Followers 0

Shopping u Madjarskoj

1,237 posts in this topic

Dobar dan svima, posto sam pocetnik sa ovim, zeleo bih da postavim jedno pitanje. Zanima me sledece: ako za afu morate da pazarite 50000 ft (170 euro) i dobijate povracaj poreza 25% ako se ne varam, a na grnici mozete da prenesete robu u vrednosti od 100 evra za licne potrebe bez carinjenja, kako onda ide to carinjenje na robu koliko procenata i kako se to radi, ako neko zna molim ga da me posavetuje jer ja sam tu zbunjen i ne razumem nista.  Ja sam inace misllio da pazarim cokolade i kafe 3u1, u hatar na kelebiji. Hvala Vam na odgovoru. :?

Kupiš to što si naumio,raspakuješ lepo i kutije složiš a robu razbacaš po autu i preneseš preko grane jer za 200evra te neće niko gnjaviti od carinika,još ako vas bude 2-3 u kolima onda možeš i mladunče slona da preneseš

99% ljudi iz Subotice koji idu preko će ti doneti šta ti treba,a možeš i na bilo kojoj pijaci u NS da se raspitaš.Ako ni to ne pomaže oglase u ruku i zovi.

Dobar dan svima, posto sam pocetnik sa ovim, zeleo bih da postavim jedno pitanje. Zanima me sledece: ako za afu morate da pazarite 50000 ft (170 euro) i dobijate povracaj poreza 25% ako se ne varam, a na grnici mozete da prenesete robu u vrednosti od 100 evra za licne potrebe bez carinjenja, kako onda ide to carinjenje na robu koliko procenata i kako se to radi, ako neko zna molim ga da me posavetuje jer ja sam tu zbunjen i ne razumem nista.  Ja sam inace misllio da pazarim cokolade i kafe 3u1, u hatar na kelebiji. Hvala Vam na odgovoru. :?

Kad se spominje povraćaj AFA-e, uglavnom se misli na tekničku robu ili nešto što se za 1 kom plaća više od 170€. Nisam siguran da u prodavnici možeš tražiti povraćaj AFA-e na kafu i čokolade. Ako kupuješ mnogo takve robe, onda će naši carinici sigurno tražiti da platiš carinu.

AFA-u mađarski porez dobijaš za robu od min.50000Ft po računu,a sad jesi li ti kupio Tv za 50000Ft ili kafe za 50000Ft to njih ne interesuje. Bitno je da ti mađarski carinik overi taj AFA papir koji ćeš posle da unovčiš u prodavnici gde si kupio robu.

Kad se spominje povraćaj AFA-e, uglavnom se misli na tekničku robu ili nešto što se za 1 kom plaća više od 170€. Nisam siguran da u prodavnici možeš tražiti povraćaj AFA-e na kafu i čokolade. Ako kupuješ mnogo takve robe, onda će naši carinici sigurno tražiti da platiš carinu.

U pravu si kada kazes da nisi siguran, jer nije tako! :)

Redovno uzimam AFU nazad, a idem u nabavke za kucu (hemija, hrana...) i uvek je racun preko 200 eur i uvek je pun gepek. Za neku tehnicku robu od 200eur ce ti nas carinik traziti da platis carinu, a za namirnice, hemiju i kucne stvari ti nece traziti taman da kupis i za 1000 eur. To su stvari koje se tolerisu.

Verujem da vecina vas zna, ali mozda neko i ne zna, pa da samo napomenem da se AFA dobija samo ukoliko JEDAN racun prelazi cifru za AFU, nije moguce skupiti nekoliko racuna. Mozda nekom deluje smesno, ali mene je masa prijatelja pitala da li mogu tako da dobiju povrat novca.

Jel ima neko da mi skrene paznju na neke sitnice, jer planiram u subotu do Segedina, znaci 05.11. sad, mislim obici Arkad, Seged Plaz-u i neki mozda hiper market poput Tesca....jel ima neko neku sugestiju kad je bilo sta u pitanju vezano za Segedin? Hvala

Jel ima neko da mi skrene paznju na neke sitnice

Kada ogladnite od shopingovanja po Szegedinu, posetite riblju cardu koja se zove "Kiskőrössy Halászcsárda" ;) Mnooogo dobro spremaju riblju corbu! Adresa je: Felső-Tisza-part.

Prijatno!

pss: povedite i pedjalona  :eat:  :hihi:

Jel ima neko da mi skrene paznju na neke sitnice, jer planiram u subotu do Segedina, znaci 05.11. sad, mislim obici Arkad, Seged Plaz-u i neki mozda hiper market poput Tesca....jel ima neko neku sugestiju kad je bilo sta u pitanju vezano za Segedin? Hvala

Ponesi samo dovoljno para  ;D i uživaj ;)

Dakle ljudi ovako ovo za ovaj povracaj novca mi je koliko toliko jasno ali mi niko od vas nije pominjao iskustvo za nas koji nemamo automobile i koji bi ishli vozom sa punim putnim torbama :D . Ono sto mene konkretno zanima : voz staje u Kelebiji i taman bi navratio do onog diskonta da popunim torbu hranom i slatkisima a posle toga ponovo uhvatio voz za povratak (sto je u sushtini super jer imam razmak vozova od 4 sata).. Moje pitanje jeste da li ce me carina i sa jedne i sa druge strane granice smarati u vozu pri povratku zbog pune torbe hrane, slatkisa i kojekakvih gluposti ukoliko im prilozim i racun. Drugo pitanje koliko mi do tog cuvenog diskonta treba ukoliko izađem na voznoj stanici u Kelebiji (ako je neko nekada ishao pa bi voleo vasa iskustva) ...

Da li neko upućen može da stavi tačne datume kada su i kolika sniženja u Mađarskoj ,da bih mogla isplanirati put u Segedin da opremim bebca, da li je povoljnije ići u decembru, januaru ili februaru?

Pozdrav svima.

Majke mi, procitao sam sve postove od prvog do poslednjeg i definitivno izvukao pouku da sam glup ko noc.

Primer: Odem u Segedin u koju god prodavnicu, pazarim tv koji recimo tamo kosta 500 evra i fotoaparat pride. Ceo racun mi je oko 900 evra. To bi me fakat u Srbiji izaslo oko 1200. Ako na carini platim 300 evra, sto je otprilike carina i pdv na nasoj granici, gde sam ja tu ustedeo? Povracaj te njihove afe koliko procitah je 25%, jel?

Predjem granicu, tutnem negde taj tv i fotoaparat, vratim se u Madjarsku i uzmem tu afu i tu mi je u stvari usteda? Jel ovo kako mali Perica zamislja ili je tako?

Hvala unapred!

pingvin mozda si pretrcao preko svih stranica ali procitao sigurno nisi, bar na 5 stranica (ako ne i na vise), sam detaljno objasnio postupak oko kupovine i povrata madjarskog PDV-a.

Al ajde jos jednom.

Ako ti je racun za to dvoje u Madjarskoj 900 eura to ti je bruto tj krajnja cena u prodavnici, na nasoj strani (ako prijavljujes oboje za carinu i porez) placas na neto cenu tj. 900-180=720 eura, znaci 720 + 10% carine + 18% nas pdv. = 934.56 eura. A onih 180 eura njihovog PDV-a dobijas kada ponovo odes u Madjarsku.

Konacna racunica ti je platio si sve 1100 - 180 = 920.

(900 u radnji + 230 carina + pdv)

Naravno na to treba uracunati gorivo za dva puta do Madjarske.

Znaci ako bi te te dve stvari ovde izasle 1200 eura mislim da imas i te kako dobru ustedu i razlog da to kupis u Madjarskoj.

A ja da sam na tvom mestu obe stvari bi kupio na dva posebna racuna i foto aparat ne bih ni prijavljivao na nasoj strani tako da bi ti usteda bila jos veca.

A ako mislis da ih tutnes negde, kao sto sam kazes, tj da ne platis carinu i porez na nasoj strani doslo bi te upola jeftinije nego kod nas da kupujes.

To me sad mrzi ponovo da ti racunam, mnogo je rano.

Molim te citaj malo pazljivije ubuduce.

Poz

Hvala strikane puno, glup sam ja za te kombinacije definitivno.

Kad napisah tutnuo, mislio sam da tutnem negde kad vec predjem granicu pa da se vratim nazad po ono sto mi je ostalo u Madjarskoj, tj to afa za koje kazes da mi ostane da uzmem sledeci put kada odem u Madjarsku.

poz svima

da li je neko kupovao pneumatike u segedinu, kakva su mu iskustva i da li neko zna cene usluge montaze

cao,

pozdrav svim putnicima, segedijancima ili srbo segedinajci, salim se naravno ali mi treba pomoc obzirom da se spremam uskoro za segedin i to prvi put. Istina ovde ima mnogo da se procita i pitanja i odgovora ali ima ipak dosta toga jos uvek nerazjasnjeno naime mene zanima sledece,

da li su cene artikala za domacinstvo (naravno i prehrana) jeftinije do 40% nego kod nas,

kako to ide oko naplate AFA ili ti njihovog poreza, (gde i kada ) se moze naplatiti i da li moze neko drugi u moje ime to zavrsiti,

kolika bi mi bila carina za tv prijemnik cene oko 400E,

da li mi treba medjunarodna vozacka dozvola

i da li gledaju puno da li auto ima ili nema zimske gume i naravno kada su im popusti, hvala unapred nadam se da nisu teska pitanja, ali bih ipak apostrofirao najvise me zanima pitanje naplate poreza tj AFA.

Evo ja ćo ti odgovoriti samo na šizanje o gumama.

Dakle ako nemaš zimske gume, rizikuješ, u sličau nezgode, bio ti kriv ili ne (a bio bi, jer nemaš zimske gume), platiš sve troškove i veliku kaznu.

Ukoliko Mađarska vlast u određenom periodu proglasi obavezu zimske opreme, neće te pustiti u zemlju ako nemaš lance.

Za ostale odgovore budi dosledan tvom niku, te potraži u predhodnim postovima. Sve piše.

Da li neko ide mozda kolima sada za vikend u Segedin da podelimo troskove?

Ili sledeci vikend, 26.-27.? Isao bih ja a mozda i kolega.

Pozdrav!

Pročitao sam celu temu poslednjih par dana i svaka čast pojedincima na strpljenju i detaljima oko kupovine u Segedinu.

Planiram u narednih mesec dana da odem do Segedina da kupim neku Panasonic plazmu 42 inča. Grubom kalkulacijom sa uračunatim troškovima prevoza(BGD-Segd.-BGD) redovnog plaćanja carine(10% nadam se) i PDV-a 18%, dolazim do proračuna da se definitivno isplati otići u kupovinu, jer je ušteda skoro 300 eur.

Imam dve nedoumice.

Da li carinik 100% prihvata orginalni račun iz prodavnice i po njemu računa carinu ili kataloški ?

Da li Madjari nakon povratka u istu prodavnicu sa overenom AFA-om vrše povrat svih 25% ili manje. Ako je manje da li neko zna zbog čega se vraća manje novca i da li to zavisi od nečega ?

Pozdrav.