Jump to content

Featured Replies

Posted

duže vreme slušam zanimljive odgovore, koji preslikavaju uvrežena mišljenja i nedoumice ljudi iz daljih krajeva u našoj zemlji.

aj neko ko nije iz Niša, okoline, i nije puno razmišljao na ovu temu, iskreno da mi kaže prvu asocijaciju koja mu padne na pamet.

možemo kasnije da nastavimo temu na sličan način (pitanje i odgovori) za druga mesta.

pa valjda bugarin ili makedonac(mene ucili da je svejedno, kaze mi baba[bila srpkinja, pa onda ceo zivot makedonka :) ] da su njenu mamu bugari hteli na "siljak da nadenu" ako ne promeni ime i prezime u neko makednosko)   ::crazy:

Kako se zove Ciganin koji se okupa u Nisavi? Cist Nislija! :-) Dakle ako si iz Nisa a nisi Srbin onda si Ciganin!

ti nisi srbin ti si srbijanac!

Nije da me nacionalna pripadnost nešto naročito dotiče, ali ovo me poprilično živcira. Ti Srbi izgleda žive svugde, sem u Srbiji. Ako pitate nekog iz Republike Srpske, oni su Srbi, a ovi preko Drine Srbijanci. Vojvođani tvrde isto. Ne znam jel slična podela postoji u još nekoj zemlji, recimo da se Italijani sa Sicilije nazivaju Italijani, a ovi sa kopna Italijanci...

Ja mislim da su i Srbijanci zapravo Srbi :) Verovatno (educated guess) se radi o podeli nastaloj pre stotinak godina, kada Vojvodina nije bila deo Srbije, pa je ta reč bila potrebna. Onda, kad kažeš Srbin, taj može živeti bilo gde, a kada kažeš Srbijanac, taj živi baš u onome što je tada bilo Srbija.

Inače, u Vojvodini još ima dosta ljudi koji, kad idu u Beograd i južnije, kažu "idem u Srbiju" :) Čak sam i ja kao klinac naučio tako da govorim, naravno bez ikakvih nacionalističkih konotacija, nego jednostavno arhaizam.

A sad, Marko, izvinjavam se za offtopic, pošto se tvoje pitanje odnosilo na Nišlije.

Da li si mislio na nacionalnu pripadnost ili neko regionalno ime za ljude iz tog kraja?

A da nisi možda Vlah ili Cincar?

Postoji li Ponišavlje, nešto analogno Pomoravlju?  Da nisi Nišavac ili Ponišavac?  :hihi:

A pazite ovo !!!

Niš je centar Podunavlja!!! Ahahahahahahaah!

Marko, pa ti si Podunavac!  

:mrgreen:

Hehehe i meni je glupo to za srbijance. Ne znam, i mene su tako naucili. I ja kad idem kod babe i dede idem ,,dole u Srbiju''. Po meni isto ti je to, samo kad kazes srbijanac odma me asocira na srbina iz juzne srbije.

Ako nisi srbijanac, da nisi carapar (ili nesto slicno) mislim da se to za nislije govori.

Onda si ti, brate, Durlanac!  :bag:

:eat:

P.s. Ja zivim u Nisu. Al na Panteleju. Mada sam imala stanove u skoro svim delovima Nisa.

Nisam siguran, ali mislim da ima veze sa nekom bitkom ranije u istoriji u koju su krenuli u carapama iz ne znam kog razloga...

za carapane ima par teoraji. Jedine koje se secam je da se u tom kraju nose debele carapa zbog nekih zmija, pa da ih kao ne bi ujele i tako nastase carapani.

a mozda su u isto vreme isli u bitku ;D

Turska verzija kaže da su bežali od Turaka u čarapama da bi bili što manje [ zvučno ] uočljivi, a srpska verzija kaže da su se u čarapama prikradali Turcima, pa vi usvojite onu koja vam više odgovara.

^^^ Prikradali su se Turcima u čarapama dok ih Turci nisu skontali, a onda su bezzvučno bežali od Turaka  ;D

Zna li neko zašto Šapčane zovu Čivijaši?

Ajde mpetroviću, oglasi se sa nekim komentarom. Vrlo sam zaintrigiran pričom.

:mrgreen:

• Author

ma ne bre, na jednom forumu mi je neki Sarajlija (tolerantan po defaultu, jelte) komentarisao nešto poput -tipično srpski- pa kad sam mu rekao da možda nisam od tih Srba, dobio sam komentar da sam onda sigurno Makedonac. Pa kad nisam ni Makedonac, dobijem odgovor kao, onda mora da si Bugarin (mislim, ljudima izgleda bitno ko je od kojih). To me zainteresovalo da pogledam rezultate popisa jer za novije istraživanje ne znam, i tabela po popisu iz 2002. je ovde http://en.wikipedia.org/wiki/Niš#Demographics

pa mi otud znatiželja šta npr. ovima iz Novog Sada prvo padne na pamet o etničkom sastavu u Nišu, itd itd itd otud ova tema. pozd svima...

Nije da me nacionalna pripadnost nešto naročito dotiče, ali ovo me poprilično živcira. Ti Srbi izgleda žive svugde, sem u Srbiji. Ako pitate nekog iz Republike Srpske, oni su Srbi, a ovi preko Drine Srbijanci. Vojvođani tvrde isto. Ne znam jel slična podela postoji u još nekoj zemlji, recimo da se Italijani sa Sicilije nazivaju Italijani, a ovi sa kopna Italijanci...

Ovo ne bi trebalo da te nervira. Posebno ako ti nacionalna, tj. tacnije receno etnicka pripadnost nije preterani faktor u zivotu.

Naime, neko je gore dobro konstatovao da se Srbi iz sredisnje Srbije nazivaju Srbijancima, dok se to ne odnosi tako cesto i na Srbe iz Vojvodine. Stvar je u tome da je to francuski koncept nacionalnosti koji je primenjevan u Srbiji pre Prvog svetskog rata. Svi gradjani Srbije su bili Srbijanci i to je bila gradjanska koncepcija identiteta, a nije se odnosilo na etnicko poreklo pojedinca. Znaci i Albanac i Vlah i Bugarin su bili Srbijanci, ali nisu bili Srbi!

Do konfuzije dolazi nakon Prvog svetskog rata i formiranja prvo Kraljevine SHS, a zatim Jugoslavije. U tim novim uslovima, odustalo se od formiranja srbijanske nacije, jer je koncept bio zamenjen idejom jugoslovenstva. Zbog toga, Vojvodjani i nisu imali prilike da se "osete" Srbijancima, jer oni i nisu usli u Srbiju, vec u Jugoslaviju. Tek danas, kada Jugoslavije vise nema i kad je Srbija unitarna nezavisna drzava, i Vojvodjani mogu poneti epitet Srbijanaca.

Dakle, radi se o kategoriji drzavljanstva i gradjanske pripadnosti, a ne o etnickom poreklu!

Mozda sam malo odlutao od teme, ali se ovo bas pominjalo na ovom forumu, pa sam osetio potrebu da objasnim.

Ovo ne bi trebalo da te nervira. Posebno ako ti nacionalna, tj. tacnije receno etnicka pripadnost nije preterani faktor u zivotu.

Naime, neko je gore dobro konstatovao da se Srbi iz sredisnje Srbije nazivaju Srbijancima, dok se to ne odnosi tako cesto i na Srbe iz Vojvodine. Stvar je u tome da je to francuski koncept nacionalnosti koji je primenjevan u Srbiji pre Prvog svetskog rata. Svi gradjani Srbije su bili Srbijanci i to je bila gradjanska koncepcija identiteta, a nije se odnosilo na etnicko poreklo pojedinca. Znaci i Albanac i Vlah i Bugarin su bili Srbijanci, ali nisu bili Srbi!

Do konfuzije dolazi nakon Prvog svetskog rata i formiranja prvo Kraljevine SHS, a zatim Jugoslavije. U tim novim uslovima, odustalo se od formiranja srbijanske nacije, jer je koncept bio zamenjen idejom jugoslovenstva. Zbog toga, Vojvodjani i nisu imali prilike da se "osete" Srbijancima, jer oni i nisu usli u Srbiju, vec u Jugoslaviju. Tek danas, kada Jugoslavije vise nema i kad je Srbija unitarna nezavisna drzava, i Vojvodjani mogu poneti epitet Srbijanaca.

Dakle, radi se o kategoriji drzavljanstva i gradjanske pripadnosti, a ne o etnickom poreklu!

Mozda sam malo odlutao od teme, ali se ovo bas pominjalo na ovom forumu, pa sam osetio potrebu da objasnim.

nije bas tako kao sto si napisao...prvo je vojvodina postala sastavni deo srbije, odmah posle 1. sv. rata, pa su onda tako zajedno usli u uniju kraljevinu srba hrvata i slovenaca ( ime jugoslavija je nastalo tek posle 2-3 godine)...

nije bas tako kao sto si napisao...prvo je vojvodina postala sastavni deo srbije, odmah posle 1. sv. rata, pa su onda tako zajedno usli u uniju kraljevinu srba hrvata i slovenaca ( ime jugoslavija je nastalo tek posle 2-3 godine)...

To je delimicno tacno, ali i prilicno irelevantno za pricu o kojoj govorimo. Tacno je da je deo Vojvodine direktno prikljucen Srbije, a to su bili: Banat, Backa i Baranja. Srem je usao u sastav Kraljevine SHS kao deo Drzave SHS (ciji je centar bio u Zagrebu). Kao sto danas mozes da primetis, i ta kompozicija koja se prikljucila direktno Srbiji je izmesana (Baranja je danas u HR, a Srem je danas u SR).

Sto se tice samog naziva Jugoslavije, on nije bio nakon 2-3 godine, vec nakon skoro punih deset godina. Preciznije 03. oktobar 1929. Ali i ovo je prilicno irelevantno.

Sustina price je da se termin "Srbijanac/ka" koristi za gradjanina/ku Srbije. Bilo da se tadasnja nova drzava zvala SHS ili Jugoslavija, to nije bila Srbija. Zbog toga, taj termin se sacuvao samo medju stanovnicima predratne Srbije. Sto se tice Vojvodine (tj. delova koji su se direktno pripojili Srbiji), govorimo o danima ( da ne kazem satima) izmedju njihovog pripojenja Srbiji i nastanka cele SHS. To nije bio dovoljan period ni za promenu i unifikaciju monetarnog sistema, a kamo li za izgradnju gradjanskog identiteta "srbijanstva" medju tim delom vojvodjanske populacije.

Da uprostim, terim Srbijanac koristite kao terim Amerikanac. Amerikanac se ne odnosi (ekskluzivno) na americke urodjenike, Indijance, vec na SVE stanovnike Sjedinjenih Americkih Drzava, bez obzira na njihovo etnicko poreko. E to isto je i znacenje pojma Srbijanac.

To je delimicno tacno, ali i prilicno irelevantno za pricu o kojoj govorimo. Tacno je da je deo Vojvodine direktno prikljucen Srbije, a to su bili: Banat, Backa i Baranja. Srem je usao u sastav Kraljevine SHS kao deo Drzave SHS (ciji je centar bio u Zagrebu). Kao sto danas mozes da primetis, i ta kompozicija koja se prikljucila direktno Srbiji je izmesana (Baranja je danas u HR, a Srem je danas u SR).

Sto se tice samog naziva Jugoslavije, on nije bio nakon 2-3 godine, vec nakon skoro punih deset godina. Preciznije 03. oktobar 1929. Ali i ovo je prilicno irelevantno.

Sustina price je da se termin "Srbijanac/ka" koristi za gradjanina/ku Srbije. Bilo da se tadasnja nova drzava zvala SHS ili Jugoslavija, to nije bila Srbija. Zbog toga, taj termin se sacuvao samo medju stanovnicima predratne Srbije. Sto se tice Vojvodine (tj. delova koji su se direktno pripojili Srbiji), govorimo o danima ( da ne kazem satima) izmedju njihovog pripojenja Srbiji i nastanka cele SHS. To nije bio dovoljan period ni za promenu i unifikaciju monetarnog sistema, a kamo li za izgradnju gradjanskog identiteta "srbijanstva" medju tim delom vojvodjanske populacije.

Da uprostim, terim Srbijanac koristite kao terim Amerikanac. Amerikanac se ne odnosi (ekskluzivno) na americke urodjenike, Indijance, vec na SVE stanovnike Sjedinjenih Americkih Drzava, bez obzira na njihovo etnicko poreko. E to isto je i znacenje pojma Srbijanac.

vrlo interesantno. Ja sam mislio da je to cista glupost nastala u narodu....