Posted August 13, 2016 8 hours ago, Iwy said: Naravno, zbog djece mora biti 1000% transparentno... Ništa mutljavine i deportacija. Dakle, od početka čisto sve i po zakonskom redu. Hvala puno. Već sam došla do zanimljivih i dobrih info sa raznih sajtova, čak obećavajućih. Ali dug je to put sad... I da ne idem off topic... Dodjete u Kinu sa porodicom i zaradice za 2 godine vise nego dovoljno da komforno imigrirate u Australiju ili gde god. Novac koji se ovde dobija je trenutno tesko zaraditi na zapadu. Govorim o prosecnim primanjima naravno. Sretno Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 13, 2016 4 hours ago, Andretti said: Dodjete u Kinu sa porodicom i zaradice za 2 godine vise nego dovoljno da komforno imigrirate u Australiju ili gde god. Novac koji se ovde dobija je trenutno tesko zaraditi na zapadu. Govorim o prosecnim primanjima naravno. Sretno Mislim da zaboravljaš jednu stvar, a to da bi ona imala prava u Australiji, socijalna, zdravstvena i penziona. Pogotovo kao high school teacher. Takođe zaboravljaš da ona ima dvoje dece i muža! stavljaš ih u opasnu situaciju, plus sama internacionalna skola košta boga oca!!! žena će samo raditi za to! 13 hours ago, Iwy said: Naravno, zbog djece mora biti 1000% transparentno... Ništa mutljavine i deportacija. Dakle, od početka čisto sve i po zakonskom redu. Hvala puno. Već sam došla do zanimljivih i dobrih info sa raznih sajtova, čak obećavajućih. Ali dug je to put sad... I da ne idem off topic... što pre krenete, posle će biti kraći Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 13, 2016 9 minutes ago, StefanDylan said: Mislim da zaboravljaš jednu stvar, a to da bi ona imala prava u Australiji, socijalna, zdravstvena i penziona. Pogotovo kao high school teacher. Takođe zaboravljaš da ona ima dvoje dece i muža! stavljaš ih u opasnu situaciju, plus sama internacionalna skola košta boga oca!!! žena će samo raditi za to! Bice da sam mnogo los lik onda... Sta reci... Vidis u Shenzhenu ima brdo nasih ljudi sa porodicama i ne cujem bas da se zalimo na sve te "opasnosti". Radimo svoj posao, deca uce po 3-4 jezika, cene skola se razlikuju a postoje i modeli placanja. Nije jeftino fakat ali nismo ni dosli ovde da radimo za pastetu. Ovo govorim iz sopstvenog iskustva pa eto... Australija svakako jeste bolja opcija, no nisam siguran koliko su nasi ljudi upoznati sa troskovima (ajde da kazemo da je potroseno vreme vredno truda) i poprilicnim nesigurnostima sa kojima se susrecu bracni parovi sa decom kada zele da emigriraju. Mogu jos dosta da napisem na ovu temu ali bolje da prepustimo svakom da bude krojac svoje sudbine. Ovaj forum valjda postoji da podelimo savete i misljenja, a svako na kraju odlucuje za sebe. Ziv ti meni bio i sve najbolje gospodji Iwy Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 14, 2016 Ma sve je to lepo i romanticno nego hoce li mi neko reci kako da dodjem ja do posla u Aziji,znam solidno Engleski to je otprilike B1 i pripremam se da polozim FCE i posle toga TEFL da olaksam pronalazak posla,kakve su mi sanse neki savet?Pls HELPP me no money no job for five years ,but still trying Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 14, 2016 Ako ti je tesko da sam prelistas ovu temu i doneses zakljucke sanse su ti nikakve, odustani odmah. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 14, 2016 Ma ja sam vec odlucio da idem to nije problem,i procitao sam mozda i sve predhodne komentare na ovu temu,ali i dalje sam zeljan jos informacija ,npr ako odem tamo bez radne vize hoce li da me vacaju ako me vacaju to nece da bude dobro za biznis :D,a planiram da apliciram preko i to i TEFL kursa pa me zanima ima li nekih iskustva oko ovoga.Visak infromacija nije na odmet ,Pre svega meni je najvaznije putovanje zudim za njime sanjam o novim avanturama....da ne smaram veca mi je zelja za upoznavanjem drugih nacija nego do para ,zelim samo dovoljno za hranu i smestaj i ako ostane nekog viska to je za dalje putovanje,jer nisam osoba za jedno mesto. Hvala unapred za bilo koji savet il informaciju cak i negativnu pogotovo negativnu.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 15, 2016 (edited) On 8/13/2016 at 11:33 AM, Andretti said: Dodjete u Kinu sa porodicom i zaradice za 2 godine vise nego dovoljno da komforno imigrirate u Australiju ili gde god. Novac koji se ovde dobija je trenutno tesko zaraditi na zapadu. Govorim o prosecnim primanjima naravno. Sretno Ne bih se slozio uopste mada u nekim slucajevima odnos zarade i troskova moze biti povoljniji tamo. Ako su ti obezbedjeni stan i hrana, a zivis blizu mesta zaposlenja mozes da stavis platu u dzep kada je primis. Svuda postoje varijante umanjivanja i anuliranja troskova, ali je ova varijanta all inclusive koju ti sredjuje skola primenljiva na sve i ne moras da se trudis vec je dobijas na tacni. Edited August 15, 2016 by noskich Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 20, 2016 moze mi neko reci o mogucnosti zaposlenja stomatologa u kini i plata,ovdje koro svi pricaju o poslu profesora engleskog a o drugim vrlo malo pa da pitam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 21, 2016 21 hours ago, zubar said: moze mi neko reci o mogucnosti zaposlenja stomatologa u kini i plata,ovdje koro svi pricaju o poslu profesora engleskog a o drugim vrlo malo pa da pitam y Angie » Wed Aug 22, 2007 7:17 pm I read recently that working as a foreign doctor (with translated diplomas) is much easier than working as a nurse. A nurse working in PRC must have passed the local exams whereas a doc only needs to get the diplomas translated and send them to local authorities (for approval). Any large international hospital offering dental services should be able to help you (if they intend to hire you). You could try World Link and Shanghai United for a start Good luck. It’s just a few simple steps: You contact all the expat clinics in your city of choice You get hired by an expat hospital or clinic They sponsor you to take the medical exam — in English Voila! That’s it. OK, it’s not that simple, but let’s take me for example: five years ago, when I knew I was moving to Beijing, I cold-called and emailed all of the expat clinics in Beijing; I eventually interviewed and got hired to work in the clinic and continue what I always do — family medicine. I started immediately and soon took Beijing’s twice-a-year medical exam for foreign doctors. This exam was in English and consisted of a two hour written exam of 100 general medicine questions very similar to Step 3 of the USMLE boards; the second part was a 20 minute oral presentation — in English — of a sample patient. You read the case for 5 minutes and then nervously discuss your assessment and treatment plans in front of an intimidating (but nice) panel of three local superstar doctors. Then you nervously wait a few weeks to find out; even if you do not pass, which isn’t rare, it’s not a disaster. Similar to your boards exams in America and elsewhere, you usually can continue to work and take the test a Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 22, 2016 da li drzavljani BiH mogu da vade vizu u Srbiji? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 22, 2016 On 8/21/2016 at 4:09 AM, zubar said: moze mi neko reci o mogucnosti zaposlenja stomatologa u kini i plata,ovdje koro svi pricaju o poslu profesora engleskog a o drugim vrlo malo pa da pitam Ima dosta privatne prakse koju stranci sami otvaraju, i to ponajvise stomatolozi (primer je za grad Shenzhen). Nisam primetio da traze strane kolege nazalost. Ako imas wechat nalog posalji mi na PM pa ako naleti neki info bice mi drago da javim. Pozdrav Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 22, 2016 imam,poslon sam vam u PM Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 24, 2016 On 8/22/2016 at 5:22 PM, Unknown said: da li drzavljani BiH mogu da vade vizu u Srbiji? Koliko sam ja čuo, u Bosni se mnogo lakše dobija viza, kako turistička tako i biznis. Valjda je manja navala. Ne znam da li možeš vaditi u Beogradu, ali sumnjam. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 30, 2016 Postovani da li moze neko da mi pomogne,naime zanima me sledece: 1) Na koliko moze da se dobije turisticka viza? 2) U slucaju isteka da li moze da se produzi u Kini? 3) Da li postoji solucija da nakon isteka turisticke vize se ode u Makao posto sam procitao da ne treba viza sa nasim pasosem? 4)Hitno je Unapred zahvalan Pozdrav Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 5, 2016 (edited) Pozdrav! Zanima me kakvo je trenutno stanje u Kini što se tiče odobravanja Z vize onima koji nisu izvorni govornici engleskog jezika a aplicirali bi za predaveča u Kini? Profesor sam engleskog jezika a diplomu sam stekla u BiH (dakle nije diploma iz zemlje gdje je engleski službeni jezik). Na internetu nalazim razne informacije, negdje piše da je za tu vizu potrebna samo diploma, negdje da samo izvorni govornici mogu da je dobiju. Koliki sam baksuz da baš kada sam diplomirala (a imala sam plan da nakon što završim faks apliciram za predavača engleskog jezika u Aziji, konkretno Japan ili Kina) Kina uvede novi zakon otežanog, ili pak nemogućeg, dobijanja Z vize nama "podređenima" (čitaj: non-native speakerima). Da li je taj novi zakon potpuno na snazi ili i dalje postoje škole koje nude Z vizu bez obzira na državljanstvo? Kako sam shvatila, mnogo naših ljudi živi i radi u Kini pa bi svaki savjet i informacija dobrodošli Edited September 5, 2016 by skypiea Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 9, 2016 Pa poostrili su nesumnjivo, ali sve i da nisu, ne bi mogla da apliciras za Z vizu, ako ti diploma nije "stara 2 godine". E sad, ko zna kako ce se odvijati situacija sa vizama, mozda sledece godine ukinu, mozda ne... tako da ili pricekaj ako mozes malo, a ako ti se zuri, probaj naci negde gde nude Z vizu, a u krajnjem slucaju ljudi dolaze na razne druge vize i rade, ali to svakako povlaci odredjeni rizik sa sobom. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 10, 2016 Pozdrav svima, Koje sajtove (ili agente) preporučujete za traženje smeštaja u Kini? Da li je u manjim gradovima jeftinije od 2000-4000 juana, koliko se, kako mi rekoše iz prve ruke, kreće soba u Pekingu? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 10, 2016 Dragi svi, jedno kratko pitanje upućeno onima koji su skoro aplicirali za vizu bilo kod nas bilo u Hong Kongu - na koliko dana i sa koliko ulaza ste dobili vizu? Meni recimo treba na 2 ili 3 meseca. Pomagajte! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 10, 2016 On 9.9.2016. at 6:26 AM, drtrepanator said: Pa poostrili su nesumnjivo, ali sve i da nisu, ne bi mogla da apliciras za Z vizu, ako ti diploma nije "stara 2 godine". E sad, ko zna kako ce se odvijati situacija sa vizama, mozda sledece godine ukinu, mozda ne... tako da ili pricekaj ako mozes malo, a ako ti se zuri, probaj naci negde gde nude Z vizu, a u krajnjem slucaju ljudi dolaze na razne druge vize i rade, ali to svakako povlaci odredjeni rizik sa sobom. Hvala na savjetima! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 10, 2016 Cao , nov sam na forumu mada sam prilican broj stranica procitao Naime imam ponudu vezanu za grad Xi an, u pitanju je skola engleskog ili bolje reci "skolica" uzrast dece je od 4-12 god. Direktno sam stupio sa poslodavcima u kontakt i posle odredjenog vremena (3 meseca) poslali su mi papire za radnu ( z ) vizu koje trebam dobiti sledece nedelje. Naravno javicu kada dobijem papire da li je isti poslodavac naveden na papirima Sto se obrazovanja tice imam 2 bachelor i 1 master diplomu, zavrsen tefl. Nisam native naravno engleski mi zaista jeste na maternjem nivou imam i dobar naglasak( radio sam neko vreme preko ). Ono sto su rekli jeste da je plata 9000 CNY sto je oko 1200 EUR i kao nude stan, sada kakav je stan to zaista ne mogu ni da pretpostavim, citam da su ovde imali neki iskustva da moze biti i "supa" Molio bih neke od iskusnijih forumasa za savet, da li je ovo mala plata ? Xi an je jedan od zagadjenijih gradova a i gustina neseljenosti mu je takodje zabrinjavajuca gledao sam neke podatke na netu. Takodje su mi rekli da cu imati sansu za dodatnu zaradu u vidu privatnih casova... I vidim da pricate da u koliko dodjem na radnu z vizu da cu biti vezan za tog poslodavca koji mi poslao garancije sto znaci da bih posao i poslodavca tesko-nemoguce promenio ? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 12, 2016 Pozz ljudi ! Imam finu ponudu za posao u gradu gde zivim u Kini ... kontaktirajte me direktno ovde na forumu za vise detalja. Posao je JEDINO za one koji su diplomirali engleski jezik, kojima je to poziv i profesija. U pitanju je pozicija nastavnika engleskog u trening centru. Cheers! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 12, 2016 Pozdrav,citam vec satima post po post ali je vecina o predavanju engleskog..znam engleski dovoljno za komunikaciju,da pisem isto..ali me zanima da li se je neko susreo da se traze treneri..ali ne fudbala nego boksa i da li je to moguce naci..posto imam certifikat za trenera da li bih nekako mogao naci takav posao tamo.. Ako neko odgovori hvala puno! 😄 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 13, 2016 Pozdrav, nova sam na forumu i citala sam dosta vasih postova. Ima monogo dobrih savjeta u vezi zivota i rada u Kini. Naime, moj suprug bi uskoro trebao da dobije posao fudbalskog trenera u Kini tj. u gradu Tianjin-u (ako sam dobro napisala ). To je tek pocetak nekih razgovora. Ono sto mene zanima, ukoliko se to realizuje, je kakvi su uslovi zivota tamo za jednu cetvoroclanu porodicu, imamo dva sina (4 g. i 1 g.)? Plan je da on ode na nekoliko mjeseci sam, da iskusi zivot tamo i ocijeni da li bismo i nas troje mogli da dodjemo. Ja ne bih radila, jer cu biti s djecom. Zanima me koliko je sigurno za djecu tamo, u smislu zdravstvenih pitanja, osiguranja, vrtici? Kako cemo se uklopiti u njihov nacin zivota? Koliki su troskovi zivota tamo za nas 4? Da li se moze zivjeti od jedne plate? Kakva je israna, ima li nasih namirnica, pitam zbog djece, zbog nas manje-vise... Ako neko ima jos neku korisnu informaciju neka napise...ne znam ni sta bih jos pitala....hvala unaprijed Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 16, 2016 On 9/13/2016 at 5:03 PM, misu said: Pozdrav, nova sam na forumu i citala sam dosta vasih postova. Ima monogo dobrih savjeta u vezi zivota i rada u Kini. Naime, moj suprug bi uskoro trebao da dobije posao fudbalskog trenera u Kini tj. u gradu Tianjin-u (ako sam dobro napisala ). To je tek pocetak nekih razgovora. Ono sto mene zanima, ukoliko se to realizuje, je kakvi su uslovi zivota tamo za jednu cetvoroclanu porodicu, imamo dva sina (4 g. i 1 g.)? Plan je da on ode na nekoliko mjeseci sam, da iskusi zivot tamo i ocijeni da li bismo i nas troje mogli da dodjemo. Ja ne bih radila, jer cu biti s djecom. Zanima me koliko je sigurno za djecu tamo, u smislu zdravstvenih pitanja, osiguranja, vrtici? Kako cemo se uklopiti u njihov nacin zivota? Koliki su troskovi zivota tamo za nas 4? Da li se moze zivjeti od jedne plate? Kakva je israna, ima li nasih namirnica, pitam zbog djece, zbog nas manje-vise... Ako neko ima jos neku korisnu informaciju neka napise...ne znam ni sta bih jos pitala....hvala unaprijed Ja sam u TianJinu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 20, 2016 Ljudi ima li Srba u Xi An-u? Lol. Ovde sam vise od mesec dana pa mi pade na pamet da proverim:-) Sent from my ME173X using Tapatalk Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites