Zivot i rad u Kini

2,768 posts in this topic

Nemojte bas da obracate paznju na ovaj gore post - devojka pise master rad, pa je sad u sve nekim prosto prosirenim, komplikovanim recenicama...

@Ilegalac

ne razumem samo jel to pokusaj duhovitosti ili neko prozivanje... valjda je moja stvar kad cu da idem i da li cu uopste da idem, a hvala bogu da cu sto je vise moguce da se raspitam i pitam sto vise stvari jer se radi o putu u kinu a ne u batocinu. sto se mene tice dosao bi sutra da imam u dzepu pare za kartu i da prezivim mesec-dva...

@Maitreya06

da razjasnimo samo ljudima da pod apelom da se ne salju poruke drugim clanovima ne mislis na mene jer sam privatno komunicirao na forumu samo sa 2 osobe, jednoj dao link za genki english drugoj se zahvalio za informacije.

a ovde je stvarno dato toliko informacija da ljudima preostaje samo da nabudze cv i krenu sa prijavljivanjem na oglase... za sve koji planiraju put kine vidimo se u fb grupi..

Nemojte bas da obracate paznju na ovaj gore post - devojka pise master rad, pa je sad u sve nekim prosto prosirenim, komplikovanim recenicama...

clap.gif' alt=':clap:'> Mogu ja to i jednostavno da sročim! Ali, opet ćemo doći do suštine prakse koja je ista.

@Darkoriot sve si razjasnio ljudima :) Vidimo se

=>Darkoriot

Hajde molim te spusti malo ponos na neku razumnu granicu.

Opusti se, ideš da tičinguješ u Kinu a ne da radiš neki naučni posao negde u Skandinaviji!

Sa ovakvim tvojim stavom i razmišljanjem iz Kine ćeš se vratiti brodom u košulji koja se kopča otpozadi i PTT markicom lupljenom po sred čela! Sa informacijama koje si do sada saznao možeš se kandidovati za doživotnog predsednika Kine. Pre svega, previše ozbiljno shvataš tičingovanje u Kini. Opusti se, odgledaj jedan akcioni film sa Anissom Kate u glavnoj ulozi.

Ovde na forumu ćeš naći više informacija o tome kako ide sistem tičingovanja u Kini, nego info o tome koji autobus vozi do Batočine. Veruj mi, priznajem, ja čak i ne znam gde je Batočina, ali ti u svako doba dana ili noći mogu izrecitovati informaciju gde se u Šenzenu nalazi menjačnica koja daje najbolji kurs kada juane menjaš u dolare (psssst, da Tales ne čuje!).

Otvori poslove za Šenzen i apliciraj za sve tičing pozicije bez obzira šta piše u vezi uslova, jer svakako kasnije dolaze pregovori i nadmudrivanje pa ko koga zajebe. Nemoj se zamplaćivati statistikom koliko je ljudi konkurisalo za posao koji gledaš, jer pitanje da li je uopšte taj info tačan. PRC je to, na sve strane se falsifikuje, laže i mulja. Većinu tih oglasa su postavile agencije, pa ako nema mesta za poziciju za koju si konkurisao, imaju tvoj kontakt, ponudiće ti nešto drugo, a ovo možeš i sam da im kažeš da urade. Doći ćeš u situaciju da nećeš znati u koju školu da se zaposliš kada te ubace u šemu i krenu sa ponudama. Posao tičera nećeš naći samo ako ti to ne želiš. Veliki broj stranaca tičera su osobe skinute sa koca i konopca i svi su našli školu/posao! Kina za tičingovanje guta svakoga i sve. Nebitno je da li ćeš pet meseci ili pet dana tražiti informacije, posao ćeš naći, samo se drži uputstva koja si pročitao ovde na dve teme o tičingovanju u Kini.

Zaboravi na sve što si do sada naučio u vezi zapošljavanja i sistema rada. Shvatićeš koja je to sprdnja sa zdravim razumom kada ti škola stavi pod nos na potpis ugovor o radu koji su umlatili sa pedeset školskih pečata, a ti si tamo u Kini tičer sa L, F ili M vizom. Pravnik si, čini mi se, pa im pokušaj stručno objasniti da sa tim ugovorom ni dupe ne možeš obrisati jer je papir suviše tvrd i debeo.

Baci se na razmišljanje o smeštaju. Ako ćeš saam iznajmiti stan, računaj na 3000juana za stanarinu za mesec koji dolazi, 6000juana depozit i 1500juana harač agenciji koji teško da ćeš izbeći. Moguće je izbeći agenciju, ali se baš treba potruditi. U svakom slučaju, bolje ti je da nađeš školu koja plaća 13000-15000juana nego školu koja ti daje 8000juana i stan jer je ta varijanta čista prevara! Javi se na PP ako hoćeš da ti pošaljem skeniranu vizit kartu dobrog a jeftinog hotela, u slučaju da ti treba smeštaj za prvih mesec dana boravka u Šenzenu. Na zemljake nemoj nešto preterano računati!

Imaš i onu soluciju da deliš stan sa još nekim strancima. Ali i tu skoro pa uvek ide depozit jer niko nikome ne veruje.

Šenzen ti je dobra lokacija zbog vize i ostalih zajebancija.

Ko zna, možda sve savršeno izorganizuješ, stigneš u Kinu, pronađeš školu iz snova, ali se posle mesec dana vratiš iz Kine jer ti tamo nešto drugo nije odgovaralo.

Srećno, i pre svega saaammmo o p u š t e n o!

http://www.shenzhenparty.com/jobs

Full time job for white skin teacher

Posted July 22nd, 2014 by Ericvisa

There's a full time position for white skin teacher starting August 20th.

Requirements

white skin
    with work visa
    have certificates
    have China teaching experience
    No nationality requirement.
    students level: kindergarten (3-6 years)

Benefits:

* finished single room apartment ( with internet, multi-Chanel TV access, washing machine, kitchen and bathroom )
* meals: 3 times at school (Chinese Meals)
*Salary: 8,000 RMB
*Job location: Guangdong province Foshan city.

interested candidates should contact us now.
tel: {phone number hidden}

thanks.

Position filled:
No

@ilegalac  

BAM! ovo mi je trebalo, ovako neko nesto da mi kaze :) Gracias :)

mozda je previse pitam, ali razumi nekog ko ima 30god a 2 puta u zivotu je napustio zemlju na po 10 dana, plus da ti ne pricam da imam "fobiju" od kineskih slova :)

procitao sam sve, i za poslove, i za stanove, i za vize... sve je jasno kao DAN! sad sam u fazi kristalisanja CV-ja, krecem za prijavljivanjem na sve i svasta za neki dan, pa se bacam u pozajmljivanje nekih para jer sam se zajebao, tj nisam znao za sve ovo prosle god kad sam imao neke pare...

u svakom slucaju hvala tebi i svima koji ste tamo a koji ste se potrudili maltene da nam nacrtate kako je ziveti i raditi u kini :)

@nightwatcher

nesto ne radi link... content not found...

Edited by darkoriot

Daleko sam od bilo kakvog poznavaoca, tako neka me slobodno isprave ako gresim, ali svojevremeno sam se i ja interesovao za posao u Makauu i koliko se secam mnogo je teze tamo dobiti radnu vizu. Slicno kao i u Hong Kongu, mnogo ima ljudi zainteresovanih da dodju da rade tamo, a mali je prostor. Mislim da tamo sansu mogu imati samo predavaci kojima je maternji engleski, sa dosta iskustva i kvalifikacija. 

Imam pitanje za vas koji ste u Kini. Ako traze da se posalje Reference letter? Da li opet nesto sam nakuckati i samo prilepiti logo nekog vrtica?  :LOLLL:   

Da li i to "prolazi"??? ::crazy:

=>darkoriot

Samo se opusti! Skarabudži demo čas i na konju si. Na demo času samo veselo, pozitivno, razdragano. Jeeeeess, veeeeri gud, naaaajs i slične prevarantske fore. To njima treba! Još ako pustiš neku muziku pa zaplešeš kao MrBin, kupio si ih za sva vremena ;) Izvini na izrazu, njima treba beli klovn.

Imam pitanje za vas koji ste u Kini. Ako traze da se posalje Reference letter? Da li opet nesto sam nakuckati i samo prilepiti logo nekog vrtica?  :LOLLL:   

Da li i to "prolazi" ???::crazy:

KONAČNO da je neko UKAPIRAO sistem tičingovanja u Kini!

Thank you, thank you very much... :dance:  lol::

Sada samo jos da opljackam banku da bih mogla da kupim kartu do Kine.... :bang:

Pozdrav za sve buduce i trenutne Kineze, hehe! 

Planiram i ja uskoro put Kine, pa me interesuje sta savetujete oko uzimanja sertifikata tipa ESL, TOEFL i sl, ili je to bacanje para? Procitao sam da ne traze, medjutim da li bi bilo pametno goloruk krenuti? Za Shenzhen me interesuje, naravno. 

A, da, pre nego sto neko kaze "procitaj celu temu" da kazem da vec jesam i samo me zanima kakva je TRENUTNA situacija, dakle ne od pre par meseci, kao i vasa zapazanja na tu temu. Da li traze prilikom intervjua ili ne. Jasno mi je da moze da se zavrsi i tamo, ali ja dolazim nov i ne znam kako funkcionise sistem. Mozda mogu ovde da uzmem C2 sertifikat, nekih 12500 dinara. Da li se isplati? Savet?

Edited by milans213

Grupa nasih ljudi u Kini postoji na fejsbuku vec neko vreme i za sad broji 60-ak nas koji zivimo i radimo ovde:

https://www.facebook.com/groups/447931485321250/

Znam, ali je ta grupa ''mrtva''. Ljudi jako slabo postuju, i kada se to desi treba barem nekoliko dana da se saceka odgovor.

Ova nova grupa je uglavnom za ljude koji dolaze, kako bi se upoznali, bolje organizovali, mozda putovali zajedno... :)

BelgradeAdventurer, u onu drugu grupu dodajte ljude kad budu stigli u Kinu, i leba ti, ne pre jer cemo se pokokati. Mnogi ne citaju ni ovaj forum, a zamisli kad ti dodju onamo i jedno pitanje ponove 278 HILJADA puta. :bag:

milans213, on 28 Jul 2014 - 21:42, said:

Pozdrav za sve buduce i trenutne Kineze, hehe!

Planiram i ja uskoro put Kine, pa me interesuje sta savetujete oko uzimanja sertifikata tipa ESL, TOEFL i sl, ili je to bacanje para? Procitao sam da ne traze, medjutim da li bi bilo pametno goloruk krenuti? Za Shenzhen me interesuje, naravno.

A, da, pre nego sto neko kaze "procitaj celu temu" da kazem da vec jesam i samo me zanima kakva je TRENUTNA situacija, dakle ne od pre par meseci, kao i vasa zapazanja na tu temu. Da li traze prilikom intervjua ili ne. Jasno mi je da moze da se zavrsi i tamo, ali ja dolazim nov i ne znam kako funkcionise sistem. Mozda mogu ovde da uzmem C2 sertifikat, nekih 12500 dinara. Da li se isplati? Savet?

Ocito treba da se ponovi. Da li si ti citao temu? Svi mi ovde pricamo o TRENUTNOJ situaciji.  kiklop  Ako ti se bacaju pare, ti ih baci na to u Srbiji ili uradi nesto pametnije i napravi 38 slicnih sertifikata u fotosopu i gledaj kako kinezi padaju na zadnjice dok ih budes vadio.

Vec je pisano, trenutno mozda ima za nijansu manje poslova jer je raspust, i dobar deo kindergartena ne radi, ali trening centri jos rade, deca su otisla u home town-ove za raspust, no avgust leti, kao sto je i jul proleteo, i moze da se radi i zaradi, samo ne od kuce iza tastature.
Sad procitaj onaj moj kilometarski post jos jednom i videces da tamo pise da li prilikom intervjua traze sertifikat. Zapravo cak i CV ih je iznenadio. :LOLLL:

Savet kada pisete privatnu poruku nekom clanu: srocite svoja pitanja i ne ocekujte da ce ta osoba da vas dadilja dok se vi ne smislite hocete li da rizikujete ili ne. Verujem da vecini ljudi ne trebaju pitanja tipa gde cu na wc, ima li leba i sta ako zatrudnim. Razmislite sta je najbitnije od tih pitanja, jer sto vise nebitnih pitanja posaljete, sve ce manje ljudi da odgovaraju, sto ovde na forumu, sto privatno. Imajte na umu da ljudi koji vam pisu, ne sede po ceo dan ovde i nisu operateri, kojima je posao da vama odgovaraju na sva pitanja ili da vam porede koji je posao bolji. Svi smo mi te odluke sami pravili. I svi mi ovde radimo. Malo razumevanja.

Edited by TamaraF

Savet kada pisete privatnu poruku nekom clanu: srocite svoja pitanja i ne ocekujte da ce ta osoba da vas dadilja dok se vi ne smislite hocete li da rizikujete ili ne. Verujem da vecini ljudi ne trebaju pitanja tipa gde cu na wc, ima li leba i sta ako zatrudnim. Razmislite sta je najbitnije od tih pitanja, jer sto vise nebitnih pitanja posaljete, sve ce manje ljudi da odgovaraju, sto ovde na forumu, sto privatno. Imajte na umu da ljudi koji vam pisu, ne sede po ceo dan ovde i nisu operateri, kojima je posao da vama odgovaraju na sva pitanja ili da vam porede koji je posao bolji. Svi smo mi te odluke sami pravili. I svi mi ovde radimo. Malo razumevanja.

Ima i onih ljudi koji vise nemaju 20 + godina kao sto ste vi koji ste vec tamo (cast izuzecima 35+ ako ih ima) , i naravno da ce da nas zanima svaki detalj jer mislimo na buducnost, na svoju  buducu porodicu itd, I nas nekada nije bilo briga gde idemo i za koji novac .....

A i nije Kina Evropa ili neka tu blizu zemlja pa da brzo skoknes nazad kad ti nesto ne odgovara.....

Verujem da ste i vi sve ispitivali, u najgorem slucaju ste imali tamo nekog svog koji vam je sve to lepo ispricao pa niste morali da sedite na internetu kao mi ostali trazeci odgovore na milion pitanja  :bang:

Edited by pandistelle

Tamara :) A zašto malim slovima najbitniji deo? :)

@Pandistelle, pohvalno za inicijativu i privatne razloge dolaska koji su spomenuti, ali ima nas koji smo došli bez prethodnih informacija gde dolazimo, šta nas očekuje, a pri tom, mislim na generalne teme. Specifične informacije o tome da li je certifikat potreban, šta jesti i kako održati demo čas su bile svetlosne godine ispred nas. I, da spomenem i to, ima nas koji ovde nisu poznavali nikoga, pre dolaska. 

Toliko je informacija ponuđeno, objašnjeno, članovi foruma su odvojili vreme da pomognu, napišu, podele, itd. A moj utisak je da se samo čeka da se nešto prigovori kako neke informacije nedostaju ili nisu ažurirane. Ili se, po mom iskustvu, u privatnim porukama traži podrška da se dođe, razumevanje, i šalju generalna pitanja na koja su odgovori nebrojan put ponuđeni. 

Ako ima neko novo konkretno pitanje, tu smo. 

O tome koliko ima ili nema informacija na forumu rekao bih jedno - kupio sam još prošle nedelje kartu do Čajne, za jesen :dance:  (ne ležim na parama, radim za prosječnu platu, samim tim nemadem ni štek od xy hiljada  :102:) a na forum sam naletio sasvim slučajno prije 15-20 dana. Imao sam jedan izlet sa pitanjima u pp jednom čl. foruma, dok mi je mozak jos uvijek učitavao ove podatke i postove na nekoj dial-up brzini.  

Mislim, i da nije sve toliko iscrpno objašnjeno, lično bi me neki entuzijazam gurao ka tamo. ISTO mislim, i da je sve do najsitnijih detalja pojašnjeno, iscrtano i još obojano, biće ljudi kojima se sviđa ideja ali koji će vidjeti samo prepreke i iznalazit razloge da ne odu. Pokušavam da nabacim malo kuraža, dakle

nemam diplomu faxa

nemam nikakav sertifikat Toefl Tesl Turtle itd

engleski  zvizhd

iskustva sa klincima imam ( izigram se ponekad sa bratanićem, i ponekad se zezam u prolazu sa djecom iz komšiluka)

ali

imam sigurnost u sebe i da će sve biti ok 

a i nemam strah od neizvjesnosti (bitno) a evo 30+ mi je  kažu, vrijeme mi da se ženim  gent

ne znam šta još tamo traže kinezi od kvalifikacija ?????

Kina nije Evropa, ono što je čini dalekom i nesigurnom je 6-7-8 sati više u avionu (to se prespava) i 100-200-300 eura za kartu (to se ukra...nabavi :shh: )  ako to treba da predstavlja prepreku onda...

Naravno, nastavljam da se raspitujem, informišem, hrabrim, vučem za rukav, i što znam... će da vidimo  :hihi:  

Uglavnom, Shenzhenćani - HVALA, a ostala forum-braćo po planu - WE CAN DO IT BRE !   :spot:

Slazem se za ovo WE CAN DO IT BREEEE!!!  clap.gif' alt=':clap:'>

Idemo u nove pohode na PRC :)

kad mogu oni vrsiti invaziju na RS, sto ne bi mi mogli na PRC?  :banana:

Ima i onih ljudi koji vise nemaju 20 + godina kao sto ste vi koji ste vec tamo (cast izuzecima 35+ ako ih ima) , i naravno da ce da nas zanima svaki detalj jer mislimo na buducnost, na svoju  buducu porodicu itd, I nas nekada nije bilo briga gde idemo i za koji novac .....

A i nije Kina Evropa ili neka tu blizu zemlja pa da brzo skoknes nazad kad ti nesto ne odgovara.....

Verujem da ste i vi sve ispitivali, u najgorem slucaju ste imali tamo nekog svog koji vam je sve to lepo ispricao pa niste morali da sedite na internetu kao mi ostali trazeci odgovore na milion pitanja  :bang:

To sto nemam 35+, samo znaci da sam manje vremena morala da se borim u Srbiji i da cak i nemam mnogo iskustva. Ni zivotnog, a ni radnog. Znaci nista mi lakse nije (bilo).

Ruzno je komentarisati ovako, jer ispada da smo svi mi mladji od 35 bez brige uzeli parice od mamice i tatice, i dosli, a da nismo brinuli ni ko se mucio za te pare, ni ko ce da nas izbavi kad ih spizdimo. Komentar nije na mestu.

Svi su ovde svesni da je Kina dalje od Evrope i da je vecini nepoznata, pa zvuci strasno. I u pravu si, svi smo se mi raspitivali malo, ali ne o onakvim stvarima koje si ti mene ispitivala. Meni je cilj bio da dodjem, zaradim, smislim sta cu dalje, a ne da razmisljam o trivijalnim stvarima. I ja, draga, mislim na buducnost i na porodicu jednog dana, ali prvo treba nesto uraditi da bi se o tome moglo razmisljati. U suprotnom se cela ova zezancija zove sanjarenje.

maitreya06- Pokusaj neprozivanja (uvek se pogresni trgnu), no bolje da sam uvecala. Eto kad ne razmisljam... umor... ::crazy:

Darco- Cekaj, ti to ozbiljno? :spot:

Vanjci- A kad ces ti, tj vi? :eat:  Cekam kobasicu (juj kad ti napakujem kofer) :eat:

Nisam uopste tako mislila ali nema veze.....Svakako kada dodjete do 30+ videcete o cemu pricam.....Ako je neko ostao uvredjen onim sto sam napisala zao mi je to je samo moje misljenje, da 'ukradem pare ' za kratu ne mogu jer nisam lopov, da jesam sigurno sada ovde nebih bila....i lupetala.....

I meni je cilj isto da dodjem, i zaradim, pokrpim dugove koji vec odavno vise....a ne mogu tako odjednom sad da se pokupim i odem bez dinara u dzepu i da mislim sta me tamo ceka....jer onda necu biti ni tamo ni za kakav rad sposobna.....dok  :bang: ...

Samo zbog toga mi trebaju informacije...... Ko razume shvatice.....

Nemojte se tuci  flowers::

Tamara mi stizemo sredinom septembra, krecemo ili 15. ili 16.  :dance:

Prikupljanje papira privodimo kraju, gledamo gde moze jos koji evric da se "zajmi" i eto naaas :D

sled.nedelje verovatno podnosimo papire za vizu  clap.gif' alt=':clap:'>

U principu najteze je stisnuti zube i otici u beli svet. Sve ostalo je mnogo, mnogo lakse...

Ide li jos neko u septembru za PRC?  :)

@Vanja123

Ja planiram krajem avgusta, sledeceg pon. mi stize pasos pa cu i vizu da vadim sledece ned... jedino me jos muce pare ali mislim da cu i to da zavrsim... planiram da uzmem kartu u jednom pravcu do HK, najverovatnije aeroflot, ne mogu da se jebavam etihadom i njihovim letovima od 20+ sati preko pola sveta....

Darco- Cekaj, ti to ozbiljno? :spot:

Da, mrtvo ozbiljno  teg hehe

Ide li jos neko u septembru za PRC?   :)

Daa, taman nedje kad i vi!  :ll:

Zdravo Drugari, ja bih da krenem sutra za Kinu - Chongqing, nebitan mi je posao, radicu stogod, dajte samo ime ili sajt agencije u Hong Kongu gde mogu da izvadim vizu, jos ako znate cenu, to bi bila odlicna informacija takodje, pustite mi pm ili recite otprilike. Za sat ipo idem da uzmem na zajam 2000evra.