Posted November 22, 2014 (edited) "Упознах" се преко ЦСа са једном госпођицом из Тајвана, додашмо се на фејсу, гледам њене слике из Албаније, са Косова, обилази пола света... нешто уђемо у причу, и видим да њима треба виза за Србију - само за Србију у Европи, ако искључимо бивши СССР (не треба ни за ЕЛЛ - Естонија, Литванија, Латвија).Не треба им виза ни за Канаду, Нови Зеланд, рекло би се да нису проблематични имигранти.Е сад, гледајући земље за које им треба виза, види се да је то политички, ваљда због добрих односа са НР Кином. С друге стране, сама Кина им, ако не лаже Википедија, издаје лепо визе при доласку, дакле немају проблем да уђу у НРК, по цени од неких 7 евра?Дакле, Србија изиграва већег католика од папе. Признавање путног документа па чак и укидање визе не значи и признавање државе - Тајван признаје 23 земље у свету, али им пасош признају скоро сви. Неке земље које нису признале "Косово" такође признају пасоше издате од власти у Приштини. Једино што одбијају да им стављају визе и печате у пасош, већ им дају ваљда одвојен папир. Размишљам, колико би имало смисла да неко, рецимо Лазар, састави једно писамце МИПу Србије, сваких три месеца, са предлогом, рецимо, да укину визе Тајвану. Што би рекли Американци, да као држављани Србије пишемо својој држави, свом конгресмену Па да онда неколико нас то потпише, електронски или како већ, и да се то сматра петицијом.Па онда да кренемо редом, рецимо, те визе с Молдавијом, то смара. Па рецимо, министар Јеремић није избивао из Етиопије, да се потруде да нас Етиопија стави на листу земаља чији држављани могу да добију визу при уласку. Па онда гомила тих земаља која не тражи визе ником из Европе осим Украјини, Белорусији, Молдавији и западном Балкану, рецимо Ботсвана, или зашто не Ботсвана, која не тражи визе Западној Европи и целом бившем СССРу, нек покушају Па онда југоисточна Азија, виза за Филипине није потребна држављанима 157 држава, нама јесте. За Тајланд барем виза по доласку...Можда практични ефекат не би био велики, колико Срба путује на Филипине, али што да не, као мали допринос ширењу слободе путовања и брацтва међу народима.Идеја се наравно односи само на оне који се осећају држављанима Србије, не и на оне који су у ту категорију сврстани против своје воље.А ако нахватамо довољно држављана неких других држава региона, што да не и писање МИПовима БиХ, Хрватске... Или чак идеја за регионалну балканску туристичку визу Edited November 22, 2014 by Relja Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 22, 2014 Zanimljiva ideja, ali bojim se da su u odeljenju za viznu politiku MSP-a u fazonu "nemoj da nas smaraš", makar su tako ranije postupali, jednom sam ih čak pitao nešto u vezi nekog njihovog saopštenja - nisu mi ni odgovorili . I kako to obično biva kod amaterskog pristupa, idemo iz krajnosti u krajnost, pa je tako do nedavno neki npr. Kolumbijac imao izuzetno male šanse da dobije srpsku vizu a sada može sa šengenskom vizom da uđe bez problema bez ikakvih uslova. I neke druge zemlje priznaju strane vize (preko američke vize nama npr. ne treba viza za dosta karipskih drzava što je dobro jer važi duže od pasoša) ali ne bas za državljane bilo koje zemlje, i postoji uslov da se viza prvo "aktivira" tamo gde je izdata, ovako je nemoguće proveriti da li je viza falsifikat. Još jedan primer amaterizma je ukidanje viza Emiraćanima na njihovo obećanje da će to biti uzajamno, od čega na kraju nije bilo ništa. Mislim da je za vreme Jeremića najviše pomaka ostvareno (ugovori sa Rusijom, Brazilom, Japanom, Ukrajinom, Turskom su sve bili tada), sadašnji ministar nije potpisao nijedan jedini ugovor da ja znam.Što se tiče predloga, za početak bi mogli da potpišu ugovore sa državama čijim državljanima ne trebaju vize za EU, osim Moldavije tu su i Venecuela i sve države Centralne Amerike. Takođe o aktivnostima našeg MSP-a dovoljno govori da te države koje praktično nikome ne traže vizu poput Filipina traže nama. A siguran sam da bi (osim možda sa Malezijom) sa svim takvim državama mogli da se dogovore. E sad postavlja se pitanje svrsishodnosti potpisivanja ugovora sa zemljama koje nikada neće imati bezvizni režim sa EU s obzirom da ulaskom u EU moramo da prihvatimo šengensku listu bez izuzetaka. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 22, 2014 (edited) Zanimljiva ideja, ali bojim se da su u odeljenju za viznu politiku MSP-a u fazonu "nemoj da nas smaraš", Одлично, разлог више! Što se tiče predloga, za početak bi mogli da potpišu ugovore sa državama čijim državljanima ne trebaju vize za EU, osim Moldavije tu su i Venecuela i sve države Centralne Amerike. Takođe o aktivnostima našeg MSP-a dovoljno govori da te države koje praktično nikome ne traže vizu poput Filipina traže nama. A siguran sam da bi (osim možda sa Malezijom) sa svim takvim državama mogli da se dogovore. E sad postavlja se pitanje svrsishodnosti potpisivanja ugovora sa zemljama koje nikada neće imati bezvizni režim sa EU s obzirom da ulaskom u EU moramo da prihvatimo šengensku listu bez izuzetaka. Јер нема увек реципроцитета. Погледај коме траже визу Филипинци или Ботсвана, а ко тражи њима.Хвала за занимљив пост убр Edited November 22, 2014 by Relja Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 22, 2014 Zanimljiva ideja, ali bojim se da su u odeljenju za viznu politiku MSP-a u fazonu "nemoj da nas smaraš", makar su tako ranije postupali, jednom sam ih čak pitao nešto u vezi nekog njihovog saopštenja - nisu mi ni odgovorili . I kako to obično biva kod amaterskog pristupa, idemo iz krajnosti u krajnost, pa je tako do nedavno neki npr. Kolumbijac imao izuzetno male šanse da dobije srpsku vizu a sada može sa šengenskom vizom da uđe bez problema bez ikakvih uslova. I neke druge zemlje priznaju strane vize (preko američke vize nama npr. ne treba viza za dosta karipskih drzava što je dobro jer važi duže od pasoša) ali ne bas za državljane bilo koje zemlje, i postoji uslov da se viza prvo "aktivira" tamo gde je izdata, ovako je nemoguće proveriti da li je viza falsifikat. Još jedan primer amaterizma je ukidanje viza Emiraćanima na njihovo obećanje da će to biti uzajamno, od čega na kraju nije bilo ništa. Mislim da je za vreme Jeremića najviše pomaka ostvareno (ugovori sa Rusijom, Brazilom, Japanom, Ukrajinom, Turskom su sve bili tada), sadašnji ministar nije potpisao nijedan jedini ugovor da ja znam.Što se tiče predloga, za početak bi mogli da potpišu ugovore sa državama čijim državljanima ne trebaju vize za EU, osim Moldavije tu su i Venecuela i sve države Centralne Amerike. Takođe o aktivnostima našeg MSP-a dovoljno govori da te države koje praktično nikome ne traže vizu poput Filipina traže nama. A siguran sam da bi (osim možda sa Malezijom) sa svim takvim državama mogli da se dogovore. E sad postavlja se pitanje svrsishodnosti potpisivanja ugovora sa zemljama koje nikada neće imati bezvizni režim sa EU s obzirom da ulaskom u EU moramo da prihvatimo šengensku listu bez izuzetaka. hahah pisao si im pa ti nisu odgovorili ? ma je li to moguce pa nasa birokratija ne odgovara nikom, pa cak ni kad bi birokrate izmedju sebe trebalo da se dopisuju,nego moraju da se salju organi unutrasnje kontrole da se proveri sto ne mogu izmedju sebe ne komuniciraju..bole ih ona stvar, da izvinete na izrazu, da oni nekom tamo liku odgovaraju nesto i trose prste na tastaturi..kad mogu da kuckaju poruke na facu u isto vreme ..biroktratija je nas najveci problem i to je to....za ovo sto ste naveli je potrebno da se neko iscima i pokrene celu pricu oko viznih olaksica/izdavanja viza itd...a svi razmisljaju u fazonu- ma nisam lud, to je samo vise posla za mene..ja iovako imam sluzbeni pasos...i tu je kraj price..ali nismo ni mi najgora deca...evo primer brazila, cija je procedura ukidanja viza za srpske drzavljane trajala preko 3 godine od datuma potpisivanja sporazuma..pa su na kraju jos i zeznuli, pa vracali ljude nazad sa aerodroma u riu i sao paolu...nema od pisanja nista..tu jedino da se pojavi ponovo neki ministar koji je zainteresovan za tu viznu problematiku, pa da naredi nekom od potcinjenih da se pozabavi tim problemom, i da mu pride da vremenski rok..i naravno, zapreti kaznom ako bude zabusavao..isto ono sto otprilike EU radi sa nama..videli su s kim imaju posla , i brzo skapirali kako ovde to treba da se sprovodi... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 22, 2014 hahah pisao si im pa ti nisu odgovorili ? ma je li to moguce Ја сам им пар пута писао и одговорили су ми Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 22, 2014 Ја сам им пар пута писао и одговорили су ми pa bravo im ga...to je nesvakidasnje dobrocinstvo, i mada je to u opisu njihovih radnih duznosti, takav odnos prema gradjanima treba duboko ceniti i nagraditi..ja nisam imao tu priliku, do sad, da mi neko odgovori na mail, ali evo, ovo mi sad uliva nadu...a cuo sam da su i komsiji iz susedne ulice jednom odgovorili, pre par godina doduse..ipak se krece nabolje.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 22, 2014 (edited) Da a prosto je neverovatno da je do pre svega par godina na http://dkonz.mfa.gov.rs/ postojao forum (!) na kom se baš o ovim i sličnim temama diskutovalo otvoreno sa zaposlenima u MSP. Edited November 22, 2014 by Lilienthal Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 3, 2014 Ideje su vam dobre, mislim da sam slične predloge čitao na forumu pre par godina... ili sam se nešto zeznuo. Kako god, treba neko ispred organizacije da lepo sa pečatom i tim zvaničnim čudima istupi i pošalje mail. Verujem da ništa ne može da se izgubi. E sad, ima rešenja i za birokratiju. Ako neće da odgovore na jedan mail, kada ih nas sto zatrpa, mislim da će nešto preduzeti. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 3, 2014 Relja, hoćeš da se dopisuješ u ime Kluba putnika? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 3, 2014 Osim toga, imaš talenta za isterivanje. Nekad je to vrlina. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 3, 2014 Бити креативан је само по себи казна, људи те помешају са извршиоцима А ти Дујо немој да мислиш да нисам регистровао сталне опаске, није баш да их разумем увек али видим да ми нешто радиш о глави... Имамо две концепције, једно писмо по земљи у име Клуба путника, што је вероватно мало и лако за игнорисати, потписивање петиција, сочињавање једног мејла који би многи копирали и слали као грађани мајке Србије с правом обраћања држави (вероватно нешто о томе има и у Уставу)... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 3, 2014 Prepuštam tebi da smisliš na koji način želiš da pretočiš svoju ideju u delo, mi smo tu samo da ti obezbedimo infrastrukturu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 13, 2015 (edited) Zanimljivo je da smo imali sporazume o bezviznom režimu sa afričkim drzavama i to baš ovim iz teme koje smo iz ko zna kog razloga jednostrano otkazali u januaru 2003. Posle toga su te države polako jedna za drugom i nama uvodile vize (nije baš bilo odmah jer se ipak radi o državama sa lošijom administracijom). Konkretno su raskinuti sporazumi za Alžirom, Bocvanom, Nigerom, Zambijom, Zimbabveom kao i Irakom. Mislim da je Alžir prvi reagovao, zatim Bocvana pa Niger i eto sad i Zambija.SRJ je raskidala ugovore i početkom 1993. ali to je bio odgovor na slične postupke drugih država. Redom su ukidani sporazumi sa sledećim državama Island, Beneluks, Ujedinjeno Kraljevstvo, Maroko, Švedska, Danska, Austrija, Finska, Švajcarska, Francuska, Norveška, Turska, Iran, Španija, Poljska a 1994. Malta, Čehoslovačka, Irska i Portugalija. Edited March 13, 2015 by Lilienthal Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 13, 2015 (edited) Zanimljivo je da smo imali sporazume o bezviznom režimu sa afričkim drzavama koje smo iz ko zna kog razloga jednostrano otkazali u januaru 2003. Posle toga su te države polako jedna za drugom i nama uvodile vize (nije baš bilo odmah jer se ipak radi o državama sa lošijom administracijom). Konkretno su raskinuti sporazumi za Alžirom, Bocvanom, Nigerom, Zambijom, Zimbabveom kao i Irakom. Mislim da je Alžir prvi reagovao, zatim Bocvana pa Niger i eto sad i Zambija.SRJ je rasikadala ugovore i početkom 1993. ali to je bio odgovor na slične postupke drugih država. Redom su ukidani sporazumi sa sledećim državama Island, Beneluks, Ujedinjeno Kraljevstvo, Maroko, Švedska, Danska, Austrija, Finska, Švajcarska, Francuska, Norveška, Turska, Iran, Španija, Poljska a 1994. Malta, Čehoslovačka, Irska i Portugalija.Inače bezvizni sporazumi na snazi su stupali na snagu ovim redosledom - Mongolija (2014), Makao, Brazil (2013), Albanija, Ukrajina, Urugvaj, Japan (2011), Kazahstan, Turska (2010), Izrael, Rusija (2009), Belorusija (1999), Makedonija (1998) i iz SFRJ još uvek važe sporazumi sa sledećim državama Sejšeli (1987) , Argentina (1989), Kuba (1966), Tunis (1966),Postoji sporazum sa Bolivijom iz 1985. koji Bolivija ne poštuje. U bazi se nalaze kao aktuelni tj. ne postoji odluke o tzv. privremenom ukidanju tih sporazuma, sporazumi sa Indijom, Pakistanom, Tanzanijom i Filipinima ali ne znam koja je njihova sudbina tj. kako su prestali da važe.Svi podaci su dostupni preko Pravno informacionog sistema Republike Srbije Službenog glasnika - Registar i tekstovi važećih propisa i drugih akata. Edited March 13, 2015 by Lilienthal Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 13, 2015 Svaka cast na ovome, jako korisni podaci. Lepo se vidi sva nesposobnost nasih politikanata, posebno nazadne opcije, zadnjih par godina skoro da nista nisu ukinuli. Fakticki, i nisu nista, sve je to bilo u toku ranije, samo su dobili ta ukidanja na gotovo. Kontam kada bi godisnje mogli da imaju po 2-3 ukidanja, bilo bi vajde. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 14, 2015 Ja sam cuo da su nakon prelaska iz SRJ u SCG Bocvanci bili voljni da zadrze bezvizni rezim, samo je trebalo da se pojavi ambasador i potpise novi sporazum medjutim gospodinu je bilo tesko da putuje tako daleko (Pretoria i Gaborone su udaljeni oko 350 km) tako da od toga nije bilo nista.Ako su lagali mene i ja lazem vas Meni se cini da tadasnjem "establismentu" navedene zemlje prosto nisu bile dovoljno bitne da bi se nesto trudili oko njih. Idioti. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 14, 2015 Evo da ne bude da baš ništa nisu uradili, uskoro sledi ukidanje viza za Moldaviju http://www.parlament.gov.rs/upload/archive/files/cir/pdf/predlozi_zakona/545-15.pdf Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 14, 2015 Evo da ne bude da baš ništa nisu uradili, uskoro sledi ukidanje viza za Moldaviju http://www.parlament.gov.rs/upload/archive/files/cir/pdf/predlozi_zakona/545-15.pdfŠta reći sem alal ti vera gde ovo iskopaš! Vest je super! Jeste da Moldavija nije sad neka meka za putovanje, ali još jedna manje na spisku, čime srpski pasoš postaje NAJ za putovanje po evropskim zemljama (u poređenju sa ostalim državama iz Evrope), samo nam treba za UK viza.Nego onde piše ''kad se ostvare uslovi'' tad stupa na snagu. Jel može neko da prevede to kada je tačno, tipa 30.mart, 5. april ili tako to. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 14, 2015 Da je moguce da ce nam ukinuti vize?? Mislim da smo bili medju dve tri zemlje Evrope kojima treba viza za Moldaviju. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 14, 2015 A kad je 1999. trebao nekom da se uruci poziv za vojsku, onda ih nije mrzelo (nije bio ambasador, neko konzularno lice). Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 14, 2015 Šta reći sem alal ti vera gde ovo iskopaš! Vest je super! Jeste da Moldavija nije sad neka meka za putovanje, ali još jedna manje na spisku, čime srpski pasoš postaje NAJ za putovanje po evropskim zemljama (u poređenju sa ostalim državama iz Evrope), samo nam treba za UK viza.Nego onde piše ''kad se ostvare uslovi'' tad stupa na snagu. Jel može neko da prevede to kada je tačno, tipa 30.mart, 5. april ili tako to. Nisam ni ja znao da su potpisali jer nije nigde objavljeno, ali svaki sporazum koji je potpisan mora da bude ratifikovan, a šta je u proceduri možeš da pratiš ovde http://www.parlament.gov.rs/%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8/%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B8-%D1%83-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%86%D0%B5%D0%B4%D1%83%D1%80%D0%B8/%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B8-%D1%83-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%86%D0%B5%D0%B4%D1%83%D1%80%D0%B8.46.htmlStupa na snagu kada ga ratifikuju oba parlamenta i kada se međusobno obaveste da je to urađeno pa posle 30 dana. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 14, 2015 Dobro je za putovanje dok se ukidaju vize !Pa taman i za Moldaviju Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 19, 2015 (edited) Ja sam cuo da su nakon prelaska iz SRJ u SCG Bocvanci bili voljni da zadrze bezvizni rezim, samo je trebalo da se pojavi ambasador i potpise novi sporazum medjutim gospodinu je bilo tesko da putuje tako daleko (Pretoria i Gaborone su udaljeni oko 350 km) tako da od toga nije bilo nista.Ako su lagali mene i ja lazem vas Meni se cini da tadasnjem "establismentu" navedene zemlje prosto nisu bile dovoljno bitne da bi se nesto trudili oko njih. Idioti.Lagali su vas definitivno. Jako dobro lično poznajem tadašnjeg ambasadora, i svakako razlog nije to što ga je mrzelo da putuje. Čovek je svaki godišnji odmor ili vikend koristio da sa porodicom putuje po JAR i okolnim zemljama. U Gaboroneu je bio nekoliko puta, što o svom trošku privatno, što zvanično - barem dva-tri puta godišnje svake godine mandata.U svakom slučaju, bez obzira na njegove lične preferencije, takvi sporazumi moraju da se aminuju u Beogradu - stvarno nije do ambasadora i njegove volje da pređe 350km. Da je stigla takva instrukcija svaki ambasador bi morao da pređe tih 350km, hteo to ili ne. Uostalom, da je postojala obostrana volja (ne znam gde je zapelo), sporazum su mogli da potpišu i u Pretoriji, on i bocvanski ambasador u JAR - kao što je sada bilo sa Moldavijom. Edited March 19, 2015 by meelosh Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 19, 2015 Шта је било с Молдавијом?Ја сам мало писао амбасадама и министарству, и утисак који сам стекао је да они не схватају да то што морају да имају одређен визин режим према одређеним државама због споразума о Белом Шенгену не значи да не могу да договоре безвизни режим за држављане Србије са земљама које не траже реципроцитет.Типа, ми не смемо да укинемо визе Замбији нпр јер нам то не да ЕУ, али то не значи да Замбија не би била вољна да укине визе нама (узео сам Замбију за пример без неке провере). Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 19, 2015 Ne bih rekao da to ima ikakve veze sa Sengenom posto koliko znam Makedonci imaju isti status kao mi a drzavljanima vecine africkih zemalja nije potrebna viza za Makedoniju. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites