Zivot i rad u Kini

2,768 posts in this topic

Kako ide sa zdrastvenom zastitom.Ovde posla nema ali sta kad prodju godine zaradis nesto ali nedovoljno da se mozda vratis a i da se vratis postajes prestar za posao .Ne verujem da Kinezi uplacuju u penzioni fond.Mozda pogresno razmisljam ali treba misliti i na starost.

Kako ide sa zdrastvenom zastitom.Ovde posla nema ali sta kad prodju godine zaradis nesto ali nedovoljno da se mozda vratis a i da se vratis postajes prestar za posao .Ne verujem da Kinezi uplacuju u penzioni fond.Mozda pogresno razmisljam ali treba misliti i na starost.

Ajmo uprosceno:

"Ovde posla nema" + nema para + nema socijalnog, penzionog...

vs

"Tamo posla ima" + odlicna primanja + nema socijalnog, penzionog...

Sta je "vece"?

;)

Može se biti bilo gde, i bilo gde uplaćivati penzijsko i zdravstveno osiguranje, pa i u Srbiji.

Mislim da je najlakse naci posao English teachera, pa onda ide sve ostalo.

Mene zanima,cuo sam od jednog coveka kog sam upoznao,sada je u kini,naravno i on to tvrdi,belac si,znaci umes sve da radis lol::  lol:: ..Ali zanima me kakava je ponuda za fittnes instuktora,ili uopsteno u fittnes klubovima,jel je i tu moguce naci posao,ili kako security ?pozdrav !

Ćao, trenutno sam na kruzeru, i tu radim kao konobar 10-11 sati dnevno, bez dana odmora... za max $1500 mjesečno. Što je najgore promocija me ni ne zanima, pošto ne mislim ovako provesti neko duže vrijeme.

Imam neku uštedjevinu, i u planu mi je da odem do Hong Konga/Shenzhena i pokušam naći posao kao sales representative, market research i sl.

Da li je i u toj situaciji najbolje otići prvo kao predavač engleskog, pa tamo na licu mjesta tražiti posao, ili...slati mailove sa zamolbom?

Ćao, trenutno sam na kruzeru, i tu radim kao konobar 10-11 sati dnevno, bez dana odmora... za max $1500 mjesečno. Što je najgore promocija me ni ne zanima, pošto ne mislim ovako provesti neko duže vrijeme.

Imam neku uštedjevinu, i u planu mi je da odem do Hong Konga/Shenzhena i pokušam naći posao kao sales representative, market research i sl.

Da li je i u toj situaciji najbolje otići prvo kao predavač engleskog, pa tamo na licu mjesta tražiti posao, ili...slati mailove sa zamolbom?

Za slicne pare (1200, 1300 evra) mozes da radis kao Teacher engleskog ovde. Tamara i 'Un I.Q. ue' su lepo  objasnili. Nikad nisam radio na kruzeru, ali sam 90% siguran da je posao teachera laganiji i opusteniji. 

Ja nisam dugo u Shenzhenu, ali definitivno postoje solidne ponude i mislim da mozes da uspes ako imas hrabrosti i zelje.  :king:

Krenes kao predavac, ispipas teren, pa se posle preshaltash na nesto drugo ako ti je to draze. Hong Kong je dosta skuplji, i teze ces startovati nego u Shzh. :death:

Edited by Belgrade Adventurer

Zna li neko od ljudi koji zive u Shenzhenu da li mozda postoji neki vaterpolo klub tamo? Tacnije zanima me kakve su sanse za neki posao trenera?

Znam da se na Univerzijadi 2011 u Shenzhenu igrao i vaterpolo ali na netu ne mogu da nadjem da li postoji neki klub.

Pozdrav

Ne bas. Ne mozes da stavis fiksnu cifru na proizvode u Kini. Ovde postoji velika lepeza cena, proizvoda i usluga.  Ja se recimo, trenutno hranim u malom restorancicu sa svedskim stolom, namenjenom uglavnom za radne ljude. Prvo sto dobijem dve pune sake pirinca besplatno. Zatim obicno natrpam neko povrce sa mesom od 2-5 juana (otprilike 20-50 dinara) i zavrsim sa recimo spagetama 1-3 juana.  Znaci prepun tanjir, da se najede svinja, za maksimalno 9,10 juana (100ak dinara). 

U kom restoranu u Srbiji mozes tako jeftino da jedes kvalitetan obrok, prepun tanjir sa povrcem, pirincem i mesom? :eat:

Da ti ne nabrajam dalje  gent

Hvala Bogu sto sam naisla na ovaj forum :)  moj decko i ja smo profesori engleskog jezika i radimo devet godina u skoli, ali bismo rado otisli odavde, a Kina nam se cini kao dobra opcija, posto je nasa profesija trazena, koliko vidim, a uzeli bismo neplaceno iz skole bar na godinu dana. Koji je najbolji sajt da jurimo posao od kuce, mi trenutno gledamo na echinacities.com. Sta je sve potrebno za radnu vizu? Ja nisam neki avanturista da krenem bez posla i vize... mnogo mi znace vasi postovi, ohrabruju. UN I.Q. ue, svaka cast, iscrpan izvestaj. Hvala unapred svima

Profesori ste jezika, izvršite prepad na srednje škole i fakultete, nema smisla da glumite klovnove u jaslicama, trening centrima, obdaništima, zabavištima, jer je onda bolje da ostanete kući! Radnu vizu ne možeš napraviti a da ne odeš u Kinu! Pored toga, pogledaj poslove u struci u Japanu i Južnoj Koreji ;)

Profesori ste jezika, izvršite prepad na srednje škole i fakultete, nema smisla da glumite klovnove u jaslicama, trening centrima, obdaništima, zabavištima, jer je onda bolje da ostanete kući! Radnu vizu ne možeš napraviti a da ne odeš u Kinu! Pored toga, pogledaj poslove u struci u Japanu i Južnoj Koreji ;)

Drugarica Korejka iz Seula mi rece da u Juznoj Koreji ne moze da se predaje engleski ako nisi Native Speaker (ovo nisam proveravao, pa ako ona laze mene, ja lazem vas). U Japanu cujem, treba jako puno vremena da se zapravo zaposlis, jer intervju procesi i samo zaposljavanje mogu da traju i po par meseci.  :maddd: 

Sto se zaposlenja u prosveti u Srbiji tice, skoro nista vise ne mozes bez jake veze. A ako ne mozes da nadjes posao u prosveti, a profesorske struke si, bolje je doci ovde i izigravati klovna za soma, soma  i po evra, nego raditi neke trivialne poslove u Srbiji za 250 evra.    smartass  

Ovo sto se tice radne vize je stvarno tako: Prvo moras da dodjes ovde, nadjes posao, pa onda sredjujes radnu vizu. teg

Got it :) Ja sam nevidjena zentara, pa bih radije isla negde gde poznajem nekoga, kao u Cungcingu ili Sangaju, nego u Koreju ili Japan, a i Senzen mi deluje ok. 

To za radnu vizu sam ukapirala, ne znam da li ce biti problem sto u skoli uzimamo neplaceno, a tamo idemo da radimo, mada ste me ohrabrili sto se tice posla, probacu da nadjem neku srednju skolu, a bilo bi ekstra da predajem odraslima, posto to i ovde radim duze nego u skoli. Je l' neko probao da ode i nadje posao tamo? A da, kojim letovima ste isli do Senzena, je l' ima neka jeftina fora?

Pogledaj letove iz Pešte preko Berlina i Pekinga do Šenzena, Air Berlin (vezani letovi, saradnja dve avio kompanije) u kombinaciji sa nekom avio kompanijom iz Kine (ne brini, cementni kineski lepak za ženske trepavice drži krila). Ili Aeroflot do Hong Konga.

Је l' неко пробао да оде и нађе посао тамо?

Pola Jugoslavije je trenutno u Kini! Ako ne računamo Nćax2, Du i Đo, svi su tičeri...

не знам да ли це бити проблем сто у сколи узимамо неплацено, а тамо идемо да радимо

Nemoj na fejsbuk kačiti kupatilo/kujna selfi slike iz Kine i nema problema ;) Da zavaraš trag, okači neku sliku iz Vrnjačke Banje! Kineze boli ćošak, ako si na njih mislio!

Који је најбољи сајт да јуримо посао од куце, ми тренутно гледамо на ецхинацитиес.цом

Taj je dobarr. Imaš i za Šenzen http://www.shenzhenparty.com/jobs

Got it :) Ja sam nevidjena zentara, pa bih radije isla negde gde poznajem nekoga, kao u Cungcingu ili Sangaju, nego u Koreju ili Japan, a i Senzen mi deluje ok. 

To za radnu vizu sam ukapirala, ne znam da li ce biti problem sto u skoli uzimamo neplaceno, a tamo idemo da radimo, mada ste me ohrabrili sto se tice posla, probacu da nadjem neku srednju skolu, a bilo bi ekstra da predajem odraslima, posto to i ovde radim duze nego u skoli. Je l' neko probao da ode i nadje posao tamo? A da, kojim letovima ste isli do Senzena, je l' ima neka jeftina fora?

Koliko ja znam, najvece plate ticera su u Pekingu, Shangaju i Shenzhenu.  :gossip:

Neces moci da nadjes srednju skolu (sem ako nije privatna) jer da bi predavala u drzavnim skolama, moras da budes Native Speaker. Ja sam nasao posao relativno brzo. Realno, moze da se nadje vec posle nedelju, dve provedene ovde. Ono na sta treba da se fokusiras su privatni vrtici i trening centri za klince kojih ovde ima jako mnogo. Kao sto je vec receno 100 puta, plate se krecu izmedju 10 000 - 15 000 juana.  :king: 

Ako zelis i pored full time posla da zaradis vise kinte, mozes da radis part time; cene se krecu od 150-250 u proseku, za jedan privatni cas engleskog jezika. 

Ja sam recimo, leteo Etihadom iz Beograda do Abu Dabija pa onda do Hong Konga. Povratna karta oko 660 evra, sa minimalnim cekanjem na aerodromu radi presedanja.  :kamper:

УБР, који је неки просек година људи који предају енглески по Кини, или барем нека горња граница?  :bag:

УБР, који је неки просек година људи који предају енглески по Кини, или барем нека горња граница?  :bag:

Nema granice, barem koliko sam ja video. Sem normalno da nisi neki focho, od 90 godina, kapiram.  :ll:

Poenta price je da sam sretao klince od 19,20 godina, pa sve do ljudi u poznim pedesetim. Dosta starijih Amera predaje ovde po Univerzitetima, recimo.  gent

Ok, mozda ce biti neki trening centri koji ce radije uzeti klinca umesto matorca, ako vec mogu da biraju, ali svakako da godine nisu TOLIKO presudne koliko u Srbiji za neka radna mesta. 

Hvala puno na odgovorima, sve znaci :) ne planiram da kacim slike na fejs, pa nema bojazni  :spot: brine me ta stvar oko viza, koliko sam videla, treba nam viza da bismo uopste usli u kinu, je l' uzimam turisticku vizu u beogradu ili nesto slicno? Znam da zvucim kao debil, ali za svojih 32 godine, ovo je prvi put i da pokusavam da radim van Srbije, pa se i osecam tako :( 

Hvala svima jos jednom, 

Hvala puno na odgovorima, sve znaci :) ne planiram da kacim slike na fejs, pa nema bojazni  :spot: brine me ta stvar oko viza, koliko sam videla, treba nam viza da bismo uopste usli u kinu, je l' uzimam turisticku vizu u beogradu ili nesto slicno? Znam da zvucim kao debil, ali za svojih 32 godine, ovo je prvi put i da pokusavam da radim van Srbije, pa se i osecam tako :(

Hvala svima jos jednom, 

Da, treba da je uzmes u Beogradu. Kosta 3 Us dolara, a za vise informacija, pogledaj sekciju za vize na ovom sajtu. (Bitno: u slucaju da nisi zaposlena, prihvatice i potvrdu da nisi zaposlena sa Biroa  :bag:

Za radnu vizu i sve ostalo, sve se sredjuje kad dodjes ovde, nemoj da se brines, uopste nije komplikovano  :pij:

Na pocetku hteo bi da pozdravim sve ljude koji rade u Kini.Mene zanima koje kfalifikacije treba da ima potencijalni preadvac "Engleskog jezik" ( dali je u pitanju neki filolog ili bilo ko, pitam radi mene posto sam zavrsio pravo dobro govorim engleski i italijanski ( ovaj drug osrednje ).Viza se uzima koliko sam "shvatio" u ambasadama Kine .Dali moze neko da postavi nesto u vezi Koreje mislim na istoj temi.Pozdrav i molim za neki savet dali se ista situacija provlaci i za posao u Koreji i Tajvanu da li je teze recimo otici i raditi u Koreji i Tajvanu to mi je ko neka druga varijanta.Pozdrav svima. 

Edited by Likurg

Generalno, ne treba nista od kvalifikacija, sem da si bele puti i da imas solidno znanje engleskog. Ljudi su donosili ovde silne diplome i sertifikate, ali im nisu bili trazeni na uvid. Ipak, neke skole cepidlace i zele da im pokazes Celtu, Tefl ili Tesol. Medjutim, ovo nije cest slucaj.

Ja jos uvek nemam nikakav sertifikat, a poceo sam da dobijam ponude u prvih par dana kada sam stigao.  :bag:

Za Tajvan i Koreju ne znam, ali to ces morati da pitas na temama vezane za ove zemlje - ovo je ipak samo za Kinu. ::crazy: