Zivot i rad u Kini

2,768 posts in this topic

1 hour ago, Resurection said:

ovamo pricas da pravis milione u shenzhenu, a pre 10 dana savetujes nekoga da zaobilazi shenzhen... u tvoje bajke moze da veruje samo neko ko nikad nije bio u SZ... spominjes da uskoro ide deportacija, kako ih ti zoves, strucnjaka... po cemu se ti razlikujes od bilo kog naseg koji dole radi na m vizi? ako krene seca ilegalnih radnika i ti si na udaru.

Edited by chivitli

2 hours ago, Tancha said:

Iščitao sam ovu temu i pratim je poslednjih pola godine od kada smo porodično doneli odluku da zapalimo u Kinu.  Pošto vidim da se tema posle dužeg vremena ponovo "zapalila", možda ću imati više sreće sa najbitnijim nerešenim pitanjem do sada:

Dolazimo u Šenžen krajem avgusta/početkom septembra ove godine supruga i ja sa ćerkicom (2 god), čak postoji opcija da povedemo i ženu koja nam čuva dete (trebalo bi da se izjasni u narednih par nedelja). Svoj boravak smo unapred oročili na godinu dana. Imamo dobre prijatelje tu, znamo "u sitna crevca" šta nas čeka (i dobro i loše), ali je viza za malu i dalje nepoznanica.

Nas dvoje (ili daj Bože troje) odraslih ćemo po svemu sudeći ući u Kinu na M vizi. Negde sam načuo da je za dete moguće dobiti u samoj Kini produžetak boravka (vize) do datuma do kojeg roditeljima traju vize. Da li neko može da potvrdi/demantuje tu informaciju? 

Ne moze dete da dobije produzenje ili bila sta slicno ako si na M vizi. 

Kad imas radnu dozvolu onda radis family reunion. Mozes da odvedes cerkicu u Immigration i da vas tvoja firma porodicno pozove no onda svi imate S1 ili S2 visu. Ne secam se tacno koji tip ali tako nesto je npr moguce.

Sretno!

Edited by chivitli

1 hour ago, darkoriot said:

ovamo pricas da pravis milione u shenzhenu, a pre 10 dana savetujes nekoga da zaobilazi shenzhen... u tvoje bajke moze da veruje samo neko ko nikad nije bio u SZ... spominjes da uskoro ide deportacija, kako ih ti zoves, strucnjaka... po cemu se ti razlikujes od bilo kog naseg koji dole radi na m vizi? ako krene seca ilegalnih radnika i ti si na udaru.

Procitaj bolje PA se javi. 

Edited by chivitli

22 hours ago, Resurection said:

O cemu ti?  Ovo traje vise od 20 godina I trajace jos narednih 20 minimum. Ja sam u Kinu dosao da radim za 20-30 hiljada a ne za kikiriki. 

http://radnik.rs/2016/10/kineske-agencije-za-zaposljavanje-uzimaju-pasose-radnicima-iz-srbije/

Sama glupost da je u Kini isto kao pre 20 godina i da ce trajati jos 20 godina je stvar o kojoj treba da se dobro razmislis dobro pre nego postujes tako nesto. 
Kina je zemlja koja se istorski najbrze ekonomski razvija. Razlog zasto smo svi mi ovde danas je zato sto birokratija ne moze da sustigne inovaciju i investicije koje se desavaju u najvecoj zemlji na svetu. To ostavlja priliku za sve da dodju na bilo kojoj vizi, probaju da ugrabe priliku. 
Ako malo bolje procitate post koji sam postavio da je ova godina verovatno jedna od prekratnica za strance koji ce imigrirati u Kinu.
Planiraju da zabrane kretanje za M biznis vize i ogranice kretanje za X1 i X2 studentske vize, jer drugog resenja nema da stvar dovedu pod kontrolu. 
Ko se bude ovde zatekao, imace opciju da se snadje i dobije neke papire da ostane duze. 
Oni koji su sedeli kuci i cekali da dobiju 15.000 platu i Z vizu ce verovatno tamo ostati jos neko vreme.

Edited by chivitli

Od momenta ukidanja viza,  bezviznim ulaskom je moguce produziti boravak u samoj Kini Tj u PSB u sa valjanim dokumentima. Procitajte malo zakone koji vaze za Japije, Singapurce itd vezano za bezvizni rezim. Stavka ako zelis da ostanes duze od dozvoljenog koje pruza bezvizni rezim, moras se javiti psbu sa odgovarajucom papirologijom za produzenje ostanka bilo turisticki bilo poslovno.

Edited by chivitli

Editovana je gomila postova iz kojih su izbačene lične kvalifikacije, drugi postovi su obrisani.

Ako ne umete da odgovorite onome sa kojim se ne slažete staloženo (makar mislili da otvoreno laže), onda nemojte ni odgovarati. Ove rasprave uvredama i optužbama ne pomažu nikome ko bi hteo da dođe, samo još više zamućuju stvarnu situaciju. Budite konstruktivni kad pišete, ostatak će biti brisan jer previše šuma ima. Usput ne zaboravite da vaš lični primer / saznanja ne znače da je to jedino moguće.

1 hour ago, darkoriot said:

cekaj bre, 4 godine si u kini, pravis 5000 dolara mesecno, znaci do sad si napravio skoro cetvrt miliona dolara i smeta ti sta se pise na nekom forumu? 

Smetaju mi lazi,  pojedincima koji obecavaju kule I gradove. Za 4 godine mogao sam da zaradim ispod 200k USD. Po sadasnjom kursu 192000. Problem je sto prijatelj dovodi prijatelja da radi za 7,8k a isti taj koji mu je nasao posao I radi na istom mestu radi za skoro duplo. Ne volim ne pravdu,  tu se servira prica o Nikicu,  a da kazemo neciji najbolji prijatelja radi isto samo sto ne trazi pasos. Mora se napraviti razlika prijatelj prijatelju ili si Iskreno HR I ono batice mojih je 20% il sta vec po dogovoru. Odakle ti iskopa 5000? 3900 da. 

Edited by Resurection

@StefanDylan
A o tome clanku nema ni reci ovde...
Agencije u Kini su drugacije, oni uzimaju sve ljude preko onih saitova za prijavljivanje 
i onda ih iznajmljuju skolama, za jednog coveka ili dvoje troje, tesko je da neko dobije ponudu pravo iz skole.
Mnogo je bolje ako je neko ovde, pa moze da uhvati 2 dana vikendom i da proseta po mestu gde je stigao i pronadje uz pomoc nekog Kineza sam skole ili poslodavce kojima bi trebao stranac. 
Ima nekoliko wechat akaunta koji reklamiraju poslodavce direktno, ali tamo se traze stvarno visoko kvalifikovani ljudi iz sve IT-a ili native English ticeri. 
Za nas ostale preostaje samo licna poznanstva. 

5 hours ago, VladimirV said:

Planiraju da zabrane kretanje za M biznis vize i ogranice kretanje za X1 i X2 studentske vize, jer drugog resenja nema da stvar dovedu pod kontrolu. 

Izgleda da se ovo već dešava u malim mestima. U selu od 300,000 Kineza, gde sam pre neki dan došla da predjaem (a namerno sam birala malo mesto iz nekih svojih razloga koji sad nisu relevantni za temu), morate da se prijavite lideru škole ili kineskom supervizoru svaki put kad planirate da napustite mesto, makar to bila i vožnja bicikla do susednog sela. Ovde je inače jedna naša devojka koja mi kaže da to u prošlom polugodištu nisu tražili, već je išla gde je i kad je htela. Inače smo obe u public school, ona na studentskoj, a ja trenutno bez vize, ali će mi raditi biznis. Najpre sam se žestoko pobunila protiv tog prijavljivanja, ali sad kad sam ovo pročitala, pitam se da li tu ima nešto više od puke slučajnosti. Mada, moguće je da se ovi kod mene nešto tripuju, ovo je prva godina sa stranim učiteljima, mi smo 'eksperiment', pa ko zna kako oni zamišljaju celu priču. 

P.s. I ne držim stranu nikome u ovoj polemici koja je, po meni, potpuno besmislena (ovaj deo polemike oko zarada i ko je za šta došao - za krompire ili za dijamante). 

Edited by Snezana011

@VladimirV gledam na onom inku, pretrazivacu poslova, zaista traze u Kini ljude sa fisokim i dobrom kvalifikacijama, da li je moguce da su toliko nasih tamo bez ijednih kvalifikacija?

ovo za prijavljivanje je common sense, i imamo ga i mi u srbiji, nije mi jasno sta je tu strasno?

Zdravo svima, nisam dugo bio na ovom forumu, a zadnjih par dana stizu mailovi kao ludi, zaratili ste nacisto... 

Evo update-a za ljude koji su zainteresovani putem Kine, 
Skinite WeChat na mobilnom telefonu, to ce vam dosta pomoci.

Imamo nekoliko nasih grupa gde mozete da dobijete odgovore iz prve ruke, od ljudi koji su u Kini.
Grupa koju mi imamo se zove SFRJ - Walltrek
Mozete na YouTube-u da potrazite Srbi u Kini, napravili smo par emisija o nasim ljudima ovde. 
Mozete da dobijete neki dodatan info :biggrin: PinolessTV :smile:

Ako zelite da dobijete posao bez agenata mozete da posetite www.walltrek.com 
Ako dobijete ponudu za posao budite sigurni, nema agencije sklapate ugovor direktrno sa poslodavcem. Traje malo duze u odnosu na agente ali to je vas izbor. 

Slabo sam na forumu, 
Cuvajte se ljudi i vidimo se u Kini.

Pitao sam pre par meseci. Pa da probam opet lol. Ima li Srba u Xi An - u. Btw ako nekoga zanima nesto u vezi ovog grada. Neka pita slobodno.

Sent from my SHIELD Tablet K1 using Tapatalk

7 hours ago, Banepool said:

Pitao sam pre par meseci. Pa da probam opet lol. Ima li Srba u Xi An - u. Btw ako nekoga zanima nesto u vezi ovog grada. Neka pita slobodno.

Planiram da posetim Xian za Tomb Sweeping Day. Hoces li biti u gradu tada pa da popijemo po jednu?

Planiram da posetim Xian za Tomb Sweeping Day. Hoces li biti u gradu tada pa da popijemo po jednu?

Pozdrav druze. 99 posto sam u gradu tada. Tako da se mozemo videti. Dobro ce mi doci da prozborim koju na maternjem jeziku (mada jedan od kolega mi je bugarin tako da cesto pricam skoro maternji).

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Možda nekom pomogne da stekne bolju sliku o tome kako to zaista izgleda, uz napomenu da je reč o državnoj školi u unutrašnjosti. Ako admini misle da ovome nije mesto ovde, neka slobodno obrišu.

Kako se kalio tičer 

mislim da teme o radu i odlasku u inozemstvo uopšteno ne bi trebalo da se brišu i moderišu, ostale teme da svakako, ali za zivot i rad u inostranstvu moraju se videti psihologije licnosti ljudi koji su tamo, 

svakako urednici tj moderatori imaju nase IP adrese. sada ne znam u kini, ali msilim da samo je google blokiran, 

8 minutes ago, StefanDylan said:

svakako urednici tj moderatori imaju nase IP adrese. sada ne znam u kini, ali msilim da samo je google blokiran, 

Ja sam stalno na VPN-u otkad sam u Kini. Nisam ni pokušavala da otvorim nešto bez njega, a možda može. 

Plaćam za Express, na kojem sama biram lokaciju ili prihvatam njegov 'pametni izbor' najbolje lokacije. No juče sam na preporuku naših ljudi u jednoj WeChat grupi skinula neki Freegate, koji je besplatan, i prilično lepo radi, ali ne znam kako bira IP adresu, mislim da je dinamički i da je sam menja.

19 hours ago, StefanDylan said:

koja vam je lokacija na vpnu? holandija? ili je onaj sto stalno menja lokacije? 

Kreirars sopstveni VPN preko Amazon aws I boli te patka,  mozda budes morao da placas citav dolar mesecno Ali sam biras gde ces I kako konektujes.

Edited by chivitli