Followers 0

Zanimljiva Geografija

2,984 posts in this topic

Nije ni Krakov ni Ohrid.  Mada je Krakov blizi doticnom mestu (da malo pomognem)

Nije ni Krakov ni Ohrid.  Mada je Krakov blizi doticnom mestu (da malo pomognem)

Kliment je bio među makedonskim Slovenima i sa njima proveo 30 godina.Pri njegovoj manastirskoj crkvi Sv.Pantelejmon u Ohridu,koja je sagradjena 893.godine ,bio je formiran dva veka prije osnivanja Bolonjskog univerziteta, prvi Slovenski univerzitet,sa koga je izašlo više od 3500 učenika,koji su širili slovensku pismenost i kulturu.

Tako da je odgovor Ohrid, BJR Makedonija :LOLLL:

Ajd sad...jedno slatko pitanjce  :angel:

Kada pominjemo piramide pomisli se na Egipat, Peru, Meksiko, Ruandu. Da vidimo jel znate gde se nalazi jedina evropska piramida?

:LOLLL:

Staklena piramida u Luvru, Cestijusova u Rimu (biće putonešto sa njom)...  :ll:

Bosanska piramida kod Visokog  ::crazy:

Ima ih i u Grčkoj u Helinikonu, pominjali smo ih u istoriji arhitekture...

Šta je kriterijum?

:mrgreen:

Kliment je bio među makedonskim Slovenima i sa njima proveo 30 godina.Pri njegovoj manastirskoj crkvi Sv.Pantelejmon u Ohridu,koja je sagradjena 893.godine ,bio je formiran dva veka prije osnivanja Bolonjskog univerziteta, prvi Slovenski univerzitet,sa koga je izašlo više od 3500 učenika,koji su širili slovensku pismenost i kulturu.

Tako da je odgovor Ohrid, BJR Makedonija :LOLLL:

E Nidzo ne mosh ovde tek tako da pravis rusvaj  :P

Zvanicno je najstariji Karlov Univerzitet u Pragu (1348.). Mada se slazem da je ovo diskutabilno pitanje, jer sta je tacno univerzitet po ondasnjim i danasnjim merilima pitanje je...

aj da vidimo za te piramide  :eat:

Staklena piramida u Luvru, Cestijusova u Rimu (biće putonešto sa njom)...   :ll:

Bosanska piramida kod Visokog  ::crazy:

Ima ih i u Grčkoj u Helinikonu, pominjali smo ih u istoriji arhitekture...

Šta je kriterijum?

:dance:

Evo jeee....bravoooOOOooo  clap.gif' alt=':clap:'> :clap: clap.gif' alt=':clap:'> :clap:

Bosanska...Visocica kod Sarajeva. Taj sam odgovor trazio, s tim da sam tek sada skapirao da nisam napisao jedina juznoevropska nego samo evropska sto je veliki greh  :-\

Nikola ako si mislio na Juznu Evropu onda se i Italija ubraja u istu pa onda piramida u Visokom nije jedina.

;D

Nikola ako si mislio na Juznu Evropu onda se i Italija ubraja u istu pa onda piramida u Visokom nije jedina.

;D

U tem slučaju, i piramide u Grčkoj su u južnoj Evropi.

Evo mog pitanja. Nije teško.

U najmanje dva grada (ja znam za dva) postoje i Kip Slobode i Ajfelov Toranj. Računaju se i replike i originali.

Imena tih gradova su odgovor na moje pitanje!

Рекох да није тешко  ;)

Сасвим је могуће да их има још...

Постављај даље!

Postoji interesantna priča kako je nastala moderna bugarska zastava. Moje pitanje glasi -koji bugarski nacionalni heroj je zaslužan za izgled i raspored boja na današnjoj bugarskoj zastavi?

Ja znam samo za jednog bez da pogledam u neku knjigu ili na Wikipedia-u...

Dakle, da nije mozda Goce Delcev?

Nije. Hajde mala pomoć. O njemu je u poslednje vreme bilo malo više reči u našim medijima, zbog postavljanja spomenika, u jednom parku u našoj zemlji.

Evo i ja da probam...pricalo se o Vasilu Levskom i o Georgiju Rakovskom. Jel neko od njih dvojice?  :?

ma i bez pomoci, to je Vasil Levski, a boje zastave imaju neke veze sa Ruskom zastavom jer je Levski s njima valjda ratovao protiv Turaka 1878, tako nesto, samo sam zaboravio kako pricha bese ide.. mada verovatno ima puno tumacenja, kom bugarinu kako padne na pamet :)

He, he, bas je ostao veliki izbor :banana:

Marko, verovatno si u pravu da ima puno tumačenja oko svega ovoga. Pa, i kod svake naše legende uvek postoje 2-3 priče koje su "provereno" tačne.

Priča koju sam ja čuo je sledeća - pošto su, kao i kod nas, u to neko vreme i u Bugarskoj takođe postojale samo "ad hok" hajdučke akcije, Georgij Rakovski je odlučio da napravi bolju organizaciju otpora prema Turcima. U svojoj organizaciji je čak došao i do Italije, da podeli mišljenja i iskustva sa Garibaldijem. Tada je poželeo da mu se napravi jedan portret, ali je hteo da zaobiđe tadašnju "klasiku", tj. junaka sa oružjem, u rukama. Poželeo je, da se kao i ljudi iz tih krajeva "ovekoveči" sa zastavom, ali... avaj - Bugarska u to vreme nije imala zastavu. Gledajući italijanske boje, napravio je sličnu kombinaciju. Iskoristio je isti kolorit, samo je promenio raspored boja i položaj - horizontalno, vertikalno. I, to je bio prvi portret, sa novom zastavom. Kasnije se, pozivajući se na taj događaj, bugarska skupština i odredila prema konačnom izgledu nacionalne zastave.

E, sad, da li je to samo lepa legenda ili ima i "trunja" istine - ne znam. zvizhd

By the way, do cele ove priče sam došao kada sam jednu Bugarku pitao odakle na njihovoj zastavi zelena boja!

Kako nema pogođača da postavi pitanje, neko mora  :comp:

Planina na Ž ?  ajde da ograničimo da se nalazi u Evropi...