Posted September 7, 2020 Zasto onda imaju zeleznicu? dakle u taj voz ne moze niko da udje od stranaca? @Lazar Ni ljudi koji rade u Kini ne mogu? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 7, 2020 1 hour ago, Tooka said: Zasto onda imaju zeleznicu? dakle u taj voz ne moze niko da udje od stranaca? @Lazar Ni ljudi koji rade u Kini ne mogu? Imaju železnicu zbog milijardu i po Kineza koji ovde žive Koliko ja znam, ne može bez agencije ako si stranac, čak ni ako imaš boravište. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 7, 2020 Ih, sokira me pitanjem. Kako bre zasto im zeleznica 🤣 Pa da se voze. Na Tbt nema sanse da odes sve i da licis na Kineza. Jedino sto tamo ulazi je kineska licna karta i nista drugo. To im je vidikovac ka jugu, jugoistoku i jugozapadu Azije i ne daju pristup nikome turisticki. Mislim na slobodan pristup. Ako izvadis dozvolu preko agencije (ceka se 20 dana) i pride platis turu simbolicnih 1000€ nedelju dana, onda mozes da klatis. 😁 Nikad mi nece biti jasna logika po kojoj strancima ne daju pristup mirnom Tibetu a recimo mozes bez problema u vrlo-problematicni Xinjiang. 🤔 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 8, 2020 mozda moze da se ugrozi zdravlje zboj visinske razdaljine? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 8, 2020 Verovali ili ne, upravo je to zvaničan odgovor Kine američkim novinarima (ili Vladi beše) na pitanje zašto ne daju slobodan pristup Tibetu stranim turistima. :D To objašnjenje bi i moglo da pije vodu. Nego ima jedan mali problem. Glupo je i neistinito. :D Zašto? Pa zato što, kao što pomenu L, ancient Tibet se prostirao još preko 5 današnjih provincija, tako da se ta ogromna nadmorska visina ''preliva'' na Gansu, Sichuan, Yunnan, Xinjiang i na još neku beše. U tim provincijama kretanje je no-limit (sem nešto malo u Sichuanu). U ove prve tri sam bio u ''tibetanskom'' delu, prelazio preko prevoja na 4000m, spavao u gradovima na 3500 metara nadmorske, jeste manje vazduha, ali nikakvih kontrola nije bilo. Odosmo u OFF. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2021 Za Vijetnam se iz Kine ili leti ili ide busom, a ne vozom, iz Nanninga, prestonice autonomne provincije Guangxi-Zhuang, gde se za 3 radna dana vadi i viza (može i danas za sutra po 4 puta većoj ceni, ispadne skuplje nego hotel za ta tri noćenja a u svakom slučaju jednu noć moraš da ostaneš). Do granice po širokim autoputevima ide kineski bus sa stjuardesom koja deli grickalice i kontroliše sve, na granici se plaća nekakva taksa mislim turistička, zdravstvena ili već (ne vadi se viza! to mora ranije) i prelazi u drugi bus koji ide po vijetnamskoj verziji stare Ibarske magistrale. A granica je tačno na pola puta fizički odnosno trećinu vremenski, dve trećine je od granice do Hanoja. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 30, 2021 Pozdrav ljudi. Imam ja jedno pitanje oko Vijetnama... Da li postoji mogucnost predavanja engleskog u Vijetnamu, kakva su iskustva, kakva su pravila, da li rade to nasi ljudi tamo? Svaka info bi mi znacila, hvala unapred. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 31, 2021 (edited) Moja prijateljica, spisateljica sa masterom iz kulturne antropologije je predavala na univerzitetu tamo s pristojnom satnicom. Kazem satnicom a ne parama, jer placaju OK, medjutim traze da radis po 40 sati, a ona je imala kao na univerzitetu u Kini oko 14 sati nedeljno. Ali bolja je plata u Kini, s tim da je Vijetnam malo manje brutalan u smislu drzavne uprave. Nije relativno liberalan kao Hong Kong, ali nije ni pod konstantnim nadzorom kao Mainland Kina. Doduse, ona je Kanadjanka (a i ja sam), tako da ne znam sta moze samo sa srpskim pasosem. Verovatno moze deci da se predaje kao i u Kini, na univerzitetu svakako ne. Ali trenutno je nemoguce otici gotovo bilo gde trajno, sve je obustavljeno, jedino ako je rec o spajanju porodice mozda dozvole. Edited May 31, 2021 by chivitli Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 31, 2021 (edited) Bravo, Kanađani predaju engleski u Kini i Vijetnamu. Eto moja teza dokazana. @ppetrovic @thirsty traveller @ThirstyTraveler @bam-bam @deleter @chivitli Edited May 31, 2021 by chivitli Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 31, 2021 Dokazao si šta tačno? Trudim se da ispratim ali ne ide mi nešto Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 31, 2021 @Onaj s onu glavu Bez teoretisanja o kovidu ovde. @noskich Mogao si pola foruma tagovati. Sledeći pokušaj ovakvog trolovanja i ode ti sa foruma. @ppetrovic Nemoj ga paliti, molim te... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 11, 2022 Posto mi se karte trenutno cine cijenovno prihvatljive, zanimaju me dvije stvari: Da li je premalo 8 dana za Ho Chi Min i okolinu ? (na zalost nemam mnogo vremena za odomor) Da li je dobijanje vize puka formalnost (razmisljam da prvo kupim avio karte, pa da tek onda apliziram za e-vizu) ? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 11, 2022 37 minutes ago, priganica said: Posto mi se karte trenutno cine cijenovno prihvatljive, zanimaju me dvije stvari: Da li je premalo 8 dana za Ho Chi Min i okolinu ? (na zalost nemam mnogo vremena za odomor) Da li je dobijanje vize puka formalnost (razmisljam da prvo kupim avio karte, pa da tek onda apliziram za e-vizu) ? Viza je formalnost, nego podeli nam izvor gde nalazis te dobre cene za vijentam, ja ne mogu da nadjem nista ispod 800 evra... i ja sam hteo da pitam, dajte neke informacije gde ici po Ho Shi Minu , okolini i delti Mekonga, sta obavezno obici? licno ne bih isao na ostrvo Phu Quoc... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 11, 2022 @bam-bam A sta mislis da li je preveliko maltretiranje ici samo zbog 8 dana ? U mom slucaju je nesto manje od 800eur (ali s obzirom da se organizuje last minute) to mi je ok. Qatar airways iz Beograda za 2 putnika (period polazak 25ti, povratak 5ti): Total trip price: (2 Adult) 1513.38 EUR Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 11, 2022 (edited) 3 hours ago, priganica said: @bam-bam A sta mislis da li je preveliko maltretiranje ici samo zbog 8 dana ? U mom slucaju je nesto manje od 800eur (ali s obzirom da se organizuje last minute) to mi je ok. Qatar airways iz Beograda za 2 putnika (period polazak 25ti, povratak 5ti): Total trip price: (2 Adult) 1513.38 EUR cena je odlicana, u ovom trenutku, posto su sad karte za jugoist. aziju bas skupe.... ne znam da li je cim, dugacak je put, zavisi od presedanja u dohi, koliko traje, kad slecete u saigon, u koje doba dana polecete za nazad? ali npr. da dolazite tamo negde popodne predvece, a da polecete pre podne nazad, i da je to 8 noci, mislim da bi bilo cimanje....ako slecete ujutru rano, i ako vam je povratni let uvece iz saigona, i ako nemate dugacko presedanje u dohi, ja bih licno i otisao..... mada, jbg, kad se vec toliko placa karta, uvek je bolje ostati duze, jer ceo boravak tamo je mnogo jeftiniji od cene karte,,,,,ja koliko sam gledao, ako se ide u mekong, onda tamo jedno 3-4 dana, isto toliko i saigon i okolina, pa moze da prodje...neces bas stici na letovalista tipa pomenutog phu quac-a, al jbg.....msm, ako si vec tamo, mislim da je veci dozivljaj otici na mekong nego na plazu ..... ja sam bio u severnom vijetnamu, ali su mi rekli da je dosta drugacije nego jug, npr. hanoi da je mnogo zanimljiviji grad, pa za njega treba vise vremena.... treba proveriti i kakvo ce vreme biti sad pocetkom decembra, od toga moze dosta da zavisi...ja treba da budem tamo krajem pocetkom marta, tad valjda nema kise Edited November 11, 2022 by bam-bam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 11, 2022 bolje je ostati duze, osim kad nemas slobodne dane na poslu… kao OP npr. Sent from my iPad using Tapatalk Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 11, 2022 dajte bre neke tipove za juzni vijetnam i ho shi min.... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 13, 2022 Slazem se neki tips su vise nego dobrodosli, jer uzeo sam karte, pa cu da sumiram utiske (premda je to jako kratko kad se vratim). Kako mi je stop-over u Dohi 9h, aplicirao sam za ovu "Haja" vizu/aplikaciju/stagod, nadam se da ce da mi odobre ulazak da vidim malo atmosferu oko worldcupa. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 13, 2022 On 11/11/2022 at 3:02 PM, priganica said: A sta mislis da li je preveliko maltretiranje ici samo zbog 8 dana ? Pa to nije maltretiranje nego ludost, pogotovu ako letis iz Evrope za Vijetnam. Ako ides iz neke azijske zemlje u Vijetnam onda OK. Ali putovati minimum oko 13-15 sati, da bi bio/bila u Vijetnamu 8 dana, no comment. Pa za district 1 u Saigonu ce vam trebati 3-4 dana da zagrebete po povrsini sto bi se reklo. U Vijetnam se ide bar na 3 nedelje do mesec dana (ako moze duze jos bolje ) ako ides iz Evrope da bi se obislo vise gradova. Inace, da Hanoi kao i sami ljudi su dosta drugaciji od juga Vijetnama, na jug smatrama sve od Da Nanga pa na dole. Hanoi je mnogo dobar za videti i obici, ali recimo Da Nang je skroz drugaciji moderan i ljudi su prva liga kao i cene dosta nize. Plus oko Da Nanga ima puno mesta i stvari da se vidi. Onda Nha Trang i taj kraj oko njega prelep, ali Nha Trang prepun turista bar ranije bio sada mislim da je rasterecen, tamo je i vijetnamski "Diznilend" Vin Pearl, ide se zicarom koja ulazi u cenu karte. Saigon vrlo zanimljiv nisam imao prilike da vidim vise bas zato sto nije dovoljno nekoliko dana da si tamo, ali je ludilo u pozitivnom smislu. I nisam bio u Da Latu, on je prica za sebe. Vijetnam nudi toliko toga da za 8 dana ce biti ono par dobrih utisaka, mozda i losih kao da te neko isamarao na brzinu. Uglavnom najedite se (ne znam da li ides sam ili vas je dvoje ako sam razumeo) supa - PHO sto vise jer to je ono prva liga i neces naci na drugim mestima. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 13, 2022 E jbg sad, karte vec kupljenje, znam da je 8 dana malo i za moje standarde premalo, ali zato se ogranicavam na Saigon i mozda neku plazicu okolo za buc, sta da se radi... Hvala na konkretnim informacijama svakako. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 14, 2022 (edited) al izgleda da niko nije bio u juznom vijetnamu...dajte neke savete?? @priganica racunam na tebe da ces napisati sad u decembru kad se vrnes, kako je bilo 😉... ja sigurno hocu, kad odem Edited November 14, 2022 by bam-bam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 14, 2022 @bam-bam svakako hocu. Ono sto me zanima iako nije relevatno da li mozda imas info neki da li ce biti moguce da se udje u Dohu-u jer i prosli put kad sam imao 5h stop-over sam se smorio kao zmaj, a sad sa 9h ima da dumrem, ako nas ne puste da udjemo u grad Da li nekako moze na ovo da se utice? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 14, 2022 (edited) 2 hours ago, priganica said: @bam-bam svakako hocu. Ono sto me zanima iako nije relevatno da li mozda imas info neki da li ce biti moguce da se udje u Dohu-u jer i prosli put kad sam imao 5h stop-over sam se smorio kao zmaj, a sad sa 9h ima da dumrem, ako nas ne puste da udjemo u grad Da li nekako moze na ovo da se utice? sa srpskim pasosem ne treba viza za katar, mozes da udjes bez ikakvih problema, samo ti lupe pecat....ne znam koji pasos imas? pre jedno 5 godina su nam jos trebale vize , ali su nam bili uveli neku vizu on arrival, bas tad kad sam ja trebalo da se vracam kuci preko dohe..i uspeo sam da odem u grad, znam da sam nesto prvo trebao da se registrujem online na sajtu qatar airways-a, potom sam po sletanju na na aerodrom prvo otisao na salter za placanje te vize, i tu ima neka procedura , jer moraju da ti otvore racun u njihovoj banci i izdaju neku jednokratnu karticu na koju tek mozes da uplatis visa fee...mada,sve je to islo prilicno brzo...i potom sa tom karticom kao potvrdom uplate sam otisao na carinu, imao malo problema da prodjem, jer su nam odobrili tu mogucnost vize on arrival bukvalno 1 dan ranije, tako da jos nisu bili apdejtovali sistem...ipak, dosao je sef smene, situacija se razjasnila, i mene i ortaka su pustili napolje...mozda smo bili i prvi putnici koji su tako usli u katar hahaha ovo ti sve pisem u slucaju da imas neki drugi pasos, za koji je potrebna katarska viza, a da moze da se dobije po sletanju ukoliko letih sa qatar airways ( jer ako bi leteo drugom kompanijom to ne vazi)....ponavljam, ako imas srpski pasos, ne treba ti nista... inace, jos imam tu karticu od banke, cuvam je za uspomenu hehe Edited November 14, 2022 by bam-bam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 14, 2022 al izgleda da niko nije bio u juznom vijetnamu...dajte neke savete?? [mention=12875]priganica[/mention] racunam na tebe da ces napisati sad u decembru kad se vrnes, kako je bilo ... ja sigurno hocu, kad odemBio sam ja, ali manje od mesec dana, pa ne smem da pisem. A i bilo je 2016 (ili ‘17). Sent from my iPhone using Tapatalk Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 14, 2022 (edited) Naravno da je malo 8 dana za Vijetnam ali većina zaposlenih ljudi ne može da priušti da putuje ni po 3-4 nedelje godišnje u cugu, a kamo li više. Tako da, pošto je Vijetnam odlična destinacija, bolje i 8 nego ništa. Severni Vijetnam jeste zanimljiviji od južnog, ali daleko od toga da na jugu nema šta da se vidi/radi i pojede HCMC nije lepota od grada, ali jeste interesantan posebno ako se prvi put susrećeš sa SEA. Plus tuneli, bunkeri, i čitava jedinstvena istorija Vijetnama kad je ratovanje u pitanju. Ako nađeš vremena, poseti muzej War Remnants. I naravno centralnu zgradu Pošte. Najbolje je iznajmiti motoroć pa samostalno istraživati okolo, ni manje ni više nego sa još 8 miliona motorića koji se motaju po gradu, ako ne grešim. Delta Mekonga obavezno, uključujući lokalne pijace pored kojih se prolazi. Vožnja vozom u Vijetnamu je nezaboravno iskustvo. Za plažu se ne mora ići na Phu Quoc, ima lepih plaža i ovako. Edited November 14, 2022 by golosina typo Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites