Posted April 16, 2011 Pozdrav svima! Molim za pomoc iskusnijih, saveti, informacije, kako ziveti i raditi tj kako ostati na Tajlandu... Hvala! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 16, 2011 Spremish 40 +- 5000 eura, kupish bungalove kojih imash brdo za tu kintu, i onda ti treba samo zena koju sa tim parama nije teshko naci, jer stranci ne mogu da imaju imovinu na tajlandu. Postoji opcija da se uradi preko ofshora, ali za to treba dosta vishe znanja. Za sve druge nacine, jako teshko, Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 16, 2011 Zanimljiv predlog, jedan od mogucih... Hvala Stevane! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 16, 2011 mozes da se zaposlis za firmu ciji je vlasnik tajlandjanin, i onda dobijes radnu dozvolu i dozvolu za trajni boravak...i ja to pokusavam da uradim, verovatno cu se tokom sl. godine potpuno preseliti... a sto se tice ovih bungalova, to je definitivno najbolja opcija, ali treba da se ozeni za tajku, jer stranci ne mogu da poseduju nepokretnu imovinu na svoje ime...mada, verujem da to svakako nije tesko, jer su tajke predobre i lepe zene, tako da, odlicna opcija.. mozes i, naravno, da das nekom tajlandjaninu kintu da kupi na svoje ime gungalove, ali za to treba da ipak imas dobre ortake tamo... ja cu verovatno tako da uradim, jer vec imam devojku, jebiga , i to juznoafrikanku, a one su zahebane ako hoces da ih varas, ili ne daj boze, zenis se sa drugim zenama, pa makar bilo i fiktivno heheh Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 16, 2011 Hahaha ma razumem Nego na stranu zenidba i bungalovi...To kad dojem tamo Po tvom postu, ako sam dobro razumeo, ako se zaposlis negde kod Thai gazde i ako ti on zagarantuje i sl onda prica moze imati srecan kraj...E sad, koliko je lako ili tesko dobiti takav posao, i jel moguce naci tako nesto preko ponudjenih sajtova za zaposljavanje...? Ti si tamo bam-bam, tj malo pojasni tvoju situaciju cisto da imam neku sliku ...?! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 17, 2011 pa nazalost sad trenutno nisam tamo, nego u bgu, jos 5-6 dana , ali nije tesko dobiti posao, niti uspostaviti takve kontakte sa tai-ma...par mojih ortaka i ortakinja je vec ostalo tamo, jedan u bankoku, jedan u trangu, i dvoje (decko i devojka), na koh phan gan-u... ja takodje imam prijatelje tai-je koji odmah mogu da mi srede posao, i koliko su mi objasnili, formalna procedura je prilicno brza, sve traje manje od 2 nedelje... znaci, sto se toga tice, nije tesko uopste, ali ja bih ipak savetovao da licno odes tamo, i da se upoznas sa ljudima i potrazis posao...odes kao na odmor, i samo ostanes da radis...tako su svi uradili, i svi moji drugari koji su dosad isli sa mnom na tajland su imali ponude da ostanu i sljakaju tamo... sto se tice oglasa za zaposljavanje, i agencija, to stvarno ne znam..ja ipak vise volim licno da upoznam ljude... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 17, 2011 E to sam hteo da cujem Tako sam nesto i mislio, odem, ostanem pa kako mi bude, bitno da se moze, kao sto ti kazes... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 18, 2011 A je li ti cilj samo da na Tajlandu zivis ili i da zaradis/ustedis novac? Ako bi samo da zivis onda bi trebalo da mozes da odes do granice sa bilo kojom zemljom, izadjes i ponovo udjes kada ti odobre novu vizu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 18, 2011 Da zivim i radim ali ako se nesto i ustedi ne bi bilo lose, ali prvenstveno da ostanem tamo i zivim... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 18, 2011 http://www.thaiembassy.com/thailand/thai-permanent-residency.php In order to apply to become a Thai Permanent Resident, you must meet the following criteria: 1. You must have had a Thai non-immigrant visa for at least three years prior to the submission of your application. Holders of multiple NON-Immigrant visas can not apply. You must have 3 consecutive yearly extensions in order to qualify. 2. You must be a holder of a non-immigrant visa at the time of submitting your application. 3. You must be able to meet one of these categories to apply for PR status in Thailand: * Investment category (minumum 3 - 10 Mil. Baht investment in Thailand) * Working/ Business category * Support a family or Humanity Reasons category: In this category, you must have a relationship with a Thai citizen or an alien who already posses a residence permit as a husband or wife; father or mother; or a guardian of a Thai child under 20 years of age. * Expert / academic category * Other categories as determined by Thai Immigration Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 19, 2011 Freestyler, imas li bar neki priblizan datum kad bi isao? Evo ja vec neko vreme razmatram sve moguce tropske destinacije na svetu, visim po stranim forumima, informisem se o svemu mogucem. Meni posao nije bitan, bar za sada, imam posao koji nije vezan za lokaciju, samo mi treba internet. Vecina isplata mi ide na kartice, tako da je bankomat obavezan. Takodje, iz tog razloga meni nije problem oko viza jer sam ja planirao da prelazim iz zemlje u zemlju kad god budem morao. Ali ja ne bih ovako zeleo ceo zivot naravno, nego sam kontao da se skrasim u zemlji/mestu, u kome mi najvise stvari bude odgovaralo. Iskreno, meni nekako najteze pada to sto bih morao da idem sam. Ne zato sto se bojim, ili mislim da se necu snaci, vec je jednostavno lakse ako ides bar sa nekim, dve osobe su ipak pametnije nego jedna. Uglavnom, hteo sam ti reci da, ukoliko budes isao kad i ja (jos ne znam kad cu ici ) mogli bi se cuti, i upoznati uzivo, pa otici zajedno. Smestaj bi nas izasao jeftinije, to je sigurno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 19, 2011 Pazi Doc, ja sam otvoren za sve sto moze izaci na dobro, tvoj predlog nije los... Ja sam tek od nedavno u fazi istrazivanja opcija, slicno kao i ti, sunjam se netom, iscitavam, trazim, u sustini se ne zurim, hocu da odem odavde ali nikako glavom u zid. Tacan datum stvarno ne znam jer zavisi od mnogo stvari, tek sam poceo da skupljam informacije... Za drustvo te razumem, svakako je mnogo lakse u dvoje u svakom smilsu, mada meni to i ne bi bio problem da odem sam... Kako god, sto se mene tice mozemo se upoznati, videti, popricati, staviti karte na sto... Ja sam inace u Beogradu, ako je ok posalji mi tvoj broj na Pm ili cu ja tebi, pa se cujemo i vidimo... Pozdrav Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 19, 2011 Slicno razmisljamo. Ma znas kako, pitao sam za datum zato sto ako planiras u narednih nekoliko meseci, onda nista, posto ja pre zime necu mrdati odavde, jer imam nekih obaveza. Inace ja sam iz NS-a, tako da nece biti problem da se nadjemo kad dodje vreme. Telefon nemam od pre 2 dana, ne pitaj sta i kako , ali bicemo u kontaktu svakako, i ako nam se poklope barem priblizno datumi za odlazak, onda nije problem da ja dodjem do BG-a pa da sve razmotrimo. Nema zurbe, nema frke, sve opusteno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 19, 2011 Tu sam Doc, nikud ne bezim Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 20, 2011 Evo ga ovde jedan od najboljih sajtova za pronalazenje posla predavanja engleskog: http://www.eslcafe.com/ Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 20, 2011 Noskich, hvala na svim ovim korisnim informacijama !!! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 23, 2011 momci, da li biste pomogli jednoj devojci? dobila sam ponudu da idem na tajland u bangkok na praksu od 6 meseci. da vas ne davim sa nepotrebnim detaljima, rec je o modnoj agenciji*proizvodnja i distribucija odece, nema veze sa ljudskim mesom* naravno, familija je u cudu blago receno, decko vrsi tihi pritisak, a meni je vec vreme da pakujem kufere i idem dalje mene zanima dal je bas toliko frka da se dobije ta radna dozvola kako su meni rekli direktor i glavni menadzer ili to bas i ne ide tako tesko? pitam jer sam ipak zensko i ne znam tamo nikoga, pa sad....od tai jezika znam samo da sklopim ruke i naklonim se uz smesak ne bih da me tamo neka nedaca snadje pa da nemam kud. ovako cenim da bi mama bila mirna a i ja ako do necega nepredvidjenog dodje. rekli su mi iz te firme da dodjem sa turistickom vizom i onda da idem u kambodzu svako malo da dobavljam opet. nisam rada da se bas sa tim igram jer nisam nikad imala nikakve probleme sa zakonom pa ne bih bas sad da pravim frku, imam i neke druge razloge. sta mi preporucujete da uradim i kako? trebalo bi da sto pre odgovorim njima iz firme, ja bih isla al opet necu da mi se tamo negde zatre trag. i ako se odlucim isla bih sto pre, tako da znate.....ako ide jos neko.......da ne citamo novine po avionima sami i tuzni Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 24, 2011 Da sam na tvom mestu ja bih prvo dobro proverio sve sto mogu da nadjem o toj modnoj agenciji. Ako je rec o nekoj prevari moguce da na nju prethodne zrtve upozoravaju preko interneta. Da li ti je firma poslala papire na osnovu kojih ces otici u ambasadu i traziti vizu? Malo mi je neobicno da bi ta agencija zaposlila tebe za nabavku odece koja ne govoris ni Thai ni Kmer jezike a i nemas bilo kakvo znanje o tom delu sveta (u smislu transporta, zakona, poreskog sistema, obicaja itd.). Kako si uopste dobila ponudu za tu praksu? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 24, 2011 Dobijanje radne dozvole za praksu/internship koliko znam nije ni najmanji problem bilo gde na svetu pa ne znam zasto bi Tajland bio izuzetak. Takve prakse su obicno u okviru nekakvih medjunarodnih programa saradnje ili su organizovane od strane firmi koje imaju internship programe za strane drzavljane. Cudi me da neko nudi praksu, a nema razradjenu proceduru za pribavljanje dozvola i savetuje ti da dolazis sa turistickom pa da ides u Kambodzu?!? Profesionalno gledano, praksa u nekoj fantomskoj firmi sa Tajlanda vise zvuci kao zajebancija i nacin da se ode na besplatno letovanje nego kao ozbiljna referenca na CV-u. Da li je to vredno rizika? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 24, 2011 Tajland je generalno sigurna zemlja ali ovako kako si ti napisala, tvoje angazovanje je prilicno nejasno. Ako hoces napisi ime firme-agencije koja ti nudi angazman, pa da malo "procunjamo". Mnogi stranci koji zive na Tai upravo to rade, odlaze u kambodzu i povratkom produzavaju svoj boravak za tri meseca. medjutim odskora ni na Taiu se ne moze ostati duze od sest meseci u godini dana. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 24, 2011 proverila sam tu firmu na netu i ne mogu da nadjem nista sto bi mi izazvalo bilo kakvu sumnju. ne znam ni thai ni kmer jezik, ali govorim jezike zemalja sa kojima oni saradjuju. moj posao bi tamo bio posao asistenta, tako da ne bih ja bila ta koja bi bistrila zakone i proceduru, verovatno bih pisala mejlove i isla u fabrike kao asistent da gledam kako to sve ide. posto se bave produkcijom i shippingom, kako su oni meni objasnili dobila bih 3 firme o kojima bih se ja brinula u smislu posla, a to bi bilo : oni salju model, ja trazim materijale, fabrike za izradu, pravim ponudu i prosledjujem njima. vredno rizika? i da i ne. ne zato sto je tajland u smislu ne znam gde cu stici jer ne znam nikoga, ali da zato sto je vezano za moju struku usko gledano i ovde tako nesto ne bih mogla da nadjem ni u snu a ni za 15 godina. u smislu iskustva radnog vredno je otici. samo me plasi to sa vizama, necu da idem po kambodzi i laosu kao ludaja i da mi se ne daj boze desi nesto slicno kao u "midnight express"u. nisam ja od te sorte. firma se zove deep wear bkk. direktor je belgijanac a ta menadzerka iz australije. treba danas da im odgovorim, a ne znam ni sta da kazem jer se i dalje lomim. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 24, 2011 ah da. nasla sam ih preko fejsbuka okacili su da traze interna i ja poslala mejl, cisto da mi daju vise informacija. ne znam ni sto sam to uradila kog djavola kad cekam papire za spaniju, al ajde. i nista, imali smo date preko skajpa, izgledaju sasvim normalno. ja sam od onih koja u 5 prvih sekundi vidi dal je nesto nenormalno ili nije, cine mi se ok. pricali smo jedno 45 minuta. i rekli su mi da proverim to za vize kako ide i da bi oni hteli da dodjem. to je bila citava procedura. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 24, 2011 Ја бих свакако отишао. Ако нешто не штима ,вратиш се у оквиру важења визе тј три месеца. Тајланд је дивна земља, дивни љубазни људи, фамозна клопа и све нај, нај. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 24, 2011 direktor je belgijanac a ta menadzerka iz australije. E sad mi je jasno, hoce asistenta koji govori tecno engleski, a nece da odrese kesu. Prvo sam mislio da lokalni Thai poslodavac hoce da te uposli pa mi nije bilo logicno. Nista onda, izvagaj dobre i lose strane pa vidi sta ti je ciniti. Ako ti novac za kartu i pocetno snalazenje nije preterani problem onda bih ti savetovao da pokusas, sto da ne. Ako ne valja posao pretvoris taj put u odmor. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 24, 2011 stan i hrana bi mi bili obezbedjeni kao i plata "sa kojom bih mogla da sebi priustim sta god hocu" sta god to znacilo na Tajlandu. kartu do tamo placam sama, oni su rekli da ce mi platiti troskove vadjenja vize, pa kad su vec tako darezljivi mislila sam da platim preko Gea Tours-a da ne bih sad jos isla i u zagreb. mislim, imam kod koga da odem tamo, al ako vec ne moram ne bih jos i na taj put. takodje su mi rekli da ce mi platiti i te izlete do kambodze kad god bude trebalo. mislila sam da uzmem vizu sa 3 ulaska, da ne bih posle morala tamo da produzavam jer verovatno ne bih znala na koju stranu da krenem. sta mislite? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites