Posted February 22, 2017 14 hours ago, StefanDylan said: izašao je ovaj članak o prihodima lokalaca u Kini u poredjenju sa strancima uvek je bolje raditi u smislu plate, tamo gde si vise placen od lokalaca. tu se jedino ustedi. Super clanak, tnx. Inace zar ne postoje kvote i ogranicenja cime se stranci smeju baviti legalno u Kini? Znam da nema sanse da rade kao obicna radna snaga kao u npr Emiratima, ali deluje da su poostrili kriterijum i za jos neka dodatna zanimanja. Pliz javi ako znas nesto na tu temu, naime prijatelj se raspituje za posao u istrazivackom centru u Shenzhenu pa nisam bas siguran sta da mu prenesem. Pozdrav Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 22, 2017 @Andretti da li ste videli onaj link preko koga visoko obrazovani, i ti israzivacki centri postavljaju poslove? tamo ima toliko pregrešt tih pozicija, neka pogleda. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 23, 2017 17 hours ago, StefanDylan said: @Andretti da li ste videli onaj link preko koga visoko obrazovani, i ti israzivacki centri postavljaju poslove? tamo ima toliko pregrešt tih pozicija, neka pogleda. pozdrav Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 24, 2017 On 21/02/2017 at 1:24 AM, noskich said: Evo ovde tabele svih zemalja popularnih za predavanje engleskog i odnosa plata i troskova: https://cdn2.hubspot.net/hub/67369/file-17384464-pdf/documents/teaching-abroad-country-chart.p?t=1487648727231 Bliski istok izgleda najlukrativniji. Uh, ovo mi sve deluje tako odokativno. Gledam Juznu Ameriku, da li je moguce da apsolutno svaka zemlja ima identican iznos za raspon mesecnih troskova i raspon primanja (Evropa takodje)? Konkretno, Brazil, apsolutno je nemoguce dati procenu, jer je zemlja ogromna i normalno da su troskovi zivota u Sao Paolu i Riju ubedljivo najveci, samim tim i plate, dok u manjem mestu moze manje da se zaradjuje ali je i zivot mnogo jeftiniji. Sad, treba naci gde je najbolji odnos troskova i zarade i birati mesto u skladu sa licnim afinitetima. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 24, 2017 To je standardni problem bilo kakvih statistika. cak i na nivou jednog grada, a kamoli zemlje. Nije lako proceniti. U ma kakvom opsegu ces uvek imati izuzetaka, a ako je opseg prevelik onda nije koristan jer ti nista ne govori. Recimo kad ti neko kaze da su u Srbiji plate u opsegu od 150 do 10000 eura. Tako da podrazumeva se da ovakva statistika ima ogranicenja, ali ti ipak prikazuje u kojim zemljama u proseku imas vise sanse za vecu zaradu ili za vise ustedjevine. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 24, 2017 to istraživanje je uradjeno od strane INTERNATIONAL tefl academy, i oni su merodavni i objektivni koliko i biblija o evoluciji, plus su namerno srozali primanja u zemljama gde nije potreban tefl da bi bio profesor. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 24, 2017 izašla je stipendija Fujian provincije na xiamen universitiju, za sve nivou. izasla je isto i za tajwan ali ne znam za koje nivoie http://www.mladiinfo.eu/2017/01/24/international-higher-education-scholarship-program/ Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 26, 2017 Zamolio bih Vas koji ste u Kini da mi sugerišete kakve su šanse za predavače nemačkog tamo. Hvala unapred ! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 1, 2017 Ćao svima! Planiram uskoro da dođem u Kinu. Aplicirala sam u dve škole, za mesto nastavnice muzičkog jer jedino ta dva konkursa nisu zahtevala engleski jezik kao maternji. Inače sam završila Muzičku akademiju, odsek klavir. Zanima me da li je neophodan neki sertifikat za znanje negleskog. Radila sam godinu i po dana u Dubaiju, tečno govorim i imam iskustva u predavanju na engleskom, ali na svakoj ponudi za posao vidim da je tražen ESL ili TOEFL sertifikat. Ne planiram da predajem engleski, pa se nadam da to nije neophodno. Takođe, skoro svuda traže profesore sa engleskog govornog područja, kao i iz Amerike ili zapadne Evrope, pa me zanima koliko je to važno. Da li znate koliko su muzičari i nastavnici muzičkog, u mom slučaju klavira, traženi? Uopšte, ako imate bilo kakvu informaciju vezanu za prvi dolazak u Kinu i posao u školi (tretman na poslu, viza, agencije i sl.), podelite! Hvala unapred! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 2, 2017 (edited) 5 hours ago, Tamara Maksimovic said: Uopšte, ako imate bilo kakvu informaciju vezanu za prvi dolazak u Kinu i posao u školi (tretman na poslu, viza, agencije i sl.), podelite! Hvala unapred! Nataša, ako tražiš pomoć, minimum poštovanja onih od kojih je tražiš podrazumeva da najpre potražiš taj odgovor ili odgovore na mestu gde si došla. Ceo ovaj topik je upravo o tome što tebe zanima i -- ako pročitaš šta je ranije pisano -- naći ćeš sve odgovore, osim možda tog u vezi sa samim tvojim predmetom. Edited March 2, 2017 by Snezana011 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 2, 2017 Da li je moguce naci posao predavaca engleskog u Shenzhenu bez bachelors degree? Znam da za druge gradove nije potrebno, a za Shenzhen oficijalno jeste. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 2, 2017 (edited) 3 hours ago, BorisK said: Da li je moguce naci posao predavaca engleskog u Shenzhenu bez bachelors degree? Znam da za druge gradove nije potrebno, a za Shenzhen oficijalno jeste. Oficijelno je potrebno u celoj Kini. Ako želiš regularnu radnu vizu, onda moraš da imaš diplomu. Ako ćeš raditi bez vize ili na nekom drugom tipu vize, nije potrebno. Takođe i ako radiš part time. A zavisi i od toga šta ti škola traži. Sve u svemu, ne bi bio prvi koji tamo radi bez diplome. Edited March 2, 2017 by Snezana011 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 3, 2017 3 hours ago, BorisK said: Da li je moguce naci posao predavaca engleskog u Shenzhenu bez bachelors degree? Znam da za druge gradove nije potrebno, a za Shenzhen oficijalno jeste. Moguce je naci posao, ne znam ko nije da budem iskren, ali obicno bude budalasto placen a da ne pominjem da si potpuno na crno onda Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 3, 2017 (edited) 18 minutes ago, Andretti said: Moguce je naci posao, ne znam ko nije da budem iskren, ali obicno bude budalasto placen a da ne pominjem da si potpuno na crno onda Ne mora da znači. Na M vizi nije potpuno na crno, nije ni na studentskoj, dosta naših radi na tim vizama. Takođe, part-time poslovi mogu da budu unosniji od škole. Ima naših koji uzmu i po 20k na njima. Pisalo se o tome ovde, @BorisK, pročitaj unazad postove i videćeš iskustva ljudi, pa sam proceni da li ćeš prihvatiti taj rizik i da li ti se isplati. Edited March 3, 2017 by Snezana011 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 3, 2017 Nihao svima. Ja sam u akciji prikupljanja podataka od ljudi koji zive i rade u Kini o tome kako su nasli posao, kako su se snasli i sl. Naravno da mi je ova tema mnooogo pomogla, odlicno sam nadopunila sopstveno iskustvo ali ukoliko imate jos nesto da dodate bila bih vam zahvalna. Evo nekih okvirnih pitanja. Slobodno pisite na srpskom i ako vam se da proslijedite drugarima strancima u Kini da i oni popune. Pa mi saljite pp ... Hvala puno! Divni ste. Jobs in China for foreigners? Recommendation of programs, search engines, agencies, bureaus, forums, etc. for job searching for foreigners. Fake programs, search engines, agencies, bureaus, forums, etc. Visa issue. Working / residence permit. Cost. Accommodation. .. average salary. .. average cost of living. .. money and banking. .. transport. Something about habits and cultural diversity. Food and water. Good programs, apps, dictionaries, (online) courses for learning language! Useful phrases. What to see. What to do. Not to miss. Official/government pages. Tips! Where do you live in China? Where do you come from? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 6, 2017 On 3/3/2017 at 8:35 AM, Snezana011 said: Ne mora da znači. Na M vizi nije potpuno na crno, nije ni na studentskoj, dosta naših radi na tim vizama. Takođe, part-time poslovi mogu da budu unosniji od škole. Ima naših koji uzmu i po 20k na njima. Pisalo se o tome ovde, @BorisK, pročitaj unazad postove i videćeš iskustva ljudi, pa sam proceni da li ćeš prihvatiti taj rizik i da li ti se isplati. Sa M vizom se ne sme raditi, to nije moj stav vec zakon u ovoj zemlji. Postovana Snezana iskreno Vas uvazavam te uzivam u vasim blogovima pa mi je malo i neprijatno da "repliciram" ovako ali zakon je zakon. Postoji samo jedna legalna viza za rad u Kini dok je sve ostalo siva ili crna zona. Tacno je da "nasi ljudi" rade na sve moguce mufte ali to nije nacin na koji treba planirati dolazak, ostanak i rad u bilo kojoj zemlji. Svestan sam da je relativno tesko za neka zanimanja dobiti radnu dozvolu ali druge opcije prosto nema. Ako neko vec mora da radi na M, X ili S vizu, ili cak preko ovih 30 dana border run opcija onda je za pocetak najbolje izbeci vece gradove i nadati se da ce sreca biti na njihovoj strani. Sve najbolje On 3/3/2017 at 4:43 PM, Kafofil said: Nihao svima. Ja sam u akciji prikupljanja podataka od ljudi koji zive i rade u Kini o tome kako su nasli posao, kako su se snasli i sl. Naravno da mi je ova tema mnooogo pomogla, odlicno sam nadopunila sopstveno iskustvo ali ukoliko imate jos nesto da dodate bila bih vam zahvalna. Evo nekih okvirnih pitanja. Slobodno pisite na srpskom i ako vam se da proslijedite drugarima strancima u Kini da i oni popune. Pa mi saljite pp ... Hvala puno! Divni ste. Jobs in China for foreigners? Recommendation of programs, search engines, agencies, bureaus, forums, etc. for job searching for foreigners. Fake programs, search engines, agencies, bureaus, forums, etc. Visa issue. Working / residence permit. Cost. Accommodation. .. average salary. .. average cost of living. .. money and banking. .. transport. Something about habits and cultural diversity. Food and water. Good programs, apps, dictionaries, (online) courses for learning language! Useful phrases. What to see. What to do. Not to miss. Official/government pages. Tips! Where do you live in China? Where do you come from? Hajde da ti odmah pomognemo i kazemo da ovakav pristup dovoljno govori da Kina nije opcija za vas. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 8, 2017 On 3/6/2017 at 8:38 AM, Andretti said: Sa M vizom se ne sme raditi, to nije moj stav vec zakon u ovoj zemlji. Postovana Snezana iskreno Vas uvazavam te uzivam u vasim blogovima pa mi je malo i neprijatno da "repliciram" ovako ali zakon je zakon. Postoji samo jedna legalna viza za rad u Kini dok je sve ostalo siva ili crna zona. Tacno je da "nasi ljudi" rade na sve moguce mufte ali to nije nacin na koji treba planirati dolazak, ostanak i rad u bilo kojoj zemlji. Svestan sam da je relativno tesko za neka zanimanja dobiti radnu dozvolu ali druge opcije prosto nema. Ako neko vec mora da radi na M, X ili S vizu, ili cak preko ovih 30 dana border run opcija onda je za pocetak najbolje izbeci vece gradove i nadati se da ce sreca biti na njihovoj strani. Sve najbolje Hajde da ti odmah pomognemo i kazemo da ovakav pristup dovoljno govori da Kina nije opcija za vas. @Andretti, zaista nema potrebe za nekim izvinjavanjem, pošto je tvoj ton sasvim na mestu kao i argumenti. Nisam mnogo upućena, ali čini mi se da postoje poslovi koji se mogu obavljati sa M vizom, kao i sa studentskom. Ali moguće da grešim. No, ako baš hoćemo da se držimo slova zakona u Kini, onda ni tvoja radna viza nije dobra, jer nisi prijavljen kao teacher, pošto samo native mogu da rade kao tičeri. Što sigurno znaš Tako da, u Kini je ipak mnogo toga u nekoj sivoj i polusivoj zoni A da ne bude zabune, ja nikako ne podržavam rad na crno. Osim kad se tako ne sluči iz ko zna kakvog sticaja okolnosti, ali i tada što kraće, pa gledati da se što pre pređe na legalnu varijantu. A pogotovu ako se planira duži ostanak. Nije vredno stresa i rizika, barem se tako meni čini. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 8, 2017 Pozdrav svima, planiram da krenem u Kinu vrlo uskoro pa bih volela da cujem neka "sveza" iskustva. Da li je neko otisao u Kinu kao graficki dizajner? iImam 4 godine iskustva, ne ide mi lose, ali bih i ja malo da vidim tu Kinu :). U principu ne verujem onim avioni-kamioni pricama kako su svi duduci i vuku te za rukav da te zaposle, ali opet verujem da bi bilo zabavno i isplativo okusati se i sakupiti malo kontakata. Idealno bi mi bilo da iskopam nekoga ko ce da me zaposli odavde, ali ne znam koliko taj proces moze da traje, kako da izbegnem razne prevarante itd. Da li je suluda ideja da odem tamo preko studentske vize koju mi nude za training centre sa echinacities pa da popodne predjem engleski a da pre podne jurim studije i fabrike da me zaposle? I ako bi Snezana mogla da me "apdejtuje" sa tom slobodom kretanja na X vizi... Kakva je sada situacija u praksi sa ovim bezviznim rezimom? To produzavanje, cula sam i da moze da se udje u HK na dan pa kao dobijes pecat i imas jos mesec dana, ali sve mi malo zvuci kao naucna fantastika...shvatam da nije lako doci do regularne radne vize i ugovora ali opet ne bih nesto da muljam pa da me strpaju u neki kineski zatvor Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 9, 2017 7 hours ago, Snezana011 said: @Andretti, zaista nema potrebe za nekim izvinjavanjem, pošto je tvoj ton sasvim na mestu kao i argumenti. Nisam mnogo upućena, ali čini mi se da postoje poslovi koji se mogu obavljati sa M vizom, kao i sa studentskom. Ali moguće da grešim. No, ako baš hoćemo da se držimo slova zakona u Kini, onda ni tvoja radna viza nije dobra, jer nisi prijavljen kao teacher, pošto samo native mogu da rade kao tičeri. Što sigurno znaš Tako da, u Kini je ipak mnogo toga u nekoj sivoj i polusivoj zoni A da ne bude zabune, ja nikako ne podržavam rad na crno. Osim kad se tako ne sluči iz ko zna kakvog sticaja okolnosti, ali i tada što kraće, pa gledati da se što pre pređe na legalnu varijantu. A pogotovu ako se planira duži ostanak. Nije vredno stresa i rizika, barem se tako meni čini. Hvala Vam Snezana puno. M je legalna samo i kada se koristi za obavljenje komercijalno-poslovnih aktivnosti firme koja vas salje na sluzbeni put u Kinu, pa se pretpostavlja da nakon obavljenih sastanaka, trgovine i slicno osoba sa M vizom se vraca u svoju zemlju. Cinjenica je da je Kina jing i jang u svemu ali ta vremena prolaze i sigurno da ce jos dosta trebati da se urede i gradovi 2 i 3 kategorije tako da je tamo mnogima i dalje otvoreno puno opcija do daljnjeg. Svako meri svoj rizik. Ja sam native Srbin i radim posao za koji sam kvalifikovan, a kao ticer sa radio prvih 4 meseca dok nisam nasao posao u struci u Senzhenu. Na srecu tu je sve ok vec neko vreme. Veliki pozdrav, radujem se novim pricama i blogu! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 9, 2017 Update na moj predhodni post, kratko i konkretnije pitanje: Dobila sam ponudu od jedne skole (preko vrlo bliske linije pa znam da nije prevara) i voljni su da mi srede intership vizu na 6 meseci pa posle da me zaposle ako sve bude ok. Pitanje je da li i kako funkcionise to sa vadjenjem viza u Koreji ako odem bez vize? Da li je iko to uspeo ili je ta prica samo u teoriji? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 12, 2017 Pozdrav nova sam na forumu, a vidim da si jedini iz Crne Gore pa me interesuje jesi li uspio da saznaš nešto više o vizama, kakva je procedura kod nas,i tako to? Planiram i ja da krenem, pa bi mi bilo kakva informacija bila korisna. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 15, 2017 Hola, ako ima neko iskustva i moze da mi da preporuku gde je bolje raditi i lepse,upisao sam program teach in China i dobio dve ponude Shenzen ili Shangai,ima li nekih iskustva po pitanju ova dva grada i ge je bolje otici?U oba grada bi mi bila slicna plata od 1500e do 2000e zavisno od mojih rezultata.Ako neko radi ili je radio u nekom od ovih gradova svako iskustvo bi mi bilo korisno. Hvala unapred !!! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 15, 2017 Pozdrav, Kakva je situacija sa vizama u Kini za ljude koji tek idu? Turistička se više ne dobija, a ljudi koji su otišli u periodu posle januara navodno imaju problem da se prebace na neku drugu vizu. Da li je to tačno? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 16, 2017 (edited) 3 hours ago, MariMar said: Pozdrav, Kakva je situacija sa vizama u Kini za ljude koji tek idu? Turistička se više ne dobija, a ljudi koji su otišli u periodu posle januara navodno imaju problem da se prebace na neku drugu vizu. Da li je to tačno? Mogu da potvrdim da to jeste problem i da su ti tačno rekli. Za sada, ne postoji način da se sa bezviznog režima, odnosno pečata u pasošu, pređe na vizni režim, odnosno stiker. Nema toga u pravilima, nikada nije rađeno, pa niko ne ume i neće i ne sme to da uradi. Za biznis vizu kažu ti da ti ne treba jer ionako imaš 30 dana free, pa možeš sve da završiš tokom tog vremena. Radna se mora vezati za neku prethodnu vizu, mora ih biti najmanje dve u nekom skorijem periodu pre novog apliciranja, da bi birokratski bilo moguće odraditi bilo koji drugi tip vize. Zato je savet da svi koji mogu srede radnu ili koju god mogu vizu kod kuće. Edited March 16, 2017 by Snezana011 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 16, 2017 Zdravo Ja sam master psihologije i profesor i znam nekoliko jezika, a najaci mi je engleski,skoro prefektan. Inace predavao sam u Madjarskoj u jednoj skoli engleski jezik za pocetnike jedno leto. Tako da imam i to iskustvo. Planirao sam da odem na radim na Daleki Istok i pronasao sam neki posao sada profesora engleskog u Kini u nekom mestu Veksan u vrticu, obalski grad preko puta Tajvana. Ovo je sve bilo preko agenta iz Pekinga Dzeki Vu,sa kojom sam i dugo razgovarao preko Skajpa i preko meila,slao neki dokument, bila je profesionalna. Moj dojam. To bi bilo u Aprilu. E sad pitanje ? Ja idem preko studentske vize koliko shvatam koja se placa pola agencija ta ,pola ja i traje do 180 dana,koliko i ona rece . Naravno ona kosta. Za radnu nije moguce iz Beograda jer traze da si iz zemalja gde se prica sluzbeno engleski i jos 2 godine iskustva u predavanju engleskog i reference , sertifikat jezika ,a ja nemam dosta od ovoga?? ALi moze preko studentske do pola godine i malo je na polulegalno,na zalost, jel tako?? I zakljucak pitanje ,da li je sve ovo normalna procedura za nas iz Evrope(bez Britanije), koji bi isli U KINU!!?? Znam da ces reci da ima sve napisano na forumu ,ali bitno mi je licno da dobijem odgovor!! Hvala na odgovoru!!!! 3 minutes ago, Nenad123 said: Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites