Followers 0

Shopping u Madjarskoj

1,237 posts in this topic

Pozdrav svima  na forumu !  :mah:

Pre svega hvala na puno korisnih informacija  klanj::

Kod mene je situacija sledeća.....Odluka je pala, idem u šoping :))))) Procitala sam ponude raznih agencija, neke vec imaju oderedjene datume polazaka, neke nemaju ali je zajednicko svima da se stize tako oko 11h i povratak je oko 19h sa sve razgledanjem grada. Ja licno mislim da je to malo vremena da se sve obidje,vidi, uporede cene, isproba garderoba :D  pa smo nas pet drugarica odlucila da idemo kolima. Kad podeliš troskove goriva dodje ti jeftinije nego da platis agenciju a sam si svoj gazda ,u smislu da mozes ranije da dodjes a kasnije da odes - tj bolje iskoristis vreme.

E sad, ja bi vas molila ako neko zna da mi da informaciju koliko su putarine do tamo,da li se uzima vinjeta i najvaznije da li je potrebna medjunarodna dozvola ili moze sa nasom?

Hvala vam puno unapred  ;)

Do Segedina se ne placa nikakva putarina niti bilo sta drugo.

Ukljucijuci i  AUTOPUT.

Znači, išli autoputem ili starim putem, do Segedina, NE PLAĆATE ništa!!!!

putarina za autoput Novi Sad - Subotica se plaća 330 din u jednom pravcu a moze da se izbegne ako se ide preko Srbobrana...

Takodje i Bg-Novi sad moze da se izbegne ako se ide starim putem.

Medjunarodnu nikad nisu trazili ali ne garantujem da bas tebi kao jednom promilu u zakonu verovatnoce - nece.

Najbolje da posle prelaska mađarske granice, odmah na prvoj petlji sidjes sa autoputa  i starim putem ides u Segedin. Na ulasku u Segedin prođete Lidl i Tesco i samo pravo. Na sledećoj velikoj raskrsnici (ima na njoj i semafor) skrenite levo  i posle nekih kilometar od raskrsnice  sa leve strane je Arkad. To su ti tri mesta za kupovinu gde cete ubiti dosta vremena.

Izbegavaj subotu kao dan za odlazak/povratak jer je velika guzva, posebno ako hocete povracaj AFA-e.

I vas 5 drugarica necete moci da se popakujete ako svaka kupi minimum po 2 dzaka robe jer ne verujem da vozite Krajslera C300 ili slicni auto sa gepekom za mrtvacki sanduk. Nas je bilo troje u pasatu karavan pa smo jedva potrpali sve u vrednosti od cca 150eur po osobi.

Racunajte na cekanje u skroz desnoj traci ako budete htele povracaj AFA-e a to zna da potraje i po sat-dva....

Pitanje jedno,

kolike su šanse da mi naš carinik ne neplati carinu i porez na tv. Hoce li mi pretrazivati auto ako kazem da nemam šta da prijavim?

Televizor, narocito plazma ili lcd nije igla ili kinder jaje da se sakrije u dzep pa su sanse da preneses tv a da carinik to ne vidi male.

Hvala puno na odgovoru !

Ici ce nas 4...mislim da cemo uspeti da se potrpamo  :D

Jedna ide najvise da razgleda grad,mi ostale shopingujemo i svi srecni  :happyyy:

Kako rade radnje kod njih za vikend tj nedeljom ?  Jel nesto skraceno ili ne rade uopšte?

Ako može neko da pusti informaciju da li je potrebna međunarodna vozačka dozvola kada se ide do segedina? Za zeleni karton su mi rekli da nije potreban za Mađarsku.

Hvala.

Televizor, narocito plazma ili lcd nije igla ili kinder jaje da se sakrije u dzep pa su sanse da preneses tv a da carinik to ne vidi male.

Šanse su velike ukoliko ideš busom, odnosno nekom organizovanom turom jer kad god sam ja išla , nikad nije pregledan autobus, samo su rekli "vozi". Kolima je sigurno drugačije i vidnije.

To "organizovana" tura me podseca na jedno moje putovanje (u vreme kad su nam trebale vize za Hrvatsku i Sloveniju) pa sam morala autobusom preko Madjarske (autobus pun gastarbajtera) za Italiju i kad su trazili vozaci reket od 5 maraka, i nisam htela da im dam (samo flasa grappe kao putnicki trofej), e u tom slucaju nece da diraju autobus, a inace....nisam bas sigurna

Šanse su velike ukoliko ideš busom, odnosno nekom organizovanom turom jer kad god sam ja išla , nikad nije pregledan autobus, samo su rekli "vozi". Kolima je sigurno drugačije i vidnije.

jedna poucna prica, malo duza pa koga ne mrzi neka procita.

bio je slucaj da je isto tako isao bus za segedin i da su ljudi nakupovali puno salama, sira i slicnio, za kucu, a jedan je kupio TV. tada nije postojao jos lcd ili plazma nego samo oni obicni, sa velikim kucistem. i sta uradi majstor, nagovori vozaca da tv stave u centar prtljaga i da ga sakriju nekim sirevima i hemijom od ostalih. i dodju na granicu i madjar carinik odma Vozi, i kad su dosli na nasu pita nas jel ima neko nesto da prijavi, Nema. nesto cariniku bio jedan sumnjiv i trazi da mu se pokaze njegova torba, uspostavi se da je lik nakupovao dva ogromna ranca cigara i kad je carinik povadio cigare video je i tv. pocne peripetija oko tv i niko nece da kaze ciji je tv, kaze carenik poslednja opomena inace plenim i javi se lik i kaze Moj je. ode do carine plati kaznu i uzme tv. i sad iz busa izlazi pravi vlasnik i kao zahvaljuje se na hrabrosti, ali u tom ce taj sto se javio. Ne znam ja nista ovo je moj tv.

:mah:

Moj tast dosao sa trakom za trcanje i 42" LCD-om malopre.

Namucio se za cekanje AFA-e ali je vredelo jer je nasa strana za jednu "kafenu" propustila napunjen Golfic. Na placenih 770e povracaj AFA je 144e. Sa kafenom koju je dao i gorivom ispade da je na pocetnih 250e u robi(toliko su ove dve stvari jeftinije i sa uracunatim porezom nego kod nas) ustedeo jos 70 sto je zadovoljavajucih 320e.

LCD je Samsung LE40C650  459e

traka je  DKN T-190 futópad  310e

Iako su velike stvari lagano je sve stalo na polozena zadnja sedista.

Da li ste culi da se u Madjarsku ne moze uci ako imate aftermarket xsenone? Da li nesto radi u Segedinu 2.1.2012?

pozdrav svima iz budimpeste. Imam dva pitanja i molila bih vas za brz odgovor. Interesuje me koliko treba da iznosi jedan racun da bih dobila povracaj tj. AFU . Dugo pitanje je : do kog iznosa nasi ne naplacuju carinu? Unapred hvala

Po racunu 140 eura, na nasoj granici limit je 100 eura po osobi.

pozdrav svima iz budimpeste. Imam dva pitanja i molila bih vas za brz odgovor. Interesuje me koliko treba da iznosi jedan racun da bih dobila povracaj tj. AFU . Dugo pitanje je : do kog iznosa nasi ne naplacuju carinu? Unapred hvala

Blizi mi se polazak pa bih vas pitala za strucno misljenje, da li je bolje da uplatim pare na karticu ovde ili da tamo menjam u menjacnici? Do sada sam uvek nosila kes i tamo menjala ali sam procitala ovde negde na prethodnim stranama da je isplatljivije uplatiti ovde na karticu, da je kurs bolji....Pa ako neko ima iskustva ili je bio skoro pa zna kako se krece kurs cisto da uporedim bila bih zahvalna.......

Da ne mislite da sam lenja, proverila sam kurs u bankama u segedinu ali ne znam koji je u menjacnici nema na sajtu.....

I da, da li jos uvek traju snizenja?

Sto se tice snizenja: u nekom od velikih lanaca supermarketa snizenje traje od 27. decembra do 18. januara, cini mi se. Ima nekoliko bilborda po Budimpesti o njima (nisam mnogo zagledao...). Kurs je najbolji na Blaha Lujza trgu, menjaci su davali 308 forinti u datom trenutku, dok je dva sata kasnije bio 310 (znaci menja se na sat, dan, bem li ga sta) za jedan evro i to je bio maksimalan koji sam video u celoj Madjarskoj. Info i podaci od 30. decembra...

meni se uvek isplatila viza kartica OTP banke, provizija za podiaznje gotovine na bankomatima OTP banke je 1 euro bez obzira na idnos, a kurs odlican. uz devizni racun besplatno dobijes i viza karticu ako je trazis  a nema ni placanja odrzavanja

Svaka čast svima na pomoći! Evo, i ja prekosutra krećem u šoping. Pročitao sam uredno sve postove i najmanje se pominju kartice pa mi je tu ostalo nejasno par stvari.

Pre svega, da li u Cori, Hataru i apotekama primaju kartice (mada ja pretpostavljam da u Mađarskoj svaka prodavnica prima kartice).

Ja imam MasterCard kreditnu karticu EFG banke. Praznici su, a ja se nisam na vreme raspitao dok je banka još radila da li sa njom mogu da plaćam u Mađarskoj. Piše na njihovom sajtu da može, ali bih jako voleo da čujem nečija iskustva ako ih ima.

I još da pitam gde mogu da pogledam kurs po kom će mi biti izvršena konverzija RSD-HUF.

Pozdrav svima!

Da, ako neko ima info za kartice neka napise. Ja imam Intezinu master i amerikan plavu.

Jos nesto....ako se ide na granicni prelaz Djala... da li treba vinjeta jer nigde ne mogu da nadjem podatak za taj put...to ja nastavak naseg puta 112. Inace, ovaj granicni prelaz ima neko cudno radno vreme i vazi samo za putnike sa Srpskim i madjarskim pasosima. Valjda imaju salter za povracaj AFA-e  ::crazy:

http://www.motorway.hu/

I ja imam master intesin i znam da moze normalno da se koristi u inostranstvu, a sto se konverzije tice, po zakonu od 05.12. prosle godine banke bi trebalo da konverziju vrse po srednjem kursu za tu valutu, tako da pogledajte na sajtovima vasih banaka kako se krece kurs.... I ja krecem prekosutra i nadam se uspesnom sopingu  clap.gif' alt=':clap:'>

Mi sutra u 12 krecemo iz Bgd-a. Idemo preko Zrenjanina na Djalu. Kilometraza kraca dvadesetak km a nema putarina i guzve. Stizemo valjda do 16.00 do kada radi granicni prelaz.

TV kupujemo u extremedigital (rade do 18.00) i onda malo po trznim centrima, uvece povratak u Suboticu na spavanje (pitali granicu, kazu da je za AFA povracaj najbolje oko 23h...najmanja guzva)

Nosim i kesh a i karticu pa cu videti na licu mesta.

Odluka je pala, cariniku se ne prijavljuje 42" Plazma pa sta bude. Navigaciju koju kupimo odmah cemo da okacimo u auto.

Kilometraza preko Zrenjanina 422km sto znaci trosak je 25eur za plin.