Sirija danas

243 posts in this topic

za Aman, tako sam nesto i mislila. kad vec moramo da prodjemo tuda, mozda samo neka pauza.

koliko uopste traje voznja od Suvadaje do Amana i posle do Jerusalima? ima li nocnih buseva? vozova ne verujem da ima...

kako je na granici Jordana sa Izraelom, i na ovoj drugoj, Sirija - Jordan?

Možete da odete i u Suvajdu, da vidite šta nam rade Druzi.

uh, nisam ranije citala ovaj putoskop, a o njima sam samo bila nekad davno cula nesto. odlicna ideja, obavezno cemo ih obici.

a da li su u nacelu prijateljski raspolozeni? mislim, ne ocekujem da mi odaju svoje svete tajne, ali nadam se da cemo porazgovarati.

Bosra mi je takodje favorit, dok se za Palmiru i dalje dvoumim.

Koliko se sećam, kada smo išli u Afriku, išli smo jednim autobusom Istanbul-Damask (crkli smo od vožnje, ne preporučujem), onda smo pauzirali jedan dan i sutradan otišli večernjim busom Damask-Aman (stigli smo u neko doba noći) i odmah uhvatili noćni autobus Aman - Akaba. Dakle, noćnih autobusa ima :)

Što se Druza tiče, okej su, kao i svugde drugde u Siriji, gostoljubivi i dosta predusretljivi. Možeš da uđeš u medžlis ili popričaš sa nekim ko zna engleski. Mi smo išli autobusom Damask - Bosra (jedno ili dva presedanja u nekim selima usput), onda smo stopirali Bosra-Suvajda, i na kraju seli u bus za Damask (ovo poslednje je bila kratka vožnja, ako se dobro sećam).

Iz Damaska se u Aman stiže prlično brzo, to je jako blizu. Koliko tačno sati vožnje, to se ne sećam, napisaće ti neko ko je bio skorije. Opcije su autobus i linijski taksi, obe prilično jeftine.

Idi u Palmiru, ali nemoj tamo da noćiš. Mozes da napraviš kao ekskurziju iz Hame ili Homsa. Mozeš i da je povezeš u istom danu sa Krak de Švaljea. Međutim, onda možda ćeš morati da spavaš tamo. Zanimljivo je to što ćete možda biti sami na lokalitetu. Mi smo bili sami. Ulaznice su jeftine, a lokalitet je dobar. Pare promeni pre Palmire, jer kurs koji daje Komercijalna banka Sirije je slab. I ne daj da te prevare. U povratku idi na Kadmusovu autobusku stanicu i odatle autobusom za Damask ili Homs. Često pokušavaju na razne načine da uvale ljudima taksi vožnju do nekog grada uz izgovor da nećeš naći kartu, nema mesta, autobus je već otišao i sl.

Hama i norije su super. I smeštaj (krov) je dobar u Hami. Hama može da se obiđe za par sati. Ako budeš išla tamo svrati do Ali Babe (u istoj ulici gde i hoteli Kairo i Rijad) i naruči falafel (možda i najbolji koji smo jeli na B.I.) i humus. Nemoj da se uplašiš "narodnog" izgleda restorana. U poslastičarnici naruči halawat al-jibn (mislim da se čita halavat al žibn).

U Amanu idite do poslastičara Habibe i naručite kanafe. Raspitajte se, znaće da vam kažu. Nalazi se u maloj pešačkoj ulici preko puta policijske stanice u centru (blizu je drndavi hotel Klif). Isti kolač možete jesti u Hataju (Antakja) i tada ćete ga naručivati kao künefe. Postoje dve verzije. Probajte obe.

Madaba nije loša kao izlet iz Amana. Tu su još i lokaliteti iz istorije hrišćanstva i judaizma kao što su planina Nebo, mesto krštenja Isusa Hrista na reci Jordan. Ali, ne očekujte previše. Vreme je učinilo svoje.

Jedan dan obavezno idite u hamam. Mislim da postoji jedan dobar u Damasku iz 13. veka (ako ne grešim) i uopšte nije bio skup.

Petra je prepuna turista i skupa. Ali, da su Trezor i Sik zanimljivi-jesu.

Idite u Wadi Rum u Jordanu. To može da bude vrhunac putovanja. Možete da, ako budete imali novca, dobijete ekskurziju za oko 25 JD. To uradite u samom Wadi Rumu. Nikako u Amanu ili Petri. Verovatno će vam nuditi i eksurziju u samom minibusu za Wadi Rum i biće nešto skuplje zbog provizije. Imaj na umu da je u Južnom Jordanu javni transport ograničen, pa tako iz Wadi Ruma polazi ujutru jedan autobus (minibus tačnije) za Akabu oko 7 čini mi se i jedan za Petru (možete sa njim do autoputa ako idete za Akabu posle) oko 8 (možda 8.30 h). Pri tome ovaj prvi će verovatno će biti ispunjen do poslednjeg mesta meštanima sela.

Na Crvenom moru idite na ronjenje. Korali su na samoj obali i dobri su. Zanimljivo je. Evo i jedan savet ya kupanje u Akabi koji sam pokupio ne znam tačno gde:"iz Amana ili mrtvog mora idite direktno u Akabu,poznato kupaliste na Crvenom moru,i tu spavajte u hotelimaza 15 e,sa klimom i tv  .Obavezno se kupajte na plazi hotela Intercontinental,lepo se obucite i pravo kroz ulazna vrata na bazen i plazu  .Niko vas nece nista pitati,samo napred a ako ste mentalci pa vas provale-podmitite peskirdjiju Zemba i plaza su najlepsi u Akabi."

U Alepu popnite se na citadelu uveče i dočekajte na njoj večernju molitvu. Mislim da je oko 21.30. Budite na zidu sa koga se vidi Omajada džamija u Alepu. Ono što ćete čuti je da se naježiš.

Između Alepa i Hame ima dosta "mrtvih gradova".

U Damasku idite u Omajada džamiju uveče. Tada je najlepše. Ne zna se šta je lepše da li džamija ili njeno dvorište. u  Damasku je i crkva gde je kršten sv.Pavle.

Voz južno od Damaska ne ide. Glavna stanica se i renovira, pa vozovi dolaze na Kadam stanicu koja se načazi u predgrađu. Valjda nisam pogrešio naziv.

Iz Damaska se za Aman i Bejrut ide sa relativno nove Somarie stanice.

Ako budete išli linijskim taksijima verovatno će vam vozači uvaliti da zanjih švercujete cigarete. To je tamo normalno.

U Alepu koliko se sećam teško je pronaći menjačnicu. Pitajte menadžera hotela (ako idete u hotel) da vam pomogne. Sigurno ima nekog. Nama su promenili u zlatari i dobili smo najbolji kurs. Ako budeš išla za Homs, na toj autobuskoj stanici nećeš moći da promeniš pare (ili bar nećeš dobiti pošten kurs). Moraćeš u centar grada i tamo ima nekoliko menjačnica.

Ima mnogo toga. Ne možeš videti sve. Postavi sebi ciljeve. Odluči šta želiš. Tek onda počni sa dubljim planiranjem.

Za sad od ovoga odmah mozemo da izbacimo Jordan, Crveno more. U Jordan cemo samo zato sto moramo tuda na putu Sirija - Izrael. Petra i Wadi Rum drugi put, a Crveno more je bilo vec na redu prosle godine.

Ovo sve ostalo uzimam u razmatranje.

Vidim da je smestaj u Jerusalimu uzasno skup. Ukoliko imate neke predloge, a da nije onaj hostel u kom je neko pokupio buve, pisite.

Pozdrav svima, evo nekih novosti što se tiče Sirije. Vijest možda neće biti zanimljiva Srbima, ali pošto vjerujem da ovaj forum (pohvaljujem jako!! :spot:) čitaju i ljudi iz okolnih zemalja, ka što sam ja, mislim da je poprilično bitna.

Dakle, za put za Siriju sam se pripremio kao i uvijek jer ne volim doć negdi i biti potpuno izgubljen. Naravno, prvo sam se raspitao za vizu, i vidio da po sirijskom zakonu ako u svojoj zemlji nemaš službeno veleposlanstvo (ka što mi u Hrvatskoj nemamo), vizu kupuješ na graničnom prijelazu. Raspitao se još malo, postupak očigledno jednostavan, 33 dolara, nema problema. Pitao i ljude koji su nedavno išli, sve ide ka po loju.

Da skratim, na granici Turska-Sirija blizu Hataya, odbili su nam dati vizu tvrdeći da smo je trebali prethodno kupiti u Čehoslovačkoj (!) ili Budimpešti. Na moje predočene činjenice samo su rekli "Hmmm, da, ma ovo ti je novi zakon." Nakon još par balkanskih pokušaja provlačenja, otpratili su nas nazad u Tursku. U Turskoj smo uživali ali ostaje mi žal kad sam već bio tako blizu..

Pa eto, ako vam treba ikakva viza za Siriju, odite negdi blizu i napravite je prije pa neće biti problema!

Meni je sad ovo unelo neke dileme.

Zivim u Portugalu i imam srpski pasos.

U Portugalu nema sirijske ambasade, u Srbiji ima.

Viza vazi 3 meseca od dana izdavanja. Da li to znaci da moram da idem u Srbiju da je vadim, ili da pokusam na granici, ili da idem u Madrid? Planiram da udjem iz Turske na tom prelazu kod Hataja.

Mislim da njegov post tebi ne znaci puno, jer je covek iz HR i verovatno imaju druge kriterijume (cak je i naveo da je za komsije koje citaju)... ;)

Viza vazi 3 meseca od dana izdavanja. Da li to znaci da moram da idem u Srbiju da je vadim, ili da pokusam na granici, ili da idem u Madrid? Planiram da udjem iz Turske na tom prelazu kod Hataja.

Koliko znam, ako u svojoj državi (Srbija) imaš sirijsko veleposlanstvo, onda obavezno moraš prije puta uzeti vizu baš u tom veleposlanstvu. Najbolje ih je pitati, a vjerojatno i ima negdje na ovom forumu..

Pre mesec dana na granici pri ulasku u Siriju iz Libana, sirijski granicari su pokusavali da mi objasne nesto na arapskom sa po nekom reci englskog da je sad neki novi zakon i da nama - gradjanima Srbije ne treba viza (tako sam barem razumeo). Cak nije ni pogledao multi vizu koju sam imao, vec je odmah lupio pecat na prvim stranicama pasosa. Ne bih da sirim dezinformacije... tako da, neka ovo bude samo mala anegdota sa puta. :)

kakve potpuno oprecne situacije  :-\

ako zivim u portugalu, sa srpskim pasosem, i moram u srbiju 3 meseca pre puta samo da bih vadila vizu, dodje mi da promenim rutu i da ni ne vidim siriju.

s obzirom da portugal nema predstavnistvo, mislila sam da se vadim na to, pa da uzimam vizu na granici, no ako im se cefne da mi je ne daju, moracu u izrael (odakle imam let nazad) preko iraka  :o

Skoro sam ubedjen da je neko pisao o tome da ima srpski pasos i da je dobio sirijsku vizu na granici. Procesljala forum?

Uostalom mozes u Izrael samo preko Jordana, Egipta...Za irak nisam siguran. :)

Moguca je i opcija Pegazusom do Kipra, pa do Izraela nekim brodom...

Ako bi ti pasos bio u Srbiji, mogao bi neko drugi da ti izvadi vizu u Sirijskoj ambasadi u Beogradu.

Dobijali su mnogi, nego ja bas ne smem da se izlazem riziku jer sam vec uzela kartu iz Tel Aviva za povratak... Ovo za Irak ili Kipar.. nadam se da necu doci u situaciju da razmatram te opcije  nono

A viza znaci ne mora licno da se vadi? U tom slucaju bih mozda i mogla da saljem pasos po nekom u Srbiju.

Skokni ti do Madrida na vikend, pa proveri, spojis lepo i korisno :)

Ili, jos bolje, posalji mejl ambasadama u Srbiji i Spaniji, pa ces valjda vec dobiti neki zvanican odgovor!

Sirijsku vizu možeš da izvadiš i u Sirijskoj ambasadi u Istanbulu. Bio sam jednom tamo, nalazi se negde na Taksimu, ne sećam se tačno lokacije al' potraži po netu i naći ćeš. Ako je tamo vadiš, potrebno ti je pismo preporuke od ambasade tvoje zemlje. Dakle, za susjeda, potrebno bi bilo pismo preporuke od hrvatskog konzulata u Istanbulu, a za golosinu pismo preporuke od srpskog konzulata. Takva pisma se plaćaju, mislim da koštaju 20-30 evra i obično se čeka jedan dan da se izrade. Ne znam koliko se čeka na vizu, ali čini mi se da nije bilo dugo. Mislim da i ta informacija može da se iskopa negde na netu.

Eto, to je još jedna opcija, pošto si napisala da ćete provesti nekoliko dana u Istanbulu. Ako se opredeliš za to, najbolje bi bilo da napišeš mejl našem konzulatu tamo, da ih pitaš koliko košta pismo preporuke i koliko im treba da ga otkucaju i odštampaju.

Da, videla sam i to, vise se ne secam gde.

Problem sa tim je sto ce mi to biti prvi put u Istanbulu, pa sam htela da izbegnem ganjanje vize. No, moracu ocigledno nesto da zrtvujem.

Sada mi je drugarica rekla da je na nekom forumu procitala da 3 od 10 zena ne dobiju vizu na tursko - sirijskoj granici. Nije rekla da li to ima veze sa tim da li su udate ili ne, sa kim putuju i iz kojih su drzava.

U svakom slucaju, sada mi predstoji pisanje mejlova svim pomenutim institucijama i ambasadama, pa ce valjda i da iskrsne resenje.

S obzirom da cu sl meseca biti u Beogradu, mislim da cu i njih pitati da mi izdaju vizu za septembar. Mozda naprave ustupak, mada jeste mnogo unapred. Pa cak i ako je taj novi konzul namcor ko sto su ljudi ovde pisali, vredi pokusati.

Pa cak i ako je taj novi konzul namcor ko sto su ljudi ovde pisali, vredi pokusati.

Ako ne daju, traži da nam vrate pohvalnicu!  lol::

Pa cak i ako je taj novi konzul namcor ko sto su ljudi ovde pisali, vredi pokusati.

Ako ne daju, traži da nam vrate pohvalnicu!  lol::

ubuduce - pohvalnica za najljubazniju ambasadu za godinu tu-i-tu, da ne pomisle da su dozivotno pohvaljeni.

Ako imas stalni boravak,onda mozes da vadis vizu u sirijskoj ambasadi u madridu.

Ako imas stalni boravak,onda mozes da vadis vizu u sirijskoj ambasadi u madridu.

Znam da mogu, nego je pitanje da li moram.

Da skratim, na granici Turska-Sirija blizu Hataya, odbili su nam dati vizu tvrdeći da smo je trebali prethodno kupiti u Čehoslovačkoj (!) ili Budimpešti. Na moje predočene činjenice samo su rekli "Hmmm, da, ma ovo ti je novi zakon." Nakon još par balkanskih pokušaja provlačenja, otpratili su nas nazad u Tursku. U Turskoj smo uživali ali ostaje mi žal kad sam već bio tako blizu..

Pa eto, ako vam treba ikakva viza za Siriju, odite negdi blizu i napravite je prije pa neće biti problema!

Možete je bez ikakvih problema i dodatnih pitanja napraviti i u Beogradu. Čak ćete je i dobiti istog dana. Tako je barem bilo za hrvatske državljane pre 2-3 godine, možda sad prvo treba proveriti telefonom. 

u Beograu se vadi bez problema, besplatna je i traje tri meseca, pasoš se preda, popuni se neki formular u dva primerka i sledećeg dana može da se pokupi pasoš sa vizom... ponavljam, osoblje ambasade je ultra ljubazno!!!!!

Golosina,

mozda je bolje da izvadis vizu u BG, ili neko to moze da ti uradi, nece biti problema. Nekad sam negde cuo price da nisu u svim ambasadama Sirije u svetu tako ljubazni prema nama kao u Srbiji. Mozda je ipak stvar u ambasadoru, Djera i ja smo dobili vize za neka dva sata. E sad kao sto rekoh cuo sam da cak i sa srpskim pasosem dobiti vizu negde tamo, ko zna gde nije tako jednostvano, te treba brdo dokumenata. Moz probati pa nam reci  :P

S obzirom da cu sl meseca biti u Beogradu, mislim da cu i njih pitati da mi izdaju vizu za septembar. Mozda naprave ustupak, mada jeste mnogo unapred. Pa cak i ako je taj novi konzul namcor ko sto su ljudi ovde pisali, vredi pokusati.

Meni su letos izdali multi vizu na 6 meseci. Tako da, ako je dobijes vizu u martu mozes uci u Siriju u septembru.

Znam da mogu, nego je pitanje da li moram.

Ne preporucujem ti da saljes pasos..da tek tako seta...sta ako zatraze da se pojavis u ambasadi??

E sad kao sto rekoh cuo sam da cak i sa srpskim pasosem dobiti vizu negde tamo, ko zna gde nije tako jednostvano, te treba brdo dokumenata.

Ja sam dobio vizu u sirijskoj ambasadi u Moskvi bez ikakvih problema i dokumenata, samo na pasos.

Problem je bio samo sto sam ja hteo vizu besplatno a sluzbenica tamo je tvrdo zastupala stav da vizu moram da platim.

Rekla je u da je viza u sirijskoj ambasadi u Bg besplatna ali iako je sprski pasos u drugim sirijskim ambasadama se placa.

I tako na kraju sam platio vizu 40$. Takodje sam u Siriji razgovarao sa jednim Englezom i Nemcem koji su mi pricali da je prava avantura da se tamo dobije sirijska viza. Nemac je bio i u Iranu i kaze da je bilo mnogo lakse da dobije iransku nego sirijsku vizu. Nisu mi verovali kada sam im pricao da se kod nas viza dobija za sat vremena (ako u pasosu stoji adresa koja nije u BG) i to za dz.