Jump to content

Featured Replies

• Author

Moguće da je pojeftinio, nisam ga koristio neko vreme... Ali da, kada putujem na toj relaciji volim da mi buska stanica bude i mesto za stop. A ima još jedan razlog: železničke stanice u Pančevu mnogo su mi udaljenije od kuće nego autobuske. :/

Edited by Uroš Krčadinac

Interesantno bi bilo porediti ovu stanicnu uslugu sa taksom na aerodromu. Taksa na aerodromu u nekim zemljama ume da bude cak i polovina ukupne cene karte. Sta se dobija za tu taksu sto se ne dobija na autobuskoj stanici? WC je verovatno besplatan. I cekaonica pred let. Ostalo su bezbednosni troskovi (pregled putnika i kontrola leta).

Stvar je u tome sto avion mora tu da sleti, a autobus moze da stane bilo gde. 

Pandan donekle zaobilazenja ove takse u svetu avijacije vidim u aerodromima koji su podaleko od centra i koji manje naplacuju taksu, ali onda putnika cesto izadje na isto kada plati prevoz do grada.

Edited by noskich

Na aerodromu imaš i besplatnu (uračunato u cenu takse) i hitnu medicinsku pomoć.

Sigurnosne mere su mnogo skuplje na aerodromima itd.

Tako da upoređivanje aerodromske takse i "stanične usluge" nije za poređenje.

• Author

Odmah pored BAS-a nalazi se Železnička stanica gde ne postoji peronska karta. Mislim da je ranije postojala, ali sada ne postoji. I šta to razlikuje busku i železničku stanicu, pa se buski peron mora čuvati kao privatni rudnik a železnički peron ostaje javno dobro?

Uzgred, neka neko označi i gmapu u skladu sa podacima iz gdoca:

http://goo.gl/maps/yEyl1

U Poslednjih 8 godina koliko se dobro secam nije postojala peronska karta na zeleznickoj, nigde mislim da to ne postoji.

bolje receno ne postoji zeljeznica !!! ovo sto se taljiga uz mnogo maste se moze nazvati zeljeznicom

• Author

Železnica bi mogla biti mnogo kvalitetnija, ali i dalje je pristojno jeftina za ono šta pruža. Mnogo sam kivniji na autobusku upravu nego na železničku.

• 2 weeks later...

Da ne zaboravim. Dunavprevoz kupi na stanici kod igrališta, između Nisove pumpe i pruge, iz pravca NS ka Rumenki.

Код стадиона ФК Нови Сад (ака Раднички) на Руменачком путу даклем? :D

• 1 month later...

Ideja mi se konceptualno vrlo dopada. Ako budemo publikovali taj vodič bilo bi dobro da se on ne svede samo na savete za uštedu neke kinte, nego da u njemu objasnimo da je koncept peronskih karti etički problematičan. 

Takođe bilo bi dobro nekako integrisati ovaj vodič sa autostoperskim vodičem, na primer tako što će oba članka deliti istu mapu.

Uroše, ja bih u onaj isti gdoc dodavao i ostale gradove, da ne pravimo gomilu fajlova. ?

• Author

Da, Litho, slobodno dodaj više gradova. Dodaj i mape ako te ne mrzi.

Slažem se za vodič. Možemo sve to objavljivati u okviru jedne serije koja bi stajala iporedo sa Stoperskim vodičem.

Skontala sam da u Zagrebu za međugradske relacije također ima ta nekakva stanična usluga. Ne znam o kojem iznosu se radi, nekih možda 5 kuna, to dođe 0.65€ cca. Međutim, nema je ako se karta kupi u agenciji kod prijevoznika. Hm. (Ja inače uvijek kupujem kod prijevoznika direktno, tako da sam ovo sasvim slučajno saznala.)

• Author

Bio sam nedavno u Sarajevu. Njihova glavna stanica, da ne kažem kolodvor, privatizovana je i sada privatnik naplaćuje ulaz u peron. Došao sam na stanicu rano, te noći nisam spavao, i uspeo sam da se posvađam sa čuvarom perona. Rekao mi je kako praksa naplaćivanja ulaska u peronski prostor postoji i u Nemačkoj, on je navodno tamo radio pa video. Rekao sam da se ne sećam, iako sam bio u Berlinu, Potsdamu, Kelnu, Drezdenu i Minhenu. I stvarno se ne sećam, nisam siguran da li sam ikada u Nemačkoj koristio glavne stanice.

Uglavnom, da li neko od vas zna kako je u Germaniji? Možda naše stanične mafije zbilja nisu izmislile mlaku vodu nego su samo balkanizovale jednu u biti uvezenu praksu.

Sad sam se setio, Malaga i Valensija nema stanicnu uslugu, kao ni u Sofiji za levu manju stanicu za Srbiju i okolne zemlje.

Edited by mveruovic