Followers 0

Maroko-prakticni saveti

356 posts in this topic

Ja sam iz Marakesa isla jedan dan u Essaouiru i jedan dan na izlet na Atlas i Ourika valley vodopade. Oba izleta samo uplatili u nekoj lokalnoj agenciji i imaj na umu da i sa njima mozes da se cenjkas. Za novac koji traze za izlet za jednu osobu mozes da spustis cenu za pola, odnosno da za prikazanu cenu odu dve osobe 😁

Essaouira je prelepi primorski gradic, idealan za mali predah od haoticnih ulica u medini, a izlet na Atlas je bio fantastican dozivljaj, pogotovo za nas koji imamo problem sa strahom od visine... 🤣 Za pustinju nazalost nismo imali vremena  jer smo se malo preracunali i trebalo nam je 3 dana za to, odnosno dva nocenja u pustinji. Ostali izleti u pustinju koji i krace traju nisu potpuni dozivljaj, ja cu se ubrzo vratiti u Maroko samo zbog propustenog izleta u Merzougu.. 😊

P.S. Definitivno najlepsi Tazin koji sam pojela u Marakesu bio je u malom kaficu Kif-Kif preko puta Koutoubia dzamije🐷😁

Planiramo put, interesuje me, kada idete na izlet u pustinju iz Marakesa npr, na 3 dana, svoje stvari ostavljate u hostelu/hotelu u Marakesu i nosite samo potrebno za 2 dana ili ...... kako to prakticno izgleda?

Ma da, ostavis sve u smestaju i poneses u rancu samo sta ti treba.  Nisam nazalost stigla da odem u pustinju ali obavezno ponesi neke toplije stvari jer nocu padne temperatura.

Gde god se kretali po Maroku preporuka je uvek imati sitne novce, sto sitnije. Jer u suprotnom se naprave malo ludi pa nikad nemaju da vrate kusur.

Takodje, obavezno se cenkati za cenu izleta u agenciji.

Ja sam imala srece da mi decko iz agencije napomene da obavezno krenemo u nekoj dubljoj obuci, patikama na izlet na Atlas i time nas spasio. Toliko je bilo toplo i mi pomalo pogubljeni da bismo verovatno ne razmisljajuci krenuli u sandalama, a to bi bilo pogubno. :D

Tako da pitajte i organizatore izleta za preporuku sta sve da ponesete cisto da nesto ne previdite. :)

Jeste, ali sa druge strane kako bi drugacije? Smestaj u Marakesu je jako povoljan tako da nije to preveliki trosak :)

I na plaži nekada ne može da se hoda koliko je pesak vreo, a tek u pustinji 😀Dublja obuća, 1-2 broja veća, štiti zglobove i preventira ujed.

Vratite se u isti smeštaj ili rezervišite drugi. Ako imate veću kabinsku torbu nije strašno, a ako je koferčina od 24 kg, onda valjda imate dežurno magare da vam nosi ili puknite lovu za smeštaj.

Sad sam se u Wadi Rum-u verala po nekim stenčugama, valjala i kotrljala po dinama dobro mi je došla gore navedena obuća.

Putujem sa kabinskim koferom. 

jednim delom, zakačiće me Ramadan, da li ići ili odustati?

Mislim generalno na Maroko.

3 hours ago, nova putnica said:

To praktično znači, da ti za to vreme, "propada" noćenje u Marakesu?

Pa, nemoj rezervisati smestaj ako neces boraviti u njemu. Potrazi neki smestaj za par dana pre odlaska u pustinju i posle po povratku rezervisi isti smestaj na jos jednu noc. A pre tog, kontaktiraj taj ho(s)tel koji planiras da rezervises i pitaj da li je problem da ostavis, torbu dok budes isla na turu u pustinju. Rezervisi kod onih koji pristanu na to. 

Edited by Dragance

7 hours ago, nova putnica said:

Planiramo put, interesuje me, kada idete na izlet u pustinju iz Marakesa npr, na 3 dana, svoje stvari ostavljate u hostelu/hotelu u Marakesu i nosite samo potrebno za 2 dana ili ...... kako to prakticno izgleda?

Ćao! I ja sam bila u istoj nedoumici, ali sam ipak rešila da se odjavim iz smeštaja. Bila sam na četvorodnevnoj turi kroz Maroko i pustinju (od toga 2 noci spavali u pustinji). Imala sam veliki kofer, a posle ta 4 dana trebalo je iz Marakeša da krenem na sever ka Fesu. Kofer sam, dakle, ostavila u kombiju kao i svi iz grupe. Kombi parkiraju na ulazu u pustinjski  kamp, a onda se seda na kamile i kažu ti da nosiš samo osnovno (pasoš, novac i vodu). Pošteni su i nikad nam ništa nije ukradeno. U pustinji konkretno treba da imaš 2-3 flaše vode. Možeš kupiti od njih, ali po veoma skupoj ceni. Nama su stali pre kampa na putu da kupimo vodu po redovnoj ceni. 

Ako planiraš na sever, bez da se vraćaš u Marakeš samo sa vozačima dogovori i oni ti organizuju drugi kombi koji je iz Fesa došao u pustinju i vraća se. Znači promeniš kombi i grupu, ne vraćaš se u Marakeš i ne gubiš vreme. Plaćanje riada u Marakešu dok si u pustinji je apsolutno nepotrebno. Bolje za te novce idi na masažu arganovim uljem. :-)

Srećno!

Cao!

Zanima me da li je neko imao iskustva sa rent a car-om u Marakesu, ili Maroku generalno? Svuda na netu nalazim na informaciju da treba da se ostavi 1000e depozita na kreditnoj kartici, ne moze debitna. Pa mi je to nesto mnogo, niti imam kreditnu karticu. Jel neko iznajmljivao, preko koje agencije?

Hvala :)
Nevena

Edited by Nevenizam

Nisam uzimala auto u Maroku, ali da znas, to je standardna stvar za rent-a-car svuda, isključivo kreditne kartice i depozit u visini 800-1200 eur.

Ako platiš puno osiguranje, onda ne treba kraditna kartica i depozit. Tako je kod mnogih rentacar agencija.

Voziti po Maroku može biti noćna mora.

Može se na licu mjesta naći rent a car. Mi smo uzeli na 1.dan, samo smo platili za taj dan, nisam siguran koja je cijena bila. Nama su preporučili rent a car, ovi iz smještaja. Treba poštovati propise, policija je često na putevima. Takodje, na ulazu u gradovima postoje policijske barikade, pred kojima se obavezno zaustavi, pa kad vam odobre krenete napred. 

Pozdrav svima :)

procitala sam verovali ili ne celu temu :D

i izdvojila neke zanimljive informacije, jedino sto sve ovo sto pise ovde se desavalo pre nekih 10 godina :D

pa ne znam koliko je updated :P

Anyway, idem u Maroko za nekih mesec i po, dva, i izbor mi se sveo na Marakesh, Fez

i Chenchaouen ili kako god da se pise :D

Bice mi prvi put u Africi, znam da je Severna Afrika ali ipak :D

ako imate neku preporuku za ok smestaj u ovim gradovima javljajte...

iz fazona sam da nadjem neki smestaj po mogucstvu u prometnijoj ulici, a ne u nekoj zavucenoj ulicici Medine. 

Inace nisam razmazena po pitanju smestaja :D, ovo ce mi biti ustvari prvi put u poslednjih 10 godina,

a da ne spavam preko CouchSurfinga ili Belwelcome :D 

Edited by angie

Angie pa sta si nasla, da ti treba MMR :D Nisam doktor ali ovo su sve decije vakcine. Idi slobodno, ne znam nikog ko se za Maroko dodatno pelcovao, a ni da postoji bilo kakva epidemija koje nema i ovde.

hahaha :D

Hepatitis A i Typhoid, na to sam mislila :D

mislis, a? pa i ja sam tako mislila dok nisam pocela da guglujem :D

Ma kakva vakcinacija, nista od toga nije potrebno... Eventualno ponesi probiotik ako nisi navikla na malo zacinjeniju hranu 😁

Tako sam se i ja nacitala svega i svacega kad sam isla u Indiju ali naravno nije bilo potrebno... 

Da li neko moze da kaze nesto o svom iskustvu u Maroku u vezi boravka na izletu u pustinju , sa kamilama , dine u Erg Chebi , Merzouga...sta I kako , koje su cene. Da li je cena u ovoj turi preko TA ok , ili preko lokalne agencije je manje ili vise.

https://www.getyourguide.co.uk/merzouga-l1002/merzouga-and-erg-chebbi-dunes-t17851/?campaign_id=6654623932&adgroup_id=79427773912&target_id=aud-607387271913%3Adsa-84666501466&loc_physical_ms=21213&match_type=b&ad_id=407429125809&keyword=&ad_position=1t1&feed_item_id=&placement=&partner_id=CD951&gclid=Cj0KCQiAovfvBRCRARIsADEmbRJ72idKzKh1sAvZR2zifCZiH2C_oBwrImnzlPbAprI62ohPFsp_ceYaAjTbEALw_wcB&utm_force=0

Ovde je u ponudi izlet u pustinju sa polaskom iz Merzouge...sto znaci da treba nekako da dodjem do Merzouge. Koliko sam citala na forumima ljudi su sami kupovali bus kartu npr. u Fesu prema Merzougi ...da ima nocni I dnevni prevoz. I pored busa ima prevoz kolima -kao neki deljenji taksi...I da ta vozila prave krug od Fesa ..preko pustinje...Todra klisure ...Ksara Ben Haddua ..prema Marakesu I Fesu i  da se sa njima svuda gde god da se nadjes usput mozes prikljuciti ako imaju mesta.

Idem individualno I necu da uzimam neku turu od 3 dana od 120e koja se spominje preko lokalne agencije ..kao napr. iz Marakesa..jer idem iz pravca Fesa ...pa zelim u pustinju na jedan overnaight I da nastavim prema Ksaru Ben Haduu ..stop sa 2 nocenja I nastavak puta prema Marakesu.

Ako neko ima iskustvo da je sam sve ovo organizovao neka se javi. I ako je neko sam bio u pustinji u nekom od smestaja koji se nudi preko booking.coma ...intereuje me da li cena u tom slucaju obuhvata samo smestaj u tom hotelu ili je izlet sa kamilama u pustinjii nocenje uracunato u tu cenu nocenja . Kad citam rewiue gostiju sticem utisak da je cena smestaja ukljucivala zapravo overnaihgt u pustinji , jer kad gledam slike na booking.com jednokrevetne sobe izlaze slike satori u pustinji.Pa zakljucujem da je to zapravo smestaj ...u pustinji ….izlazak i zalazak sunca u pustinji sa kamilama , spavanje u satoru.

Pa ako ima neko ili da zna nekoga ko je imao neko iskustvo neka se javi.

On 1/20/2020 at 6:45 PM, oljica said:

Edited by oljica
povukla sam pitanje

On 1/6/2020 at 11:16 AM, bejbib said:

Ma kakva vakcinacija, nista od toga nije potrebno... Eventualno ponesi probiotik ako nisi navikla na malo zacinjeniju hranu 😁

Tako sam se i ja nacitala svega i svacega kad sam isla u Indiju ali naravno nije bilo potrebno... 

na kraju smo se ipak vakcinisali protiv tetanusa :D 

realno uopste nije bilo nephodno, ali mi je drago sto jesam, jer stiti sledecih 10 godina :)

I takodje da, bukvalno nikakvih ali nikakvih stomacnih tegoba nismo imali,

mada jesmo pazili sta i gde jedemo i pili smo flasiranu vodu...

Divni Maroko :) 

Edited by angie

Da li je neko skoro išao u Maroko?

Iz unutrašnjosti sam i nemam gde da budem u Beogradu 7 dana koliko tvrde da treba da čekam za vizu. Videla sam po nekim mestima da su neki ljudi dobili istog dana ili u roku od par.

Kakvo je vaše iskustvo?

Nisam zaposleno lice i nemam redovna primanja. Imam evro račun sa sredstvima koje koristim kad sam u inostranstvu ali sam taj jedanput uplatila i još uvek koristim ista sredstva. Da li im je taj izvod dovoljan ili je potrebno da se iscimam i izvadim da me roditelji izdržavaju? :')

Na Klubu Putnika piše da viza traje 3 meseca max, a od nekih ljudi po netu sam videla da traje svega 30ak dana. 

Da li neko ima tačan podatak (nisam uspela da dobijem konzularno danas...)?

Pretpostavljam da ne određuju dužinu trajanja vize na osnovu izlaznog leta? Nisam baš sigurna koliko ću ostati i koliko će mi se svideti tamo, ali ako je trajanje vize max 3 meseca, a ja ambasadi predam neki jeftini izlazak iz zemlje tipa Jan 5 - Feb 5 pa ipak rešim da ostanem do 5. marta, nadam se da neće vizu da mi naznače samo na mesec dana?

Unapred hvala!

On 11/21/2023 at 5:09 PM, Aki said:

Da li je neko skoro išao u Maroko?

Iz unutrašnjosti sam i nemam gde da budem u Beogradu 7 dana koliko tvrde da treba da čekam za vizu. Videla sam po nekim mestima da su neki ljudi dobili istog dana ili u roku od par.

Kakvo je vaše iskustvo?

Nisam zaposleno lice i nemam redovna primanja. Imam evro račun sa sredstvima koje koristim kad sam u inostranstvu ali sam taj jedanput uplatila i još uvek koristim ista sredstva. Da li im je taj izvod dovoljan ili je potrebno da se iscimam i izvadim da me roditelji izdržavaju? :')

Na Klubu Putnika piše da viza traje 3 meseca max, a od nekih ljudi po netu sam videla da traje svega 30ak dana. 

Da li neko ima tačan podatak (nisam uspela da dobijem konzularno danas...)?

Pretpostavljam da ne određuju dužinu trajanja vize na osnovu izlaznog leta? Nisam baš sigurna koliko ću ostati i koliko će mi se svideti tamo, ali ako je trajanje vize max 3 meseca, a ja ambasadi predam neki jeftini izlazak iz zemlje tipa Jan 5 - Feb 5 pa ipak rešim da ostanem do 5. marta, nadam se da neće vizu da mi naznače samo na mesec dana?

Unapred hvala!

Ako imaš USA/UK/Šengen ili neku od još par viza, možeš i online.

Pitanje za one koji su skoro bili u Maroku: Da li su vam na ulazu u zemlju tražili putno osiguranje?
Na e-vizi mi je naglašeno da moram da ga imam prilikom ulaska u Maroko. Zanima me da li je i u praksi tako.

28 minutes ago, pecanj said:

Ako imaš USA/UK/Šengen ili neku od još par viza, možeš i online.

Ovo je zanimljiva novost, sad vidim da je i dodato u odeljku o vizama. To prakticno znaci da se viza za Maroko moze lagano (i skupo) dobiti online. Mozda me navede da konacno pocnem da razmiljam o putovanju u Maroko, obzirom na kolicinu jeftinih letova ka tamo.