Posted February 10, 2013 Nažalost, ponovo sam bio u pravu, nadao sam se da grešim, ali... Teške bitange, željne svakog dinara. Nego, ajde mi dajte odgovor koji ste prošli (videli, znate): da li imaju običaj da vas rigorozno kontrolišu i terorišu vas tipa ako vam ranac prelazi 5-10cm, ili će da tolerišu to? Kontam da ne cepidlače baš u cm... valjda? A težina dozvoljena u malom rancu je 10kg? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 10, 2013 Ne odredjuju odokativno. Imas kalup u koji treba da ubacis ispred sluzbenice. Kilazu je lakse provuci nego vece dimenzije. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 10, 2013 moj ti je savet da se ne kockas, ako ne moze da udje ranac u kalup platices ili neces moci da udjes, nikakva rasprava ti nece pomoci ni na jednom aerodromu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 11, 2013 nikakva rasprava ti nece pomoci ni na jednom aerodromu Pretpostavljam da govoriš isključivo za Wizz? Pošto sam ulazio sa malo većim kilažama i dimenzijama u Ryan, Pegazus... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 13, 2013 Моје свеже искуство (од јуче, Базел) - на последњој контроли службеница је загледала свакоме ручни пртљаг и коме се није уклапао у габарите калупа морао је да доплати. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 13, 2013 Imam pitanje za ljude koji su leteli do lutona od kako su promenili veličinu kabinskog prtljaga. Da li se tamo striktno poštuju nove mere, tj. da li bi torba dimenzija sadašnjeg velikog ručnog prtljaga koja se po potrebi može suzbiti mogla da prođe kao mali tj besplatni kabinski prtljag - pošto znam da to varira od aerodroma do aerodroma. Leteo sam iz više gradova wizz-om i samo su u Rimu proveravali veličinu prtljaga... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 13, 2013 Pravila su svugde ista, a osobe na proveri prtlaga su te koje se menjanju. Ako ti se isplati da rizikujes 50-60eur, samo napred. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 13, 2013 Da se ne isplati znam i sam, ali sam bez obzira na to hteo da vidim kakva su iskustva ostalih koji su leteli do Lutona jer se za svaki aerodrom manje-više zna šablon. Hvala u svakom slučaju Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 13, 2013 Ček', stani malo, šta njima znači tačno dimenzije: sa ili bez kompresovanja ranca? Npr. ranac kome su dimenzije veće za tipa 5-10cm može da se bez problema kompresuje na normalne (zahtevane). Šta oni ustvari uvažavaju od toga, čega se drže? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 13, 2013 Iz mog iskustva se pokazalo da metod kojim ćeš ubaciti torbu u metalni obruč nije bitan. Više puta sam prisustvovao pretvaranju putnih torbi u kabinski prtljag - što prepakivanjem, što nabijanjem a na letu VLC - TSR brat Rumun je na veliko iznenađenje svih zaposlenih (ne i Rumuna naravno) skakao po torbi koja je nekim čudom ostala čitava Poenta je da ne prepuniš torbu kako bi mogao da je svedeš na prave mere Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 13, 2013 Zamislis kalup untrasnjih dimenzija poput onih koje su navedene u pravilima putovanja. I zamislis da li mozes nagurati svoj prtljag u taj isti kavez. Ne znam da su li unutrasnje dimenzije onog kalupa za proveru na aerodromu u cm iste, ili za po koji cm imaju lufta - niko od ovih sto cesto putuju nije jos proverio, posto je i mene zanimalo. Inace, ako ranac sa dimenzijama vecim za 5-10cm u bilo kojoj osi moz da stavis u kalup....Znaci, da lose pakujes stvari. Naime, bolje je da torba/ranac bude malo manji, jer kad se propisno napakuje, staje knap u kalup - iz iskustva. Ovo pricam da ne bude skaces po prtljagu da ga uguras unutra i onda ti kazu da se to ne vazi, kao sto je bio slucaj s onom zenom kad ju je mrcvario Ryan. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 13, 2013 E, pa to je onda super, znači kompresija i nabijanje u kotur, i ako prođe onda je ok, to već može! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 14, 2013 Evo šta kaže jedan dečko o Wizz-u i prtljagu, iskopah na netu: (nisam nikad do sada leteo sa njima, a već mi se izuzetno mnogo ne sviđaju ) Luton-Gdansk. I'm 6'4'' and found that I couldn't fit in the seat as they are spaced too close together. I brought this to the cabin crew attention and paid £10 x 2 for my Girlfriend and I to move seats. On return trip I was stopped at gate by staff as my bag (cabin approved) was oversize and would have to pay £30. I explained that I had just flown out 2 days previous and had no problem with my bag size. She was rude unapologetic and robotic in her manner. After paying she handed me my receipt without so much as a thank you or sorry for any inconvenience. I sat twisted in the cramped seat with my right leg out onto the walkway. There was no way I was giving them another penny for extra leg room and to top it off the announcement at the start of the flight stated that 'our passengers comfort is our priority during this flight'. Definitely not value for money with all extras added. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 14, 2013 Evo šta kaže jedan dečko o Wizz-u i prtljagu, iskopah na netu: (nisam nikad do sada leteo sa njima, a već mi se izuzetno mnogo ne sviđaju ) Luton-Gdansk. I'm 6'4'' and found that I couldn't fit in the seat as they are spaced too close together. I brought this to the cabin crew attention and paid £10 x 2 for my Girlfriend and I to move seats. On return trip I was stopped at gate by staff as my bag (cabin approved) was oversize and would have to pay £30. I explained that I had just flown out 2 days previous and had no problem with my bag size. She was rude unapologetic and robotic in her manner. After paying she handed me my receipt without so much as a thank you or sorry for any inconvenience. I sat twisted in the cramped seat with my right leg out onto the walkway. There was no way I was giving them another penny for extra leg room and to top it off the announcement at the start of the flight stated that 'our passengers comfort is our priority during this flight'. Definitely not value for money with all extras added. Hvala svima koji pisu u ovoj temi; stvarno mnogo pomaze nekima (kao ja) koji nemaju preterano mnogo vremena da istrazuju razne stvari.. Sto se cele price oko manjeg / veceg rucnog prtljaga tice, mislim da im je to bas bezveze potez, bar u mom slucaju jer za recimo neke destinacije koje bi meni bile zanimljive kada saberem cenu karte, "veci rucni prtljag", klasican cekirani prtljag, troskove placanja karticom preko neta, cena "regularne" karte kod neke druge kompanije me izadje ako ne isto, onda vrlo slicno. Opet kazem, u mom slucaju, sve zavisi od osobe do osobe, nemaju svi obicaj i ili potrebu da nose prtljag sa sobom. Takodje, mislim da je za prosecnog i ispod prosecnog putnika (u koje sebe ubrajam) cela prica zbunjujuca, e sada sta je cilj neznam, ali nisam bas siguran da je dugorocno gledano ovo dobar potez. Konkretno, gledao sam cene karta za Spaniju (Madrid) i kako stvari stoje najverovatnije da cu putovati Swiss-om. ... Brza dopuna. Sada sam bas gledao detaljno cene do Madrida u maju; Beograd - Cirih - Madrid povratna karta ispadne 166 eura preko Swissa, a preko Wizza Budimpesta - Madrid (+prtljag) ispadne oko 225 eura. Jeste da je cena preko Wizza takva zbog akcije, ali opet ispadne jeftinije. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 14, 2013 Moje iskustvo kod low-costa je da se zadnjih godina sve više trude da prestanu biti low-costeri, tj. po cenama i tim smicalicama & stalnim otežavajućim okolnostima polako postaju kao normalne kompanije. Ne znam ko im radi marketinge, ali moguće da imaju veze sa PR-ovima EPS-a i sličnih naših kompanija. Neko lično mišljenje je da im je uvek malo para. Zbog konkurencije, pa pucaju, ili šta god, ali je činjenica da sve više uvode raznorazne namete, što postaje frustrirajuće i razočaravajuće (čitaj:skuplje i obesmišljavaju time samu ideju low-costa). To oko Wizz-ovog prtljaga je još jedna stvar u nizu samo. Zato i ne čudi što ih ljudi ''menjaju'' za normalne. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 14, 2013 Evo šta kaže jedan dečko o Wizz-u i prtljagu, iskopah na netu: (nisam nikad do sada leteo sa njima, a već mi se izuzetno mnogo ne sviđaju ) Luton-Gdansk. I'm 6'4'' and found that I couldn't fit in the seat as they are spaced too close together. I brought this to the cabin crew attention and paid £10 x 2 for my Girlfriend and I to move seats. On return trip I was stopped at gate by staff as my bag (cabin approved) was oversize and would have to pay £30. I explained that I had just flown out 2 days previous and had no problem with my bag size. She was rude unapologetic and robotic in her manner. After paying she handed me my receipt without so much as a thank you or sorry for any inconvenience. I sat twisted in the cramped seat with my right leg out onto the walkway. There was no way I was giving them another penny for extra leg room and to top it off the announcement at the start of the flight stated that 'our passengers comfort is our priority during this flight'. Definitely not value for money with all extras added. Ako je taj decko Britanac, ne cudi me njegova kuknjava. Za sve nadju manu, vole da je tip-top, ali se zato oni licno ponasaju kao stoka po drugim zemljama. Razmak izmedju sedista je kao i kod drugih kompanija u ekonomskoj klasi, a da je Airbus A320 u pitanju. Cinjenica da ljudima od 190+ ne prija bas. Ali, ko ne moze da izdrzi, ima opciju doplate za 10eur po pravcu. Kod regularnih kompanija za extra medjunozni prostor...Pa, kupis visu klasu, a to kosta malo mnogo vise. Krsenje pravila se kaznjava i kod drugih kompanija. Sto se tice prtljaga. Mozda ga je u povratku prekrcao, pa nije stao u kalup (u tom slucaju, mozak teski, mogao je navuci par stvari na sebe, ili terati i dalje gospodsku pricu u doplatu). Ali verovatniji scenario....Svasta se reklamira i prodaje kao cabin approved prtljag. Moguce da u odlasku niko nije proveravao taj prtljag striktno. Kad u povrtaku, gle cuda, moja fensi skupo placena cabin approved torba/kofer nece da stane u kalup. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 17, 2013 Evo i mog iskustva na letu BG-Dortmund (9-16.02.2013.), ja imam mali rucni prtljag (kofer) u centimetar tačan prema njihovim merama, u Beogradu nisu merili naš kofer, samo odokativno. Nekima su tražili da ubace u kalup. Ja sam probala da ubacim (pre nego što je počelo čekiranje) u kalup bez problema ulazi, znači par milimetra eventualno centimetar je veći kalup od onih mera što traže. S druge strane Nemci su merili svaki kofer, torbu, rančeve nisu kontrolisali, pošto je dečko imao identičan kofer kao moj ali je imao plastičnu ručku sa stane i nije mogao da ugura u kalup zbog ručke, rekli mu da stavi pored kalupa.. videli da staje u te mere i dali mu opomenu da sledeći put mora da ima prtljag koji staje u kalup i pustili nas. Isto su uradili i sa Nemcima kojima je kofer bio malo viši od propisanog, objašnjavali da se to plaća, ali nikom nisi naplatili, svi su prošli. Kilažu nigde nisu merili. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 5, 2013 "Large cabin bag: If your cabin bag is larger than the dimensions of a small cabin bag, you can take it on board for a fee. This can be paid online before you travel – either when you book your flight or by adding it to your booking later. Your large cabin bag still needs to fit easily into the overhead compartments of the cabin so it should be no larger than 56x45x25 cm." "How much will it cost me to take a large cabin bag on board? The fee for a large cabin bag is €10 if you pay online before you travel. Wizz Air encourages all passengers to decide about the bag type they wish to carry at home and to purchase the large cabin bag option online, either at the time of booking or up to 3 hours before departure, to avoid extra charges at the airport. If you pay at the airport, the fee is €20 at check-in or €30 at the gate. Purchase online in advance and save 50% or more!" Jedna stvar me muči. Nas četvoro putujemo za Krf u julu. Već sam leteo Wizz-om i nije bilo nikakvih problema, čak sam bio i oduševljen uslugom. Od nas četvoro, jedna osoba planira da nosi onaj 10e kofer, što je do 56cm i ide u avion. Međutim, prilikom rezervacije karte na netu, kada dođem do onog dela gde se bira prtljag, nema opcije 10e (ili 1100 din, u zavisnosti na kom jeziku koristiš sajt), nego samo 2750din za čekirani prtljag. U čemu je kvaka? Ovde gore piše da mogu da platim tokom rezervacije ili nekad pre leta, ali kako? Da ne odem na aerodrom, a oni me oderu. Inače, jako brzo mi treba odgovor, zahvalan sam unapred. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 5, 2013 Izvinjavam se. Retardiran sam. Našao sam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 9, 2013 Da li znate ili sta mislite: da li je moguce da sve dva velika backpack ranca od po 15kg dobro vezu sajlom i dodatno uviju folijom na aerodrmu i predaju kao jedan komad checkiranog prtljaga? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 10, 2013 Probo Unique nešto slično (ja se ne bih usudio), ali mu je prošla fora: https://www.klubputnika.org/forum/index.php?topic=3742.msg102402#msg102402 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 10, 2013 Probo Unique nešto slično (ja se ne bih usudio), ali mu je prošla fora: https://www.klubputnika.org/forum/index.php?topic=3742.msg102402#msg102402 E, hvala ti za link... nisam bio primetio... A sta mislite da se stave rancevi u neki veeeeeliki dzak? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 10, 2013 Sve je mouće u okviru propisanih dimenzija, težine i sadržaja. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 23, 2013 Drugari, gde ima da se kupi kofer dimenzija 42x32x25 po razumnoj ceni? Ja sam nasao 46*32*22 najmanji, a ne bi da me bas drndaju za 4cm. U Beogradu, Temisvaru, Bergamu i Memingenu gde sam ja bio, bas sam pratio nisu bili rigorozni ni striktni, ali nikada se ne zna. Ne bih zeleo da naletim na neku budalu i platim zbog par cm vrednost novog kofera. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 30, 2013 Evo recimo sinoc u Malmeu su terali ljude da stavljaju rucni prtljag u kalup i naplatili par kazni,ali samo ako su torbe bile upadljivo vece od kalupa.Dodatna otezavajuca okolnost sto se kazna (doplata ) placa u svedskim krunama pa ti sad nadji svedske krune a prosao si i pasosku kontrolu i sve ostalo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites