Posted October 1, 2013 cao...zbog silne guzve u kuci ne mogu da stignem da prelistam sve stranice i da procitam...da li moze neko da mi kaze gde mogu kupiti kucnu hemiju i kozmetiku u segedinu,tj gde je najpovoljnije...hvala Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 16, 2013 Da li ima negde u Segedinu ili blizu granice da se uzme the northface jakna? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 29, 2013 Поздрав, читам ове постове од неке 30те странице и доста недоумица ми је отклоњено, али исто тако ми се створиле и неке нове. Планирам одавно да са другарима скокнем на викенд до Печуја и Харкања из Р. Српске. Е сад да бих спојио угодно са корисним контам да обавим и неку набавку. Интересује ме првенствено аутосједиште за бебу (0-18кг) уз то бих, ако буде повољно вјероватно пазарио пелене, беби козметику, храницу за бебу, што бих вјероватно нашао у једној радњи да набуџим на тих 50001 форинти. Уз то ме интересује одјећа и прехрамбени производи. Пошто нисам нешто запазио неке познаваоце тих крајева, тј нису се изјашњавали. Да ли постоји неко ко познаје радње у тим мјестима и може ли их препоручити. Пошто идем преко РХ, а они су сад у ЕУ да ли ја овјеру папира радим на Мађарско-Хрватској или Хрватско-Босанској граници (неко ми је то споменуо)? Прије двије године ме приликом куповине лаптопа у РХ вјероватно насанкао радник, пошто сам куповао пред крај радног времена, а он није имао обрасце, а било му очигледно мрско да иде до књижаре да купи обрасце. Убиједио ме да ми се то не исплати, јер њихови цариници зову наше и пријављују шта превозимо. Све у свему мени се тада куповина свакако исплатила, с тим да сам могао уштедити још 100е пдв-а. Примијетио сам да се полемисало о вињетама, а пошто до сада нисам ишао колима ван ех-ју интересује ме да ли ја морам купити вињету иако не планирам користити АП? Пошто вјероватно око Нове године планирам за Аустрију, вјероватно ћу и тада на Мађарску, да ли је исплатније куповати заједничку вињету или појединачне за обје Аустроугарске земље? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 1, 2013 Papire radis na madjarsko-hrvatskoj granici Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 3, 2013 Ne. Papiri se rade na izlasku iz EU, tj. hrvatsko-bosanskoj u njegovom slučaju. Lično proverio pre neki dan (pazario u Italiji, pitao Slovenačke carinike, overio na Bajakovu). Zar ima "zajednička vinjeta" za Mađarsku i Austriju? Moje je razumevanje samo da na Mađarskoj možeš kupiti obe, radi smanjenja cimanja, ali nije ništa povoljnije od kupovine pojedinačnih. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 4, 2013 pa ne znam onda sto sam ja prosle godine radila papire za povrat poreza na aerodromu u Milanu (letela Milano Temisvar), po toj logici bi bilo da sam trebala povrat traziti na rumunsko -srpskoj granici. Mozda se nesto promenilo i ja nisam u toku... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 4, 2013 Pa što se konkretnog D_V-ovog pitanja tiče, promenilo se to što je Hrvatska u junu ušla u EU. E sad, za tvoj slučaj... S jedne strane, Global Blue kaže da: The Form must be duly stamped by the Italian (www.agenziadogane.gov.it) or any other EU Customs within 3 months following the month when the Form was issued. a EU, s druge strane: Goods must be exported from the EU within 3 months of their purchase. Tako da, tehnički, pošto na liniji Milano-Temišvar ne napuštaš EU, nisi mogla tražiti povrat u Milanu, ali izgleda da imaju, slučajnu ili namernu, rupu u sistemu. Edit: Evo, nađoh još preciznije, baš s italijanske carine: If, for example, a EU non-resident traveller purchases goods in Italy and then goes to Austria, the competent Customs office where all the invoices must be presented for the endorsement is the Austrian Customs office. However, where the passenger holds a single ticket and carries out a single check-in being issued a double boarding card – one for the first domestic flight and another for the following final non-EU destination (i.e. Bari-Rome-New York or Milan-Frankfurt-Tokyo) – he can get an endorsement on the invoice concerning the goods intended for personal or family use by the national customs office located at the departure airport. Pošto, verovatno, nisi letela dalje s Temišvara, izgleda da si ih nekako zeznula (ili su možda važila drugačija pravila, u šta sumnjam). Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 4, 2013 Stvarno ne znam sta je bilo, ali je zaista bilo tako, Dok Hrvatska nije bila u EU, ja sam iz Italije izlazila preko Slovenije u HR i vracala se nazad po povrat poreza, sto bi onda bilo logicno to sto pricate da je onda zadnja tacka , za gore pomenuti slucaj, hrvatsko bosanska granica, .... u svakom slucaju, izvinjavam se ako sam izazvala konfuziju, ali to je bilo moje iskustvo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 4, 2013 Ma naravno, verujem ti. Ma koliko možda mi idealizovali tu EU, njihova birokratija je, kao i svugde, samo birokratija, i daleko od savršenog. Kao, na primer, što se merenje dužine boravka u Šengenu svodi na brojanje pečata u pasošu po diskreciji carinika. Ovaj put, slučajno, greška je išla u tvoju korist (mada je tebi skroz svejedno, količina cimanja za overu je ista i na milanskom aerodromu i na rumunskoj granici). U mom slučaju, plaćeni PDV je bio nekih 35€, na formularu sam dobio pravo na povrat 20, na Bajakovu platih 1€ za fotokopiranje, a kod kuće još 50 din za markicu (naša pošta valjda ne priznaje natpis "Plaćena poštarina" na koverti). Al' eto, da se ne baci... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 11, 2013 Значи све завршавам на изласку из ЕУ!? Колики је рок за дизање новца, три или шест мјесеци? Видим неко спомиње да се вратио са границе по паре у Италију, да ли се то може или ми се учини да сам негдје прочитао да треба проћи неки рок (пар дана) када се можеш вратити по новац? П.С. Нико не написа да ли има искуства са куповином у Мађарској (Печуј, Харкањ). Када отприлике почињу Божићна и Новогодишња снижења? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 12, 2013 Zavisi od zemlje do zemlje koji je krajnji rok. Meni nije trtebalo par adana da prodjem, jer sam jedan dan kupila laptop, presla u Hrvatsku (tad nije bila u EU) i sutradan se vratila do Trsta u prodavnicu i podigla parice (i potrosila u roku od 10 minunta) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 22, 2013 pošto nemam više karticu za metro u mađarskoj mislio sam da pokušam da tražim jednodnevnu karticu sa pasošem, ako mi daju. i sad pitanje, kada mi u obrascu za povraćaj AFE ispune podatke i ja to overim na granici, sledeći put kada se vratim po povraćaj AFE, da li će mi tražiti metro karticu, onu sa kojom sam i ušao pri kupovini ili bilo koju drugu? tj. da li traže karticu i kada se dođe po povraćaj poreza? gde je najbolje razmeniti eure u segedinu? i da postavim spisak prodavnica tehnike koje sam uspeo da nađem ovde na temi: 1. mediamarkt 2. elektro outlet 3. extreme digital 4. 220 volt, ne vraćaju porez koliko sam uspeo da iščitam po postovima ako postoji još neka veća prodavnica sa tehnikom neka se dopuni Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 24, 2013 Pozz, na vise mesta razlicite informacije o Ikeinoj prodavnici ,molim one koji su bii da mi kazu da li stvarno postoji prodavnica Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 24, 2013 http://www.ikea.com/ms/hu_HU/ikny_splash.html Ja koliko znam postoje samo dve Ikee u Mađarskoj i to u Budimpešti i Budaorsu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 25, 2013 ima li zainteresovanih...napravim spisak a sve mi bude doneseno? pre svega, LCD 40" Samsung, al‚` bez tog poreza. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 28, 2013 Pozz, na vise mesta razlicite informacije o Ikeinoj prodavnici ,molim one koji su bii da mi kazu da li stvarno postoji prodavnica Da li postoji prodavnica GDE? Tema je shopping u Mađarskoj... Pretpostavljam da misliš na Segedin, i ne, tamo ne postoji prodavnica. Jedine dve prodavnice su u Budimpešti, jedna u samom gradu na Ors vezer tere, zgodnija za one koji nemaju svoj automobil na raspolaganju, jer se nalazi tačno na stanici metroa - ali je prilično stara i ne toliko velika kao i ona u Budaorsu (to dođe nešto kao Batajnica u Beogradu), koja se nalazi na autoputu M1/M7 (ka Beču) i do koje je lakše stići ako ne idete u Budimpeštu nego direktno tamo (ili se direktno odatle vraćate ka Srbiji). Ona je veća, mada ponuda je u suštini ista, stvar je samo u tome što u Budaorsu postoji veći salon da vidite kako izgledaju sklopljene stvari... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 29, 2013 Da li je ovo validna mejl adresa za kontaktiranje Extreme digital u Segedinu, shop@edigital.rs? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 29, 2013 jeste. ali strpi se , uskoro cu postovati ovde jedan drugi njihov mejl, tipa koji govori srpski jezik, iz Segedina, jednom sam ih kontaktirala, ali nisu bas munja u odgovoru Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 29, 2013 shop@edigital.hu kontaktirala sam Misángyi Géza , tako su mi rekli, i to je u Segedinu. Na ovaj prvi mejl sto ima sufix sr mi nisu odgovorili, ali na ovaj sa sufiksom hu jesu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 1, 2013 Zanima me da li je neko kupovao kolica za bebe u Segedinu i kakve su cene? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 1, 2013 Jeste pogledaj ranije postove. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 1, 2013 Ma čitao sam celu temu kada sam išao za Segedin prošle godine, a sada baš i nemam vremena ponovo. Kada sam ukucao pretragu samo moje pitanje izbaci Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 1, 2013 pa da si pogledao , i potrazio recimo pod bebi oprema, onda bi nasao ovo: https://www.klubputnika.org/forum/index.php?topic=3463.msg59801#msg59801 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites