Posted May 24, 2011 Ooo haval bagzy i RaxCherrych! Baš ste brzi Ja sutra putujem, pa pišem iskustva kada se vratim kako prođoste u putu za Bukurešt , i kakav je grad ? Put je bio vrlooo interesantan. Organizovani kriminal vlada po tom vozu. Vagoni su užas i jako su prljavi. Jasno mi je i zašto.. prvo se pentraju po njima da sakriju cigarete u zidove, plafon, pod, sedišta... a posle ih carinici rasturaju. " sata smo gili na granici zbog toga. Od Temišvara može da se pređe u neke lepe vagone (ako takve pošalju) Cigarete se pakuju u povratku, kada voz uđe u Srbiju pa do Beograda kako bi u povratku bio spreman. To je malo neprijatno jer vam se ti sumljivi tipovi vrte po vagonu. a u odlasku policija stalno smara sa lampama i upada u kupe... možda to nije uvek tako. U svakom slučaju interesantno iskustvo. Bukurešt je velik grad i rekla bi da ima dosta potencijala, treba još vremena da zablista. Najviše sam vremena provodila vozeći bajs po gradu i prelepim parkovima sa jezerima. Bajs se iznajmi u parku 75 dinara/sat ili 375 dinara 24 časa. Nije baš grad za turiste, nema nikakvih putokaza... mi smo obišli celuuu palatu da bi našli ulaz i kada smo ga našli rekli su nam da bolje ne ulazimo jer nećemo videti glavne prostorije jer je u toku sednica Parlamenta. Treba videti eto, ukratko Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 31, 2011 trebalo bi u subotu da idem u Bukurešt. Interesuje me šta ne treba nikako propustiti videti , ima li neki dobar vidikovac ( zgrada , toranj ili tako nešto ) sa koga može da se vidi panoramski grad. Što se prevoza tiče gde se kupuju karte , koliko koštaju zna li neko , koji je kurs leja-evro itd. pišite šta bi mi moglo biti zanimljivo .. vredi li šopingovati tamo , gde im je šoping zona ? slobodno pišite hvala unapred Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 1, 2011 Kurs lej-evro (iako nikad nisam bio u Rumuniji) je otprilike 4:1 (isto kao i poljski zlot) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 3, 2011 trebalo bi u subotu da idem u Bukurešt. Interesuje me šta ne treba nikako propustiti videti , ima li neki dobar vidikovac ( zgrada , toranj ili tako nešto ) sa koga može da se vidi panoramski grad. Što se prevoza tiče gde se kupuju karte , koliko koštaju zna li neko , koji je kurs leja-evro itd. pišite šta bi mi moglo biti zanimljivo .. vredi li šopingovati tamo , gde im je šoping zona ? slobodno pišite hvala unapred Karte za bus/tramvaj/trolu se kupuju na trafikama i kostaju 1 lei za svaku pojedinacnu voznju. Ne postoji mogucnost kupovine dnevnih karata ili karata koje vaze nekoliko sati. Sto se tornja tice, koliko sam ja primetio, takve stvari ne postoje u Bukurestu. Za soping stvarno ne znam... Toliko od mene. Pozdrav! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 3, 2011 Ja sam bio za Novu Godinu u Bukurestu i moram ti reci da mi se grad bas dopao. Slobodno koristi metro bice ti sasvim dovoljan za transport po Bukurestu. E sada s obzirom da ces biti u Bukurestu kada bude bilo lepo vreme pre bih ti preporucio da pesacis. Obavezno idi u Village museum gde su prenete autenticne kuce sa sela iz untutrasnjosti Rumunije i dostaa je interesantan muzej. Zgrada parlamenta mi nije bila preterano interesantna iznutra s obzirom da je entereijer dosta siromasan, mahom su to goli i masivni zidovi sa predugackim hodnicima. . . nista spektakularno. Preporucio bih ti Cotroceni palace museum, nekadasnja rezidencija kraljevske porodice a danas rezidencija predsednika ako se ne varam, odlicna unutrasnjost sa kvalitetnim vodicem koji mi je otkrio da radi za 200 evra mesecno u muzeju!? Uvece idi u Caru' cu bere restoran domace kuhinje i obavezno probaj njihovo pivo iz restorana koji oni prave. Idi do trijumfalne kapije koja se nalazi na severu grada. Meni se dopala i National military club palace. Imas dosta skrivenih crkava i crkvica po gradu ali ti to vec ostavljam da sam pronadjes i istrazis. Ako te interesuje nocni izlazak preporucio bih ti klub The Gang, odlicna muzika, dobra ekipa i ne toliko napucane cene. Uzivaj u Bukurestu! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 17, 2011 putuje li neko danas za Bukurešt u 15.50 ? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 17, 2011 Izgleda da je Bukurest postao popularan! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 17, 2011 Evo i ja da dodam moje iskustvo od pre dve godine. Voz na relaciji Beograd - Bukurešt je užas. Prljav je do bola, a i stalno se motaju neki čudni tipovi kako priča i-nice. Putovao sam sa drugom, pa smo još upoznali jednog lika iz Novog Sada tako da je barem bilo zabavno. U kupe nam je stalno ulazio kontrolor a i policija, da bi nam skretala pažnju da ne spavamo jer kradu. U povratku smo mi ipak zaspali, ali smo sve stvari na neki način osigurali. Mada nam je u sred sna uleteo pandur i sa baterijskom nas probudio, i opet rekao da ne spavamo. Što se tiče Bukurešta, nisam baš oduševljen gradom, orgaizacija im je nula, nije sređen itd. O Konstanci na moru neću ni da pričam, prljavo, ružno, užasno. Opljačkali su me u sred bela dana, uzeli 200eur, a policiju nisam video nigde. NIkom ne preporučujem. Svi gledaju samo da te prevare i da ti uzmu lovu! Ono što je vredno u toj Rumuniji videti svakako je Transilvanija! Bili smo u Brašovu i Sibiu, izvanredni gradovi, puni turističkih mesta, sa skroz drugim mentalitetom nego južna i istočna Rumunija. Bili smo oduševljeni Transilvanijom. Kulturan narod i gostoprimljiv. Greška nam je bila što smo prvo bili u Transilvaniji pa tek posle KOnstanca i BUkurešt, pa smo se previše opustili i mislili da je svuda tako. Eto toliko, ako se setim nečega, pišem. Ako ima pitanja, tu sam da odg. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 23, 2011 evo kraći referat i od mene o čuvenom vozu na liniji Beograd-Bukurešt. Voz je katastrofa , skrnav , prljav , sedišta razvaljena , prozore ne možeš do kraja da otvoriš. Nije bezbedno gledati kroz prozor ovog voza jer se izbacuje svašta kroz prozor , pa ako još duva vetar može završiti na vašoj glavi (nekoliko puta sam izbegao da me otpatci zalepe za facu). Kroz hodnike voza stalno se muvaju neki sumnjivi likovi (šverceri) , razvaljuju sedišta i sakrivaju robu. U kupeu do moga ceo taj deo puta bila je buka , lupanje , prepakivanje robe itd... Naravno na granici ulaze njihovi carinici , pregledaju sedišta , e' sad da li nešto i pronađu stvarno ne znam. Najsmešnije mi je bilo pred ulazak u Temišvar , kada su robu koju su dobro upakovali počeli da izbacuju kroz vrata voza koji je u pokretu (predpostavljam da ih je dole čekao neko da je preuzme). U Temišvaru se kači još tri rumunska vagona i kompozicija od 6 vagona tako nastavlja put Bukurešta. Posle Temišvara kondukter je jedno tri puta ulazio da pregleda kartu , tako da ne očekujte da možete da prespavate taj put. Voz stiže na stanicu Gare du Nord oko 6 časova po rumunskom vremenu. Bukurešt kao grad ništa naročito , preporučujem da posetite parkove Herastrau , Cismigiu , Kiseleff . Naravno obavezno posetiti Muzej sela na severu Bukurešta ! .gif' alt='::'> Grad je prepun pasa lutalica , sa bandera visi ogroman broj žica , ulicama se vozi veoma brzo jer su široke i jednosmerne. Nigde više Ferarija nisam video na ulicama kao u Bukureštu. Zgrada parlamenta , iako ogromna ništa naročito me nije privukla. Da im pohvalim metro , nigde čistiji i komforniji metro u Evropi nisam video kao što je ovaj u Bukureštu. .gif' alt='::'> U povratku u vozu imao sam problema sa kondukterom posle Temišvara jer je njegov predhodni kolega upisao pogrešan dan na karti. Iako sam imao regularnu kartu insistirao je da kupim novu , čak mi je tražio i pasoš preteći da će me skinuti sa voza u Staroj Moraviti. Naravno kada sam stigao na granicu i objasnio u čemu je problem uvideli su da su oni pogrešili , pomenutog konduktera nigde nije bilo (verovatno je hteo dodatno da malo zaradi). Sve u svemu , ne kajem se što sam ga posetio , jedno iskustvo više , jedan grad više na listi i budućim putnicima želim puno sreće u ovom vozu .! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 6, 2011 Da im pohvalim metro , nigde čistiji i komforniji metro u Evropi nisam video kao što je ovaj u Bukureštu. .gif' alt='::'> Treba da vidiš u Istanbulu Vidim da smo imali slična iskustva.. još jednom izvini što ti nisam na vreme odgovorila na poruku. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 8, 2011 Ја путујем 'срећним' возом за Букурешт у уторак 12ог јула у 15:50. Ако има још авантуриста који ће бити у возу, нека ми пошаљу поруку! поз свима! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 8, 2011 Ја путујем 'срећним' возом за Букурешт у уторак 12ог јула у 15:50. Ако има још авантуриста који ће бити у возу, нека ми пошаљу поруку! поз свима! prekontroliši samo datum koji ti rumunski kondukteri upisuju na kartu , hoće da pogreše , pa posle možeš imati problema kao ja Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 10, 2011 Hej pipls, znate li koja je cena doplate za spavaća kola u Bukureštu i je l' dovoljno da ih rezervišem dan pre polaska za Bg? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 10, 2011 U Bukureštu se doplaćuje 22€ na šalteru, možeš istog dana da rezervišeš. (Ako plaćaš u leima prvo će pokušati da ti naplate 110 lei, bar meni su, al posle ukaza na kurs ispade 95 lei) P.S. Možeš i bez rezervacije da baneš u kušet kola i tu platiš (ista je cena), juče nije bilo gužve za kušet iz Buch. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 10, 2011 U Bukureštu se doplaćuje 22€ na šalteru, možeš istog dana da rezervišeš. (Ako plaćaš u leima prvo će pokušati da ti naplate 110 lei, bar meni su, al posle ukaza na kurs ispade 95 lei) P.S. Možeš i bez rezervacije da baneš u kušet kola i tu platiš (ista je cena), juče nije bilo gužve za kušet iz Buch. Hvala I je l' znas mogu li sa balkan flexipassom da upisem samo sutrasnji datum? Jesu li rumunski kondukteri dobro upoznati sa pravilima koriscenja ove karte? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 11, 2011 U Bukureštu se doplaćuje 22€ na šalteru, možeš istog dana da rezervišeš. (Ako plaćaš u leima prvo će pokušati da ti naplate 110 lei, bar meni su, al posle ukaza na kurs ispade 95 lei) P.S. Možeš i bez rezervacije da baneš u kušet kola i tu platiš (ista je cena), juče nije bilo gužve za kušet iz Buch. Hvala I je l' znas mogu li sa balkan flexipassom da upisem samo sutrasnji datum? Jesu li rumunski kondukteri dobro upoznati sa pravilima koriscenja ove karte? Ja mislim da i nikad nema guzve za kuset iz Bukuresta. I da upoznati su kondukteri, i naravno domacini vagona, sa B.Flexijem. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 11, 2011 Pozdrav svima, idem u sredu, rano ujutru, kolima iz BGD za bukurest, pa ako je neko raspolozen da podelimo gorivo i vreme, neka se javi ! poz ivan Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 11, 2011 Pa znaš kako, upoznati su, ali meni su za odlazak skinuli 1 dan (tj ja sam sâm sebi upisao datum) a u povratku ostavih prazno... I tako ostade. 1 dan za povratno putovanje (ovo se odnosi na spavaća kola) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 16, 2011 Samo da vam kazem da ste bili u pravu kada ste rekli da je voz shtrokav (mada ima i gorih) i da se neki cudni ljudi setkaju po njemu ali mogu vam reci da sam u Temisvaru presao u jedan od 3 vagona koje od tog grada pa sve do Bukuresta vuce elektricna lokomotiva a ne srpska 'dizelasica'. Ta tri vagona su klimatizovana a svaki kupe ima svetla za citanje i mogu vam reci da izlgledaju bolji nego mnogi evropski vozovi.... U VC -u pored toalet papira ima i papir za ruke, tecni + cvrsti sapun.....prosto sam bio prijatno iznenadjen. Spavaca kola nemaju klimu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 21, 2011 Богами скупа та кушет кола из Букурешта! Надам се да нису обавезна! Тј. да ли иду и обични купеи до Београда? Зна ли неко? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 21, 2011 Idu i obični vagoni. Rezervacija (ako hoćeš) u Bukureštu ti je oko 7 €. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 22, 2011 Dobra opcija za putovanje u Bukurešt je vozom do Sofije, a onda busom do Bukurešta. Povratno putovanje vozom iz Beograda do Sofije može da košta manje od 25 eur, a povratna autobuska karta Sofija-Bukurešt košta 30 eur. Putovanje busom traje oko 7 sati, i mislim da ima samo jedan polazak. Trenutno ne radi sajt autobuske stanice u Sofiji, pa ne mogu ponovo da proverim detalje. Uglavnom, za povratno putovanje bez štrokavosti i rizika, a istovremeno manje monotono, a sve za 55 eur, nije loše. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 22, 2011 Ovo je zgodna varijanta, narocito za juznije krajeve. Sad sam gledao na sajtu, cena je 35 leva za jedan pravac, povratna je 60 leva, dakle tacno 30 evra. Polazak je uvece u 00-30, jedino fali informacija koliko traje put. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 22, 2011 Put traje oko 7 sati, tako sam našao na nekim stranim forumima. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 7, 2011 Препорука свима да посете Букурешт! Ја сам одушевљен градом и то сам у њега дошао директно возом из Стамбола, тако да сам мислио да не постоји могућност да ме импресионира али нисам ни био свестан колико нисам у праву. Дакле град је фантастичан, прилично јефтин и одлично организован. Имају метро првокласни са којим се свуда стиже а карта за једну вожњу је 1 леј! Чаушескуова народна кућа је феноменална, булевар уједињења који од ње води ка тргу уједињења прелеп, фонтане, патријаршијско брдо, тријумфална капија, сеоски музеј.. Свашта има да се види! Пуна препорука. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites