacini. kao prvo do Mestije (glavnog gradica u regionu) mozete najbrze stici iz Zugdidija, stopom ili marsrutkom za tri, tri i po sata i 20 laria. U Mestiji postoji sjajan muzej o Svanetiji koji vredi posetiti. Nedaleko od mesta je zicara (nekih 8n km daleko) kojom se za 5 laria mozete uspeti na vrh planine odakle se pruza fenomenalan pogled na veci deo Svanetie (preporucljivo za one koji nemaju mnogo vremena za skitnju oko Mestie).U centru je sjajan turisticki informativni centar gde se mozete snabdeti mapama Mestie i okoline i svih raspolozivih staza za setnju i malo teze uspone na obliznje planinske vrhove takodje. Uzgred, cura koja radi tamo je jedna od retkih u Mestiji koja govori engleski. Sto se tice smestaja u mestiji najbolje je da pitate po privatnim kucama na kojima ne pise ni hotel ni hostel ni guesthouse, svi imaju nesto za rentiranje, ali je kod ovih neobelezenih uvek mnogo jeftinije. moze se naci super prenociste za 15 ili 10 larija, ako ostajete duze obavezno trazite da spuste cenu jer je to uobicajeno.najatraktivnije i najteze dostupno mesto u regionu je selo Ushguli, Nalazi se samo 47 km od Mestie ali donde put gotovo da ne postoji, tako da u selo voze samo taksiji koji traze 150 - 200 laria za povratnu turu, ali mi smo nasle bolji nacin Svakoga jutra policija ide iz Mestie u redovnu patrolu u Ushguli, moraju da predju Novi most (koliko ja znam i jedini u mestu jer je stari srusen) ispod nov crkve na vrhu brdu, ako hocete besplatnu voznju morate preci most pre 9 ujutru jer oni oko devet krecu u selo. Imajte na umu da ih je trojica u kolima (dzipu) i da najjednostavnije mogu primiti jerdnu osobu jer tamo idu sa puno raznog prtljaga (uglavnom oruzja), ali nama su stali jer sam bila sa devetogodisnjim detetom koje ne zauzima mnogo mesta. Policija se svake veceri vraca iz Ushgulia u Mestiju tako da mozete dogovoriti da vas na povratku i pokupe, ali mozete i ostati u selu kod neke od Savni porodica koje ce vas rado ugostiti ili mozete kampovati u necijem dvoristu. Koga zanima mogu dati i vise informacija o potencijalnim hostovima.Kada ste vec u Zugdidiju, koji je na samoj granici sa Abkhazijom steta je da ne posetite i ovu prelepu regiju, koju Gruzijci nazivaju okupiranom teritorijom a lokalci republikom Abkhazijom. procedura dobijanja vize je jednostavna, morate se obratiti njihovom Ministarstvu inostranih poslova da dobijete dozvolu za ulazak u zemlju (odgovor se ceka do 5 radnih dana, ali meni su odgovorili u roku 24 casa) i cim stignete u Suhumi treba da odete u isto Ministarstvo i sa dobijenom dozvolom ulaska platite (400 rubalja ili 11 dolara) svoju abkhazijsku vizu na 10 dana. Ako zelite ostati duze viza je skuplja, ali nem apotrebe, zeemlja je mala i sve se moze videtti u tih deset dana. Toliko za sada, ako nekoga zanima nesto sto nisam navela, pitajte. Vidimo se u Gruziji Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 2, 2014 U Tbilisiju u hamamu br. 5 u starom gradu mozete da odete na kupanje (bez masaze) za samo 2 larija muskarici i 3 larija zene, rece upravo Eduardo, jedan od stanovnika Putnicke kuce Ja nisam bila, ali covek je odusevljen... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 2, 2014 Za sve koji se odluce da posete Abkhaziju, sve informacije o nacinu dobijanja dozvole za ulazak i kasnije izdavanju viza mozete naci ovde http://mfaapsny.org/en/council/visa.php Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 3, 2014 Zašto žene moraju platiti 50% više da se odu kupati? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 3, 2014 zato sto su bolje sredjene svlacionice ja mislim Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 3, 2014 (edited) Zaista ne znam da vam kazem, to mi se naravno uopste ne dopada, ali simpaticni Spanac je otisao iz kuce, tako da nemam koga ni da pitam... Edited July 3, 2014 by MajaNS Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 4, 2014 Za sve koji planiraju odlazak u David Gareja manastir u sred pustinje, blizu granice sa Azerbejdzanom. Jedan od najjednostavnijih i najjeftinijih nacina je da odete sa organizovanim prevozom, jer u protivnom tamo mozete otici samo rtaksijem koji je ekstra skup jer je u pitanju pustinjski kraj u koji odlaze samo turisti da bi obisli doticni manastirski kompleks u pecinama.Od aprila meseca postoji marsrutka koja polazi svakog dana u 11 pre podne i vraca se u 7 predvece u Tbilisi. Put tamo i nazad kosta 25 larija (10,5 evra) i u cenu je ukljucen samo prevoz. Nikakve ulaznice ne postoje za sada, tako da je pristup slobodan. Vozac govori samo ruski i gruzijski ali mozete ga zamoliti da stane ako treba negde uz put, kao recimo na malom slanom jezeru koje je nedaleko od lokaliteta. Put do manastira traje oko 2 sata, tamosnja poseta oko 2 i po sata a u povratku vozac se zaustavlja u seocu od nekoliko kuca gde se u kafeu koji vodi ljubazni Poljak mozete osveziti, popiti i pojesti nesto ili ako ne zelite da trosite novac hranu mozete poneti sa sobom.na lokalitet obavezno ponesite dosta vode, sunce przi nemilice, kao u pustinji a vode tamo nema, barem ne za posetioce.Ne pokusavajte da stopirate donde, uludo cete izgubiti dan, ljudi koji su unajmili taksi vam sigurno nece stati a i najcesce su taksiji puni da bi ljudima put sto jeftinije izasao, a drugog prevoza ni nema jer u okolini zivi samo nekoliko porodica. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 19, 2014 (edited) Jedna od popularnijih destinacija u Gruziji je Kabegi, selo podno planinskog vrha KLazbeg. Tamo mozete stici marsrutkom koja polazi sa stanice Didube. karta u jednom pravcu kosta 10 mlarija do tamo se putuje tri sata a poslednja marsrutka za vartiti se u Tbilisije u 5 popodne. Najcesce ljudi odu na nekoliko dana da se smucaju po okolnim planinama, ali ako imate vremena samo za jednodnevni izlet moj predlog je da odete taksijem koji je nesto skuplji od marsrutke (ako sacekate da se napuni kostace vas 15 larija u jednom pravcu) ali je mnogo bolje jer mozete uz put stajati na mnogobrojnim interesantnim delovima starog vojnog puta. Taksiste ce vam satati da obidjete staru crkvu okruzenu srednjovekovnim zidinama, kao i na vidikovcima da malo predahnete i napravite preterane fotografije. Ako zelite sve unapred da organizujete put mozete pozvati naseg taksistu koji se zove Beso, nevidjeno je ljubazan i predusretlji, ali gobori samo gruzojski i ruski, kao i svi ostali. Njegov broj je 557 57 57 50. A ako ne znate ruski mozete nazvati njegovu sestru koja govori engleski i sve joj objasniti a ona ce sve dogovoriti za vas sa njime. Njen broj je 593 51 55 53. njegovo vozilo (u koje staje 6 putnika kosta 80 larija) tako da je cena super ako vas je 5 ili 6 ali uvek mozete sacekati koji minut da se kola popune. Lik je najljubazniji taksista koga smo na ovom putu upoznale i putem pusta prelepu tradicionalnu gruzijsku muziku Edited July 19, 2014 by MajaNS Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 19, 2014 (edited) Ako zelite da iz Tbilisija odete u Jerevan morate otici na autobusku stanicu gde staju internacionalni busevi, tacnije marsrutke. Stanica se nalazi nedaleko od centra Tbilisija. ali sam zaboravila koja marsrutka vozi do tamo (nije toliko blizu da biste isli peske) ali na glavnom trgu su sjajne cure u centru za turisticke informacije i one ce vam reci koji brojevi marsrutki su u pitanjuKada stignete na tu stanicu, Ortachala, imate dve mogucnosti, mozete ici marsrutkom za 30 laria (koja putuje oko 6 casova) ili uzeti taksi sa nekim (uvek ima ljudi koji idu u tom pravcu) i takodje cete platiti 30 laria ali cete stici za oko cetiri sata. Nama vize za Jermeniju nisu potrebne. popunjavate samo formular na granicnom prelazu i placate za vizu neih 11 dolara ili manje ako u Tbilisiju promenite novac pa imate sa sobom jermensku valutu. U protivnom spremite sitne dolare jer ce vam u suprotnom vratiti kusur u dramima po jako nepovoljnom kursu. Edited July 19, 2014 by MajaNS Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 19, 2014 http://myocn.net/vardzia-saving-an-ancient-cave-monastery-in-georgia/Искочило ми на фејсу, делује занимљиво. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 19, 2014 Vardzia je predivna, hvala sto s, me podsetio Relja, vec sam mislila da se ovde sama sa sobom divanim Posetila sam je pre manje od nedelju dana, pre no sto cemo napustiti Gruziju. Do Vardzie mozete doci marsrutkom, ali je problem sto prva krece u 10.30 i tamo ste taman u podne a put do sajta je dug i uzbrdo... ali ako uzmete taksi mozete stati i na putu ka Vardzii i posetiti staru srednjovekovnu tvrdjavu koja se nalazi na spektakularnom mest. Mozete posetiti i nekoliko prastarih pecina koje su davno bile nastanjene a posetiti presiadam manastir u brdima nedaleko od Vardzije u kome zive cimi mi se samo dva monaha mnogo simpaticna i gostoljubiva. nas je voziıo za samo 35 laria preljubazan lik Asot, koga mozete naci na ovom broju +99 55 92 55 7009. njegov prijatelj vam moze pomoci da za samo 15 laria odete u manastir Sarpata (nadam se da nisam pogresila ime) koje je samo 12 km od grada ali je put uzasan i obicno kosta 25 laria. E da. grad odakle krecete je 18 km od turske granice i zove se Atkaltchikhe... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 19, 2014 Не причаш сама са собом, не верујем да ћу до Грузије, али занимљиво је читати ово што пишеш и иначе, као неки мини путопис Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 20, 2014 Kako da predjem iz Gruzije u Vladikavkaz, moze li stopom. Ako ne da li idu busevi i koliko kostaju? Moze li se mozda na neki drugi nacin iz Gruzije doci do Rusije? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 20, 2014 (edited) Idu marsrutke za Rusiju sa stanice Ortacala. Granicu sa Rusijom NE MOZES da predjes peske! U nastavku je red voznje sa stanice Ortacala.Prevoz za Rusiju, polasci i cene:http://www.avtovagzal.ge/us/reis/rus.htmPrevoz za Jermeniju, polasci i cene:http://www.avtovagzal.ge/us/reis/somx.htmPrevoz za Iran, polasci i cene:http://www.avtovagzal.ge/us/reis/iran.htmPrevoz za Azerbejdzan, polasci i cene:http://www.avtovagzal.ge/us/reis/azer.htmPrevoz za Grcku, polasci i cene:http://www.avtovagzal.ge/us/reis/gre.htmPrevoz za Tursku, polasci i cene:http://www.avtovagzal.ge/us/reis/tur.htmPrevoz za neke gradove u Gruziji, polasci i cene:http://www.avtovagzal.ge/us/reis/geo.htmVreme polaska u Gruziji je okvirno. Edited July 20, 2014 by bee beep Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 20, 2014 Sajt same stanice Ortacala je:http://www.avtovagzal.ge/us/index.htmlVozovi za Jerevan iz Tbilisija idu svakog drugog dana (u pitanju je valjda neparni) i cene su (sedeca/plackartni/kuset 4 kreveta (druga klasa)/spavaca 2 kreveta (prva klasa):36/55/65/88 larija.Iz Jerevana za Tbilisi voz se vraca parnim danima i znatno je sporiji od svega ostalog. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 21, 2014 hvala puno na informacijama!Jos ovo, da li se preporucuje stop od Vladikavkaza do Rostova na Donu? Citao sam po nekim forumima i kazu da je bolje ici i tu deonicu busom ili vozom? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 21, 2014 Majo samo pisi, ovo sve zlata vredi! Sad cu da nadjem neki stampac da odstampam pa nosim sa sobom na put Napisala si da ljudi idu u Kazbegi na par dana, da li to znaci da mozes bez problema da spavas u satoru tamo? Nema medveda ili nekih opasnih zivotinja? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 21, 2014 (edited) @chabaTo je ogromni Kavkaz. Ne moze niko nista da ti garantuje cak i kada necega navodno nema. I koliko sam cuo priroda je lepsa u Svanetiju nego oko Kazbegija. Samo sto je do Svanetija tri dana jahanja ili avion...@ foxNe znam za stop, ali znam da je taj deo zapadno od Ingusetije relativno miran (citali ste o bombaskim napadima pre Olimpijskih igara u Sociju i to je prosto tako). Voz je skup. Ovo je stranica na ruskom (sa polascima i cenama) najveceg autobuskog prevoznika po Ruskom Kavkazu, samo sto bi od Vladikavkaza do Rostova morao da presedas u Mineralnim vodama ili Pjatigorsku:http://www.kmvavto.ru/timing Edited July 21, 2014 by bee beep Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 21, 2014 @ foxOvako je bilo pre godinu dana. Pronasao sam i ovo na LP forumu:"Yes, at last report, there's no public transport from Georgia to Russia if by "public transport" you mean scheduled buses or mini-buses.However, there are usually private car drivers hanging around the entrance to Didube bus station in Tbilisi who ply the route along the Georgian Military Highway to Vladikavkaz. They'll go once they've filled all the seats in their vehicle. From Vladikavkaz you should have no difficulty finding public transport onward to Pyatigorsk / Mineralnye Vody."Izvor:https://www.lonelyplanet.com/thorntree/forums/europe-eastern-europe-the-caucasus/russia/elbrus-from-georgia Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 22, 2014 Zaboravih ko je sta pitao ali pokusacu da odgovorim svima.Kao prvo oko manastira iznad Kazbegia smo videle puno satora i zivih planinara preterani su i predeli oko Gudauria inace zimskog ski centra koji je takodje na tom vojnom autoputu ılı kako ga vec zovu.Do Vladivostoka se moze i stopom ali je fora da tunel ne mozes da predjes ğeske, znaci moras nesto ustopirati pre tunela.Svanetija je prelepa ali nije bas tri dana jahanja, ako idete do Abkhazije (koju najtoplije preporucujem) on da je jako blizu. Mislim da sam vec pisala kako stici do Svanetije ali ukratko ... Od Tbilisija do Zugdidija (oko koga ima super interesantnih stvari, starih sela, srkava, termalnih izvora)je 6 sati marsrutkom. Od Zugdidija do Mastije koja je kao cenralmno mesto Svanetije koje bi mogli nazvati gradicem, ide se marsrukom oko tri sata i posle mozete do okolnih sela stopom, peske, taksijem ja vec objasnih da smo mi ustopiraler policijsku patrolu koja svakog dana ide u isto vreme u Ushguli.Voz za Jerevan ne preporucujem nikako jer za iste pare mozete stici zajedniclim taksijem koji putuje oko 3 i po sata.Za stopiranje po Rusiji ne znam, ali po Azerbejdzanu, Gruziji, Jermeniji i turskom Kurdistanu (gde se sada nalazimo) mogu reci da je super lako i bezbedno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 24, 2014 Hvala na informacijama!Imam jos par pitanja... Koliko je toplo u planinama, recimo kod one crkve na Kazbegiju? Pitam da znam kakvu odecu da ponesemo ako slucajno budemo spavali u satorima. Da li se moze spavati i u manastirima, ili ima previse turista pa nema mesta...?Da li je bolje poneti evre ili dolare? Cuo sam da je na teritoriji bivse SSSR kurs za dolare povoljniji, ali ne znam da li je to istina. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 24, 2014 Više vole dolare, ali nemaš uopšte potrebu da ih nosiš, kurs je odličan za obe valute. Tbilisi je valjda mesto sa najvećom koncentracijom menjačnica na svetu, neke imaju tako malu razliku između prodajnog i kupovnog kursa (bez provizije!) da nemam ni najblažu predstavu kako išta zarade Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 27, 2014 Marko je u pravu sto se kursa tice isto ti je sta nosis, ali ponekad ako nemas zamenjenih deviza lakse ces nekome utrapiti dolare. Evre niko nece...Sto se tice odece za planinu ako planiras spavati u satoru obavezno ponesi neku topliju odecu. Planina je to a i vreme se za cas promeni. Mi smo krenuli iz Tbilisija po super suncanom i pretoplom danu, ali cim smo stigli do sela Kazbgi pocelo je blago smrzavanje iako je i dalje bilo suncano. Nakon sat i po uspona ka manastiru se naoblacilo i kada je pocela kisa smrzli smo se najstrasnije.Ne verujem da se moze spavati u manastiru, manastirske prostorije su male a monaha puno, barem je tako u ovom manastiru u Kazbegiju, no mozete pokusati. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 28, 2014 Hvala! Jako korisne informacije prezentujete! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 29, 2014 (edited) Prema mom mišljenju najbolje što možete videti u Gruziji je oblast Svaneti. Iz Tbilisija najlakše možete da dođete do Svanetija (a da nije u pitanju avion) vozom za Zugdidi koji polazi sa Glavne železničke stanice oko 21 h. Cena karte je između 4 i 5 evra za plackartni. Voz je čist, dovoljno udoban i ima pratnju policije. Naravno, uvek se nađe neko ko će vas ponuditi čačom i interesovati se odakle ste i tako. Tokom te noćne vožnje (stiže se oko 6 h u Zugdidi) nismo videli da je bilo ko bio pijan ili da je bilo ko pravio probleme. U toaletu, doduše, nema vode za pranje ruku i ne dobija se posteljina. Iz Zugdidija do Mestije stižete maršrutkom po ceni od 20 larija po glavi.Vozove po Gruziji možete rezervisati preko rezervacionog sistema Biletebi.ge. Naplaćuju 10-15 % provizije što priznaćete na 4 evra nije mnogo. Treba samo da ištampate kartu i sa njom uđete u voz. Sve gore opisano za vozove sam već isprobao.https://biletebi.ge/?id=90Dobar deo ljudi kada dođe u Svaneti odmah želi da produži dalje u Ušguli, stalnu naseobinu sa najvećom nadmorskom visinom u Evropi. Dodao bih da ne morate odmah zapucate dalje već da dosta toga možete da radite i u okolini same Mestije. Predložio bih vam da odete do glečera Čaladi. Za tako nešto treba vam 6-10 sati i potrebna vam je samo dobra volja i nešto fizičke spreme. Glečer je predivan. Nećete se pokajati. Mapu možete videti ovde: http://www.svanetitrekking.ge/eng/chaladi_map.htmNa istom linku možete naći mape i drugih tura po Svanetiju.MajaNS je u nekom od svojih zapisa napomenula da se u Mestiji može bez problema naći smeštaj za 10-15 larija po osobi u kućama koje se ne reklamiraju kao pansioni ili hoteli. U jednom takvom domu smo odseli i mi što se pokazalo kao pravi pogodak. Noćenje kod Jurija košta 10-15 larija u zavisnosti od broja osoba, broja noćenja ili nečeg trećeg. Bogata večera sa domaćim specijalitetima košta 10 larija, a isto tako dobar doručak nešto manje. Njegova kuća je udaljena 10-15 minuta od centra (u Mestiji ništa nije daleko) i nalazi se sa druge starne reke u odnosu na centar mesta. Sobe su jako uredne i prostrane što važi i za kupatilo. Terasa kuće gleda na te kule karakteristične za Svaneti koje su noću osvetljene. Do kuće dopire huk planinske reke što je sjajno za spavanje. Juri je dobar domaćin spreman da vam pomogne oko svega. Govori ruski i nešto engleskog. Njegova najstarija ćerka dobro govori engleski. Ako nekoga zanima Jurijevu porodicu možete dobiti preko:Jurijev mobilni: +995 591 41 99 36Facebook: Mari MushkudianiMail: marimushkudiani3@gmail.com ili iuramushkudiani@mail.ruAko nekome bude trebalo da preveze veći broj putnika bilo gde u Gruziji možete pozvati ovog poštenog momka. Zove se Mamuka i vozi Mercedesovu maršrutku sa 24 mesta. Broj mesta ne treba da vas zavarava. Nas 7 je vozio ceo dan (14-15 sati sa pauzama) do Davida Garedže, po celom Kahetiju (vinarije) i kasnije vratio u Tbilisi po ceni od 120 e (uračunata i dobra napojnica). Ista cena bi važila i za veći broj osoba. Ipak, kada smo pitali ljude iz Putničke kuće da li hoće neko sa nama na turu i da verovatno ne mora ništa da plati – skoro da se niko nije odazvao. Pridružio nam se samo Angel. Inače, cena po osobi do Davida Garedže i nazad uz čekanje iznosi 10 evra. Za to vam otprilike treba 6 sati.Vozač se zove Mamuka, govori ruski i tek po koju reč engleskog. Možete ga pronaći na Didube stanici u delu gde stoje maršrutke koje voze za Rustavi. Njegov broj je: +995 551 501 612.Možda najbolja gruzijska vinarija se zove Khareba i nalazi se u mestu Kvareli u Kahetiju (lokalno stanovništvo zna ovaj podrum kao Kvareli Gvirabi). Vino ove vinarije se čuva u tunelu dugom 7 km. Tunel je prvo bio podzemmi bunker sovjetske vojske, zatim kolektivni podrum svih proizvođača vina iz Kvarelija da bi 2004. godine postao vlasništvo vinarije Khareba. Ono što je zanimljivo kod gruzijskih vina jeste da pored upoređivanja vina po godinama i proizvođačima (vertikale i horizontale) ovde je moguće vršiti poređenje i na osnovu metoda kojim je vino spravljeno: evropski (u buradima) i gruzijski (u kvevriju nalik velikim amforama). Degustacija 4 vina uz malo posluženje košta 10 larija. Moguće je naravno uplatiti i veću degustaciju. Sam obilazak tunela u pratnji vodiča košta 3 larija.http://www.winery-khareba.com/enKoliko sam mogao da zapazim niko ovde još nije pisao da je u Jerevanu moguće posetiti čuvene fabrike konjaka Ararat i Noj. Obe fabrike se lako mogu posetiti pošto se nalaze u širem centru grada. Ararat je poznatiji proizvođač i danas se nalazi u vlasništvu francuske kompanije Perno Rikar. Prilikom posete ovoj fabrici moguće je izabrati jednu od dve ture: 4500 AMD (probaju se konjaci stari 3 i 10 godina) i 10 000 AMD (probaju se tri konjaka stari 10, 20 godina i Dvin). Prema mom mišljenju bolje je posetiti fabriku Noj (u vlasništvui jermenskog tajkuna koji je svoje bogatstvo stekao tokom njihovih srećnih 90-ih) gde se za 3500 drama može probati belo vino iz 1924. godine i konjaci stari 10 i 20 godina uz malo posluženje. Ture bi bilo dobro zakazati unapred.Ararat (rade od ponedeljka do petka): museum@pernod-ricard.comNoj (ponedeljak-petak i subota pre podne): info@noy1877.amNajjeftinije konjake u Jermeniji ćete kupiti u njihovim fabričkim prodavnicama.Najjeftinije i najbolje suvernire u Jerevanu možete kupiti na buvljoj pijaci Vernisaž koja se održava svakog vikenda.Jedini granični prelaz između Rusije i Gruzije je moguće preći, ali uz dosta čekanja bar tokom leta. Zimi i u proleće postoji opasnost od velikih odrona. Granicu nije moguće preći peške. Zbog velikih kolona sa obe strane granice preporučujem da to uradite stopom tako što ćete prvo peške doći na početak kolone, a onda zamoliti nekoga da vas preveze. Javni prevoz je redak, a taksisti traže previše.U Vladikavkazu nema skoro ništa da se vidi. Ako vas već put dovede u Severnu Osetiju probajte osetinske piroge (pre svega sa mesom). U prolazu sam video da mogu da se kupe različiti narodni melemi u biljnim apotekama i med iz Kubana. Sve u svemu grad mi se uopšte nije svideo.Aerodrom Mineralni vodi (do koga leti) Pegazus je zgodan za letove do Ruskog Kavkaza i severnije, ali je nije najbolja mogućnost za Gruziju. Javni prevoz do Gruzije je slab. Za sada znam pouzdano da vozi samo jedna maršrutka i to po ceni od 40 dolara po osobi po smeru (što je dosta novca) dva dana u nedelji. Kontakt vozača te maršrutke:Mineralni vodi – 8 928 350 33 47 ili 8 800 200 82 50 (ovaj poziv je besplatan)Tbilisi: +995 555 33 10 49 (zvati utorak-četvrtak) ili +995 593 43 98 40 (svakodnevno).Maršrutku smo našli na stanici Ortačala u Tbilisiju. Video sam i da ima autobusa koji voze iz Tbilisija za Iran, ali ne znam ništa više o tome.Stop po Gruziji i Jermeniji funkcioniše dobro (za razliku od CS-a koji ume da zakaže). Do Batumija možete lako i autobusima i dolmušima iz Trabzona. Kancelarija Metro Turizma se nalazi na glavnom trgu u Trabzonu (Mejdani Park). Karta u jednom smeru košta oko 10 e. Postoji još nekoliko prevoznika. U Batumiju možete kupiti karte na avtovakzalu za 25 larija.U Trabzonu bih vam preproručio posetu Mejdan hamamu (postoji u LP). Samo kupanje košta 20 lira (trenutno oko 7 e), sa masažom i prenjame sunđerom je 27 lira, a 34 je uz dodatno trljanje “piling“ rukavicom. Ljudi su jako ljubazni i odu[evljeni su kada ih poseti bilo ko nije Turčin. Pored hamama postoji i sauna. Nalazi se blizu Mejdani parka (glavnog gradskog trga) i ima odvojene ulaze za žene i muškarce. Sve što je potrebno za boravak dobićete tamo. U Trabzonu probajte jelo KUJMAK (podseća na našu cicvaru samo je jače) i njemu slično jelo MIHLAMU (nešto slabije od kujmaka). Trenutno koštaju 7-8 lira u centru Trabzona. Uz dosta hleba lako će vas zasititi. Zimi tamo možete uživati u inćunima.http://www.ilkeskitchen.com/2011/09/breakfast-with-cornmeal-kuymak/ Edited August 29, 2014 by bee beep Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites