Jeftine avio karte

4,718 posts in this topic

Kao prvo, naisao sam na infomaciju i to ovde, par postova iznad, @belacevic je zaduzen za to :) I ja se pitam odakle je nasao info, ali, sve dok ga deli sa nama, nije toliko vazno :)

A kako mi je palo na pamet da ukucam Budimpestu umesto Amsterdama, pa, sta znam, nekako mi blize Srbiji ;D Probam svasta, pa, eto, ubode se ponesto.

Inace, i dalje stoji cena od 235 evra za onu prvu kombinaciju, s tim da bih jos dodao da se moze uzeti i multi-city karta BG-Zeneva, Amsterdam-BG, preko Austriana, za oko 210 evra, za te datume. Znaci, ispadne oko 450 evra povratna BG-Rio, kud ces bolju cenu :pivoooo:

Kao prvo, naisao sam na infomaciju i to ovde, par postova iznad, @belacevic je zaduzen za to :) I ja se pitam odakle je nasao info, ali, sve dok ga deli sa nama, nije toliko vazno :)

Само пратим стране сајтове и форуме

Tek sam skoro saznao sa sajt, pa se unapred izvinjavam ako pitanju nije ovde mesto ili nesto slicno.

Naime, zanima me da li neko zna gde bi valjalo potraziti najpovoljnije karte za Gaborone(Botswana)?

Gledao sam vise sajtova tipa bravofly.com, kayak.com itd, ali vidim da ovde ljudi daleko vise o tome znaju nego ja.  :)

Dobar je predlog koji je dao Dragance Zeneva-Rio-Budimpesta za 360 evra. Ja sam stavio sve na papir i prva opcija Zeneva-Rio-Amsterdam (235 evra) dodje sa odlascima i dolascima do Zeneve i Amsterdama oko 330 evra tako da je to jeftinija opcija od dve uz naravno vise cimanja. Kombinovao sam easyjet, wizz, voz. . .

Htedoh da pitam ima li za jos neke datume sem za ove navedene ovako jeftina karta?

Ima i za druge datume, ali, ne mozda bas tako povoljno. Nezgodno je sto u takvoj pretrazi nema onog +-3 dana, nego samo za odredjene datume, a kombinacija ima milion. Probas datume otprilike, pa vidis. Ja sam, cisto da bih proverio, probao neke nasumice datume za tu kombinaciju od 235 evra, i izaslo je 300 evra, sto je opet jeftino.

Meni nekako kombinacija iz BGa od 450 evra izgleda najkomotnija i najpovoljnija. Doduse, sa 3 presedanja, ali, nije to tako strasno :) Jer, ona kombinacija do Budimpeste je 360 evra, s tim da treba stici i do Zeneve, a i iz Budimpeste do Srbije, sto kosta, a i vece je cimanje, a na kraju izadje na isto, manje-vise.

Inace, cena je i dalje aktuelna, ne vidim da je neka promocija, a ni da je greska, tako da, ko moze, neka iskoristi priliku :)

Možeš li podeliti sa nama info koji su to sajtovi i forumi, bilo bi jako korisno...

Let od Ria do Lime (Peru)   ima za oko 360Evra povratna (preko Edreams)

da li postoji jeftinija varijanta ?

Ticket price

€ 360.30

Tax included

Service fees not included

Breakdown

Departure

Thu, 25-Oct-12

JJ

Lima (LIM)

17:00

Rio De Janeiro (RIO)

07:49 (+ 1)

1 Stop

Return

Thu, 29-Nov-12

JJ

Rio De Janeiro (RIO)

06:48

Lima (LIM)

22:55

1 Stop

Inace, cena je i dalje aktuelna, ne vidim da je neka promocija, a ni da je greska, tako da, ko moze, neka iskoristi priliku :)

Nije promocija, ali jeste 'greska'. U tim cenama karata fali fuel surcharge [YQ]. Ovaj 'fenomen' sa open-jaw kartama na njihovim letovima je poznat [mislim da ima par primera i u ovom topiku] i ide bar godinu dana unazad. Pre manje od mesec dana je bilo Milano-Rio-Frankfurt za €267.

I nije samo za Rio, bilo je i za Severno Americke destinacije, kao i za neke u Aziji.

Cesto bude na raznim pelikan sajtovima [.cz, .hu, .sk] ili na travel-dealz.de [+ drugim nemacki i poljskim forumima/sajtovima]

Ovaj jms-uk se pojavi niotkud, tresne do 2-3 nove reci za koje ni Vujaklija ne pomaze i onda ode na stand-by ;D

Evo, sad sam guglovao "open-jaw", obogacujem svoj letacki recnik. Hvala ;) Google kaze da su te open-jaw karte ponekad i povoljnije nego klasicne povratne karte, zahvaljujuci komplikovanom sistemu preko kojeg aviokompanije odredjuju cene aviokarata.

Inace, sad je cena za taj pomenuti let povecana na oko 300 evra, dodat je neki surcharge, sto je izgleda tacno taj fuel surcharge. Ali, i dalje je povoljno.

Ovaj jms-uk se pojavi niotkud, tresne do 2-3 nove reci za koje ni Vujaklija ne pomaze i onda ode na stand-by ;D

Evo, sad sam guglovao "open-jaw", obogacujem svoj letacki recnik. Hvala ;) Google kaze da su te open-jaw karte ponekad i povoljnije nego klasicne povratne karte, zahvaljujuci komplikovanom sistemu preko kojeg aviokompanije odredjuju cene aviokarata.

Inace, sad je cena za taj pomenuti let povecana na oko 300 evra, dodat je neki surcharge, sto je izgleda tacno taj fuel surcharge. Ali, i dalje je povoljno.

:)

Open-Jaw je kada je destinacija otvorena sa jedne strane putovanja: A-B; B-C ili A-B; C-A

Double open-jaw je kada je otvorena sa obe: A-B; C-D [Cesto su A i D, kao i B i C u slicnim regionima; Evropa-J.Amerika; J.Amerika-Evropa, ali sve cetiri razlicite zemlja/aerodroma]

Open [kao i double open] - jaw karte mogu da budu povoljnije jer odredjena trzista/rute mogu da imaju povoljniju cenu u jednom smeru, u odnosu na drugi.

Sto se tice gorepomenute karte 7-22. novembra, nije dodat nikakav surcharge, nego nema vise L klase u odlasku, pa je podignuta na S klasu:

Basefares:

GVA-RIO in S: €169.53
RIO-AMS in L: €50.65

Uz raznorazne aerodromske i security takse, krajnja cena karte je €299.22

Koliko vidim, fuel surcharge i dalje nije prisutan.

edit: Po ceni od €235 [oba leta u L klasi], vidim za npr. 17NOV-01DEC.

edit2: ko juri milje/segmente, povratak preko Milana GIG-FCO-MIL-AMS za samo €6 vise [€241]

edit3: Zeneva-Sao Paolo; Rio-Milano-Amsterdam [double open-jaw ;)] za €257

klanj:: klanj:: klanj::

Drzacu jezik za zubima, samo ispadnem glup :D Ne expediji sam video neki surcharge od oko 70 evra, pa sam mislio da je to to, nisam detaljisao.

Gde gledas te detalje koja je klasa u pitanju? I sta je tu uopste u pitanju, po cemu se razlikuje S i L za jednog putnika, npr, osim po ceni? Mogao bi odrzati i jedno predavanje o svim mogucim klasama, ima ih, citava abeceda, a pojma nemam cemu sluze i po cemu se razlikuju za putnike.

A te opcije sto si nasao, datume si birao nasumice, ili opet neka dojava, ili imas neki program za pretrazivanje ili sta vec :)

Ne expediji sam video neki surcharge od oko 70 evra, pa sam mislio da je to to, nisam detaljisao.

Otprilike toliko izadju sve takse, kad odbijes basefares od cene cele karte:

Fare 1: €105.73
Fare 2: €51.50
Swiss Airport Passenger Security & Noise Charge (CH) €17.78
Italian Passenger Service Charge (MJ) €1.82
Italian Council City Tax (HB) €11.00
Italian Security Charge (VT) €3.62
Italian Embarkation Tax (IT) €13.12
Brazil Embarkation Tax (BR) €29.63

Subtotal per passenger €234.97
Number of passengers x1

Total airfare & taxes €234.97

Ovde je na primer sve u evrima, ali brazilska taksa je u realima, a odlazna karta u francima, povratna karta ili u realima ili US dolarima, pa budu malo i razlike u konverziji: npr. Fare2 sam malo pre video kao €50.65, a sada €51.50 - skoro 2% razlike.

Nekad te razlike u kursevima mogu da budu i korisne za putnika [a nekad i za aviokompaniju]: ja sam prosle nedelje kupio kartu koja ukljucuje 'neobicne' destinacije i avio kompanije na ne-UK sajtu i dok je to proslo kroz moj racun u UK banci, ispalo je skoro 10% jeftinije :o [~£3 na cenu od ~£30-32]

Za koje datume, ove koje si naveo ili moze i neke druge?

može  i za druge datume

može  i za druge datume

Evo i par osnovnih pravila za ovu kartu, GVA-RIO, L basefare:

Travel restrictions

VALID FOR TRAVEL COMMENCING ON/AFTER 03SEP 12.

Sales restrictions

TICKETS MUST BE ISSUED ON/BEFORE 04SEP 12.

Minimum stay requirements

TRAVEL FROM LAST INTERNATIONAL STOPOVER MUST COMMENCE NO
  EARLIER THAN 7 DAYS AFTER DEPARTURE OF THE FIRST
  INTERNATIONAL SECTOR.

Maximum stay requirements

TRAVEL FROM LAST STOPOVER MUST COMMENCE NO LATER THAN 1
  MONTH AFTER DEPARTURE FROM FARE ORIGIN.

Stopover restrictions

NO STOPOVERS PERMITTED.

I malo drugaciji datumi za povratak, RIO-AMS:

Travel restrictions

VALID FOR TRAVEL COMMENCING ON/BEFORE 09DEC 12.

Sales restrictions

TICKETS MUST BE ISSUED ON/BEFORE 31AUG 12.

Inace, L klasa na relaciji Amsterdam-Rio i nazad je jako dobra [~€50 each way], ali onda se placa i fuel surcharge [Dragance, vidi 3. red!]

Fare 1: €51.50
Fare 2: €51.50
AZ YQ surcharge (YQ) €380.00
Italian Embarkation Tax (IT) €13.12
Italian Security Charge (VT) €3.62
Italian Council City Tax (HB) €11.00
Italian Passenger Service Charge (MJ) €1.82
The Netherlands Passenger Service Charge (RN) €15.19
The Netherlands Noise Isolation Charge (VV) €2.00
The Netherlands Security Service Charge (CJ) €12.93
Brazil Embarkation Tax (BR) €29.63

Subtotal per passenger €572.31
Number of passengers x1

Total airfare & taxes €572.31

I sta je tu uopste u pitanju, po cemu se razlikuje S i L za jednog putnika, npr, osim po ceni? Mogao bi odrzati i jedno predavanje o svim mogucim klasama, ima ih, citava abeceda, a pojma nemam cemu sluze i po cemu se razlikuju za putnike.

Klase avio kompanije koriste da naprave razliku izmedju razlicitih cena/kategorija karata: neke su fleksibilne, neke su promotivne i sl.

Podeljene su u 2-3-4 podgrupe, u zavisnosti koliko vrsta klasa ima odredjena avio kompanija: [economy, premium economy, business, first].

Kod vecine kompanija, odredjena slova su uvek u istoj podgrupi:

Y, B - full fare economy

J, C, - full fare business

F - full fare first

ali onda ima slucajeva gde ista slova mogu da budu dve vrlo razlicite klase kod dve kompanije, plus sto same kompanije povremeno izmenjaju to: P je ranije kod Swiss-a bila discounted economy, sad je discounted business.

Z je kod puno kompanija discounted business, ali kod Estonian-a je ekonomska klasa.

U Americi A je cesto [domestic] prva klasa, kod nekih evropskih kompanija je premium economy.

I za kraj, primer na relaciji Zeneva-Rio, povratne karte [neka slova se ponavljaju jer postoje razlicite basefares u istoj klasi]:

screenshot20120822at213.png

Ne znam sta vise da napisem - bas je kompleksna materija i ima puno sto ne znam, ali pitajte - pa ako znam, ja cu da kazem :)

Kakva zbrka :)

Inace, L klasa na relaciji Amsterdam-Rio i nazad je jako dobra [~€50 each way], ali onda se placa i fuel surcharge [Dragance, vidi 3. red!]

Fuel surcharge se, manje-vise, uvek placa, zar ne? Osim u slucajevima, kao ovaj o kome pricamo gde ga iz nekog razloga nema. Da li je to greska kompanije, ili, jednostavno, nekad daju i takve karte? Da li je vrednost YQ uvek ista za neku relaciju ili i ona podleze promenama, u zavisnosti od klase, verovatno i cene goriva ili sta vec?

I imam jos jedno vazno pitanje, gde nalazis sve ove detalje o letu, taksama, i narocito ovo sa klasama i cenama po klasama za odredjeni let? I ovo o uslovima kupovine, travel restriction, minimum stay restriction za svaku pojedninacnu kartu?

Zahvaljujem  :roll:

može  i za druge datume

Bacio sam oko na nasumicne datume, ima za oko 350 evra. Nisam bas pratio cene SP-Lima, ali, znam da bude promocija i povoljnijih cena, sad, do koliko nisko idu, ne mogu da ti garantujem. Ako imas facebook, nadji stranicu "Melhores destinos", lajkuj i dobijaces redovno obavestenja o svim promocijama iz Brazila za Juznu Ameriku i ostatak sveta. Na portugalskom je, ali, snacices se vec.

Ako te zanima boravak u Peruu, mozda bolje da ides direktno iz Evrope tamo, izaslo bi jeftinije, verovatno, nego iz 2 segmenta, preko Brazila.

može  i za druge datume

Bacio sam oko na nasumicne datume, ima za oko 350 evra. Nisam bas pratio cene SP-Lima, ali, znam da bude promocija i povoljnijih cena, sad, do koliko nisko idu, ne mogu da ti garantujem. Ako imas facebook, nadji stranicu "Melhores destinos", lajkuj i dobijaces redovno obavestenja o svim promocijama iz Brazila za Juznu Ameriku i ostatak sveta. Na portugalskom je, ali, snacices se vec.

Ako te zanima boravak u Peruu, mozda bolje da ides direktno iz Evrope tamo, izaslo bi jeftinije, verovatno, nego iz 2 segmenta, preko Brazila.

OK Hvala druže,

nadovezao sam se na ovu ALIITALIA povratnu kartu za oko 300 evra (iz Ženeve)

Možeš li podeliti sa nama info koji su to sajtovi i forumi, bilo bi jako korisno...

exbir.de , pelikan.hu (.cz, .sk), vielfliegertreff.de, fly4free.pl ...

Fuel surcharge se, manje-vise, uvek placa, zar ne? Osim u slucajevima, kao ovaj o kome pricamo gde ga iz nekog razloga nema. Da li je to greska kompanije, ili, jednostavno, nekad daju i takve karte? Da li je vrednost YQ uvek ista za neku relaciju ili i ona podleze promenama, u zavisnosti od klase, verovatno i cene goriva ili sta vec?

Greska je u pitanju. Fuel Surcharge je odlicna 'alatka' kompanija da menja cenu karte kako im se prohte. Generalno, sto se dalje leti, to je veci iznos, ali desava se da dve karte u npr. ekonomskoj klasi mogu imati razlicite YQ iznose.

Zato neki od nas pokusavaju da igraju tu igru protiv avio kompanija, da izbegnu [ili bar smanje] tu dodatnu naplatu.

I imam jos jedno vazno pitanje, gde nalazis sve ove detalje o letu, taksama, i narocito ovo sa klasama i cenama po klasama za odredjeni let? I ovo o uslovima kupovine, travel restriction, minimum stay restriction za svaku pojedninacnu kartu?

Pogledaj expertflyer.com [placa se, ali ima i 5-day trial] ili kvstool.com [isto se placa]. Mozda bi se isplatilo ako se vise ljudi udruzi koji bi to koristili.

Za nesto od tih informacija nije los ni ita matrix [pominjan ranije na ovom forumu], ali od kako ih je google kupio, sve slabije i losije radi. Ovaj trenutni se nekad zvao matrix 2 i tada je matrix 1 [iako losije graficki resen] pruzao mnogo bolju funkcionalnost.

Ponekad na exp. sajtovima kada izaberes kartu, a pre nego sto je platis, imas opciju da vidis fare rules...

Zato neki od nas pokusavaju da igraju tu igru protiv avio kompanija, da izbegnu [ili bar smanje] tu dodatnu naplatu.

A kako se to igra, rado bih se ukljucio :) Tako sto kupis te karte koje su bez YQ? Ili ima trik da se eliminisu(kako bi to bilo dobro  ;D )

Pogledaj expertflyer.com [placa se, ali ima i 5-day trial] ili kvstool.com [isto se placa]. Mozda bi se isplatilo ako se vise ljudi udruzi koji bi to koristili.

Zanimljivo, samo, ne znam bas koliko bi mi se isplatilo da dajem 120$ godisnje, ipak nisam bas toliki frequent flyer. Ali, udruziti se i podeliti, to vec zvuci zanimljivo.

A ovaj kvstool, to mu dodje neki program za pretragu? Sad iscitavam pomalo. Deluje mi komplikovano. Mozes u kratkim crtama da kazes sta sve moze sa njim? Vredi li 75 $ godisnje?

Hvala!

Greska je u pitanju. Fuel Surcharge je odlicna 'alatka' kompanija da menja cenu karte kako im se prohte. Generalno, sto se dalje leti, to je veci iznos, ali desava se da dve karte u npr. ekonomskoj klasi mogu imati razlicite YQ iznose.

Čekaj, da li to znači, konkretno za ovu kartu koja je ranije pominjana od 235$ za Rio, da bi platili samo tu cenu, ili bi nam kasnije tražili dodatno i taj fuel surcharge?

Čekaj, da li to znači, konkretno za ovu kartu koja je ranije pominjana od 235$ za Rio, da bi platili samo tu cenu, ili bi nam kasnije tražili dodatno i taj fuel surcharge?

Samo tu cenu, od 235 evra.