Followers 0

kosovo

218 posts in this topic

@Jabukomen

Bio sam 2011. u Prizrenu za vrijeme DokuFest-a, ukupno sam proveo 12 dana. Bio sam u vrijeme kada su gorili administrativni prijelazi, tačnije ušao sam na Kosovo dan ranije. Ni u jednom trenutku nismo imali problema, šta više ljudi su bili jako druželjubivi i oduševljavali se kada su bili u prilici da govore srpski sa nama. Dosta mladih nam je prilazilo i željelo da nas upozna, neki su nas tako dobro ugostili da smo bili nasmijani 3 dana od njihove domaće gostoprimljivosti :D, tako da vjerujem da ne bi trebalo biti problema što se tiče kaučsurfinga u Prizrenu. U Prištini ima jako puno stranaca koji rade po raznoraznim institucijama ili nevladinim organizacijama, takođe je i jako puno mladih sa zapada koji volontiraju u Prištini, pored toga mladi u Prištini, barem one koje sam ja sretao u nekoliko navrata kada sam odlazio tamo nisu bili šovinistički nastrojeni, tako da ćeš u Prištini ćeš sigurno lakše naći kaučsurfera nego u Prizrenu.

@Jane

Iz Prizrena imaš svaki dan autobus za Sarajevo preko Prištine i Novog Pazara, ne sjećam se tačno cijene karte, ali nije bila skupa. Ako me sjećanje ne vara autobus je kretao u 9 iz Prizrena, tako da ti je to možda najjednostavniji način da se prebaciš iz Prizrena za Sarajevo.

zdravo svima...evo moje prve poruke ovde...zivim u beogradu i ranije sam isao na kosovo organizovanim prevozima( poseta manastrima i slicno) ali odavno sam napustio taj vid putovanja jer se tako ne moze videti ni deo gradova i imati kontakt sa ljudima normalno sedeti u kaficima i ne biti vezan za grupu tako da vec duze vreme idem u svojoj reziji (autobus i sam dalje setnja)...svuda mi je bilo lepo pogotovo u prizrenu..svuda na srpskom jezuku komunikacija i nikada ni jedan problem..uvek su svi bili ljubazni...cak i pitaju kako je u beogradu,kako se zivi....naravno znam da postoje mesta gde to nije preporucljivo zbog ,mnogo ratnih rana koje su sveze i dalje...sada mi je u planu da posetim bas jedan takav grad,provedem par sati u njemu,vidim i fotografisem znamenistosti...u pitanju je djakovica...pa eto da pitam ako je neko bio u djakovici kakvi su ustisci.(utisci u komunikaciji).da li tamo da primenim glumu da sam stranac i pricam na engleskom ili ne...kakvi su vam utisci i saznanja? 

Zdravo! Muž (Španac) i ja (Srpkinja) dolazimo ove zime u naše krajeve. Planiramo da se spustimo iz Srbije do Kosova, kolima. Koliko znam, koliko sam se raspitala i čitala po internetima, granica se prelazi uz administrativne zavrzlame ('vamo lična karta, tamo pasoš) ali bez problema, međutim, koliko god glupo zvučalo, Google Maps nam ne dozvoljava da napravimo rutu koja bi prelazila ovu granicu :) zna li neko nešto koliko-toliko pouzdano o ovome? Hvala do neba!

Moze li se uci sa srpskim pasosem na Kosovo izdatim u srpskom konzulatu u Banja Luci?

Nemam licnu kartu jer nemam prebivaliste u Srbiji.

Hvala

2 hours ago, zole09 said:

Moze li se uci sa srpskim pasosem na Kosovo izdatim u srpskom konzulatu u Banja Luci?

Moze

Posted (edited)

Kako stoje stvari sa putovanjem na Kosovo? Da li je bezbedno ići sa srpskim tablicama do Prištine? Da li je moguće ući iz Albanije a izaći u Srbiju, ili se mora preko Makedonije nazad? 

Edited by golosina

Apsolutno bezbedno. Išao sam kolima svake godine i preko Merdara i Jarinja, do Prizrena, Prištine, Djakovice, Peći, Decana, Gnjilana... Svuda sam parkirao auto na privatnim parkinzima (od 0.5 do 2 evra na sat) i nikad nije bio nikakav problem.

Moze se ići kolima u Albaniju preko Kosova nazad. Za Kosovo je potrebna lična karta (pasoš ne priznaju), a za Albaniju može i lična karta ili pasos.

Hvala, Dušane. Odlično! Zanima me najviše potez od Prizrena do Peći. Promenila bih rutu pa bih nastavila dalje kroz CG do NP Tara. Da li si možda izašao tuda nekad (granični prelaz Kuline)
Ako imaš neke preporuke za šta obići, uključujući i ljude i kulturu i prirodu, piši molim te :) Da li si možda prespavao u nekom manastiru, ima li to smisla? Ovaj put preko Prokletija jezivo izgleda na mapi, sigurno je zanimljivo tuda voziti 🙃

Nemam zaista iskustva preko tog prelaza, pitanje je i u kakvom je stanju put, raspitaj se.

Na Kosovo treba otići autom najopustenije kao bilo gde. Zaista nikad nisam imao nikakav problem, nemam rođake i familiju tamo, jednostavno idemo kao društvo jednom godišnje da obidjemo svetinje i lepo se provedemo.

Ja savetujem uvek turu: prvi dan Kosovska Mitrovica, drugi dan Pećka Patrijarsija, Decani i noćenje u manastiru Svetih Arhangela u Prizrenu. Treći dan obilazak Prizrena, Bogorodice Ljeviske, manastir Zociste i Velika Hoca i uvece noćenje u Gracanici i naravno manastir.

Za naredni put obavezno Sar Planina i hiking do prelepih jezera, tamo ima naših vodiča u Strpcu gde i nocimo, i manastir Draganac kod Gnjilana gde isto može da se prenoći, u manastirima je cena noćenja stvarno simbolična, ujutru uvek bude liturgija i doručak sa monasima, tako da je uvek preporuka. Putevi su manje više svuda u dobrom stanju i gorivo je jeftinije nego kod nas.

U Pristini kao bilo gde u svetu ili Srbiji...Ljudi su ok...mladi ne znaju nas jezik ali stariji naravno znaju i cesto rado se ispricaju kad cuju da dolazis iz uze Srbije, cesto evociraju uspomene na neka prosla i obostrano bolja vremena.......Granicni prelaz koji pominjes na nasem se zove Kula...To je planinski put od Peci ka Crnoj Gori, predivna priroda, ali i opasan put zbog krivina ...Sta obici od Pz do Pe ?  Prizren je naravno najlpesi grad, nesto sto osvaja i opija, grad dobrih ljudi i istorije, ima svasta da se vidi....Dalje na putu kojim zelis ici, kanjon reke Drim je na samom putu izmedju Pz i Djakovice tu obavezno stati....Zaustavi se i u Bistrazinu da vidis stari kameni most koji je odmah pored modernog kojim ces proci kolima...Most je iz turskog vremena....Meni je Djakovica jako lepa, ja sam je obisao ali nisam u njoj bio kolima sa nasim tablicama , Djakovica je jedna od najesktremnijih tacaka pa ostaviti kola negde na parkingu, veoma lako moze da se desi neko ostecenje vozila u medjuvremenu...U Djakovici mi je predivna Stara Carsija, nekoliko starih kula, Hadum dzamija koja je biser  osmanske zaostavstine...ima i dosta manjih starih dzamija, katolicka crkva i srpska pravoslavna crkva...Obavezno obici manastir Decane i na obodu grada Peci ,Pecku Patrijarsiju...Obidji i grad Pec, korzo pored Bistrice, Bajrakli dzamija, stara carsija...katolicka crkva Sv. Katarine je jako lepa...nije kao Prizren koji je jedan od najlepsih gradova na Balkanu ali je i Pec zanimljiva...

hvala puno @Dzonson! zabeleženo! sad su mi još više porasla očekivanja od Prizrena :) 
@DusanV da li možda imaš neki mejl ili whatsapp/viber kontakt svetih arhanđela? kontaktirala sam ih pre dve nedelje preko FB ali nisu mi odgovorili, osim automatskog odgovora da će se neko javiti, ali ništa od toga. 

Poslaću ti u inbox broj, ako taj ne uspe probaj preko instagram stranice manastira

Ja sam obilazio Kosovo turisticki proslog leta (autom sa srpskim tablicama). Mladi ne znaju jezik za njih si stranac bilo koji, stariji se secaju mladosti u YU i ti si ima drag jer ih podsecas na to. Na Gazimestanu i Muratovom turbetu smo lepo docekani (osim propagande Turske verzije istorije :)), Tu me je zena grdila sto pricam na Engleskom, Pazarka udata u Turbedure :). Pecka patrijarsija je za mene najlepsi nas manastir. Prizren najlepsi grad ubedljivo. Pristina bas prljava i sa puno objekata u izgradnji. Pecko pivo nije kao nekad :(. U Decanima mi je bilo tuzno da dobijem Ausvajs. :(. Jedinu neprijatnost smo imali u Gracanici, jer su ljudi bili bahati. Na putu samo auto perionice znaci ljudi mahom siromasni i bez posla...Auto put Pristina-Prizren-Tirana odlican.

Jedino sto sam normalno na bukingu iznajmio stan u centru Pristine (privatni parking je jeftin i preko noci) i lepo se ispricali sa domacinom i izasli u grad (ima i korzo :)). Za spavanje u manastirima ja ne razumem motive (osim ako se ide samo zbog toga) i voleo bih da ih cujem od putnika.

Po meni "Peaks of the Balkans" ima najlepse staze u ovom delu sveta. I cesto na Prokletijama se ispricamo s ljudima i s Kosova.

Hvala @sasha16, svaka info mi znači. Nisam znala za "Peaks of the Balkans".

Što se tiče noćenja u manastiru, moj motiv je uglavnom radoznalost, nisam religiozna. 
(Valjda ne puštaju samo vernike da prenoće?)

Treba prenociti u manastiru makar iz male moralne podrške našim monasima i ako ništa drugo onda lepog i nesvakidasnjeg iskustva, a ko nije religiozan za jako male pare (tipa 10 evra) dobiće noćenje sa doručkom i parkingom, ali to ne treba gledati tako ☺️ dobrodošli su svi bez obzira na veroispovest. A i takođe čućete i videćete iskustvo našeg naroda o životu dole

Posted (edited)

Uopste nisam mislio ni na religioznost niti nacije, vec samo na putovanje i obilaske. Meni je logisticki to bilo neprakticno da spavam van grada koji obilazim (a i manje bezbedno da nocu vozis van grada), a secam se da su mi predlagali samo Gracanicu, jer se uglavnom u Srbiji smatra da su manastiri i enklave jedina opcija za smestaj za nas na Kosovu. Ta predrasuda mi je smetala (i osudjivanje sto ja to necu), a znam da ovde ljudi tako ne razmisljaju, pa me zanimalo zasto i vi u manastir. To je sve.

Edited by sasha16

Ma naravno, i mi smo nocili na KiM van manastira, nema to veze. Arhangeli su samo 3km van grada u prelepoj prirodi (mada se manastiri po pravilu nekako i prave u prirodi) i prvi put smo otišli peške iz Prizrena do njih ☺️ eto ako se neko reši nek proba, nama je zaista lepo uvek bilo