Zivot i rad u Kini

2,768 posts in this topic

6 hours ago, PutnikPocetnik said:

Kakva je situacija u Kini? Koliko sam shvatio trenutno je "hajka" na profesore koji rade bez vize.

u pravu si... kinezi su proglasili sve teachere bez diploma teroristima, uvodi se policijski cas za strance, snajperi su svuda po krovovima, eliminisu se stranci na ulici na licu mesta... cuo sam cak u tajnim wechat grupama da ce kineska vlada da angazuje stivena sigala i dolf lundgrena da vrsi obuku policije da efikasnije tamani teachere.... deca naoruzana idu u obdanista, najmladji nose nozeve, ovi stariji od 6 godina imaju macete a ko zna alphabet dobija specijalnu dozvolu za uzi...

zato sedi gde si i cuti, ovde nije bezbedno...

Kada sam ja počeo da razmatram odlazak u Kinu, krajem 2015, isto se tako pričalo kako je "dosad bilo lako ali sada postaje sve teže", "više nije bezbedno", "upravo su sada doneli novi zakon i više neće biti moguće raditi", "hapse sve redom" itd. Te priče su evergreen :smile: Batalite scaremongering i slušajte šta vam Snežana kaže flowers::

u pravu si... kinezi su proglasili sve teachere bez diploma teroristima, uvodi se policijski cas za strance, snajperi su svuda po krovovima, eliminisu se stranci na ulici na licu mesta... cuo sam cak u tajnim wechat grupama da ce kineska vlada da angazuje stivena sigala i dolf lundgrena da vrsi obuku policije da efikasnije tamani teachere.... deca naoruzana idu u obdanista, najmladji nose nozeve, ovi stariji od 6 godina imaju macete a ko zna alphabet dobija specijalnu dozvolu za uzi...
zato sedi gde si i cuti, ovde nije bezbedno...
Hahahaha :biggrin: zaporavio si da strancima stavljalju otrove u hranu, i da gadjaju kamenjem.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Izvinjavam Vam se, komplikovana je situacija, tesko je sve to pohvatati. Ali sta kazem - hocemo da znamo mi koji bi da odemo u Kinu istinu, i dobro i lose.

17 minutes ago, PravacKina said:

Izvinjavam Vam se, komplikovana je situacija, tesko je sve to pohvatati. Ali sta kazem - hocemo da znamo mi koji bi da odemo u Kinu istinu, i dobro i lose.

Na ovoj temi je toliko toga napisano, u sitna crveca je analizirano i dobro i loše u Kini, iz ugla desetine ljudi sa iskustvom, no nekima sve to nije dovoljno. I koliko god da se piše, nikad neće biti dovoljno onima koji bi da dobiju garanciju za to da će: naći siguran posao ('siguran' ne postoji kao pojam u Kini, kao uostalom ni u Srbiji), da se avion na putu do Kine neće srušiti, da će po dolasku dobiti z vizu i to za nastavnika engleskog (nemoguće za engleski ako niste sa engleskog govornog područja, ali moguće za koješta drugo, so what, ko može da dokaže da ne podučavate srpski ako vam piše da ste teacher srpskog, ili šta već), da će biti zadovoljni uslovima od smog početka pa do kraja svog ostanka (ili života), da će razumeti Kineze i način njihovog poslovanja, da će im se dopasti Kina, sa svim njenim kulturološkim razlikama (i onim stvarnim, ali još više primitvizmima koji se eufemistički podvode pod kulturološke razlike), da im se isplati dolaziti (pošto ostvaljaju med i mleko od života kod kuće), da im se uopšte isplati živeti svoj život, umesto što čekaju propast AV carstva i izbavitelja iz Tarabićevog proročanstva.

3 minutes ago, PravacKina said:

U pravu ste sve Snezana, samo da Vas plachaju lepo, to je najvaznije.

Svi imamo drugacije prioritete, ono sto je najvaznije meni, kao nekom ko je ovde u prolazu, dok sakupi pare za nastavak putovanja, nije najvaznije onome ko razmislja da zivi ovde sa porodicom ili da je zasnuje, ili onome ko dolazi po jedno novo iskustvo i zabavu u jednu egzoticnu zemlju, ili onome ko je u dugovima do guse i Kina mu je jedini nacin da ih otplati...

Nigde nije idealno, to ne postoji. Bolje je ili gore u zavisnosti od nasih prioriteta. A oni su vec stvar poznavanja sebe i iskrenosti pred sobom i sa sobom.

Pozdrav.

ma nemam sta da pisem, dve godine sam ovde, dlaka mi sa glave ne fali, deca me vole me kao boga, sve kolege me postuju, potpisujem sad nov ugovor na jos 2 godine...

niko ovde nikog ne juri, hiljade srba, ukrajinaca, rusa radi na svakojakim vizama i nikom dlaka sa glave ne fali... i ja imam radnu vizu, ali radio sam prva 2 meseca na turistickoj, nikom nije smetalo...

ponavljam po milioniti put, ni jedna skola ne zeli da ima probleme, ona koja moze da zaposljava strance sredice ti nekako radnu vizu, koja ne moze platice kome treba da ih ne uznemiravaju, posebno u malim mestima, jer retko koji stranac hoce da ide u malo mesto...

kao sto sam napisao, oprez nije na odmet, ali to nije nikakav zivot u strahu.. pa koliko ljudi radi u srbiji na crno, jel oni svaki dan strahuju? naravno da ne, nije ovo ni logor ni veliki brat, nema razloga za strah... skoro su dve devojke uhvacene u foshanu da rade bez vize, skola je za njih platila po 5000 juana, i nastavile su da rade... nije ovo ni nemacka ni amerika, ovde je sve moguce, bitno je samo koga poznaje vlasnik skole/trening centra... niko nije streljan, deportovan, mucen ili sta god, niko ne zivi u strahu... pa nisu ni skole lude da funkcionisu u strahu....

ovde je predavanje engleskog biznis, ko to ne shvata bolje nek se ne upusta u ovo ovde... druga je stvar sto smo mi posteni i sto nam je stvarno stalo da decu naucimo necemu pa se nerviramo za pojedine stvari kad vidimo da je sve biznis i da kinezima nije stalo do dece i obrazovanja nego do juana...

razloga za strah nema, uz dobrog poslodavca sve je moguce... licno znam ljude koji evo skoro godfinu ipo dana rade na bezviznom rezimu, svaki mesec skoknu do hong konga.. pa nisu oni na granici idioti, ali niko nikog ne dira, za sad su stranci ovde i dalje potrebni, do kad - videcemo, kad pocnu da se vracaju kinezi koji su diplomirali van i kad jos malo uznapreduje tehnologija.

uostalom, ne veruj nikom, sedi na avion, dodji i sam se uveri, valjda mozes da zrtvujes par stotina evra (ako nemas pozajmi) pa i sam da vidis sta se ovde radi...

Edited by chivitli

Ne znam ko je ovaj PravacKina, ali smo obrisali nepristojne poruke i sklonili ga sa foruma. Možda se opet vrati, vidim vešt je, za svaki post je koristio neki drugi proxy, no džaba mu, čim krene sa glupostima, opet će leteti.

Pricao sam skoro sa drugom, kaze da ga sramota koliko zaradjuje, a koliko malo radi. :biggrin: Trosi oko 400 evra samo na hranu i odecu jer ne moze da se navikne na kinesku pa kupuje malo kinesku, malo zapadnjacku. Kaze da drzi po 1 do 2 casa dnevno, pola sata aktivnosti traju. Vise ga prodaju kao neku maskotu, jer ga prikazuju kao strucnjaka iz evrope, pa ga valjda pokazuju roditeljima kao reklamu. Ima doduse master diplomu za ucitelja i legalizovana dokumenta i vizu. Koliko sam razumeo, placaju ga oko 11000 rmb, a kineza za taj posao manje od 3000 rmb. 

22 hours ago, Snezana011 said:

@PutnikPocetnik ništa ti nisi shvatio. U Kini, koja je ogromna, svaki čas negde upadaju u neke škole i kontrolišu. Ali to nije razlog da se i dalje ne predaje, po mogućstvu sa nekakvom vizom, koju većina expata gleda da sebi obezbedi čim prikupi malo novca. 

Ljudi, ne budite malodušni. Loše vam je i nezadovoljni ste u Srbiji, želite nešto bolje, ali se bojite da se usudite. E pa to ne ide tako. Stisnite petlju i dođite. Ne samo što ćete zaraditi, nego ćete promeniti pogled na svet, shvatajući da svuda možete da uspete samo ako hoćete i ako ste zdravi, da vas ništa ali baš ništa pod kapom nebeskom ne sprečava da sebi napravite život kakav ste zamislili. Kapiram da ste odrasli u zemlji koja vas je ubila u pojam i pre nego što ste imali priliku da zaista počnete da živite, ali većina vas ovde je vrlo mlada, a u mladosti se čovek lako menja i brzo uči, a posebno nečemu boljem. No da bi imao prilike da stigne do tog boljeg, mora da se uputi ka njemu, da načini taj prvi korak. On jeste težak, ali u životu ništa nije lako. 

Dakle, manite se rekla--kazala i pretpostavki i prestrašenih projekcija o baucima i alama u toj tamo Kini. Uzmite kartu u jednom pravcu, jer je to najbolji način da sebe pogurate tako što ćete sebi otežati odstupnicu, i dođite u Kinu. Skočite u život, i proplivaćete kroz par dana. A onda će vam sva ovakva pisanija biti smešna. 

Snežana, pratim dobro tvoje postove i cenim sve što napišeš. Bio sam već davno u Kini, ali ne kao tičer. Tada moje poznavanje jezika nije bilo dovoljno, a i nisam znao za tu kombinaciju, za predavanje. Sada, kada znam jezik donekle dobro, išao bih opet, karta u jednom smeru, samo bih te pitao: Turistička viza, da ili ne? Raditi sa njom je rizično, zar ne? Koju drugu vizu obezbediti? Biznis viza, da otvorim tamo firmu sa sto dolara? Je li to mogućnost?

1 hour ago, Povratnik said:

Snežana, pratim dobro tvoje postove i cenim sve što napišeš. Bio sam već davno u Kini, ali ne kao tičer. Tada moje poznavanje jezika nije bilo dovoljno, a i nisam znao za tu kombinaciju, za predavanje. Sada, kada znam jezik donekle dobro, išao bih opet, karta u jednom smeru, samo bih te pitao: Turistička viza, da ili ne? Raditi sa njom je rizično, zar ne? Koju drugu vizu obezbediti? Biznis viza, da otvorim tamo firmu sa sto dolara? Je li to mogućnost?

Ja zaista ne mogu da ti odgovorim na to pitanje. Pitaš me koju vrstu rizika da preuzmeš, a to je nešto što samo ti možeš da odlučiš.  

Inače, turistička viza ne postoji. Zapravo, tehnički postoji ako posle jednog bezviznog ulaska u Kinu dođeš kući i appliciraš za turističku, daće ti je na 60 dana. Koliko znam, za biznis vizu ne treba ništa otvarati, samo platiti proverenoj agenciji koja to sređuje. Kao što neko gore napisa, u Kini sve može, samo je pitanje gde si, koga poznaju tvoji poslodavci, koliko para možeš / želiš da daš za neku od viza. 

pozz za sve iz prelepog daliana 👋 evo ja uspesno prezivljavam prvu nedelju u kini, sa 2 reci kineskog. usla sam na turisticku, ali evo skola vec krece u proces aplikacije za radnu, tako da ide po planu za sada sve sto je dogovoreno. tako da ljudi, samo napred, ali prethodno se dobro informisite naravno. ako ima nekog u dalianu ili bi da dodje ovde, neka se javi slobodno😀

Ljudi ima li ko informacije o zdravstenom? Dijabeticar sam, i primam insulin, pa me zanima, ako dobijem posao da li bi mogla da podizem posle insulin na recepte? Za prvih dva-tri meseca bih se snasla

Zdravo narode,

potrebna mi je mala pomoc za pocetak.

Tek se informisem o zivotu i radu u Kini, poslednje 4 godine sam provela na Malti i malo se osecam zaglavljeno, ovde nema mnogo stvari za raditi, restrikcije za Non Eu su velike itd itd... Elem, instalirala sam We chat, kao preporuku, no verovatno zbog IP-a ili pozivnog broja ne mogu proci security check. Pogledala sam instrukcije preko You tuba i nakon puzzle trebala bih odmah dobiti reguest za phone code ali kod mene se to ne desava, trazi mi friend assistance preko nekoga ko vec koristi We Chat.  Ako mi neko moze pomoci, imam screenshotove korak po korak , ali ih ovde ne uspevam prikaciti, pa mozemo stupiti u kontakt preko neke socijalne mreze. Hvala unapred

Snežana, apsolutno si u pravu. Nikakav savet - najbolji savet. Ipak, svaki tvoj post je vrsta pomoći tako da - ne staj. Piši što više.

Šta god da napišeš, bilo na blogu, bilo ovde, znaj da pomažeš, čak i ako ne daješ direktne odgovore na direktna pitanja. 

Nekad su indirektni odgovori mnogo bolji. Na osnovu mog prethodnog boravka u Kini, ophodili su se prema meni kao prema Bogu. Doduše bio sam u Xingtai-u.

Ne znam koliko je to zabačeno i da li je sada to neko mesto gde bi se čovek uhlebio.

Zna li neko nešto o tom gradu danas?

On 3/9/2018 at 7:27 AM, jo4friends said:

pozz za sve iz prelepog daliana 👋 evo ja uspesno prezivljavam prvu nedelju u kini, sa 2 reci kineskog. usla sam na turisticku, ali evo skola vec krece u proces aplikacije za radnu, tako da ide po planu za sada sve sto je dogovoreno. tako da ljudi, samo napred, ali prethodno se dobro informisite naravno. ako ima nekog u dalianu ili bi da dodje ovde, neka se javi slobodno😀

Hej, drago nam je cuti pozitivne impresije i srecno! 

Ja sam potpuno nova u svemu ovome i tek se raspitujem, razmatram ici u septembru. Na Malti sam i imam jos dosta stvari ovde da resim pre nego odem. 

Elem, na osnovu komentara ljudi koji su tamo cujem da je malo zategnuto za dozvole ali ja sam resila uciniti sve sto je do mene da se dobro pripremim. Imam master diplomu Geografskih nauka prevedenu na eng i overenu, upisacu online TEFL preko leta i malo me buni situacija sa preporukama. Ljudi nagovestavaju da treba preporuka od 2 godine iskustva i da se moze nabudziti, pa me zanima da li mogu navesti kao da sam radila 2 godine predavajuci eng. deci u nekom vrticu, privatnoj skolici, preko neke firme drzala organozovane casove recimo za radnike tako nesto... Jer ocito trebam naci nekoga ko bi bio voljan to potpisati i pecatirati. 

I da li spremiti police conduct preveden i overen takodje mozda zatreba tamo?

Znam da zvuci smesno jer vecina ljudi govori ne treba nista ali ja hocu da krenem sa svim papirima u rukama i da pokusam naci poslodavca koji je voljan aplicirati za radnu, pa ako ne uspem onda prelazim na plan B.... 

Hvala najlepse na sugestijama. Pozdrav sa suncane Malte :smile:

Pozdrav svima,

da li možda neko planira uskoro otići u Kinu (turistički) radi traženja posla (english teacher za početak)?

Ako da, zainteresovan sam za isto a pitanja i nepoznanica ima dosta pa možemo razmijeniti mišljenja ovdje ili u private.

pozdrav drustvo

jel moze neko da me ubaci u te grupe na we chatu u kojima imate komunikaciju sa agentima?

Unapred zahvalan  WE chat ID:wxid_7v6o2

Pozdrav ljudi,

prvo da se zahvalim svima koji su pisali ovde i pomogli drugima, ukljucujuci i mene, da se mnogo lakse informisu u vezi rada i zivota u Kini. Evo me stigoh u Fuzhou (Fujian provincija) prosle nedelje, pa me zanima ima li koga od nasih u blizini, za par pitanja i naravno ko je voljan neko pice uz neobavezno caskanje?

Uzdravlje

Pozdrav ljudi od još jednog novog člana :wink:

Pokupio sam dosta korisnih informacija od svega sto je do sad napisano, ali nigde  nisam nasao odgovor na pitanje koje me muci.

Ja i devojka planiramo put u Šenžen. Jedina dilema je, da li sad u aprilu ili da čekamo kraj avgusta. Čuli smo da aprila i maja drasticno opada ponuda poslova jer se  blizi kraj školske godine. Zato nismo sigurni da li da krećemo sad. 

Drug koji je trenutno u Šenženu, nikad nije bio tamo u periodu april maj,pa ne mozemo da dobijem informaciju o ponudi poslova u tom periodu.  Ako bi neko mogao da kaze nešto o tome bio bih mu zahvalan

I jos jedno pitanje: na kom nivou treba da bude znanje engleskog. Jasno mi je da naravno zavisi od toga kome predajes,ali recimo za kindergaten

Ja sam u Shenzhenu, u sustini svi koji su ovde, i koje sam upoznala, kazu da posla ima uvek...

Osim za Kinesku novu godinu kada su te vece pauze. Ja i suprug smo bez trazenja posla nasli jedan nakon 5 dana. A hteli smo nekih pola meseca da istrazujemo i obilazimo, ali eto, iskocila je dobra prilika predavanja predmeta u struci pa nismo zeleli da odbijemo. (a za to su i plate vece nego za predavanj engleskog)

E sad, videcemo kako ce biti. Mi imamo i legalizovana dokumenta kod sebe, a oni su voljni da srede i radnu vizu. Nekako sve zvuci nerealno dobro.

Konverzacijski nivo engleskog je sasvim dovoljan.