Posted August 2, 2011 A zasto se to onda ovde ne napise odma nego 10 strana se pise "ma samo opusteno" dovoljan je pasos i te price...i onda ljudi steknu pogresan utisak i mogu imati problema na granici? https://www.klubputnika.org/vize/21-uopsteno-o-vizama-i-ostale-korisne-informacije/3554-10-pravila-za-upotrebu-bezviznog-rezima Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 4, 2011 Posto bi trebalo da putujem u Brisel krajem Oktobra pa me muci novonastala situacija resio sam da se malo edukujem po ovom pitanju. Evo sta sam nasao na sajtu ministarstva inostranih poslova http://www.mfa.gov.rs/Srpski/konz/pomoc.pdf Inace ovo za povratnu kartu mi nije bas najjasnije jer ja cu ostati devet dana u Sengenu (Belgija i Spanija) a kod Wizz-a se ne moze cekirati pre sedam dana od dana leta pa ne znam kako razmisljaju da im pokazem povratnu kartu? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 4, 2011 Evo sta MIP konkretno kaze o Belgiji: БЕЛГИЈА УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ Носиоцима биометријских пасоша Р.Србије није потребна виза за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци. Безвизни режим се не односи на носиоце путних исправа Савезне Републике Југославије (тзв. „плави пасоши“) и носиоце пасоша Републике Србије које је издало МУП РС - Координациона управа. На снази је Закон о кретању и боравку странаца из 1980. године, који предвиђа да неће бити дозвољен улазак странаца који, између осталог, не располаже одговарајућом путном исправом/визом; не поседује одговарајућа документа којима би доказао сврху и циљ путовања (нпр. позивно писмо); не поседује одговарајућа новчана и материјална средства довољна за боравак/транзит (гарантно писмо, а у случају да сами финансирају боравак - 50 ЕУР по дану када је у питању хотелски смештај, односно 38 ЕУР по дану уколико је смештај код породице или пријатеља; уколико лице нема повратну карту, подразуемва се да има обезбеђена средства за максимално могуће трајање боравка – 90 дана), има забрану уласка у Шенгенски простор и др. Потребно је, али није обавезно, пријавити уношење новца уколико се ради о већој суми (није прецизирано). У зависности од типа боравка, може бити затражен и доказ о уплаћеном здравственом осигурању. Корисни телефони: Федерална аеродромска полиција http://www.polfed-fedpol.be/org/org_dga_lpa_en.php Централна бриселска полиција: Rue du Marché-au-Charbon 30 (tel. +322/279-79-79). ТРАНСПОРТ У Белгији постоји 6 аеродрома за међународни саобраћај – Brussels Airport (Zaventem), Brussels South Charleroi Airport (Gosselies), Liège Airport (Bierset), Ostend Bruges Airport (Ostende), Antwerp Airport (Deurne), Kortrijk-Wevelgem International Airport (Wevelgem). Главна лука је Остенде (Oostende) Сви већи градови у Белгији су повезани савременом мрежом ауто-путева. У Белгији се може користити наша возачка дозвола и потребно је одговарајуће ауто-осигурање. Ограничење брзине је 120 км/х на аутопутевима, 90 км/х у близини насељених места, 70, односно 50 км/х у граду. Најчешће казне су за непрописно паркирање (неколико десетина евра и више), пребрза вожња (од неколико десетина до 200 ЕУР), прелазак на црвено светло (150 евра и више) и сл. БЕЗБЕДНОСТ У Бриселу има много џепароша, тако да је веома битно чувати своје личне ствари. ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА Списак дежурних болница/ургентних центара се може наћи на: http://www.bruxelles.irisnet.be/fr/citoyens/home/sante/urgences.shtml НОВАЦ Званична валута је евро. Цена градског превоза у Бриселу је 2 евра по вожњи (може се користити и за преседање, у року од 1 сата), дневна карта износи 4,5 ЕУР, тродневна 9,5 евра итд. Просечна цена једног оброка по особи у ресторану је од око 10-30 евра и више. Цена преноћишта у просечним хотелима се креће између 70 и 150 ЕУР. Цена здравствених услуга се креће од око 20-25 ЕУР (преглед код лекара опште праксе) па на више. ОСТАЛО - Све информације у вези са туристичким боравком се могу наћи на http://www.brusselsinternational.be/ - Национална туристичка агенција: Bruxelles International - Bruxelles Info Place (BIP) rue Royale 2, 1000 Bruxelles Tél. + 32 (0)2 513 89 40 e-mail : tourism@brusselsinternational.be mice@brusselsinternational.be www.brusselsinternational.be Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 5, 2011 Inace ovo za povratnu kartu mi nije bas najjasnije jer ja cu ostati devet dana u Sengenu (Belgija i Spanija) a kod Wizz-a se ne moze cekirati pre sedam dana od dana leta pa ne znam kako razmisljaju da im pokazem povratnu kartu? Kada si kartu kupio, dobio si mejl sa e-kartom - odstampaj to i pokazi im. Ne traze da budes cekiran, nego da si kupio/platio transport iz njihove zemlje. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 5, 2011 ja sam putovao za stocholm wizzair-om i ostjao sam 10 dana poneo sam to pismo i pravili su mi problemna granici to sam vec pisao ovde na forumu....da se sad ne ponavljam ... ali bezobraznu tetu nije zanimo mail vec karta na engleskom jeziku gde pise da imam let stockholm beograd.... inace posle maltretiranja od 4 sata sam pusten da uzdjem u zemlju Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 6, 2011 Išao sam u Češku pre dve nedelje, ušao i izašao preko aerodroma u Pragu (Ruzyně) i nisu mi ništa tražili, samo su mi pogledali na prelet stranice u pasošu i udarili pečat. Što se tiče elektronskih karata, nisam nikada išao Wizzom, ali kad kupujem karte obično dobijem dva mejla od kojih je samo jedan zapravo elektronska karta i obično na njemu piše da je electronic ticket ili da je receipt (račun). Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 18, 2011 Ja do Rima i nazad sa Montenegro Airlinesom. Kad sam ulazila u Italiju, njihov lik nije me ni pogledao a ni moj pasos, samo je lupio pecat.Nasi me nista nisu pitali, niti sam cula da su bilo kog nesto pitali.A putovala sam iz Nisa preko Podgorice. Kad sam izlazila iz Italije, isto me nisu nista pitali. Isla sam i iz Rima za Atinu Easyjetom, niko me nije pogledao. Tamo samo obracaju paznju na tamnopute. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 21, 2011 Trazio mi Rumun da mu pokazem 500 evra na prelazu Moravita, rekoh mu da nemam i da ostajem samo jedan dan kad on kaze daj garantno pismo. Naravno nemam i on mi lupi odbijenicu, sad sam ga na'ebo... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 21, 2011 Trazio mi Rumun da mu pokazem 500 evra na prelazu Moravita, rekoh mu da nemam i da ostajem samo jedan dan kad on kaze daj garantno pismo. Naravno nemam i on mi lupi odbijenicu, sad sam ga na'ebo... Ma daj! Svasta. . . Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 21, 2011 To je na putu za Temišvar, jel' da? Jesi li išao ne neki let ili ovako? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 21, 2011 Ovako, bez veze, ali tih pola sata koliko sam bio na prelazu odbili su jos nekoliko ljudi, neke Albance, Srbe iz Vrsca i auto BG tabli... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 21, 2011 Jbt, ti Rumuni stvarno nisu normalni! I meni je lik trazio 500 evra na dan pre 3 god! Brate mili, pa kakva je to zemlja za koju ti treba 500 evra dnevno, eeej, bre?! I nek me jos neko ubedi da svaki stranac unosi toliko evra po danu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 21, 2011 Trebalo je da mu cusnete nekih 20-30 evra i verovatno bi vas pustio. Doduse, sta znam... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 21, 2011 Moram da napisem da se ne slazem sa korupcijom i da ovakvi predlozi nebi trebale biti na ovom forumu (pokretu). To je samo moje misljenje. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 21, 2011 Tacno tako pedjalon, necu bre da dajem svoj novac da bih presao granicu, makar imao jos 50 zabrana(odbijenica), hteo sam da odem da popijem kafu i pivo u Temisvaru, odspavam kod hosta, zezam se malo, vratim se preko Zumbolja i to je to, kao sto rade svi . Para sam imao ali naravno ne 500 evra... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 22, 2011 Ja sam sa novim pasosem putovala u Cesku, Austriju, Italiju, Dansku, Svedsku i Norvesku i iako sam nosila kojekakve papire kao i putno osiguranje za koje su mi rekli da ce mi traziti , niko ni se nije ni obratio a kamoli nesto trazio. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 22, 2011 Ja sam juce usao u Rumuniju, preko granicnog prelaza Moravita. Nista nisu trazili, samo pogledali pasos i lupili pecat. A, od kad su nam ukinuli vize sa crvenim pasosem sam putovao u Bugarsku, Nemacku, Italiju, Belgiju, Holandiju, Sloveniju, Austriju...jedino su na Sharloi aerodromu u Belgiji trazili da pokazem povratnu kartu i pitali me koliko para imam...Na ostalim prelazima nikad mi nista nisu trazili, sem pasosa narovno.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 25, 2011 Upravo stigoh sa putesestvija po Balkanu. Evo ovako! Iz Srbije izlazim na prelazu Backa Palanka Ilok. Ni Hrvati a ni nasi nisu udarili pecat. Onda na Bregani ulazim u Sloveniju. Slovenci ne pitaju nista i udaraju ulazni pecat. Carinik samo pitao jel imamo nesto za prijaviti i mahnuo rukom. Iz Slovenije prelazim u Hrvatsku na prelazu Pasjak. Slovenac samo odmahuje rukom, a posle i Hrvat isto. Prodjoh bez ijednog pecata. Zatim na prelazu izmedju HR i BiH kod Bihaca, opet bez pecata i bez gledanja pasosa, Samo odmahivanje u smislu "prolazi". Izmedju BiH i HR kod Gradiske, Hrvat mi je lupio ulazni pecat, a na izlazu kod Bajakova, opet samo odmahivanje i prolazi. Nasi pitase jel imam nesto da prijavim i kad rekoh da nemam, oni rekose, prolazi. Na celom putu, dobio sam 2 pecata. Jedan ulazni Slo i jedan ulazni HR. Izgleda da su granice na Balkanu konacno postale mekse! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 25, 2011 Cika Sima je jos u Shengenu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 14, 2011 Trazio mi Rumun da mu pokazem 500 evra na prelazu Moravita, rekoh mu da nemam i da ostajem samo jedan dan kad on kaze daj garantno pismo. Naravno nemam i on mi lupi odbijenicu, sad sam ga na'ebo... Ma daj! Svasta. . . Isti problem sam imao pre tacno godinu dana: https://www.klubputnika.org/forum/index.php?topic=4557.0 sad sam promenio taktiku umesto nemice sad nosim pozivno pismo univerziteta sa sobom Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 21, 2011 Eto, desilo se i meni opasno peglanje xD Uprkos tome shto chesto putujem i pasosh mi je pristojno ispechatiran na aerodromu u Frankfurtu me je carinik ispitivao kao blesav, trazio sve i svashta, chudio se zashto nemam ishtampanu povratnu (rezervisao e-ticket) pa sam morao da mu pokazujem .pdf sa informacijama o karti direktno sa mobilnog na koji sam sachuvao lol i pored rezervacije hostela, zdravstvenog i ne tako male sume u novchaniku i kreditnoj odveli su me do neke prostorije gde su mi sa laptopa uzeli bris i testirali na drogu .gif' alt='::'> Posle silnog cimanja "good day sir, have a nice flight"... jedva uhvatih konekciju, umalo da zakasnim Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 21, 2011 Eto, desilo se i meni opasno peglanje xD Uprkos tome shto chesto putujem i pasosh mi je pristojno ispechatiran na aerodromu u Frankfurtu me je carinik ispitivao kao blesav, trazio sve i svashta, chudio se zashto nemam ishtampanu povratnu (rezervisao e-ticket) pa sam morao da mu pokazujem .pdf sa informacijama o karti direktno sa mobilnog na koji sam sachuvao lol i pored rezervacije hostela, zdravstvenog i ne tako male sume u novchaniku i kreditnoj odveli su me do neke prostorije gde su mi sa laptopa uzeli bris i testirali na drogu .gif' alt='::'> Posle silnog cimanja "good day sir, have a nice flight"... jedva uhvatih konekciju, umalo da zakasnim pa to ti se i desilo jer ti je pasos ispecatiran..hteli su da vide da nisi neki drug dealer Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 21, 2011 U utorak letim avionom iz Beograda za Barisel Wizzair-om pa me interesuje par ''formalnosti''. Prvo, putovacu po Luksemburgu, Belgiji i Spaniji na koju drzavu mi treba glasiti putno osiguranje? Drugo, koristicu CS u Belgiji ne znam da li cimaju oko toga na granici? Trece, koje jos cake treba da znam za Charleroi aerodrom? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 21, 2011 Na Charleroi nas nisu nista pitali prosle godine ali citao sam valjda na Blicu da su od tada poostrili mere zbog problema sa azilantima. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites