Followers 0

Istanbul

598 posts in this topic

Uzme? voz Ni?-Dimitrovgrad za neke sitne pare (pogotovu ako ima? neki popust na voz), onda bus Kalotina (na granici)-Sofija koji ko?ta 1,2 evra. Onda voz Sofija-Svilengrad, zatim na granici promenis voz (koji polazi odmah zatim) koji je jeftiniji i zatim cepa? do Istanbula. Mi smo iz Sofije tako po?li u 21h, u Istanbul stigli u 2h popodne. U jednom pravcu je dakle Ni?-Istanbul oko 14 evra.

Uzme? voz Ni?-Dimitrovgrad za neke sitne pare (pogotovu ako ima? neki popust na voz), onda bus Kalotina (na granici)-Sofija koji ko?ta 1,2 evra. Onda voz Sofija-Svilengrad, zatim na granici promenis voz (koji polazi odmah zatim) koji je jeftiniji i zatim cepa? do Istanbula. Mi smo iz Sofije tako po?li u 21h, u Istanbul stigli u 2h popodne. U jednom pravcu je dakle Ni?-Istanbul oko 14 evra.

odlicno  :spot:  A koliko je daleko Dimitrovgrad od Kalotine?

odlicno :spot: A koliko je daleko Dimitrovgrad od Kalotine?

Stvar je u tome ?to Dimitrovgrad nije granični prelaz već ima nekih 6-8 km do prelaza. Mo?e se ići pe?ke ( kiklop), taksijem, autobusom ili pak stopiranjem. Kalotina je 5 min pe?ke od bugarsko-srpske granice, samo treba preći jedno poljanče? :-D. To je po meni bolja varijanta od stopiranja do Sofije koja je udaljena samo 60-tak km od granice. Plus ?to auto-put ide oko Sofije, i to u poluluku od 10-15 km (grubo).

To je po meni bolja varijanta od stopiranja do Sofije koja je udaljena samo 60-tak km od granice. Plus ?to auto-put ide oko Sofije, i to u poluluku od 10-15 km (grubo).

Ako ipak ?eli? da stopira?, treba samo da se odmakne? 100-200m od granice, do mesta gde se kamioni uključuju na put (oni imaju "svoj" granični prelaz). Otprilike na svaki minut prolazi po jedan... a i kada te ostave ispred Sofije, nije te?ko naći nekoga ko će te odvesti do grada.  :-)

? Eto i mene, da posle najdužeg u istoriji putovanja od Istanbula do Beograda (cca 40ak sati) napišem koju o tim vozovima itd.

?

iako na svim sajtovima pise da ima sitting car sve do Istanbula, pa cak i na zeleznickoj u Beogradu kazu da ima sedecih kola pa cak mi mogu prodati rezervaciju. A sa druge strane ovi ljudi su putovali pre 5-6 dana i kazu da ima samo spavacih od turske granice do Istanbula.

? ?Lažu, kerovi. Nema. Evo pre par sati se vratih kući baš iz tog pravca. Sedenje imaš od Beograda do granice sa Turskom. Tamo ti traže 10 evra a kad ne daš onda te fino izbace iz voza. Na svu sreću, već 30ak minuta kasnije polazi lokalni voz Kapikule - Istanbul, koji ima sedišta, pa uđeš tamo sa svojom kartom.

? ? E sad, direktni voz Istanbul - Beograd ne ide svaki dan, ma šta vam na informacijama rekli. Ponekad ima, a ponekad nema, pa morate da presednete u Sofiji, i da sačekate 5-8 sati na sledeći voz.

? ? Iz Istanbula za Sofiju idu samo spavaća kola, doplata je 10 lira po osobi. Dakle ako imate flexipass, neće vas ni pustiti u voz. E sad, svakog jutra (čini mi se oko 8 ujutru) ide lokalni voz Istanbul - Kapikule - Istanbul. Možda bi bilo bolje oslanjati se na taj voz.

? ? Iz Sofije za BG imaju sedišta, u Sofiji na informacijama tvrde da su rezervacije neophodne. Naravno, nisu, nemoj slučajno neko da bi im dao pare? smartass

? ? Hm, sad kad vidim šta sam napisao, zvuči dosta konfuzno. U svakom slučaju, direktni voz između Istanbula i Beograda NE saobraća svaki dan, užasno mnogo kasni i NEMA sedišta za celu rutu, nego samo za deo. Pre ili kasnije će vam neko tražiti pare za rezervacije za krevete, a ako ne date, letite iz voza.

Onda nas je u jednom trenutku probudila cistacica uz objasnjenje da smo sami u vagonu, da to nije voz za Istanbul i da taj ide valjda u Varnu... poskocili smo, sa pola stvari u rukama, a voz je krenuo... u suprotnom smeru... Nas vagon je bio otkacen, i niko nas nije probudio niti nam rekao za menjanje!

? ?Da, čitao sam o tome u vašem blogu. Zato se nisam mnogo iznenadio kada se nama desila potpuno ista stvar - od reči do reči, baš tako kako si napisao. Otkačili vagon, nikome nisu rekli, prikačili ga negde drugde i krenuli ko zna kuda. Onda graja, dreka, vika, vraćaj čitav voz nazad u stanicu, izlazi, trči kroz noć preko perona i šina u drugi voz, a još i ž. radnici i carinici besni ko risovi na NAS što nismo u snu osetili da treba da promenimo vagon.

? ?Verovatno se ista priča ponavlja svake noći. Verovatno svake noći zaborave da kažu putnicima da su otkačili njihov vagon. Možda imaju neko oštećenje kore velikog mozga ili tako nešto.

? ?Nego, pošto smo pre par meseci išli u Istanbul stopom, a ovaj put vozom, mogu da kažem da je stop deset puta manje stresan i naporan, mnogo jednostavniji, brži i lakši.?

Nije bas sve tako strasno kao sto na prvi pogled izgleda. Dovoljno je samo da se raspitate kod konduktera koji vam proverava karte dokle ide vagon u kome se nalazite i kako dalje da nastavite put i bez problema stizete na odrediste.

Ma ne, nije nam bilo strasno ::crazy: Zar nije logicnije da kad kondukter vidi destinaciju za koju ides sam kaze da se menjaju vagoni? Bar imam takva iskustva sa ovim nasim vozovima kad se menjaju vagoni, uvek su uredno obavestavali. To im je i posao.

o, da, nas su ljubazno i samoinicijativno kondukteri prebacili iz vagona koji ne ide dalje u vagon koji je par sati otshtekan i otpremljen u garazu  :-D pa sad ti budi pametan :)

Dosta mi je vise ove rasprave o vozovima za Istanbul i ... da budem iskren nije mi jasna! Ako necete stopom idite BUSom! Cena je 80evra za povratnu kartu ... dakle mozda i jeftinije od voza a stigne se brze!

I onda pitash zashto se tvoji postovi brishu? Upravo zbog ovakvih ispada. Ako se ljudima raspravlja na ovu temu pusti ih. Zato postoji ovaj forum!

:-D

Pa i ja raspravljam na temu ... samo sam dao predlog kako je lakse putovati za Istanbul! Nevidim kako se moj predjasnji post ne uklapa u temu! Temu brisanja postova smo zakljucali, necemo o tome da se dopisujemo ...

Cena je 80evra za povratnu kartu ... dakle mozda i jeftinije od voza

Sa flexipassom, ako si mlađi od 26 godina, karta te izađe 50 evra, plus što sa istom tom kartom možeš da obiđeš i celu Tursku, s kraja na kraj. Zato uglavnom idemo vozom.

moze li neko hitno da mi napise posto je autobuska karta iz Bg do Istanbula?Unapred hvala,javicu se sa jos pitanja,ja i dve drugarice planiramo da skoknemo tamo na par dana!

Voz iz Istanbula treba da stigne na beogradsku stanicu u 20:30h. Sa koliko sati zakasnjenja stize u  bgd? Vase najsvezije iskustvo

Hvala

Ne uveče u 20.30, nego narednog dana u podne. Pa ti sad računaj koliko je kašnjenje u pitanju.  zvizhd

Ne uveče u 20.30, nego narednog dana u podne. Pa ti sad računaj koliko je ka?njenje u pitanju.  zvizhd

Ne budi tako okrutan  :shockkk:  to je zato ?to ste hvatali voz iz Sofije tek uveče

To ima-nema voza svakog dana iz Sofije za Bgd, ja sam shvatila malo drugačije tako da sam ("direktnim" vozom) u Bg stigla u 24:00, znaci 3:30 je zaka?njenje  shtrumpf

Vozovi su nekom majka

:-D

U pravu si :-D

Nego jesi li ti to konačno ispunila svoje obećanje i dodala po jednu zvezdicu svakom ko je bio na okupljanju na BFestu zvizhd evo, meni se upravo stvorila jedna, hvala  flowers::

Voz iz Itanbula ili za Istanbul kasni u proseku 4 sata. Sve zavisi koliko dugo provedes vremena na bugarskoj granici gde carinici uzimaju pasose izlaze iz voza i ti jednostavno cekas i cekas> Isto tako desilo mi se da sam prisustvovao promeni lokomotivr u Svilengradu na granici sa Turskom jos dodatnih 2 sata te je kasnjenje iznosilo 7 sati ali to se nedesava cesto bar po recima Bugara. Cekanja na Turskoj i nasoj granici su neuporedivo kraca.

Cao!

Mnogo vam svima hvala za ovaj topic - fantastican je, skoro

sve informacije sam pronasla ovdje.

Ali imam par pitanja:

Htjela bih da odem na 5-10 dana u Istanbul, i par dana prije ili

poslije do Sofije, a ono sto me zanima jeste da li mi se isplati ici krajem oktobra, pocetkom

novembra, ne mogu ranije?!

Da li je neko od vas u to vrijeme bio tamo, kako je?

I takodje nije mi problem ici sama, ali ako neko u to vrijeme takodje planira ici

tamo ili do Sofije, slobodno neka mi se javi, drustva nikad dosta!!!