Posted June 11, 2011 Naravno ne znaci da je i sada tako, bolje se raspitaj Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 14, 2011 Mrzelo me je da prelistavam temu od pocetka, a nadam se da ovo nije ranije pominjano: 1. Za BUSanje po gradu - http://harita.iett.gov.tr/en/ 2. Za FeriBOTovanje po gradu, tj. vodi - http://www.ido.com.tr/en/index.cfm Sajtovi su ok, meni je ovde internet krs, pa mi redovno prijavljuje da im napadam sajtove Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 1, 2011 @ZAGY...za shopping sem Grand Baazara, koji je ionako skup, jer je turistichka atrakcija, preporuchujem Merter i Laleli distrikt...ima naravno josh puuuno jeftinih radnji na Eminonu-u, Bakirkoy-ju itd , ali mislim da je mozda Merter najbolji Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 1, 2011 Kada izađete na Azijski deo, luka Kadikoj, prošetajte okolo, ima svašta nešto da se nađe. Najviše sam para proćerdao u Vaikikiju, a nisu ni okolne radnjice loše. Ako pratite kuda ide tramvaj, izlazite na ulicu koja ima i "ekskluzivne" radnje, tipa BG Knez Mihajlova. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 1, 2011 @Elefteros...ta ulica koja je nalik na Knez Mihajlovu je Istaiklal cadd, ali tu nikako ne kupovati ako se ide u shverc-komerc akciju, jer je najskuplja obzirom da je samo srce IST...ide nanize od Taksima kroz Beyoglu, prema Tunelu...LC Waikiki je jedan od njihovih jeftinijih brendova, zajedno sa C&A, za razliku od Kotona i Fabrike koji imaju jache cene Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 1, 2011 Napisao sam na Azijskoj strani Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 1, 2011 Hi hi sorry nisam obratila paznju Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 3, 2011 Cao drgari, ja sam novi ovde. Imam neka pitanja pa ako mozete da mi odgovorite. Predhodno sam iscitao sve teme koje me interesuju ali neke stvari mi bas nisu najjasnije. Ako je neko bio skoro u Stanbulu zanimaju me kakve su cene trenutno? smestaj? klopa? prevoz? I zanima me da li mora da se uzimaju kuset kola iz Sofije do Istanbula ili imaju vagoni i za sedenje posto idem vozom najverovatnije? ili koji bi mi vi prevoz preporucili? I sta probati od Turskih pica? specialiteta? Hvala! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 7, 2011 А хамами? Која је цена и вреди ли отићи, пошто сам чуо да брчкање у њима није нимало јевтино и које препоручујете (пожељно са измешаним мушким и женским делом)? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 7, 2011 E pa ovako...shto se cena tixhe, to je uvek diskutabilno, zavisno od dela grada gde zelish da budesh smeshten...u bash turistichkim delovima IST sve je skuplje...kao i u svim drugim gradovima shirom sveta...ono je shto je dobro kod Turske je da UVEK moze da se iskopa neshto jeftino...shto se klope tiche, moze bash jeftino da se ide, ako idesh u restorane domace kuhinje ili kupujesh fast food koji kod njih podrazumeva ulichnu prodaju kebaba itd...recimo da mozesh da nadjesh doner i te stvari za svega 1-2 eur na ulici...ili da za nekih reimo 3-4 eur klopnesh neki fini pilav u domacem restoranchicu...shto se tiche voca, povrca, to je bash presmeshno jeftino...a od marketa idi u Migros, DIA i SOK, oni uvek imaju svakakva snizenja, pa litar limunade koshta oko 50 din...hleb oko 40 din itd...za prekracivanje gladi, na ulici se uvek moze zgrabiti neki djevrek Prevoz...ne znam da li mislish po IST ili do IST... Od Turskih pica obavezno probati: 1. Yeni raki (njihova najpoznatija rakija pored Tekirdag rakije) 2. salep (napitak od meshavine mleka, cimeta i posebnog praha jedne orhideje) 3. dobro Turski chaj naravno (to se nekako podrazumeva) to bi bila top 3 a od klope pod obavezno probaj sve vrste lokuma koje ti dodju pod ruku, Lahmacun, Adana doner, Pide, Tavuk gogusleri, sigara burek...ima tolikoooo toga... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 8, 2011 Gdje je jeftin shopping? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 8, 2011 Cao drgari, ja sam novi ovde. Imam neka pitanja pa ako mozete da mi odgovorite. Predhodno sam iscitao sve teme koje me interesuju ali neke stvari mi bas nisu najjasnije. Ako je neko bio skoro u Stanbulu zanimaju me kakve su cene trenutno? smestaj? klopa? prevoz? I zanima me da li mora da se uzimaju kuset kola iz Sofije do Istanbula ili imaju vagoni i za sedenje posto idem vozom najverovatnije? ili koji bi mi vi prevoz preporucili? I sta probati od Turskih pica? specialiteta? Hvala! Ja sam bio relativno skoro. Bio sam smesten u hotelu na Sirkedziju (ne secam se imena ali u tom delu imas puno jeftinih hotela tako da pronjuskaj malo pa vidi ) nocenje sa doruckom je bilo 40 tl (1 tl=2.23 eur). Verovatno da ima i jeftinije ali ja sam bio u skripcu sa vremenom tako da nisam mogao mnogo da njuskam... Sto se prevoza tice, ja sam bio vozom (balkanflexipass) mada sam shvatio da sam na to bacio pare, jer do turske granice moze i mufte (cusnes neku kintu nasim i bugarima a posle kupis katu kroz tr). Tada je bio u toku remont na delu pruge Svilengrad-Kap'kule pa je preko tr granice prevozio autobus a zatim kuset kola do Istanbula. I nije trabala nikakva doplata, ali ne garantijem dsa je i sada tako. Od hrane: doner, baklava (obavezno!!!), raki, siskebab, neki mlecni napitak nalik na nas sutlijas ali bez pirinca- neznam kako se zove Cene i nisu bas tako niske kao sto se prica ali mozda ja nisam bio dovoljno snalazljiv po tom pitanju... Kad kreces? Ja planiram opet tamo uskoro Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 8, 2011 Gdje je jeftin shopping? Kapalicarsi uz obavezno cenkanje Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 8, 2011 Gdje je jeftin shopping? Kapalicarsi uz obavezno cenkanje To znam, bila sam par puta u Istanbulu, a nikad dovoljno dugo da nadjem jeftina mjesta. Ima i puno jeftinije od Kapali carsije, bar sudeci po pricama ovdje. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 9, 2011 Kapali carsi ili ti Grand Bazaar je skup! Za jeftin shopping ne treba ic na ovakve turistichke atrakcije, vec na zabachenija mesta. Dakle, ko ima vremena neka ode do Bakirkoy meydan-a ili ti Bakirkoy trga i onda neka uziva...svi butici su jeftini, a sve male radnjice u kojima imaju non stop snizenja nude sasvim lepe stvarchice za male pare...moze da se na Laleli-ju i Bejazitu naleti na jefitne radnje, ali reicmo je ih je vishe na Eminonu-u i drugim distriktima koji ne spadaju u one glavne atrakcije IST. Takodje za vece shverc akcije je vishe nego povoljan Merter...ima da se nadje mnogo jeftinih radnji u IST, samo treba imati strpljenja i njushkati... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 9, 2011 Kapali carsi ili ti Grand Bazaar je skup! Za jeftin shopping ne treba ic na ovakve turistichke atrakcije, vec na zabachenija mesta. Dakle, ko ima vremena neka ode do Bakirkoy meydan-a ili ti Bakirkoy trga i onda neka uziva...svi butici su jeftini, a sve male radnjice u kojima imaju non stop snizenja nude sasvim lepe stvarchice za male pare...moze da se na Laleli-ju i Bejazitu naleti na jefitne radnje, ali reicmo je ih je vishe na Eminonu-u i drugim distriktima koji ne spadaju u one glavne atrakcije IST. Takodje za vece shverc akcije je vishe nego povoljan Merter...ima da se nadje mnogo jeftinih radnji u IST, samo treba imati strpljenja i njushkati... I jesi i nisi u pravu za Kapali čaršiju. Uglavnom jeste skupo, jer u radnjama dominiraju tašne, torbice, majice, košulje, farmerke. Problem je što su to kopije originala, koji u "originalu" koštaju jako puno. Primera radi, jedna Miu Miu torba koja je inače oko 1500 evra (lupio sam, čini mi se da sam čuo tako nešto), na Kapali čaršiji ne može da se nađe ispod 150 evra koje iscenjkaš, a oni počnu sa 300 npr. Ja sam kupovao Tommy majice za 15, a on je krenuo sa nekom cenom od 30, 40, ne sećam se više, mislim da sam pisao ranije. Iste te marke sam na Kadikoju po okolnim radnjicama nalazio po istim, možda čak za koji evro i manjim cenama. To je po meni problem, što moraš da se poprilično iscimaš u cenkanju da bi postigao/la cenu koju želiš. Na Bakirkoju sam bio sam u Forum tržnom centru, a čuo sam za te radnje i potvrđujem pozitivne utiske od drugih koji su bili... Kažu da tamo mogu da se nađu dobre cipele ili čizme (ženske) za male pare kada su popusti... Prednost - nema cenkanja... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 14, 2011 Имао бих ја још нека питања везана за Истанбул па ако може нека добра душа да нађе времена да ми одговори: 1. Колико се плаћа улаз са студентским попустом у Топкапи Сарај (евентуално неке доплате)? 2. Да ли се може пењати на највишу зграду у Турској и колико се плаћа? (http://en.wikipedia.org/wiki/Istanbul_Sapphire) 3. Може ли неко да препоручи неки јевтинији хамам, са мешовитим делом и да није обавезна масажа? 4. Имате ли неки савет везано за коришћење градског превоза (метро, трамваји, бусеви и бродови), које су то линије које бих користио до рецимо Патријаршије, Таксима, Новог града или Хајдарпашине станице на азијској страни? Дајте неки користан линк. 5. Да ли је неко одседао у Olive hotelu? 6. Шта ми је обавезно/препоручљиво за видети у азијском делу града? 7. Где да потражим за неко крстарење Златним рогом и Босфором и која би то цена била? 8. Колико ми оквирно времена пешке треба од Султанахмета преко Галата моста, Истикал улицом до Таксима? 9. Да ли варају са курсем у мењачницама као рецимо у Бугарској или Чешкој? 10. Да ли се неко возио у Тунелу (http://en.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCnel) и јел важи најјобичнија карта за градски превоз или има нека туристичка фора за намлаћивање кеша? Ето то су неке моје недоумице, можда има још нека па поставим још које питање касније.. Знам да овде има пуно људи који су били у Истанбулу па се надам да ми можете помоћи да што боље организујем ово своје путешествије. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 14, 2011 1. Odradi sebi novinarsku karticu, sa njom je ulaz dzaba, inace je ulaz u Topkapi 20, a u Harem u Topkapiju 15 TL. Ne znam da li imaju popuste za studente. https://www.klubputnika.org/forum/index.php?topic=302.msg72275#msg72275 Ulaz u Dolmabahce sa ISIC-om je 1TL. 4. https://www.klubputnika.org/forum/index.php?topic=253.msg72076#msg72076 http://www.turkeytravelplanner.com/AssetsTurkey/Istanbul/Transport/IstanbulRayliSistem.pdf http://www.turkeytravelplanner.com/Maps/ist_metro_map.html http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/30/Istanbul_Rapid_Transit_Map.png Do Patrijarsije sam isla pjeske, do Taksima kombinacija metroa, podzemne uspinjace (Tunel) i ostatak pjeske, do Hajdarpase feribotom sa Eminonu-a. 7. Za krstarenje imas vise opcija. Redovna linija koja ide do tvrdjave, tu pravi pauzu 3-4 sata i onda ide nazad. Na ovo ode citav dan, ne sjecam se cijene. Ako ne budete imali dovoljno vremena mozete na krstarenje koje traje sat vremena i kosta 10 eura...Nije lose, dodje se do novog mosta, i onda drugom obalom nazad. Ovo je turisticki brod koji krece kad se napuni putnicima, a nacices ga na Eminonu. 10. Mislim da je cijena karte za Tunel bila ista kao i za gradski prevoz. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 15, 2011 2. Да ли се може пењати на највишу зграду у Турској и колико се плаћа? 4. Имате ли неки савет везано за коришћење градског превоза (метро, трамваји, бусеви и бродови), које су то линије које бих користио до рецимо Патријаршије, Таксима, Новог града или Хајдарпашине станице на азијској страни? Дајте неки користан линк. 6. Шта ми је обавезно/препоручљиво за видети у азијском делу града? 8. Колико ми оквирно времена пешке треба од Султанахмета преко Галата моста, Истикал улицом до Таксима? 9. Да ли варају са курсем у мењачницама као рецимо у Бугарској или Чешкој? 10. Да ли се неко возио у Тунелу (http://en.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCnel) и јел важи најјобичнија карта за градски превоз или има нека туристичка фора за намлаћивање кеша? 2. Ne znam za ovu zgradu konkretno, ali svi visoki hoteli na Besiktasu i Sisliju poput Plaze, Dedemana i sl. imaju bar na poslednjem spratu, pa ako ti nije mnogo da platis kafu oko 5-6 evra, to ti je dobar vidikovac. 4. Do patrijarsije bi trebalo da moze da se stigne autobusom 99 koji ide do Ejupa a polazi sa autobuskog stajalista na Eminoniju. Samo napisi na papiru na turskom sta ti treba i pokazi vozacu jer ce tesko znati engleski. U principu do patrijarsije mozes i peske jer nije daleko. Dovuci se nekako do Selimove dzamije koja je blizu patrijarsije pa tamo pitaj nekog (opet najbolje sa papiricem ). Do Kadikoja (Hajdarpasa stanica) hvatas trajekt kod Galata mosta. Ne znam sta podrazumevas pod "novim" gradom, ali ako su u pitanju Maslak i Levent gde se nalaze skupi hoteli, visoke zgrade i sl. do tamo stizes metroom, ali nema potrebe ici, ama bas nikako . 6. Osim najcesce pominjanih Kadikoja, Uskudara, Bagdad ulice i Čamlidža vidikovca, meni su preporucivali Kanlidžu, kvart koji je odmah iznad severnog mosta preko Bosfora ali nisam stigao da odem pa ne mogu licno da potvrdim. Takodje imas dobre vidikovce i dosta juzno u azijskom delu ali tesko da ces imati vremena za tako nesto narocito ako ides prvi put u Istanbul. 8. Oko sat vremena, mozda 45 min, ako ne obracas paznju na usputne znamenitosti . 9. Variraju ali ne previse. Sve osim Sultanahmeta i Istiklala ulice je skroz OK, ali cak ni tamo te nece previse odrati. 10. Ne vazi obicna karta. Karta za Tunel je trenutno 2.5 lire, tj nesto malo vise od evra, i valja ga zaobilaziti narocito ako se ide nizbrdo . Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 15, 2011 Gde je taj Camlidza vidikovac? Ja znam za ono gazirano osvezavajuce pice sa tim imenom, ima ukus slican kao sprajt i crveno/belu etiketu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 15, 2011 Evo i mape i objasnjenja kako da se dodje do vidikovca: http://www.mydestination.com/istanbul/attractions/116000/camlica-hill Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 15, 2011 Ja uvek svima toplo preporuchim da ako imaju vishak vremena svrate do Camlica-e obavezno, jer je pogled prosto recheno, fenomenalan. Gore se moze uzivati u kafici i pogledu, relaxirati i videti ceo IST kao na dlanu. Takodje Pier Lotti cafe koji se nalazi na Eyup-u pruza jednako fenomenalan pogled. Dakle, popodnevna kafa, slikanje i uzivanje. Shto se prethodne priche vezano za Grand Bazaar tiche, slazem se sa tobom Elefteros, jeste takav sluchaj, da dodam samo da sam ja bash ono podvukla da je skuplji od ostalog chisto shto sam zensko koje nije tamo gledalo tashnicei majce nego njihove one fenomenalne mozaik lustere/lampe, peshkire itd i shto se tih da kazemo kucnih stvari tiche, bash su katastrofa cene tamo. Takodje i u Istiklalu deru shto se tih stvari tiche, dok sam iste stvari na Bakirkoy-ju nashla za bolesno male pare. No, stvar je kako strpljenja u cenkanju, tako i u vremenu za obilazak svega. Ja palim 23.eg avionom za IST, vrcem se 25.og, ali ovog puta ostajem samo 1 noc u IST, nakon toga idem do Adalara tj Buyuk ade...pa eto, setih se da onima koji ipak idu na malo duze do IST, obavezno svrnu do tamo...stize se do njega feribotom, a samo ostrvo je predivno...motorizovanog saobracaja nema, samo kochije koje vas vozikaju duz obale i duz ulica koje su ispunjene cvecancem i drvecem...savrsheno Takodje, ko hoce da se bucne dok je u IST, moja preporuka bi bili Atakoy ili Yesilkoy...imaju sredjene plazice, lako je stici do njih vozom, od Bakirkoy-a je Yesilkoy ako se ne varam 2. stanica...sam deo graa je fenomenalan, sa vilama nadzidzanim na obali, jahtice, brodici, klubovi, kafici itd...bash letnje mesto Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 17, 2011 Ja sam od 1.avgusta 8 dana na Burguzada Adi... to je takodje jedno od tih ostrva bez saobracaja. Da li je neko bio na ovim ostrvima (Princevska valjda).... da li je to ok varijanta za kupanje, izlaske...sve sto vole mladi..? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 17, 2011 Bio sam ja, ali samo preko dana. Video sam da se ljudi uglavnom kupaju na ona prva dva ostrva na kojima feribot staje kada ide ka tom najvećem. Na njima su plaže, restorani i sl. Na ovom većem ostrvu sam samo u tom delu oko pristaništa video veliki broj restorana, brze hrane, Starbucks i sl. Mislim da su im cene malo jače nego inače po Istanbulu. Moram da napomenem da se na nekim mestima oseća jak miris konjske balege, pa eto da budete upozoreni na vreme ko ne podnosi takve mirise. Evo nekih slika Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 17, 2011 Mene plaže na tim ostrvima nimalo ne privlače. Voda je, koliko se sećam, dosta mutna, uopšte nije ono na šta pomislim kad kažem "more". Doduše video sam samo par plažica, možda su ostale bolje. Ali generalno mi se čini da Bosfor nije baš idealno mesto za kupanje. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites