Followers 0

Shopping u Madjarskoj

1,237 posts in this topic

Evo ti par stranica u HU pa sam proceni

http://www.edigital.hu/

http://www.argep.hu

ja sam zaključio da se isplati kupiti Tv u Mađarskoj  ,platiti 33%(carina+pdv) na cenu koja je u prodavnici (mislim da se carini na neto iznos iz računa) i gorivo+ putarine ispadne jeftinije nego u Srbiji min.100€ !

Ne znam tačno koliki je povrat poreza u HU .

Ako neko zna koliki je povrat na 299.900 Ft neka odgovori.Hvala!

u vezi povracaja poreza. znam da je pisano o tome ali izgleda da vecina vas nije daleko ili idete cesce pa par potpitanja.

koliko sam shvatio imaju tri varijante

1. u samoj radnji po ponovnom dolasku u madjarsku (u nekom odredjenom vremenskom roku)

2. na granici u nekoj prodavnici/standu? pri izlasku iz madjarske

3. u raiffeisen banci u srbiji (verovatno ne bilo koja, ja sam podizao u filijali na novom bgd kod b92)

verziju 2. sam radio pri povratku iz grcke u fri sopu na samoj gr-mk granici

verziju 3. kada sam pazario nesto u austriji

u obe varijante oko 10 posto, ne secam se tacno

ako moze neko konacno da objasni koje sve opcije postoje za madjarsku i koje su razlike u procentima izmedju varijanti. mene licno zanimaju varijante 2. i 3. jer mislim da necu u skorije vreme ponoviti put. otprilike idem jednom godisnje

Ja znam da kad napuštaš EU na aerodromima obično bude šalter gde dobijaš povrat poreza mada nekad ti šalteri ne rade pa moraš samo formular da ispunjavaš(br.pasoša,br.deviznog računa ...) i prilažeš sa računom prethodno pečatiranim od strane carine i ubacuješ u neku kutiju  kod tog šaltera i onda čekaš pare da ti legnu na raču a to zna da potraje i 2meseca ali uplate svaki put barem meni je tako bilo :P

Pozdrav svima...

Dali neko zna, da li postoji povracaj poreza u H&M radnjama??? Planiram da kupim nesto vise robe i znacilo bi mi...I da li tu kupljenu robu mogu da zadrzim u kesama sa deklaracijama na nasoj carini ili je ipak bolje da ih skinem i spakujem u svoj kofer(kao licne stvari)...da ne prijavljujem da sam tamo kupio ako carinik pita...Hvala unapred...Pozz svima, tema je odlicna i veoma ce mi pomoci jer prvi put idem...  :) :) :) :)

Pozdrav svima...

Dali neko zna, da li postoji povracaj poreza u H&M radnjama??? Planiram da kupim nesto vise robe i znacilo bi mi...I da li tu kupljenu robu mogu da zadrzim u kesama sa deklaracijama na nasoj carini ili je ipak bolje da ih skinem i spakujem u svoj kofer(kao licne stvari)...da ne prijavljujem da sam tamo kupio ako carinik pita...Hvala unapred...Pozz svima, tema je odlicna i veoma ce mi pomoci jer prvi put idem...  :) :) :) :)

Moja drugarica dovlači robu iz H&M i dobija povrat poreza,mislim da je 50000Ft minimum za AFA-u,na granici nije imala problema jer u kolima bude njih 3-4 pa carinika mrzi i da baci pogled u gepek.Prolaze na onu staru izlizanu foru - kupovao malo za kuću ;)

Ako mozes pitaj je koliko je tacno potrebno za AFA-u... :) I ja sam mislio da prodjem na taj fazon jer ce nas biti troje u kolima...E sad, ako mozes saznaj mi i koliko procenata je dobila za AFA-u...da li je 25% kao za ostalu robu ili daju manje... :D jer sam citao neke komentare, da su ljudi u pojedinim radnjama dobijali oko 15%...Hvala ti :) I koliki je trenutni kurs evro/forinta??

Ako mozes pitaj je koliko je tacno potrebno za AFA-u... :) I ja sam mislio da prodjem na taj fazon jer ce nas biti troje u kolima...E sad, ako mozes saznaj mi i koliko procenata je dobila za AFA-u...da li je 25% kao za ostalu robu ili daju manje... :D jer sam citao neke komentare, da su ljudi u pojedinim radnjama dobijali oko 15%...Hvala ti :) I koliki je trenutni kurs evro/forinta??

pitaću je za robu a trenutni kurs je 1€=291Ft

ja sam zaključio da se isplati kupiti Tv u Mađarskoj  ,platiti 33%(carina+pdv) na cenu koja je u prodavnici (mislim da se carini na neto iznos iz računa) i gorivo+ putarine ispadne jeftinije nego u Srbiji min.100€ !

Imaju li ovi sajtovi varijantu za engleski jezik?

Evo jedan link za upodjivanje za mog druga (i drugaricu) Strikana, kao i mnoge druge sadasnje i buduce mlade roditelje:

www. babadiszkont.hu

Imaju li ovi sajtovi varijantu za engleski jezik?

probaj http://www.google.rs/  prevodilac , možda pomogne

Evo jedan link za upodjivanje za mog druga (i drugaricu) Strikana, kao i mnoge druge sadasnje i buduce mlade roditelje:

www. babadiszkont.hu

Ziv bio pedjaloni sad ce samo takve stranice da mi trebaju :)

Elem ajmo opet oko poreza, kupovine i ostalog.

Da bi imali osnovu za povraca madjarskog PDV-a morate kupiti u jednoj radnji na jednom racunu 140 eura. Onda trazite AFA obrazac koji ce vam popuniti u samoj radnji, taj obrazac cete overiti na izlazu iz Madjarske na njihovoj carini i onda imate 6 meseci da uzmete PDV nazad. PDV se uzima tamo gde ste i kupili robu. Ja ne znam da ima neki salter ili sta vec na samoj granici da se uradi povracaj poreza, a i ako ima sigurno uzimaju veci procenat nego sto bi vam uzeli u samoj radnji. A ko ide u Segedin valjda mu je logicnije da

PDV uzme u samom Segedinu nego na granici, nije daleko.

Sto se tice prevodioca ja sam koristio sajt google translate i dobije se dovoljno dobar prevod na srpski da se moze shvatiti sustina.

Madjarski PDV je 25% ali ne dobijate 25% nazad. Lepo sam sve to objasnio i napisao do u detalje na strani 6 pa citajte.

@Mr.M

"Ako neko zna koliki je povrat na 299.900 Ft neka odgovori.Hvala!"

299.990 - 20% to je 59.998 i to ti je iznos PDV-a koji dobijas nazad, umanjen za par hiljada forinti.

299.990 bruto cena - 59.998 pdv = 239. 992 - neto cena.

Na nasoj strani se ne placa 33% carine i poreza nego 10% carine i 18% pdv-a.

Carina se obracunava na neto cenu robe.

Eto toliko

Hvala strikane na detaljnim informacijama ! Kad sam napisao 33%(carina+pdv) mislio sam da toliko dodaš na vrednost robe,znači kupuješ nešto od 10000Ft na to plaćaš carinu od 10% kao što je strikan napisao,pa na sve to (11000Ft) plaćaš pdv od 18% što je otprilike 30-33% kao što sam ranije napisao.

Ako kupujes nesto za 10 000 ft, platices na 8 000, 10% carine i 18% pdv na nasoj strani.

Znaci na neto cenu.

Poz

Ako kupujes nesto za 10 000 ft, platices na 8 000, 10% carine i 18% pdv na nasoj strani.

Znaci na neto cenu.

Poz

Razumeo sam ja tebe ali sam ja izgleda dao loš primer  :D

Ali uglavnom se slažemo  ;)

Jel zna neko kuda se sad izlazi na auto-put NS-SU iz Novog Sada?Onaj Mrkonjić sve izlaze blokirao u pm  :?

Idi preko Srbobrana i na autoput se uključi pre Feketića. Za sada tako ne plaćaš putarinu, a opet se voziš dobrim delom autoputa.

To je po meni jedan od najgorih puteva koji postoji u Vojvodini. Pre oko mesec dana sam prosao tuda prvi i poslednji put u zivotu. Kao da tenkovi idu svakog dana po njemu, neverovatno je los. Nisu to velike udarne rupe, nego je ceo put los, auto bukvalno ne prestaje da se "lomi" i skakuce jer je ceo put sacinjen od niza malih rupa od 1cm. :)

Da sj*bem auto za 200 din, 'bem ti zivot!!

Не знам, мени је тај пут сасвим коректан и док могу избегаваћу путарину (6 евра да им дам у оба правца нећу).

Sad sam stigao iz HU ! Išao sam autoputem, od NS do Szegedina je ok put(može bolje ali nije loše za nas) ali od naše granice prema NS je katastrofa put sramota je za šta se uzimaju pare a još veća da se to zove auto-put :x.Putarina je 330dinsa,ko ide preko Srbobrana taj ne plaća ništa pa sad kome kako odgovara.Što se tiče AFA-e ,ovako je meni bilo, na granici HU-SRB kod Mađara se stane u krajnje desnu traku(sa papirom iz radnje gde si kupio robu i gde ćeš podići AFA-u) i čekaš da ti carinik priđe tj. pogleda robu,dok čekaš možeš otići kod Mađarskih pandura da ti udare pečat da napuštaš HU jer ćete carinik pitati za pečat.Kad ti uzme papire od robe i pasoš čekaš da te prozove i to je to od Mađara e onda idu naši  :D koji rade kako za koga kao i sve u našoj državi.Da napomenem da sam bio u pravu da na robu koju uvoziš plaćaš 33% na cenu koju ti procene!