Followers 0

Sta su vam trazili na granici (sa novim pasosem)

180 posts in this topic

Znam, skontao sam pricu...Al rekoh, da dam odgovor za one koji se pitaju sta raditi u takvoj situaciji. :mah:

Meni prosle nedelje Rumuni trazili da im pokazem 500e kod Jimbolie.

Par ljudi pre nas su zaustavili pa su mi nasi carinici savetovali da im kazem da idem poslovno.

Takodje da pomenem da cu da pozovem konzula i proverim.

Srecom, nismo stigli do konzula.

Aerodrom Brisel, trazili KESH, povratnu kartu, Rezervaciju. Kesha treba 50EUR po danu

Aerodrom Brisel, trazili KESH, povratnu kartu, Rezervaciju. Kesha treba 50EUR po danu

Pa ne čudi me za Brisel, Belgija je predložila da se suspenduje vizni režim, Dačić po hitnom postupku otišao u te krajeve (ili ide) :)

Mislim da je ipak Mađarska najliberalnija. Ja juče sleteo na Budimpeštanski aerodrom i samo mi uze pasoš, ubaci u komp lupio pečat i vratio pasoš, bez ijednog pitanja... na kraju Viszlat!

Gledam temu i citam postove u kojima su carinici trazili na uvid koliko para imas kod sebe (ili neki drugi fazon,tipa gde ti je putno osiguranje),pa kao ako nemas dovoljno (koliko oni lupe,pa makar to bilo i 500 evra) onda te kao ne mogu pustiti u zemlju,a sve u cilju dobijanja nekog mita od preplasenih ljudi...Mislim da u tim situacijama uopste nije bitno dal je to neka Sengen-drzava ili Turkmenistan,vec to na kakvu budalu od carinika naletis na granici.Znaci,to je taj neki lik koji je utripovao da je mali bog i da mora biti po njegovom.Takvi su najgori :maddd:

Pa se u vezi toga slazem sa onim sto je rekao Marko - samo ostro i arogantno i pustice vas na kraju.

Najbitnije je da ne pokazete da se bojite :)

Mada se meni desilo jednom na granici sa Hrvatskom da me vrate sabani nazad sa granice :x

Al to je bilo sa predhodnim (plabim) pasosem,pa i ne spada toliko u ovu temu (mozda u neku drugu)...

":Цариник: ''Јесте ли стигли да се отрезните, нешто попијете, поједете''? Затим је још једном погледао у другарицу да се увери да ли спава и показујућу брадом на њу додао: ''ПојеБете''?"

Zanima me da li i njegova cerka ili sestra ide na koncerte....da je nesto priupitam. Cisto da vidim da li bi mu i tada to bila tako dobra fora.

Sta se zestis,covek (carinik) se samo nasalio,sta sad.

Ko da je rekao ne-znam-sta...bezveze.

Ne pustaju nikog ko je '87 godiste ;D Opusteno, nemoj da se traumiras. Spremi sve sto ti po propisima treba, pa ako ti traze, pokazes im. Postuj propise sto se kilaze prtljaga tice, ako te pitaju gde ides, pokazes rezervaciju smestaja ili das adresu prijatelja gde ides. Spremis povratnu kartu, osiguranje i dovoljno para i nemas sta da brines, nece ti niko zabraniti da udjes u Italiju. 

Meni prosle nedelje Rumuni trazili da im pokazem 500e kod Jimbolie.

Par ljudi pre nas su zaustavili pa su mi nasi carinici savetovali da im kazem da idem poslovno.

Takodje da pomenem da cu da pozovem konzula i proverim.

Srecom, nismo stigli do konzula.

Pred 1. maj isao za Rumuniju preko Vrsca i meni nisu trazili da pokazem pare.

Ne pustaju nikog ko je '87 godiste ;D Opusteno, nemoj da se traumiras. Spremi sve sto ti po propisima treba, pa ako ti traze, pokazes im. Postuj propise sto se kilaze prtljaga tice, ako te pitaju gde ides, pokazes rezervaciju smestaja ili das adresu prijatelja gde ides. Spremis povratnu kartu, osiguranje i dovoljno para i nemas sta da brines, nece ti niko zabraniti da udjes u Italiju. 

Xexe, pa sve to imam, ali ko zna... Mozda mi traze prvorodjenche  :P

Sta je tu cudno? Niceg cudnog nema u tekstu. Ljudi se nisu snasli i nema sad ljutnje. Mozda bi samo malo trebalo da se radi na edukaciji putnika, postoje pravila koja moraju da se postuju. Kome se to ne svidja neka ne putuje i to je sve. Ni kod nas ne moze nista da se uradi bez para. Na kraju krajeva, ove olaksice odnose se na putovanje BEZ VIZA a ne BEZ PARA!  :kamp:

Ja okacila tu vest tamo na "Evropi"...

Meni nije jasna ta situacija, kao nisu imali 38evra po danu. Kako ovi na aerodromu znaju koliko ces ti dana da ostanes? Kazes: ostajem 3 dana, 2 dana i zdravo. Jedino ako traze povratnu kartu ili tako nesto, ali mislim da nisi duzan da je imas sada kada je bezcarinski rezim...  :shockkk:

Posle ovog tekstva stvarno mi nije jasno da li mogu da traze da vide koliko imas para na ulasku u zemlju ili ne? Ovde se sve vreme pise kako ti ne treba nista ,jer smo u bezviznom rezimu bla bla,a onda svako malo se neko javi i kaze da su mu trazili ovo i ono .

Bezvizni režim znači da ti zemlja u koju putuješ dozvoljava da stigneš do njene granice bez potrebe da prethodno pribavljaš vizu u pasošu.

Bezvizni režim omogućava OGRANIČENU posetu toj zemlji (ili regionu u slučaju Šengena) pod uslovima koji ta zemlja propisuje.  Budući da je poseta OGRANIČENA (u ovom slučaju na maksimum 90 dana u šestomesečnom periodu), zemlja domaćin IMA PRAVO da od tebe traži dokaz da si ti BONA FIDE posetilac, a to ćeš dokazati tako što ćeš pokazati da imaš povratnu kartu i dovoljno sredstava da sebe izdržavaš tokom posete datoj zemlji.

Stvar je dobre volje graničnika da ovaj proces ubrzaju kada smatraju da ne postoji zloupotreba dobrodošlice, i tada ne traže te papire.

Belgija je jedna od zemalja koja je bila susretena sa velikim brojem lažnih azilanata sa srpskim pasošima te ovako nešto i ne čudi, naročito imajući na umu da je reč o aerodromu na koji sleće niskobudžetna avio-kompanija, te su karte jeftine, i rizik za zloupotrebu bezviznog režima je veći.

A zasto se to onda ovde ne napise odma nego 10 strana se pise "ma samo opusteno" dovoljan je pasos i te price...i onda ljudi steknu pogresan utisak i mogu imati problema na granici?

Окачио сам био тему, али су ми обрисали због наслова са великим словима?!?

Иначе, то за паре је потпуна глупост, и свако ко брани то њихово право лаже да има са собом довољно пара када иде.

То за паре је глупост, па је л знате да за Србију ја мислим треба 60$ по дану?!?! Алооо они приложе за 5 дана нечију месечну плату. Они не једу више од нас или друго да раде. Обичне глупости. Путовао сам пар пута на недељу дана ни 100 евра нисам носио нити их потрошио...

Ovo je jedan od retkih primera kad je jedna od sengen zemalja u jednom pojedinacnom slucaju pozelela da trenira strogocu, na sta imaju pravo. Verovatno imaju i dobar razlog za to, jer su imali veliki broj laznih azilanata. Ali, svakako, ovakav tretman nece ostati u lepom secanju onima koji su se nasli u takvoj situaciji.

A nije istina da ovde nije o tome pisano. Svima je savetovano je da se uzme putnicko zdravstveno osiguranje, povratna karta, rezervaciju smestaja ili adresa i kontakt osobe kod koje ides u posetu. Takodje i dovoljno novca, s tim da je bilo diskutabilno koliko je to tacno dovoljno, bas da bi se izbegle moguce neprijatnosti kao sto je ova. Nazalost, zbog gomile laznih azilanata, neki, verovatno nevini, sada ispastaju.

Nisam ja rekao da nije pominjano ali se na kraju uvek javi gomila ljudi i kaze "ma to ti niko nece traziti".Eto,recimo nisu ni meni u Rimu nista trazili ni proveravali,ali opet ne skodi da se zna STA ONI IMAJU PRAVO DA TRAZE.Ovde se stice utisak,da to sve zavisi od raspolozenja carinika,a u stvari postoje propisi koji su jasni.Eto recimo ja sam citajuci ovo ,a i iz svog iskustva mislio da sengen znaci da mozemo da putujemo bilo gde u EU bez ikakvih cimanja na granici i proveravanja.Eto,sad znam da nije tako i detaljno sam se informisao da me ne bi vracali sa granice u buducnosti.

Da, pravila svakako postoje, sa vizama ili bez njih, za svaku mogucu drzavu na ovom svetu. Ali nece ti svaki carinik uvek i svuda striktno traziti sve, naprotiv. Zato iz iskustva neko moze da ti kaze da ti u praksi ne treba to i to. Ali, na tebi je da odredis da li ces da postujes sva pravila ili da se nadas da nisu tako striktna i da li zelis da sebe potencijalno dovedes u neprijatnu situaciju na granici ili ne.

Pazi , meni je najsigurnije kad ja znam koja su njihova prava,tj.sta smeju da ti traze.E sad,kad ja to znam procenicu sam da li cu to da poustujem striktno ili ne .Ali onda mi niko nije kriv ako me deprtuju kao ove iz Brisela.

Eto recimo,skoro sam bio u Rumuniji sa bendom ,svirali smo na nekom krstenju tamo,a da bi se preneli svi instrumenti i oprema potrebno je izvaditi ATA karnet ,sto je prilicno cimanje Pravilo kaze da se na tom spisku napise svaka sitnica od instrumenata i opreme koja se unosi .Naravno,velika je verovatnoca da na granici nece proveravati da li si sve sto je na spisku i poneo,ali TO JE NJIHOVO PRAVO.E sad ja ako nisam sve to ispostovao niko mi od njih ne moze biti kriv,nego samo ja. I kao sto u vecini slucajeva biva u praksi ovi na granici kad su videli pun kombi opreme i raznih cuda nisu ni pomislili da to sve proveravaju.

Prosle srede sam se vratila iz EU. Usla sam preko Rumunije, niko me nista nije pitao. Na aerodromu u Bergamu takodje. Vracala sam se preko Madjarske (Bergamo Budimpesta, Budimpesta Beograd) vozom, i jedino sto sam dozivela je to da mi je na izlasku iz Madjarske carinik jako dugo zagledao pasos (a pritom me nista nije pitao), posle nekog vremena je samo lupio pecat i to je to.

Pazi , meni je najsigurnije kad ja znam koja su njihova prava,tj.sta smeju da ti traze.E sad,kad ja to znam procenicu sam da li cu to da poustujem striktno ili ne .Ali onda mi niko nije kriv ako me deprtuju kao ove iz Brisela.

Смеју да ти траже шта оће, и да те, и ако све то имаш, опет врате са границе јер си им сумњив. Чак и док су постојале визе, увек је било јасно напомињано на формуларима да ти добијање визе не значи да ће да те пусте у зону Шенгена, односно да не морају ако неће.

И каква корист од оваквог одговора и описа?

Пуно је битнија пракса. А она иде од тога да те питају где идеш и пусте до тога да ти траже новац, путно осигурање, адресу где идеш, резервацију...

Tačno, kako kome zapadne, mislim službenik policije. A rekla bih i da ima malo veze (mada po njihovim propisima ne bi trebalo) u koju zemlju se ide. Teoretski, mogu da ti traže sve, u praksi, mogu da te samo propuste uz dobrodošlicu i osmeh. Meni npr. na Hitrou službenica tražila da dam otisak palca i kažiprsta nemam pojma što, valjda da uporedi da l' su isti sa ovim otiscima koje sam davala kad sam tražila vizu (ovde su mi uzeli otisak svih deset prstiju :shockkk:) al dobro, oni su posebna priča ::crazy:

U Ambasadi Srbije u Belgiji istakli su za Press da su putnici zaustavljeni jer kod sebe nisu imali dovoljno novca. Konzul Petar Pavić upozorio je i sve ostale državljane Srbije koji kreću put Belgije da carinici na Aerodromu „Brisel Šarlroa" mnogo strože i detaljnije kontrolišu putnike, s obzirom na to da ovaj aerodrom koriste gotovo isključivo lou-kost kompanije i sa njega se često preseda na letove ka tri susedne zemlje.

- Ovaj aerodrom koriste lou-kost kompanije i, recimo, avionska karta na relaciji Beograd - Brisel može se naći za samo 14 evra. Upravo zato mnogi ljudi ovde samo presedaju na drugi avion koji ide za susednu Francusku, Holandiju ili Luksemburg. Baš iz tog razloga kontrole su dosta strože nego inače i policajci pregledaju svaki detalj i insistiraju da putnici pokažu koliko novca nose sa sobom - objašnjava Pavić.

On podseća da naših sedam državljana koji su zadržani i smešteni u stacionar na aerodromu kod sebe nisu imali novac, kao ni povratne karte.

- Za boravak u ovoj zemlji putnik mora da ima 50 evra po danu, ukoliko nema prijavljen boravak, odnosno 38 evra ako ide kod rođaka. Međutim, ovi ljudi nisu imali dovoljno novca kod sebe, pa nije bilo nikakve mogućnosti da im dozvole da uđu u zemlju - ističe Pavić.

Kako kaže, poseban problem su bile povratne karte.

- Svi su imali karte u jednom pravcu i to je dodatno pogoršalo situaciju. Nažalost, takve stvari se dešavaju i ovom prilikom apelujem na građane da kada putuju u inostranstvo, pogotovo lou-kost kompanijama, sa sobom nose propisane sume novca - ističe konzul.

Izvor: http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/170456/Drama+trajala+do+pono%C4%87i.html

Ne vidim o kakvoj drami je reč (naslov tabloidnog članka).  Ljudi nisu poštovali pravila, i zna se šta sledi.  To što u svojoj zemlji svako radi šta mu padne na pamet, ne znači da slično ponašanje može proći i u malo bolje organizovanim društvima.  Pa neka im je za nauk.

Btw, u jednom članku piše da je jedan od te sedmorice vraćen jer je već iskoristio svojih 90 dana boravka.