Posted October 30, 2012 Ako je basplatno parkiranje u šoping centrima onda ne treba ništa, (kese itd). U nekim nije besplatno ili je ograničeno ili uslovljeno kupovinom. Tako je u Westendu, Ikei ... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 30, 2012 http://kokiterminal.hu/kozlekedes/parkolas Ovo je najnoviji šoping centar kod zadnje stanice metroa kod Kobanye i početne stanice autobusa 200e. Besplatno je prvih tri sata. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 30, 2012 ...jer ono sto sam video za vracanje AFA-e je MAZOHIZAM, kolona od 200-220 automobila u redu, ljudi koji cekaju po 4-4.5 sata, bili smo u 20.00h na granici. Samo da napomenem da sam ja cekao 4-4.5 sata za povracaj afe, iako je ispred mene bilo samo 20(dvadeset vozila) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 30, 2012 Bio sam u Nedelju u Madjarskoj u Segedinu,obisao sam Tesco, Auhman (cora) i Trzni centar Plaza i mogu vam reci da su cene iste kao u Srbiji , mislim na velike trgovine BG, Ns..... Ne isplati se ici ukoliko nemas karticu za Metro . Moje misljenje. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 30, 2012 " Ne isplati se ici ukoliko nemas karticu za Metro " Koju karticu? Mađarsku? I šta to menja? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 30, 2012 Ja se ne bih nikako slozio sa tobom Nemac oko cena... Ima skupljih stvari i stvari sa istom cenom al zato ima dosta toga mnogo jeftinije... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 31, 2012 ZNA LI NEKO DA MI KAZE DA LI METRO RADI U NEDELJU I OD KAD? I U ZADNJA 2 DANA SU ME ZBUNILI JER OPET POMINJU KARTICE A 6-7 DANA PRE PRICALO SE DA SE DOBIJE PAPIR PA SE ULAZI I KUPUJE POMOCU NJEGA!! DA LI NEKO ZNA POSTOJI LI KATALOG OD HATARA POSTO IDEM PO HRANU I CUJEM DA JE JEFTINIJI OD METROA? I INTERESUJE ME DA MI NEKO KAZE SA SIGURNOSCU ZOLIKZ JE SUMA ZA POVRACAJ AFE JER SE POMINJU PREKO 48000 , 50000 I 52000? INTERESUJE ME GDE JE KURS NAJPOVOLJNIJI ZA EVRO? POSTO VIDIM DA JE NEGDE 270 PA DO 290? UTISKE CU VAM PRENETI KAD SE VRATIM !!! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 31, 2012 http://www.metro.hu/aruhazak Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 7, 2012 Pozdrav drustvo, imam jedno mozda glupo pitanje. Da li mi se cini,ili vise toliko ovde aktuelni TV aparati i nisu toliko jeftiniji nego kod nas. Evo par dana gledam i uporedjujem neke cene kod nas i u HU,pa mi se cini da su ili iste ili najvise do 5000 din manje u HU? Pa ako se desi da ne uspes da prodjes bez placanja carine, nekako mi se cini da si onda i gubitku. Ili mozda ja ne znam da nadjem to sto vi nalazite. Ako neko ima neki trik neka slobodno podeli to sa mnom. Pozdrav svima i hvala Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 8, 2012 Naleteo sam na ovaj sajt i temu jer sam se spremao da prvi put odem u Ikeu u Budimpeštu. Pročitao sam između 35 i 45 strana ove teme i mislio da sam saznao sve. Međutim, nije baš tako. Gomila stvari vezanih za AFA je kao i u svakoj birokratskoj stvari: mož da bidne, ne mora da znači. 1. Za robu preko 1.000.000 forinti (3.570€) mora da se odradi klasičan uvoz. Dakle, potrebno je pešaka otići do srpske granice, završiti tamo neku papirologiju a zatim se vratiti na mađarsku stranu i završiti dokumentaciju. Mađarski carinici ne govore nijedan jezik osim Mađarskog, a Srpski znaju tek toliko da vas upute u osnovne stvari ali ne mogu da vam objasne komplikovanije procedure. Nas je bilo 4 u Ikei i uzeli smo robu za oko 4.700€, ali smo sve stavili na moj pasoš jer sam ja vozio kombi a drugari su otišli ranije autom. Tako da sam morao da se oprostim od povratka AFE za račune u vrednosti od oko 1.200€, tj za onoliko koliko smo prešišali milion forinti. Mislim, nisam morao, ali posle 18h na putu, nije mi bilo do zajebavanja sa špedicijom a i te pare sam dobio natrag time što sam platio manju carinu (nisam pokazao sve račune). 2. Novac se uzima odmah natrag na granici, samo je potrebno da pešaka pređete ponovo. Za povraćaj AFE (samo afe, dakle ne ukupni račun) koji je preko 50.000, forinti (oko 180€) potrebna je saglasnost direktora/šefa a on ne radi u noćnim satima (ja sam na granicu došao oko ponoći) tako da su mi vratili porez za 3 računa gde je porez bio ispod 50.000 a 4. su mi overili i rekli da moram da dignem ili u Budimpešti ili u Beogradu (Raiffeisen banka). Kurs koji su mi računali je 290 - loš je, ali ne dramatično loš. 3. Iskopirao sam račune u Ikei i kopije su uzeli na carini. Međutim, originale su mi uzeli prilikom povraćaja AFE. Tražio sam (klasično nadrkanoj službenici) originale natrag jer mi trebaju zbog garancija, međutim ništa mi nije dala. Uz frktanje i užasne gestikulacije dala mi je samo keš, a sve ostale papire je zadržala, uključujući i bilo kakav dokument koliko mi je novca dala i koji je kurs računala. 4. Na srpskoj strani sam pokazao samo ove računa koji su mi ostali, tako da nisam platio carinu za račune koji su ostali kod brkate. Na to smo išli od početka, da ne pokažemo sve račune, ali i da sam hteo, ne znam kako bih pokazao račune za robu koje mi je nadrkana mađarska službenica uzela. 5. Od kad je Agrobanka zatvorena, više ne postoji menjačnica/banka/bankomat na granici. Tako da carinici upućuju sve koji moraju da plate carinu a imaju devize na obližnju benzinsku pumpu. Udaljena je svega 1km. Srećom, na toj pumpi postoji bankomat OTP banke pa nisam ni pitao koliko računaju €. Sama Ikea je ok, ali me sve više podseća na Formu Ideale. Ima i dalje fantastičnih rešenja, ali mi se čini mnogo manje nego pre 12 godina:) Jedan od propusta koji nas je smarao je činjenica da ne daju nikakvu pomoć prilikom pakovanja stvari što zna da bude prilično komplikovano zbog čaša i tanjira. Trebalo je da kupimo i projektor, pojačalo i klimu, ali nismo stigli da odemo do radnje sa elektronikom. Ostavili smo nešto za sledeći put:) Pozdrav Strikanu i Peđalonu. b. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 8, 2012 Otpozdrav i tebi chikabuda-o Odlican post, niko od nas se nije setio sta i kako za te vece iznose. Hvala na puno korisnih informacija koje su validne ovog momenta, valjace ljudima koji putuju. Jos jednom hvala i svako dobro. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 8, 2012 Јел може неко да ми детаљније објасни,узео бих тв у Мађарској(700еврића) и како све то иде од момента куповине,потврде за АФУ, повраћаја АФЕ(где и како)па до преношења тв-а преко границе? Хвала унапред! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 8, 2012 Ako nemas u ovih 60 strana, onda ne znam gde ima. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 11, 2012 jbga..meni je pukao sistem..više ništa ne shvatam. Da li povraćaj AFE možeš izvršiti kod nas u Raiffeisen banci bez mlaćenja sa Mađarima, kao i da li se vrši povraćaj na granici ili mora u radnji u kojoj si kupio robu? i da li overavaju povraćaj za af :cry22:u na Đali tj na mađarskoj strani Đale? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 11, 2012 Da li je neko kupovao ili video krovne kofere i nosace za kola.Koji su proizvodjaci u ponudi,i koje su cene.Da li ih ima u Segedinu u nekom hipermarketu. Hvala Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 11, 2012 jbga..meni je pukao sistem..više ništa ne shvatam. Da li povraćaj AFE možeš izvršiti kod nas u Raiffeisen banci bez mlaćenja sa Mađarima, kao i da li se vrši povraćaj na granici ili mora u radnji u kojoj si kupio robu? i da li overavaju povraćaj za af :cry22:u na Đali tj na mađarskoj strani Đale? U Raiffaisenu rade povraćaj za Global Blue samo u ekspozituri na Obilićevom vencu. Procedura traje nekoliko dana jer moraju dobiti potvrdu iz Mađarske. Povraćaj može da se uzme i na samoj granici, ali imaj u vidu da kada uzmeš novac na granici, moraćeš da im ostaviš sve original račune što može biti problem prilikom prelaska u Srbiju, tj nemogućnosti da pokažeš račune srpskim carinicima. Takođe, pošto sam ja uzeo deo novca na granici a deo u Raiffeisenu, zaključio sam da je bolji kurs u Raiffeisenu. Ovih dana ulazim u problematiku vraćanja stvari u Ikeu (uzeli smo stolice pogrešne visine:) pa ću vas izvestiti kako to ide s obzirom na to da će imati uticaja na konačan iznos vraćene AFE. Čuo sam da Mađari znaju praviti problem oko toga, pa ću konsultovati iskusne švercere:) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 12, 2012 Pozdrav svima. Procitao sam sve post-ove vezane za kupovinu televizora u Madjarskoj i odlucio da po prvi put to i uradim uskoro,pred novu godinu. Moje pitanje u vezi sledece situacije glasi: Stizem na nasu granicu sa kupljenim televizorom,nas 4 u kolima(preskocio sam onaj prvi deo oko AFA obrazca i ostalog posto mi je potpuno jasno sta i kako trebam da radim). Dolazi carinik, u najgorem slucaju smarac, i krece sa pitanjem:"Jel imate sta da prijavite?". Ja naravno kazem da nemam i kao za baksuz kaze da izadjem i otvorim gepek. U principu znam da se snadjem u tim situacijama ali mi treba vasa pomoc za najbolju "zvaku" koja prolazi. Da li u tom slucaju ima pravo da mi pise krivicnu prijavu? I da li mogu ja da mu kazem: "Nema frke,vraticu tv" i onda sacekam sledecu smenu na granici i pokusam ponovo. Znam da to sve zavisi od mnogo faktora,pre svega ljudskog. Tek sam se registrovao i nisam puno putovao i nemam nekog iskustva van granice pa sam zato mnogo nesiguran. Veliki pozdrav svima jos jednom. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 12, 2012 Нема ту кривичне пријаве него ти одма одрапи царину и порез што је око 30% вредности које он слободном проценом утврди ако не приложиш рачун. Ако нећеш одмах да платиш онда идеш у порцедуру царињења. Ако грешим нек неко исправи... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 12, 2012 Ne znam za prijavu ista se desava u takvoj situaciji, ali znam da kad sam ja kupovao tv, stajao je na zadnjem sedistu i bio vise nego vidljiv, mislim da sam vec pisao ovde o tome. Carinik ga je snimio i rekao da podleze carini, izasao sam iz auta, odradio papirologiju tu u blizini, razmenio evre u Agrobanci, za koju sad neko rece da je nema vise, i platio pdv od 18% i carinu 10%. Sad je valjda pdv otisao na 20%, to je jedina razlika. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 12, 2012 Pozdrav svima Imam pitanje,pa ako neko zna i ako ga ne mrzi da pise,potrebne su mi cene suhomesnatih proizvoda u Segedinu ili u tim trznim centrima blizu same granice.Ne nadjoh nigde konkretne cene za cajnu,kulen i ostalo(sto vise cena za sto vise namirnica to bolje).Pa da vidimo da li se isplati dolaziti po to,jer su cene ovde otisle dodjavola,a komsija sprema vece slavlje za par stotina ljudi,pa razmislja i o putu do Madjarske,ukoliko se isplati,naravno. Pozdrav i hvala Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 13, 2012 Pozdrav svim ljudima dobre volje, planirala sam put za Madjarsku i pre toga procitala gotovo svaki post na prethodnih 60 strana. Zelim svima da se zahvalim na savetima, bili su od pomoci. Ja sam juce bila preko i evo mojih utisaka: Juce je bio neradni dan u Srbiji i to je moja greska jer su svi iz nase zemlje pohrlili preko. Na ulaz u Madjarsku smo cekali gotovo sat vremena, prelaz Kelebija. Cim se udje u MAdjarsku, sa desne strane nailazi se na dva marketa; prvi se zove Tompaker-kft, a odmah do njega je Hatar. Prvi market je spolja vrlo neugledan, tako da sam ja odmah otisla u drugi. Cene su sledece: virsle 1kg :190 din; salame 150 din; cureci medaljoni panirani kg 240 din; sir za picu 1kg 360din; trapist 490; kulen 770; zimska salama 770; slanina kg 600; onaj sir kao kod nas nekad "zdenka" je 75; sirni namaz u tubi je 66din; pasteta u crevu 500gr staje 98din; kobasice 590; kecap 1kg je 100din; vajkrem 100din; senvic sir 69; margarin 500gr je 70din; majonez 500gr u tubi 120; kafa instant 170din i to pakovanje od 200gr; Milke su 70; neke njihove cokolade Olimpija su 50; mars, snikers, twix su po 35; glekice za supu 1kg su 125 din; tus gel 2l je 150din; tecni sapun 80 din; dezodoransi 130; farbe za kosu 150; sprej za rernu od 400ml je 197; brijaci bic sa alojom 10 kom su 249din; cokolada za kuvanje 400gr je 200 din, a posebno su me "fascinirale kese za smece od 180l, 45 kom je 100 din Sama sebi nisam verovala sta sam sve kupila za 93€ , a afa mi je bila 20€. Isle smo nas tri koleginice, sve smo stavile na jedan racun, zatim sam otisla do saltera, dala racun, zena mi popunila obrazac za carinu i onda smo posli nazad u Srbiju. Cetiri sata smo cekali u redu za povrat afe, odnosno, to je samo overa papira, a afu mozes da iskoristis kad dodjes ponovo u roku od 90 dana. Prva dva sata se nismo pomerili sa mrtve tacke... Koleginica i ja smo otisle da vidimo sta se desava... Ljudi koji svercuju tu robu, prave svojima mesto u redu, i tako se ubacuje ne znam koliko kola... Svi su tako organizovani da ti ne pada na pamet da se bunis, mislim da bi dobio neko i batine, nego svi cute, to mi je bilo jako strasno. Kad smo konacno posle puna 4 sata dosli na carinu, carinik je otvorio gepek, uzeo racun i nasumicno citao artikle sa spiska. Sve smo mu pokazali, on je rekao da je dovoljno i otisao je da overi papire. Vratio mi je i mi smo kod nasih isto otvorili gepek, kad su videli da je hrana u pitanju, pustili su nas. Inace Madjari rade te provere da ne bi bilo da si ti kupio neku robu pa prodao istu u MAdjarskoj, a onda uzeo AFU, jer nju dobijas zato sto si strani drzavljanin i nemas obavezu placanja poreza. Inace je kod njih porez 27% i 18% , tako da iz toga izvlacis neku sredinu. Eto, ja zelim srecu svima koji krecu na put, ti marketi inace rade od 5 do 21h i mislim da je najbolje ici sto ranije. Afu mozes odmah uzeti u novcu , ali ti uzimaju 5% proviziju. Posto sam ja jako zadovoljna, planiram ponovo put pred katolicki Bozic, nadam se lepim snizenjima Srecno svima! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 14, 2012 Bio sam u Nedelju u Madjarskoj u Segedinu,obisao sam Tesco, Auhman (cora) i Trzni centar Plaza i mogu vam reci da su cene iste kao u Srbiji , mislim na velike trgovine BG, Ns..... Ne isplati se ici ukoliko nemas karticu za Metro . Moje misljenje. Ne bih se bas slozila sa tobom. Mi idemo na svaka dva meseca u Segedin. Tamo kupujemo sve za bebu. Stolica za hranjenje je bila 43e (u bg ista takva min 8000din), kasice za bebe 190 gr 209 forinti, znaci nije ni euro a kod nas je od 128gr nekih 80-100din, humana mleko izadje oko 4-5e, ovde je preko 800din. Sto se tice garderobe u tesku moze da se nade po eoma povoljnim cenama. Ako ti je bitno da roba bude firmirana (Arkad) cene jesu vece ali opet nize nego u bg. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 14, 2012 Bio sam u Nedelju u Madjarskoj u Segedinu,obisao sam Tesco, Auhman (cora) i Trzni centar Plaza i mogu vam reci da su cene iste kao u Srbiji , mislim na velike trgovine BG, Ns..... Ne isplati se ici ukoliko nemas karticu za Metro . Moje misljenje. Pelene za bebu placamo 8e, kod nas su turske pelene terara preko 900din(one su najjeftinije). Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 14, 2012 Sto se tice parkiranja dal smo se sverali ili ne, to ne znam , ali nigde nije naznaceno da je parkiranje ograniceno. Nama je auto stojalo 5 dana na istom parkingu i to na -2 nivou odma kod liftova gde je uvek i najveca guzva. Svaki drugi dan bi otisli da bacimo pogled i to je to. Al kako sam nasao kasnije na nekim stranim forumima isto to i predlazu, i jos dodaju da kao stavite par kesa iz Tesco-a ili neke prodavnice da se vidi da ste bili u sopingu. Smestaj nam je bio dosta blizu Arena Plaze, jedna stanica metroom ili peske nekih 10-15min tako da nam je ta opcija najvise odgovarala. Mada u svakom slucaju od ArenaPlaze crveni metro je udaljen nekih 5min hoda, tako da se brzo stize bilo gde. Na kelebiji nismo cekali za povrat AFE, posto nam je to bio prvi put isli smo vise turisticki, al svakako bismo se posteno nacekali u redu . Koliko sam vidio madjarski carinici su vadili ljudima dosta toga iz gepeka i proveravali robu. A kao sto sam vec i rekao mi smo bili na granici izmedju 11-12h a guzva je vec bila ogromna. Da zaboravih spomenuti i koji su centri po meni bili "najbolji" 1. Arkad, (medju najboljima) 2. Mammut, 3. Campona, 4. WestEnd, 5. Ikea - odlicne i jeftine virsle 6. ArenaPlaza bili smo u jos nekima al ko ce se vise sjetiti svih imena Mada opet napominjem u svakom shoping centru postoji barem jedna prodavnica sa povoljnim cenama Nisam znala da se u Ikei prodaju virsle. Mislila sam da je to prodavnica namestaja. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 14, 2012 ZNA LI NEKO DA MI KAZE DA LI METRO RADI U NEDELJU I OD KAD? I U ZADNJA 2 DANA SU ME ZBUNILI JER OPET POMINJU KARTICE A 6-7 DANA PRE PRICALO SE DA SE DOBIJE PAPIR PA SE ULAZI I KUPUJE POMOCU NJEGA!! DA LI NEKO ZNA POSTOJI LI KATALOG OD HATARA POSTO IDEM PO HRANU I CUJEM DA JE JEFTINIJI OD METROA? I INTERESUJE ME DA MI NEKO KAZE SA SIGURNOSCU ZOLIKZ JE SUMA ZA POVRACAJ AFE JER SE POMINJU PREKO 48000 , 50000 I 52000? INTERESUJE ME GDE JE KURS NAJPOVOLJNIJI ZA EVRO? POSTO VIDIM DA JE NEGDE 270 PA DO 290? UTISKE CU VAM PRENETI KAD SE VRATIM !!! iznos zavisi od prodavnice do prodavnice. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites