Najsevrniji, najjužniji, najistočniji i najzapadniji grad u kojem ste bili

22 posts in this topic

Ako posmatramo 2D mapu sveta iz atlasa. 

Ne mora biti grad, može i selo, može i neki lokalitet, ali navesti blizu kog grada je i u kojoj državi.

Što se mene tiče:

Najseverniji - Moskva

Najjužniji - El Calafate, Argentina

Najistočniji - Bangkok

Najzapadniji - Havana

Hehe, morala sam zapravo da otvorim mapu da proverim neke lokacije. ::)

Iznenadi se čovek, kako svet zapravo izgleda na 2D mapama.

Najseverniji - Rejkjavik, Island

Najjužniji - Ušuaja, Argentina

Najistočniji - Suva, Fidži

Najzapadniji - Hanga Roa, Uskršnje ostrvo, Čile

Najistocniji- Nukualofa, Tonga

Najjuzniji- Ushuaia, Argentina

Najzapadniji- Bora-Bora, Francuska Polinezija

Najseverniji- Tromso, Norveska

7 hours ago, bam-bam said:

Najistocniji- Nukualofa, Tonga

Najzapadniji- Bora-Bora, Francuska Polinezija

Najseverniji- Tromso, Norveska

Ovo po Pacifiku, pretpostavljam u okviru kruzerskog posla. Jel to ista tura? Jel se može istim brodom kroz ceo Pacifik? Koliko uopšte traju takva putovanja?

14 hours ago, bam-bam said:

On 2/25/2022 at 1:18 AM, marica said:

Najjužniji - Ušuaja, Argentina

Je li ovo na putu za Antarktiku? :jealous:

Moji:

Najseverniji - Longyearbyen, Svalbard/Norveška (najseverniji komercijalni aerodrom)

Najjužniji - Christchurch, Novi Zeland

Najistočniji - Wellington, Novi Zeland

Najzapadniji - Honolulu, Havaji, USA

15 hours ago, marica said:

Ovo po Pacifiku, pretpostavljam u okviru kruzerskog posla. Jel to ista tura? Jel se može istim brodom kroz ceo Pacifik? Koliko uopšte traju takva putovanja?

pa za putnike mogu da traju koliko god hoces, tj. koliko platis heheh...moze i godinu dana, ima jedan brod, pol gogen, koji samo krstari po francuskoj polineziji cele godine.....inace, istim brodom moze kroz ceo pacifik, ali to nije bas tako cesto....nema puno kruzera na pacifiku, uglavnom ta marsruta nije standardna, nego se povremeno ode tamo, u okviru jednog kruza, ili neki brod ode jednu zimsku sezonu, kao izlet fazon, iako mu to nije standardna lokacija....ja sam bio na jednom od takvih brodova koji su boravili na pacifiku celu zimu, 3-4 meseca....ali to sam planirao unapred i trazio da idem tamo, ne moze tamo tek tako da se ode na sljaku, za to treba bas da se iscimas hehehh...a i ti brodovi koji odu tamo na tu zimsku sezonu su uglavnom mali, luksuzni...nema tamo onih velikih kruzera, oni eventualno mogu da odu na jedno putovanje, tipa idu do australije iz severne amerike, pa usput svrate i na par ostrva po pacifiku

On 2/26/2022 at 8:23 PM, jms_uk said:

Je li ovo na putu za Antarktiku? :jealous:

Nije, nego na putu za Tierra del Fuego Nacionalni park. Nisam nikada razmišljala o Antartiku. :)

On 2/27/2022 at 5:28 AM, bam-bam said:

pa za putnike mogu da traju koliko god hoces, tj. koliko platis heheh...moze i godinu dana, ima jedan brod, pol gogen, koji samo krstari po francuskoj polineziji cele godine.....inace, istim brodom moze kroz ceo pacifik, ali to nije bas tako cesto....nema puno kruzera na pacifiku, uglavnom ta marsruta nije standardna, nego se povremeno ode tamo, u okviru jednog kruza, ili neki brod ode jednu zimsku sezonu, kao izlet fazon, iako mu to nije standardna lokacija....ja sam bio na jednom od takvih brodova koji su boravili na pacifiku celu zimu, 3-4 meseca....ali to sam planirao unapred i trazio da idem tamo, ne moze tamo tek tako da se ode na sljaku, za to treba bas da se iscimas hehehh...a i ti brodovi koji odu tamo na tu zimsku sezonu su uglavnom mali, luksuzni...nema tamo onih velikih kruzera, oni eventualno mogu da odu na jedno putovanje, tipa idu do australije iz severne amerike, pa usput svrate i na par ostrva po pacifiku

Zanimljivo, nisam zamišljala da to tako funkcioniše. Sama krstarenja mi ne deluju preterano primamljivo, ali me sam koncept, tj. njegova organizacija fascinira. 

Nisam mislio da ću ikada ići na krstarenje, i onda sam otišao i jako mi se dopalo. Ne postoji komforniji način putovanja, ubacis prtljag u sobu i to je sve. Sve ostalo je na gotovo. Hrana, zabava, samo putovanje, može preko tura, a možes i sam na lokacijama na kojima se staje. Vize, plaćanja, ni o čemu se ne misli, jedna kartica i to je sve. 

Naročito je dobra opcija za ljude sa malom decom jer imaju animiranje dece uključeno u cenu. Ko radi full time i ima malo dete krstarenje je raj/spas za njega. 

Jako je zgodno da imas bazen i teretanu na 5 minuta od sobe. Da ne moraš ni o čemu da razmišljas, već baš koristis svoje vreme kako hoćeš. I prija da nemaš brz internet dostupan kad god hoćeš. 

Ima ljudi penzionera iz onih najrazvijenijih ubiboze skupih zemalja kojima je jeftinije da budu na krstarenjima preko cele godine. Završi se jedno, odu na drugo, i tako u krug. Neka prosečna cena krstarenja koji polaze iz Australije je 100 dolara po danu za odraslu osobu. Godišnje to izadje na 36,500 AUD, za dve osobe da zaokružimo na 70k. Nije baš da svako može to da priušti, ali veoma je verovatno da bi se toliki novci ionako potrošili za godinu dana života u Australiji. A ne moraš ni o čemu da razmišljas, računima, kuvanju, čišćenju... 

Ne znam da li bih mogao da izdržim baš godinu dana u cugu, ali sasvim sigurno bih mogao par meseci. 

4 hours ago, yowan said:

Tashkurgan

Picka 

Khwazahela

Lickfold

A gde je Picka? da prostite

N 51° 4' 14"  E 14° 28' 48"

3 hours ago, bam-bam said:

A gde je Picka? da prostite

N 51° 4' 14"  E 14° 28' 48"

Baš mi na kraju ispade zanimljiva ova tema.

Bukvalno, otvaram mape posle svakog unosa. :)

Što da vidim koliko je Sankt Peterburg zaista severno, severnije od..., što od yowanovog posta gde nisam čak ni čula za ova mesta.

On 2/28/2022 at 5:45 PM, Old School said:

Sankt Peterburg
Bangkok
Xiamen
San Francisco

Sent from my AC2003 using Tapatalk

On 3/5/2022 at 9:31 PM, yowan said:

Tashkurgan

Picka 

Khwazahela

Lickfold

Ja imam ogromne "rupe" u svojim putovanjima još uvek.

Ništa nisam videla između Kapadokije i Indokine ka jugo-istoku, Japana, Tajvana i Južne Koreje na istoku. Celu kopnenu Aziju sam preskočila.

Ni u Afriku i Severnu Ameriku još uvek nisam kročila. :)

Mada, svakako bi mi prioritet bio Azija.

8 hours ago, marica said:

Baš mi na kraju ispade zanimljiva ova tema.

Bukvalno, otvaram mape posle svakog unosa. :)

Zapravo smo vec imali ovakvu temu ("Najudaljenije destinacije") koja je trajala od 2006. do 2013. ::) Izgleda je vreme za verziju 2.0, pa da u skladu sa tim i ja azuriram svoje najudaljenije koordinate:

Istok: Larnaka

Zapad: Meksiko siti

Jug: Punta Arenas

Sever: Hamburg aerodrom:biggrin:

Dakle, Azija i istok (sem malo Turske) su mi i dalje totalna nepoznanica, Afrika (sem Tunisa) takodje, Australija sa Okeanijom isto... Ispade da sam putovao samo po Evropi, Juznoj Americi i pomalo Severnoj.

Tacno sam se izbedacio sad lol::

Ja bas nisam daleko odmakao, ali bice vremena haha

Najistocniji: Azijski deo Istanbula

Najjuzniji: Opet Istanbul

Najseverniji: Nitra

Najistocniji: Ili Bratislava ili Budva, ne mogu da ocenim tacno, a uskoro ce biti Bec nadam se.

52 minutes ago, SonePFC said:

Tek si mladi punoletnik, ima dana:biggrin:

2 hours ago, SonePFC said:

Najistocniji: Ili Bratislava ili Budva, ne mogu da ocenim tacno, a uskoro ce biti Bec nadam se.

Za Bratislavu ili Budvu sam hteo napisati Najzapadniji*

1 hour ago, Dragance said:

Tek si mladi punoletnik, ima dana:biggrin:

Kijev mi je trebao biti najseverniji i najistocniji za par dana, ali...

Najseverniji - Holmavik, Island
Najjužniji - Buenos Aires
Najistočniji - Hoi An, Vijetnam
Najzapadniji - Meksiko siti

Sent from my SM-T580 using Tapatalk

Ovaj post iznad je moj, a kako je objavljen pod meni nepoznatim nikom sa mog naloga, meni je misterija.  No nije mnogo vazno.

Svakako je tema  zabavna :)

Isto, slab sa istokom:

Sunne (SWE)
Moskva
San Antonio
San Antonio :)

Izgleda sam slab i sa jugom...

Sent from my Pixel 4a using Tapatalk

On 3/7/2022 at 11:38 AM, SonePFC said:

Bratislava je na 17°06′35″E, a Budva na 18°50′14″E, tako da je Bratislava zapadnije :)

kod mene:

Talin

neko mesto u Sahari u Tunisu, nema sanse da se setim imena :D 

Dubai

La Korunja 

Nadam se da ce mi uskoro najjuzniji i najzapadniji biti negde u Juznoj Americi :D