Followers 0

Malta-plaze, smestaj, iskustva

78 posts in this topic

Planiram ovog leta da idem na Maltu na letovanje pa me zanimaju iskustva ljudi koji su vec bili, plaze, smestaj, cene i.t.d

Hvala!

Ja sam bila proslog leta u Slimi u hotelu Metropol i iskreno ako ides u hotel, one u Slimi ne bih preporucila, ja sam u mom hotelu dobila bukvalno ostavu umesto sobe i namucila se dva dana da je promenim jer se osoblje hotela bukvalno pravilo ludo. Hoteli u Slimi su uglavnom stari i treba im kompletno renoviranje. U St. Juliansu su novi hoteli koji su odlicno sredjeni ali mnogo skuplji. Naravno ima i privatan smestaj ali ne znam kako ides, da li preko agencije ili u sopstvenoj reziji, koliko znam za Maltu sad treba sengen viza, prosle godine nije trebala. Uglavnom nakon sto sam sredila problem sa sobom poceo je moj provod koji je na kraju ispao zaista fenomenalan. Ostrvo je zaista prelepo, prepuno znamenitosti, obavezno treba obici Mdinu(grad tisine), Rabat, naravno glavni grad Valetu gde je lepo videti Muzej primenjenih umetnosti gde sam ja prvo zaglavila, pa zatim arheoloski, onda ostrvo Gozo, a lepo je i mesto Buggiba,treba ga videti, ali malo udaljeno od dela ostrva koje je centar provoda i zabave. Od Slime do St. Juliansa i Pacevilla stize se peske za 20 minuta. Paceville je centar nocnog provoda i tu su sve diskoteka do diskoteke. Ulaz se uglavnom ne placa, samo pice. Takodje u u blizini ima puno restorancica gde se moze jesti za bas jeftine pare, ali naravno ima i onih skupih, tako da mozes da biras u skladu sa mogucnostima. Tu je blizu i deo koji se zove  Dragonara gde su luksuzni hoteli i veliki kazino sa barom gde se pusta muzika za igru ali dolaze uglavnom stariji ljudi. Pice nije skupo, ja sam uglavnom pila vino, casa kosta 1 ML, to mislim dodje oko 2.5 eura. Prevoz odlicno funkcionise, kupis sedmodnevnu kartu koja vazi u svim prevozima za sve lokacije, kostala je koliko se secam 15 eura za sedam dana, a imas i trodnevne i petodnevne, zavisi koliko hoces da se svrckas po ostrvu. Mogu i kola da se iznajme, ali tamo se vozi levom stranom, pa je ljudima teze da se naviknu. Cela Malta je u plazama, najvise je kamenitih, ali ima i prelepih pescanih. Lepe pescane plaze su Golden Bay i Meliha do njih se ide autobusom jer nisu bas blizu. Golden bay je osobito

popularna plaza medju mladima, ali jako je vetrovita, meni je cak tri puta odleteo suncobrancic pa sam ga jurila po plazi. Na Melihi sam vidjala uglavnom malo starije i porodicne ljude, sad mozda sam ja ukacila dan kad je bilo takvo drustvo, mozda inace nije tako. Cula sam da na ostrvu Gozo ima lepa pescana plaza sa crvenim peskom,  ali nisam stigla da odem. Takodje, treba videti i Komino gde se takodje nalazi lepa plaza "Plava laguna". Inace, sto se tice drustva ima ljudi ne samo iz cele Evrope vec celog sveta, ja sam se druzila cak i sa nekim Australijancima, svi su prijateljski nastrojeni i  druzeljubivi. Inace sama Malta je izuzetno bezbedna a Maltezani su generalno vrlo konzervativni i religiozni, jezik im je neka cudna varijanta arapskog a engleski bas i ne govore dobro. Ako odes neces pogresiti jer ima toliko toga da se vidi, a i provoda koliko hoces. 

Hvala na korisnim informacijama....planirao sam da idem u St.Julians...mada posto sam ostao bez drustva za put videcemo... :(

Hvala na korisnim informacijama....planirao sam da idem u St.Julians...mada posto sam ostao bez drustva za put videcemo... :(

nemoj da te to obeshrabri... gde god sam krenula sama jako retko sam bila sama na celom putu

;D

Nazalost...moracu da propustim Maltu ovog leta...ici cu u Barselonu na 2 nedelje sa drustvom...ali to naravno ne znaci da necu otici u oktobru ove ili na prolece sledece godine... :banana:

Ljudi, jel ima neko info za sto jeftiniji smestaj na Malti? Ima nas jedno 7-8 studenata, bicemo nedelju dana na Malti pocetkom maja. Jel moguce naci smestaj privatno, na licu mesta?

Kakve su cene s obzirom da je tamo u skorije vreme uveden Evro?

Nisam bio na Malti, ali znam da ako se malo udaljiš od mesta na obali ka unutrašnjosti cene smeštaja i svega ostalog su prihvatljive. Tada su na nivou beogradskih i niže. Izbegavajte taj najpopularniji deo oko Slime i Valete. Malta nije velika (njena površina je manja od površine grada Beograda) i ima dobro razvijen javni prevoz.

Sve zanimljivosti se dešavaju upravo oko Slime i Valete koje su, kao što sam napisao, skupe. Logično mi je onda da pokušate da nađete smeštaj u blizini, ali prema unutrašnosti ostrva. More uvek povećava cene.

Što se tiče smeštaja koji će vama odgovarati pronašao sam samo ovo:

https://www.dhomestaymalta.com/rates.php

http://www.tripadvisor.ie/VacationRentalReview-g190327-d1646809-Sliema_Homestay_Malta-Sliema_Island_of_Malta.html

i

http://www.grannysinn.com/Pages/accomodation.aspx

http://www.hostelworld.com/hosteldetails.php/Granny-s-Inn-Hostel/Sliema/30852?sc_sau=prfs&sc_pos=2

Ovaj smeštaj može da vam posluži za početak, a posle se snalazite.

Za dugoročni smeštaj pogledaj ove adrese:

http://www.remax-malta.com/

http://www.dhalia.com/advancedsearch.aspx

http://www.franksalt.com.mt/

Koliko znam najlakše je doći tamo letom Rajanera iz Treviza. Pokušajte da pronađete naše ljude koji tamo rade već prvog dana boravka (po kafeima, klubovima, prodavnicama, na gradilištima itd.), jer vam mogu dati dosta saveta kako bi prošli jeftinije. Većinom su "ilegalci", pa ljudi moraju da se snalaze. Koliko sam čuo mogu se nabaviti jeftinije karte za gradski prevoz i sl.

Javni prevoz:

http://www.arriva.com.mt/fare-information?l=1

http://www.maltabusroutes.com/

Na ovom forumu možeš pronaći naše ljude koji žive na Malti i dobiti informacije "sa terena":

http://forum.krstarica.com/showthread.php/190032-Malta/page26?s=85128bc79037e286cce5c470163190e2

Kupila sam karte za jul iz Bolonje 50e povratna. Do Bolonje Wizz-om iz Budimpešte, 18e povratna.

Hvala za info o smještaju, mada ima i na airbnb-u prilično povoljnih apartmana.

@ awinaken

Zaboravio sam da postoji tako koristan sistem kao airbnb. Hvala na informacijama za letove.

Пре месец дана сам поново била на Малти после доста година.

Малта је предивна, као и раније, али се много изградило од моје последње посете, па сам била врло задовољна избором хотела - одсела сам у хотелу Радисон Блу Голден Сандс (има и један Радинсон Блу у Ст Џулијансу), на северозападној страни, код Мелихе, поред националног парка (изузетно повољан аранжман преко групона, погледајте groupon.co.uk. groupon.fr или groupon.de и за друге дестинације, има изузетно добрих понуда). Голден Сандс је вероватно најбоља плажа на Малти, а хотелски комплекс заиста 5*.

Ако је циљ пута сунчање, купање и скјуба роњење, никако не препоручујем Валету, Слиму или Ст Џулијанс јер су преурбанизовани. Много је боље инсталирати се око Буђибе или Мелихе и превозити се по потреби. (Дневна карта за локалне аутобусе је свега 2.60 евра и покрива цело острво, такси није скуп, а мали ауто може да се изнајми за око 100 евра недељно.) Такође, Гозо има добре плаже, дивљију природу од Малте и јефтинији је.

На Малти има и школа јахања, а цене су много повољније од напр. цена у Енглеској. Погледајте http://www.horse-riding.net/stables/Malta/, а ја сам користила http://www.goldenbayhorseriding.com/.

Јули и август можда нису најбоље време за Малту због високих температура и високе влажности. (Постоји још један проблем у вези за порастом температуре мора у последњих десетак година, а то је повећан број медуза.)

@Beekeeper: Hvala puno na savjetima!  :pivoooo: Imam nedoumicu gdje da uplatim smještaj. Našla sam lijep apartman u Slimi i jedan u Buđibi. Moj plan je kombinacija toga što si navela: malo brčkanja, malo obilazaka, pa šta misliš, koji apartman je bolje izabrati?

Ја бих избегла Слиму јер си тамо у граду, улице, ресторани, радње, гужва, али не мора да значи да и ти треба тако да изабереш, т.ј. да би Буђиба био добар избор за тебе. Ако узмеш кола, можеш да се превезеш за пола сата од било које тачке до Валете/Слиме/Ст. Џулијанса где је највише акције, а колико сам видела, и аутобуси добро функционишу, а дневна карта је свега 2,60 евра.

Ја сам отишла до Валете само на неколико сати да видим Каравађа (копије су у катедрали Св. Јована (улаз 6 евра), а оригинали у катедралном музеју, важи иста карта) и Театру Маноел, једно од најстаријих европских позоришта.

Катедралу не треба пропустити јер се ту најбоље стиче увид у малтешку историју из периода витезова.

Скренула бих пажњу на капелу Богородице Филермос, десно од олатара. Капела се зове по икони Богородице коју су витезови донели са Родоса, а која је била њихова најдрагоценија реликвија. Када је Наполеон освојио Малту, Велики мајстор витешког реда Св. Јована је ову најпоштованију икону изнео са Малте и она је доспела у Русију на чување код цара Павла I, који је сам био малтешки витез. После октобарске револуције, икона је изнета из Русије, донета у Југославију и чувана у манастиру Острог, а сада је изложена у музеју у Подгорици.

На Малти има много Срба, чула сам око две хиљаде, наравно углавном запослених у туризму. У Ст Џулијансу на обали, има један српски ресторан, мислим да се зове Лоренцо, а ту је и туристичка агенција Роберт Ариго која ради са српским агенцијама, што можда није лоше знати у случају потребе, јер на Малти нема српске амбасаде.

Иначе, на практичној ноти, утикачи за струју су трокраки, као у Енглеској.

Slima je ok jer je blize Valeti, a prevozom je lako do ostalih delova ostrva. Takodje ako zelis malo i nocnih izlazaka, Paceville je odmah tu. Naravno, sve zavisi sta tacno zelis. Ja recimo volim gde je urbanizovano, ali ako ti to ne odgovara, onda bolje Buggiba.

@awinaken 

Uzivaj u Sliemi (a da znas da ispred Marks&Spencers radnje staje autobus 23 koji te vozi do Golden Sands (poslednja stanica) gde je stvarno dobra plaza). 

Evo ja sam upravo na Malti. Bio sam 3 dana u St Julianu i mogu da potvrdim da je previse urbanizovano i da to nije mesto zbog kojeg se dolazi na Maltu. Sada sam u Melliehi i ovde je fino, ima turista i ova plaza u Mellieha Bay-u je ok mada nista posebno. Juce sam bio u Marsaxxloku i tamo vredi otici. Odande mozes peske da odes do Pretty bay-a koji su nam svi preporucivali kao dobru plazu ali je ustvari zestoka krsina, tako da znas da se ne zeznes i zapalis tamo... plaza gleda u freeport, luku.. jeziva buka i dosta je prljavo... Sutra cu ti napisati kako je u Golden Bay-u i na Kominu. Nervira me sto se ne moze naci prevoz do Komina rano ujutru oko 6-7 kako bi se moglo uzivati u Blue Lagoonu dok jos stotine turiste nije doslo.. Prvi camci idu za Komino oko 9 i cena povratne voznje je 10e. Druga stvar koja me nervira je to sto je jako tesko naci supermarket, postoji po jedan u svakom mestu... Cene u supermarketima su ok, cak i nize nego u Srbiji. Ljudi su prijatni, ne zude da ti uzmu novac iako si turista... i staro i mlado govori engleski... Voznja busom je posebna prica... Izbegavaj bus oko 18-19h na ruti Valleta-Paceville inace ce ti ljudi visiti nad glavom...

Sjajan si! Ko o čemu, ja se samo zahvaljujem na savjetima  ;D Vlasnik ovog apartmana mi je rekao da je supermarket na par koraka, tako da se nadam da je mojih par koraka isto što i njegovih :D Moram priznati da nisam ranoranilac. Poslednji put sam se probudila u 6h kada sam morala da čekam red za ličnu kartu, a i tada sam došla prekasno, tako da ćemo se nekako snalaziti u kasnijim satima. Je l' vožnja busom gora od vožnje 31-om u špicu?  :D

E pa ne znam, nisam Beogradjanin :D  ali stvarno ume da bude jeziva guzva ali samo na toj ruti... u svakom slucaju, voze buseve jako brzo i koce naglo, to jos nigde nisam video... putevi su uzasni...

ako oces mogu da pitam ovu devojku koja nam izdaje apartman u Meliehi da li moze i vama da izda... ima 4-5 kreveta ali kontam da mogu da ga iznajme i za 2-3... cisto, komforno, 150m od Melieha Bay-a, 10min peske do centra Melliehe i 15minuta busom do ferija za Gozo, Comino.. Cena je 12e po osobi dnevno

inace za buduce posetice Malte, preporuka za hostel Malti u St Julianu... mnogo fina atmosfera, ambijent, puno ljudi, sjajna lokacija, samo 5min peske od Pacevilla i nocnih klubova... mislim da je cena u spavaonici sa 14 kreveta 14e ako se bukira preko hostelworld-a..ja sam poslao mail i dobio sam za 12e...

To zvuči kao 31  ;D

Ne moraš da pitaš, hvala ti, snaći ćemo se nekako. Ovaj apartman što smo uzeli u Slimi je takođe super. Našli smo ga preko airbnb-a kao i sve prethodne. Ranijih godina dosta smo koristili hostelbookers i slične sajtove, ali volimo da imamo privatnost, pa nikada nismo dijelili sobe, kamoli kupatila. Odatle je i potekla ideja za privatnim stanovima/apartmanima gdje imaš na raspolaganju čitav prostor (i ne dijeliš ga ni sa kim  ;)).

To zvuči kao 31  ;D

Ne moraš da pitaš, hvala ti, snaći ćemo se nekako. Ovaj apartman što smo uzeli u Slimi je takođe super. Našli smo ga preko airbnb-a kao i sve prethodne. Ranijih godina dosta smo koristili hostelbookers i slične sajtove, ali volimo da imamo privatnost, pa nikada nismo dijelili sobe, kamoli kupatila. Odatle je i potekla ideja za privatnim stanovima/apartmanima gdje imaš na raspolaganju čitav prostor (i ne dijeliš ga ni sa kim  ;)).

I, kako je bili na Malti? Ostasmo uskraceni za utisak? Koliko ste placali smestaj, moze neki link?

Pisali su mi ljudi sa foruma privatne poruke, pa sam objašnjavajući njima šta da vide, gdje da odsjednu nekako zaboravila da nisam ovdje pisala o tome :D Hvala na podsjećanju!

Bilo je baš zanimljivo. Mješavina mediteranskog i arapskog na neobičan način. Bili smo smješteni u Gziri, na 10min od Slieme. Tu staju prevozi koji idu direktno do Valete i sjevera ostrva, tako da nam nije bio problem da svaki dan posjećujemo različite plaže i oblasti Malte. Bili smo u apartmanu koji smo rezervisali preko airbnb-a. Apartman ima dnevnu sa kuhinjom, terasu, spavaću sobu, kupatilo i gleda na obalu. 7 dana za 2 osobe = 190e (https://www.airbnb.com/users/show/2210222). Baš smo imali priliku da iskusimo kako se kod njih slave njihovi sveci. Toliko vatrometa, nasmijanih ljudi, muzike i ukrasa vjerovatno nikad neću vidjeti u Beogradu (čak ni za Novu godinu! :D ) Ljudi su prilično opušteni, prijatni i nema gužve po prevozu (koji je btw jako dobro organizovan). Karta za 7 dana za prevoz nas je koštala nešto oko 12e, čini mi se. Bagatela. Ima dosta naših ljudi koji žive i rade na Malti. Nezvanično oko 3600. Upoznali smo u prodavnici jednu Beograđanku koja je ovdje bila bankar i radila taj posao 10 godina. Onda je nastupila recesija, ljudi su bili masovno otpuštani i plate su drastičmp bile smanjene. Ona je odlučila da ode do Malte i započne novi život (Da je citiram: "Svako jutro mi je bilo da se umijem ili ubijem."). Pošto je kod njih uglavnom šestočasovno radno vrijeme kaže da radi dva posla. U marketu za 6h 5 dana nedjeljno zaradi 800e + radi u restoranu pola radnog vremena i tu zaradi oko 400-500e. Cijene stanova su samo malo više od naših, a hrana je ista ili jeftnija. Pošto smo imali kuhinju, pravili smo jedan obrok dnevno u apartmanu. Malta ima fenomenalan izbor hrane, naročito sireva, začina i soseva. Plaže im nisu toliko wow, ali su lijepe. Ljepše su one na sjeveru, nama makar jer su uređenije, čiste i ima dosta kafića i restorana gdje možete sjesti u pauzi. Gozo je posebna priča :D Mnogo nam se dopalo ostrvo. Ima neku svoju boemsku atmosferu i izgledom je drugačiji od Malte. Azure Window is a must see! Kao i Marsaxlokk, ribarsko selo na jugu Malte.

Ako treba konkretno neki info, lemme know!

idem u martu na maltu na nekih 5, 6 dana, hocu da organizujem malo vreme tamo, pa me zanima sta vam se dopalo a da nisu plaze?

Tek sam sad primjetila ovaj post.

Malta je divna i bez plaza. Nece biti vrucine, a vjerujem ni guzve kao ljeti, pa ces moci da uzivas.

Evo sta se sve moze obici za 5-6 dana:

Valletta — glavni grad koji je pod UNESCOm, bezbroj predivnih istorijskih gradjevina;

Marsaxlokk — ribarsko selo na jugu ostrva; ogromna pijaca nedjeljom;

Mdina — miran stari glavni grad;

Rabat — velelepna crkva Sv. Pavla i predivan grad;

St. Julian's — ako ces da ides na rucak/veceru, odlican dio ostrva;

Sliema — najpoznatiji dio grada po shoppingu;

Victoria — glavni grad Goza (to znaci da treba da ides i na susjedno ostrvo Gozo :D )

Dwerja - iliti Azurni prozor, poznato turisticko selo jer ima prirodni prozor u stijeni :D