Followers 0

Balkan Flexipass

901 posts in this topic

Istanbul-Beograd ili Sofija-Beograd? Ja išao dvaput Beograd-Bukurešt sa jednim danom i gomilu puta Beograd-Istanbul i obratno... Nisam ni pomislio da treba da upisujem dva dana za jedno putovanje, pa to je onda totalno neisplativo.

Za Balkan Flexipass važi pravilo kao i za Interrail -> Ukoliko ulaziš u voz posle 19h, upisuješ sledeći dan, ukoliko krećeš pre 19h i stižeš sutradan, po pravilu ti se računaju dva dana i dan ulaska i dan izlaska iz voza. Međutim, mnogi kondukteri to ne znaju, pa možeš da se provučeš sa jednim danom.

Da li se nekad nekome desilo da mu kondukter upiše drugi dan zato što je prošla ponoć? Nisam još čuo za taj slučaj, a potrošio sam gomilu flexipassa i uvek sam za dvodnevna putovanja pisao samo prvi dan.

Evo meni se desilo, i to vec na prvom putovanju sa BFP na putu za Istanbul, zato i pisem to sto pisem. Turski kondukter mi je upisao novi datum. Šta njega briga kada sam ja ušao u voz, za njega sam u vozu od onog trenutka kada on dodje da me kontroliše, a tada datum treba da bude aktuelan. Lazare, tvoje iskustvo je lepo i ohrabrujuce, ali verovatno zasnovano na neznanju mnogih konduktera, sto nama ide u prilog. Medjutim, s obzirom na moje i iskustvo jos nekih, to nije dovoljno pouzdano. Sad si me zaintrigirao da ponovo potrazim sta zeleznice eksplicitno kazu kako se koristi BFP. Ako ti nadjes konkretan tekst za svoju tezu, ali na relevantnom sajtu, molim te stavi ovde link.

Evo nesto sam pronasao na http://www.raileurope.com/train-faq/all-about-train-travel/choosing-the-right-product/passes.html, tu se vidi da ima razlicitih situacija, mada se opis ne odnosi direktno na balkan flexipass, nego uopste na evropske passove.

Ono što je bitna razlika izmedju voza za Istanbul u odnosu na voz za Bukurešt jeste da je, prema mom saznanju, broj voza za Bukurešt isti od Beograda do Bukurešta, dok je broj voza za Istanbul isti samo do turske granice (broj voza je 491 - http://bdz.bg/files/pdf/balkan_express_eng.pdf), a od Turske je drugi broj, dakle to je DRUGI voz. Indikativno je i da vagoni za sedenje ne idu dalje od te granice, već se mora presedati u kušet kola, kao sto je poznato. I koliko znam, na zel. stanici u Beogradu ne moze ni da se kupi direktna karta za Istanbul, vec samo flexipass. Neka me neko ispravi ako se varam, ali ja kad sam prvi put putovao tamo, dobio sam flexipass, pa sam onako neiskusan u čudu gledao u tu kartu pitajući se da li me sluzbenica dobro čula.

Dakle, broj voza bi mogao biti objasnjenje za ovu dilemu. A to sto nekad turski kondukteri ne upisu novi datum, verovatno ima zahvaliti njihovom neznanju.

Dakle, ako je sve to tako, onda sam pogresno rekao za Bukurešt, tako da se sa zadovoljstvom izvinjavam, jer je dovoljan jedan dan pošto je u pitanju direktan voz.

Za put do Bukurešta moraš da poništiš dva dana, jer posle ponoći imaš još 6 sati vožnje do cilja, a teško da će kondukteru promaći da je upisani datum jučerašnji.

Ponovo ista stvar :) Dakle, kao što smo već negde pisali nedavno, u flexipass se piše datum ulaska u voz. To što u međuvremenu prođe ponoć nema nikakve veze. Ti u kartu upišeš datum kada si ušla u voz, a na drugi papirić koji dobiješ, a koji je tabela, upišeš Beograd-Bukurešt.

Dakle, imaš Beograd - Bukurešt 1. dan, Bukurešt-Sofija 2. dan, Sofija-Istanbul 3. dan. Pošto u Grčkoj trenutno ne saobraćaju međunarodni vozovi, mislim da Istanbul-Solun nije izvodljivo, tako da bi to verovatno morala autobusom. Isto tako i za Solun-Skoplje. Onda Skoplje-Beograd potrošiš 4. dan i još ti ostane jedan viška. Ako želiš sve vozom, izbaci Grčku. I tako već obilaziš dovoljno mnogo zemalja, šta će ti još i Solun :)

Aha znači  Beograd-Bukurešt-Sofija-Istanbul je 3 dana i onda povratak Istanbul-beograd je 2 dana i to je točno 5 dana onda?

Aha znači od beograda do Istanbula bi mi sveukupno bilo 3 dana i onda povratak Istanbul-beograd je 2 dana i to je točno 5 dana onda?

Kako si sad ti to zaključio? Nije. Beograd - Istanbul je po pravilu 2 dana, a Istanbul - Beograd 1 dana, s tim što se često dešava da ti Beograd - Istanbul često ponište samo jedan dan.

@goranvu

Može da se kupi direkt karta za Istanbul, ali je blagajnica bila fina pa ti je prodala flaxipass jer je jeftiniji od karte.

To da li si putovao jednim vozom ili si promenio 5 vozova nema nikakve veze. Niti nema dileme. Pravilo je onakvo kako sam objasnio u par postova iznad, ostalo su sve situacije koje se dešavaju iz neznanja konduktera.

Aha znači od beograda do Istanbula bi mi sveukupno bilo 3 dana i onda povratak Istanbul-beograd je 2 dana i to je točno 5 dana onda?

Kako si sad ti to zaključio? Nije. Beograd - Istanbul je po pravilu 2 dana, a Istanbul - Beograd 1 dana, s tim što se često dešava da ti Beograd - Istanbul često ponište samo jedan dan.

@goranvu

Može da se kupi direkt karta za Istanbul, ali je blagajnica bila fina pa ti je prodala flaxipass jer je jeftiniji od karte.

To da li si putovao jednim vozom ili si promenio 5 vozova nema nikakve veze. Niti nema dileme. Pravilo je onakvo kako sam objasnio u par postova iznad, ostalo su sve situacije koje se dešavaju iz neznanja konduktera.

Sad sam maloprije ispravila pa pročitaj jel sam dobro napisala .. uglavnom ovaj prvi dio je uvijek 3 dana jel? :)

Sad sam maloprije ispravila pa pročitaj jel sam dobro napisala .. uglavnom ovaj prvi dio je uvijek 3 dana jel? :)

Ne znam šta si ispravila, ali da li čitaš uopšte šta sam ja napisao?

Beograd - Istanbul je po pravilu 2 dana, a Istanbul - Beograd 1 dan, s tim što se često dešava da ti Beograd - Istanbul često ponište samo jedan dan.

Dakle za Beograd - Istanbul i nazad ćeš iskoristiti 2 ili 3 dana, u zavisnosti od "raspoloženja" konduktera.

Al' ga zakomplikovasmo... No dobro, ipak je to Balkan Flexipass - nekako je i normalno da se ne zna ni ko pije, ni ko plaća...

Да ли је неко када је путовао из Београда за Истанбул узимао резервацију кушет или спаваћих кола, тј. доплаћивао за њих директно код домаћина вагона непосредно пред полазак а не на шалтеру станице? Ја сам једном тако урадио из Софије али ме занима за Београд.

Ne znam šta si ispravila, ali da li čitaš uopšte šta sam ja napisao?

Beograd - Istanbul je po pravilu 2 dana, a Istanbul - Beograd 1 dan, s tim što se često dešava da ti Beograd - Istanbul često ponište samo jedan dan.

Dakle za Beograd - Istanbul i nazad ćeš iskoristiti 2 ili 3 dana, u zavisnosti od "raspoloženja" konduktera.

Da, sad kužim, zanimalo me samo znači dal za Beograd-Bukurešt-Sofiju-Istanbul-Beograd mogu za 5 dana. :)

Istanbul-Beograd ili Sofija-Beograd? Ja išao dvaput Beograd-Bukurešt sa jednim danom i gomilu puta Beograd-Istanbul i obratno... Nisam ni pomislio da treba da upisujem dva dana za jedno putovanje, pa to je onda totalno neisplativo.

Krenuo za sam Sofiju noćnim vozom (krenuo 12.2.), a vraćao se sutradan isto noćnim pošto su mi otkazali let (13.2.). Sve u svemu imao sam upisan 13.2. na flexipasu i sve je lepo funkcionisalo dok nisam došao do Niša (što je negde oko 1, 2 ujutro bilo) i kada mi je drugi kondukter do Beograda uzeo u ruke flexipas on mi je dopisao 14.2.

Ono što sam primetio dok sam ga koristio je to da jedino naši kondukteri imaju ideju kako radi flexipas, bugari, rumuni, makedonci i grci nisu se baš najbolje snalazi sa njim  :LOLLL:

Samo me zanima još, dal je neko išao te gradove koje ja želim ići Beograd-Bukurešt-Sofiju-Istanbul-Beograd za 5 dana? I dal je sve bilo ok?  ;D

Krenuo za sam Sofiju noćnim vozom (krenuo 12.2.), a vraćao se sutradan isto noćnim pošto su mi otkazali let (13.2.). Sve u svemu imao sam upisan 13.2. na flexipasu i sve je lepo funkcionisalo dok nisam došao do Niša (što je negde oko 1, 2 ujutro bilo) i kada mi je drugi kondukter do Beograda uzeo u ruke flexipas on mi je dopisao 14.2.

Sve pravilno. Ako si krenuo 12. iz Beograda posle 19h upisan ti je 13. pravilno. Kad si krenuo iz Sofije 13. posle 19h po pravilu treba da ti bude upisan 14.

Samo me zanima još, dal je neko išao te gradove koje ja želim ići Beograd-Bukurešt-Sofiju-Istanbul-Beograd za 5 dana? I dal je sve bilo ok?  ;D

Samo promeni redosled gradova i sve ko po loju:

Beograd - Sofija 1 dan

Sofija - Istanbul 1 dan

Istanbul - Bukurešt 1 dan

Bukurešt - Beograd 1 dan

Imaš i dan viška!  :)

Samo promeni redosled gradova i sve ko po loju:

Beograd - Sofija 1 dan

Sofija - Istanbul 1 dan

Istanbul - Bukurešt 1 dan

Bukurešt - Beograd 1 dan

Imaš i dan viška!  :)

Aha, a onako nebi valjalo?

Može i onako, onda bi imala 5 dana po ako bi se sve poništilo po pravilu, a možda i 5. Ali mislim da je bolje kako sam ja predložio jer ideš Istanbul - Bukurešt direkt, umesto što se po tvom planu vraćaš iz Bukurešta u Sofiju, pa iz Sofije u Istanbul, pa na kraju iz Istanbula za Beograd opet preko Sofije. Gubljenje vremena u vozu. To je samo moje zapažanje, ti odluči.  :)

Može i onako, onda bi imala 5 dana po ako bi se sve poništilo po pravilu, a možda i 5. Ali mislim da je bolje kako sam ja predložio jer ideš Istanbul - Bukurešt direkt, umesto što se po tvom planu vraćaš iz Bukurešta u Sofiju, pa iz Sofije u Istanbul, pa na kraju iz Istanbula za Beograd opet preko Sofije. Gubljenje vremena u vozu. To je samo moje zapažanje, ti odluči.  :)

Bolje je ovako kako si ti napisao, olaškao si nam put, hvala :)

Ja bi lično posetio Brašov, Sinaju i Sibinj u Rumuniji. Možda neko ko je bio u tim krajevima ima savet?

I ja bih savetovao Brašov. Meni je bio zanimljiv grad, a čini mi se da je usput.

A jel ima način da umjesto Bukurešta idemo u Temišvar? Pročitala sam da Bukurešt i nije nešto pa bi išla onda u Brašov i Temišvar, jel mogu to?  :?

Koliko ja znam, Brašov nije usput, voz ide preko Turnu-Severina i Krajove. Ali je Temišvar usput, i tamo može da se napravi prekid i tako iskoristi taj dan viška.

Koliko ja znam, Brašov nije usput, voz ide preko Turnu-Severina i Krajove. Ali je Temišvar usput, i tamo može da se napravi prekid i tako iskoristi taj dan viška.

Pa mogu do Brašova i onda natrag u Bukurešt pa do Beograda?

U svakom slučaju, možeš kad stigneš iz Istanbula u Bukurešt odma da produžiš do Brašova i tamo si uveče. Znači za ceo put Istanubl - Bukurešt - Brašov da imaš samo jedan dan poništen. E sad od Brašova imaš 3 opcije do Beograda:

1) Brašov - Bukurešt - Beograd

2) Brašov - Arad - Temišvar - Beograd

3) Brašov - Sibiu - Temišvar - Beograd

U svakom slučaju, možeš kad stigneš iz Istanbula u Bukurešt odma da produžiš do Brašova i tamo si uveče. Znači za ceo put Istanubl - Bukurešt - Brašov da imaš samo jedan dan poništen. E sad od Brašova imaš 3 opcije do Beograda:

1) Brašov - Bukurešt - Beograd

2) Brašov - Arad - Temišvar - Beograd

3) Brašov - Sibiu - Temišvar - Beograd

Aha, pa onda mogu ić još u Temišvar? To sam i htjela, Brašov-Temišvar-Beograd. :)