Followers 0

London

117 posts in this topic

Zahvaljujem, to sam nesto i sam pronasao :)

Zelim da idem turisticki, neki hotel (hostel) da rezervisem, pa ne znam oko tog "pozivnog pisma" sta bi moglo to da predstavlja? Valjda potvrda da sam rezervisao hotel i na koliko dana?

Pa da, tako bi trebalo...

I naravno, prikazi u dokumentima sto jacu svoju finanisjsku nezavisnost....

Ako se ja dobro secam, oni to striktno ne traze, ali to puno znaci, da prikazes da imas sto vise love na racunu, da tipa imate stan kola bla bla bla....

Prilikom dolaska na aerodrom Luton, moraces da popunis neki papiric sa raznim podacima.... izmedju ostalog i adresu, telefon i ostalo vezano za kontakt osobe koja ti je dala garantno pismo, tako da to imaj obavezno kod sebe! Inace mozes da se opeces :)

8vuec6.jpg

ako sam dobro razumeo ovaj oyster :)

kupim karticu kad dodjem u London (5 funti) i najbolje je da je dopunim travel cardom (7 dana, oko 30 funti) i mogu da putujem koliko hocu metroom, busom,trmavajem...? Jesam li shvatio to dobro?

Po ulasku u London, ako dolazis easybus-om npr. sa aerodroma Luton , easybus te vozi do samog centra grada... dakle Marble Arch (kako se vec pise) ili Victoria station. Tu pogledas bilo gde, da nadjes neku prodavnicu, i kad udjes unutra trazis oyster, i naglasis za sta ti treba. Placas plasticnu karticu nekoliko funti + onaj deo kako zelis da se vozis, ti na oyster mozes i da uplatis 15 funti, i da ti za svaku voznju skida po 1-2 funte, ali po mom misljenju to nikako nije isplativo. Najbolja opcija ti je da uzmes nedeljnu kartu za autobus + metro za zone 1 i 2, to bude oko 28 funti. E sad, ne znam koliko bi ispala cifra ako uzmes metro za sve zone.

U principu kad kupis za bus onda se njime mozes voziti svih 6 zona. Medjutim, ako redovno ides iz zone 6 do zone 1 autobusom, to dugo traje :) A opet s druge strane, po meni je interesantnije da neko ko je prvi put tu, da se vozika autobusom i da razgleda grad. Ako kupis uz to i za metro, npr za prve dve zone, onda vodi racuna da silazis iz metroa u te dve zone, jer se karta otkucava i prilikom ulaska i prilikom izlaska iz metro stanice, a sverc je moguc jednom u 100 puta... odnosno sanse za sverc su i u busu i u metrou svedene bas na minimum.

Plasticnu kartica oystera funkcionise po principu dopune, tako da je nemoj bacati.

ako sam dobro razumeo ovaj oyster :)

kupim karticu kad dodjem u London (5 funti) i najbolje je da je dopunim travel cardom (7 dana, oko 30 funti) i mogu da putujem koliko hocu metroom, busom,trmavajem...? Jesam li shvatio to dobro?

Dobro si razumeo, možeš na Oyster da staviš 7-dnevni Travel card. Naravno ta cena od oko 30 funti ti je samo za 1. i 2. zonu. Ako ideš u neku dalju zonu, onda na Oysteru treba da imaš para za tu vožnju, nezavisno od Travel carda.

Pozz ,vidim da se pisalo o hostelima pa samo da dodam, The Great Eastern hostel,jako ugodno i jeftino mjesto ,mislim da je bilo 11 funti po osobi u 9 krevetnoj sobi (najeftinije onda na hostels.com),doručak nije nešto bogovski,ali se navikne čovjek ,jedino mali nedostatak je lokacija,na stanici Island Gardens u 2. zoni (preko puta Temze je točno Greenwich i može se doći do njega tunelom ) ,možda je to jedan od razloga zašto smo brat i ja svaki dan metro/DLR koristili samo do dolaska ili odlaska iz centra ( brat bratu,ako nismo propješaćili 20 km nismo niti jedan ;D )

Potrošili smo svaki na Oysteru 22 funte,a 5 dana smo bili,mislim da je to pay-as-you-go dobra varijanta ako si samo po centru,i nije ti teško hodati ( a vjeruj mi tamo u svakoj ulici ima nečega zanimljivog )

Pa pretpostavljam da su mi 1. i 2. zona dovoljna za 5 dana razgledanja, ne verujem da cu ici negde dalje :)

Planiram easybusom da dodjem (oko 15-20 funti povratna karta) i onda da sto vise pesacim i da gledam jer ne znam kad cu sledeci put moci da dodjem :)

Verujem da je oyster sa sedmodnevnim travelom dobra solucija, da ne razmisljam mnogo da li imam kredita na kartici!

Mislim da ti je ta sedmodnevna varijanta najbolja, ali imas i znamenitosti van zone 1 i 2, ako se dobro secam Tower Hill i Tower Bridge su ti izvan tih zona... tako da do njih ides autobusom. Uh pa zimus je easybus najskuplja varijanta bila oko 20-25 funti... a bilo je varijante da sacekas sat dva :) Ili dodjes malo ranije na aerodrom pa te kosta povratna 5-10 funti :) Ne znam koliki ti je budzet  :yok:

E sad, ako sidjes sa easybusom na Marbl Archu, imas neke turisticke trafike, neces ih promasiti, kod njih mozes uzeti mapu turistickih znamenitosti Londona... to je za dz, u sustini je to reklama za neku njihovu turu... ja se nikad nisam vozio njihovim autobusom jer mi je mnogo interesantnije da sam istrazujem i snalazim se  123

Ma sve u svemu bice ti super!

a mogu li  da pored te sedmodnevne (travel) da uplacujem na oyster ako zelim da odem u dalju zonu?

Ja sam skoro gledao, cena vize je oko 100 e !  :psuje: Razumem da traje 6 meseci i da se moze iskoristiti za vise ulazaka, ali meni treba samo jedan ulaz i boravak od 7 dana najvise, a to mislim da nije vredno za tako nesto dati toliki novac.

Vredno ili ne, bez te vize ne mozes da udjes u UK :(

Zanima me da li na aerodromu gledaju koliko novca imas kod sebe posto sam to dozivela na Belgijskom aerodromu.Morala sam cak da im izvadim novac iz novcanika i pokazem da imam 50 eura po danu.Kakva je situacija za Britancima posto cu uskoro da idem?

Prilikom dolaska na aerodrom Luton, moraces da popunis neki papiric sa raznim podacima.... izmedju ostalog i adresu, telefon i ostalo vezano za kontakt osobe koja ti je dala garantno pismo, tako da to imaj obavezno kod sebe! Inace mozes da se opeces :)

8vuec6.jpg

Joj molim te razjasni mi sta znaci "port of last departure" i " arrival flight" gde i sta pisem?

Starlight_tp

Pazi, ja mislim da je za to zlatno resenje kartica, ali u ambasadi... to njihovom predstavnistvu, moras da prikazes da na racunu imas najmanje 100e po danu, inace su sanse da dobijes vizu nikakve... tj jako male... znam neke koji su dobili, ali i dosta njih koji su odbiveni...

Iskreno meni nikad nisu pravili problem po tom pitanju, ali su mog drugara umalo vratili jer je slabo znao engleski... pa sam ja kao prisao da pomognem u prevodu, a navodno se nepoznajemo... i onda je tu ispalo jos hiljadu gluposti....

Ako ne gresim port of last departure bi ti bio aerodrom Nikola Tesla, a arrival flight je broj leta na wizz airovoj karti pocinje sa w i onda 4 cifre

Ja sam skoro gledao, cena vize je oko 100 e !  :psuje: Razumem da traje 6 meseci i da se moze iskoristiti za vise ulazaka, ali meni treba samo jedan ulaz i boravak od 7 dana najvise, a to mislim da nije vredno za tako nesto dati toliki novac.

Vredno ili ne, bez te vize ne mozes da udjes u UK :(

Da, mada eto razloga (citaj izgovora) da se u tom periodu od 6 meseci posete Skotska i Irska :D

Zanima me da li na aerodromu gledaju koliko novca imas kod sebe posto sam to dozivela na Belgijskom aerodromu.Morala sam cak da im izvadim novac iz novcanika i pokazem da imam 50 eura po danu.Kakva je situacija za Britancima posto cu uskoro da idem?

Vrlo ponizavajuce, zao mi je sto su te na taj nacin 'docekali' u zemlju. Mogu (na neki nacin) da shvatim ovu vrstu ponasanja prilikom vadjenja viza, ali ovako bas ne. Najvise me zanima jer ovo praktikuju samo za turiste iz pojedinih zemalja ?

Zanima me da li na aerodromu gledaju koliko novca imas kod sebe posto sam to dozivela na Belgijskom aerodromu.

Живим у Лондону. Често путујем, посећују ме пријатељи из Србије, али никада нисам чула за такву праксу

Vrlo ponizavajuce, zao mi je sto su te na taj nacin 'docekali' u zemlju. Mogu (na neki nacin) da shvatim ovu vrstu ponasanja prilikom vadjenja viza, ali ovako bas ne. Najvise me zanima jer ovo praktikuju samo za turiste iz pojedinih zemalja ?

Da to je samo za nas i mozda nama slicne jer se radi o low-cost aerodromu u Sharloa i znaju da Srbi dolaze tamo za oko 20 eura po letu tako da ,po njihovom,svi smo  imigranti.Jako je bilo ponizavajuce. Da ne pominjem da su mesec dana pre mog odlaska zadrzali par ljudi na aerodromu i to 2 dana jadni ljudi bili tamo dok se neko iz nase ambasade nije pojavio i to samo zato jer nisu imali dovoljno novca iako su krenuli kod familije u posetu a jedna zena sa detetom kod muza.Strasno.Samo mi je zao sto su tu informaciju samo preneli neki mediji koji i nisu dostupni siroj javnosti a trebalo je to na velika zvona,ali ajde....

Mislim da sto se tih dokaza o novcu na racunu ili u novcaniku  tice, zaista nema pravila. Ja kad sam dobila vizu, mamin racun(posto me ona izdrzavala) je cak bio u minusu :D ali su mi englezi kod kojih sam isla u goste poslali izvod sa svog racuna i eto nije bilo problema. Ni na ulazu u zemlju mi nije trazeno da pokazem novac....

Mislim da ti je ta sedmodnevna varijanta najbolja, ali imas i znamenitosti van zone 1 i 2, ako se dobro secam Tower Hill i Tower Bridge su ti izvan tih zona... tako da do njih ides autobusom.

Tower Hill i Tower Bridge su u 1. zoni. Sve glavne atrakcije su u 1. ili 2. zoni.

http://www.bbc.co.uk/london/travel/downloads/tube_map.gif

Joj molim te razjasni mi sta znaci "port of last departure" i " arrival flight" gde i sta pisem?

Kao što je već napisano:

Port of last departure: Belgrade (ako letiš iz Beograda, naravno  :))

Arrival flight: broj leta (npr WZZ 4001)

Ja sam u poslednje 2 godine više od 20 puta ulazio u Veliku Britaniju i neko moje iskustvo i zapažanje izgleda ovako:

- ako imaš srpski pasoš sa validnom vizom i povratnom kartom, šanse da te neko pita za novac gotovo da ne postoje

- a ako npr imaš hrvatski pasoš, nemaš nikakvu vizu i nemaš kartu za nazad, pripremi sve bankovne kartice i keš  ;)

Један од најкориснијих сајтова када се ради о путовању по Лондону је сајт Transport for London, http://www.tfl.gov.uk/, где ћете наћи мапе подземне железнице са зонама, планер за путовања који ће вам дати алтернативне начине да стигнете до жељеног места, цене претплатних карата и појединачних путовања, укратко, све што желите да сазнате.

Карта за прву и другу зону би требало да је довољна за боравак од неколико дана, па и дужи, а поред тога, свака претплатна/недељна карта укључује превоз аутобусима у свих шест зона. Уколико вам је потребно да се превезете подземном железницом ван зона за које имате претплатну карту, за то можете доплатити кроз pay-as-you-go, па није лоше уз недељну карту, на ојстер ставити и неколико екстра фунти да покрију таква путовања.

Уколико вам остане нешто новца на ојстеру (не више од £10), тај новац, уз депозит од £5 можете добити назад на станици подземне железнице при одласку.

Jel istina da ako se za jedan dan ojsterom ispuca cini mi se 6 funti, odnosno cena celodnevne karte, vise ne naplacuju prevoz?