Posted June 22, 2020 Ne trola vas niko nisam procitao dobro malo morate biti ljubazni prvenstveno ako ste stariji jer ako ce te davati mrske odgovore onda bolje i da ne pisete .Velik pozdrav Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 22, 2020 13 minutes ago, naka94cfc said: To je tvoje misljenje drug trol nisam nikakav al nisam ni budala ti imas svoje misljenje ja svoje svako ima pravo da misli i pravo da bira ziv bio tamo gdje jesi i hvala na informacijama koje si dao ako su tacne.Trol nikad nisam bio uvjek sam smrtno ozbiljan a glavom kroz zid nikad ne idem ne brini ti za mene ne kontas ti moju pricu sa tom curom nije to neka iz Pattaye konobarica pa da me izlevati za pare koja ima 2 3 djece i tezak zivot iza sebe ili ne znam ni ja sta, znam ja dobro sta je Tajland i sta su cure niskog morala sponzoruse i one koje ce sve uradit da se izvuku iz sirotinje nisi u prici niti u fokusu da bi znao kakva je prica u pitanju iako tebi mozda sve djeluje ludo neozbidljno ili trolerski vjeruj da nije .Ziv ti meni bio gdje god da se nalazis Nakon pratom, Nakhon Pathom je lepa provincija,mala ususkana pored BKK, da li znate engleski, i koliko imate ustedjevine? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 23, 2020 Stefane Dilane, ti li si kloniran puta dva? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 23, 2020 Pre nego što ova tema ode predaleko: @naka94cfc, dobili ste odgovor na pitanje koje ste tražili, najbolje da se tu i zaustavimo. @noskich @Tooka izgleda stvarno StefanDylan, nije ga odavno bilo @superpera se neće družiti sa nama neko vreme Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 29, 2024 https://www.google.com/amp/s/www.politika.rs/sr/articles/amp/606482 Cuo sam od jedne prijateljice koja radi u poreskoj upravi u Bankoku da je Tajland spreman da udari na digitalne nomade i penzose koji bi pokusali da izbegnu placanje poreza- kad se pojavis u imigracionom za produzenje boravka, ili na granici za ove sto praktikuju visa run, samo ti traze dokaz o placenom porezu.. Nemas, cao onda... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 2, 2024 "Prema novom tajlandskom poreskom zakonu svi poreski rezidenti koji ostvaruju svoje prihode u inostranstvu, a novac troše na Tajlandu, ubuduće će morati da plaćaju porez." Ako ostvaruju prihode u inostranstvu, ne znači li to da već plaćaju porez na prihod u inostranstvu? Biće dvostruko oporezivani? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 2, 2024 7 hours ago, Lazar said: "Prema novom tajlandskom poreskom zakonu svi poreski rezidenti koji ostvaruju svoje prihode u inostranstvu, a novac troše na Tajlandu, ubuduće će morati da plaćaju porez." Ako ostvaruju prihode u inostranstvu, ne znači li to da već plaćaju porez na prihod u inostranstvu? Biće dvostruko oporezivani? ukoliko je prihod vec oporezovan u zemlji sa kojom Tajland ima vec potpisan sporazum o sprecavanju dvostrukog oporezivanja, onda ljudi mogu da donesu taj papir o placenom porezu, i bice oslobodjeni, ali samo za iznos koji je identican ili visi od poreske osnovice Tajlanda..Ukoliko je poreska osnovica niza u toj drugoj zemlji, onda ce na Tajlandu platiti razliku...Oni koji dolaze iz zemalja koje nemaju srorazum sa Tajlandom, onda da, bice dvostruko oporezovani... Ovde se radi o tome da svi ljudi, bilo da su samo turisti ili rezidenti, ce morati da plate porez na novac prihodovan u inostranstvu, a potrosen na Tajlandu, ukoliko su u zemlji proveli vise od 180 dana u jednoj kalendarskoj godini.. Vidi se iz aviona da prevashodno targetiraju freelancere, koji su do sad ziveli kao turisti na Tajlandu godinama, jos od korone, i samo ulaze i izlaze na visa run, a fakticki porez nisu placali nigde..Takodje targetiraju strane penzionere, koji isto nisu morali do sad da placaju porez na Tajlandu, a zive tu na boravisnoj vizi za penzionere..Koliko sam shvatio iz diskusije, samo mali broj tih penzionera je placao porez u zemljama porekla... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 2, 2024 Teško mi je da zamislim da će iko od stranih penzionera plaćati taj porez. To je bilo u najavi pre 6 meseci. Da se bilo koji prihod (penzija, renta, dividende) koji dolazi iz inostranstva oporezuje kao svaki drugi prihod. Taxable income band THB National income tax rates 300,001 to 500,000 10% 500,001 to 750,000 15% 750,001 to 1,000,000 20% 1,000,001 to 2,000,000 25% Tako, ako neko ima 65,000 THB mesečnih prihoda (1,625 EUR) Prvih 300,000 THB godišnje nema poreza, onda progresivno, sve zajedno na 800,000THB godišnje porez bi bio 67,500THB. To je praktično 5,600THB mesečno (skoro 200 US$) za udisanje vazduha i samo prisustvo. Tog poreza do sada nije bilo. Čak i sa njime, neće se zbog toga niko iseliti. Oni koji su se mučili da nakupe taj minimum prihoda su odavno u Kambodži, možda već 15 godina. Ko ima, a verovatno mnogi imaju bar toliko ušteđevine, regularan način je i imati 800,000 THB (20,000 EUR) u Thai banci i onda niko ne pita za mesečne prihode i nema poreza. Ili: - A security deposit of 800,000 THB in a Thai bank account for 2 months prior to the visa application - Monthly income of at least 65,000 THB - Combination of security deposit and annual income totaling 800,000 THB Tako, ako neko ima 1,000 EUR penziju a stavi u banku 7,500 EUR, zadovoljava kriterijum kombinacije računa u banci i mesečnih prihoda gde je sve zajedno 800,000 THB i ne bi platio nikakav porez. Ja bih, ako se tamo penzionišem, stavio 20,000 EUR u banku a za troškove podizao novac sa strane bankovne kartice ili plaćao stranom karticom i ni jedno se ne bi videlo kao priliv novca iz inostranstva i nema poreza. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 2, 2024 1 hour ago, Ginter said: Teško mi je da zamislim da će iko od stranih penzionera plaćati taj porez. To je bilo u najavi pre 6 meseci. Da se bilo koji prihod (penzija, renta, dividende) koji dolazi iz inostranstva oporezuje kao svaki drugi prihod. Taxable income band THB National income tax rates 300,001 to 500,000 10% 500,001 to 750,000 15% 750,001 to 1,000,000 20% 1,000,001 to 2,000,000 25% Tako, ako neko ima 65,000 THB mesečnih prihoda (1,625 EUR) Prvih 300,000 THB godišnje nema poreza, onda progresivno, sve zajedno na 800,000THB godišnje porez bi bio 67,500THB. To je praktično 5,600THB mesečno (skoro 200 US$) za udisanje vazduha i samo prisustvo. Tog poreza do sada nije bilo. Čak i sa njime, neće se zbog toga niko iseliti. Oni koji su se mučili da nakupe taj minimum prihoda su odavno u Kambodži, možda već 15 godina. Ko ima, a verovatno mnogi imaju bar toliko ušteđevine, regularan način je i imati 800,000 THB (20,000 EUR) u Thai banci i onda niko ne pita za mesečne prihode i nema poreza. Ili: - A security deposit of 800,000 THB in a Thai bank account for 2 months prior to the visa application - Monthly income of at least 65,000 THB - Combination of security deposit and annual income totaling 800,000 THB Tako, ako neko ima 1,000 EUR penziju a stavi u banku 7,500 EUR, zadovoljava kriterijum kombinacije računa u banci i mesečnih prihoda gde je sve zajedno 800,000 THB i ne bi platio nikakav porez. Ja bih, ako se tamo penzionišem, stavio 20,000 EUR u banku a za troškove podizao novac sa strane bankovne kartice ili plaćao stranom karticom i ni jedno se ne bi videlo kao priliv novca iz inostranstva i nema poreza. cekajte, jeste li sigurni da sa 20000 eura depozita u Banci dolazi do oslobadjanja od poreza? pa to nema nikakve logike.. Ovo za podizanje na bankomatu sa stranim karticama moze vrlo lako da se isprati...Tako i kod nas vataju poreznici, otkriju ti da imas racun u inostranstvu, i onda cesljaju....To su uradili mom bliskom rodjaku, u Srbiji, ali nije ni Tajland bulja... Najsigurnije je izlaziti povremeno do susednih zemalja i vaditi vece kolicine novca tamo sa bankomata, i potom po povratku na Tajland samo menjati u baht... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 18, 2024 (edited) On 3/29/2024 at 5:01 PM, bam-bam said: https://www.google.com/amp/s/www.politika.rs/sr/articles/amp/606482 Cuo sam od jedne prijateljice koja radi u poreskoj upravi u Bankoku da je Tajland spreman da udari na digitalne nomade i penzose koji bi pokusali da izbegnu placanje poreza- kad se pojavis u imigracionom za produzenje boravka, ili na granici za ove sto praktikuju visa run, samo ti traze dokaz o placenom porezu.. Nemas, cao onda... Imaš li informacije koga će sve ganjati tamo? Kakva je situacija ako želim postati digital nomad, i zadržati se tamo neko vrijeme na ED vizi, tj. učenju jezika? Radio bi za stranu firmu, primao novac u Srbiju a živio u Bangkoku, da li neko ima slična iskustva? Edited May 18, 2024 by dev_tm Ne radi mi reply iz nekog razloga :) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 18, 2024 2 hours ago, dev_tm said: Imaš li informacije koga će sve ganjati tamo? Kakva je situacija ako želim postati digital nomad, i zadržati se tamo neko vrijeme na ED vizi, tj. učenju jezika? Radio bi za stranu firmu, primao novac u Srbiju a živio u Bangkoku, da li neko ima slična iskustva? pa to je tek pocelo da se primenjuje, nema jos konkretnih podataka, jer ovo je prva poreska godina..takvih kao ti ima mali milion na Tajlandu, oni su i osnovni razlog sto je ovaj zakon uveden..Znaci ako tamo radis, na novac koji od tog prihoda trosis na Tajlandu, treba da placas porez.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 19, 2024 Znači najpametnije je sačekati da se situacija razbistri, kad prođe prva godina i vidimo šta se dešava na terenu, onda se može planirati, hvala za info! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 20, 2024 (edited) 17 hours ago, dev_tm said: Znači najpametnije je sačekati da se situacija razbistri, kad prođe prva godina i vidimo šta se dešava na terenu, onda se može planirati, hvala za info! ne znam kako kontrolisu..kapiram da je najlakse kontrolisati podizanje novca sa kartice, jer sve sto podignes tamo na bankomatu, to se verovatno moze racunati kao trosak na Tajlandu..jer ko bi podizao pare na bankomatu na Tajlandu u bahtima, da bi ga npr. trosio u Vijetnamu, gde je valuta dong 😂...kapiram da ako se unese malo veca suma u kesu i to krcka, ili se ide u susedne zemlje i podize valuta, pa onda po povratku na tajland menja u baht, da je to malo teze kontrolisati, jer onda moraju da se umreze i sve menjacnice i tako to... Edited May 20, 2024 by bam-bam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 20, 2024 The primary criterion for determining tax residency in Thailand is the number of days an individual spends in the country. An individual is considered a tax resident if they are present in Thailand for 180 days or more within a calendar year. Mislim da je ovo prilično jasno. Ako si tamo više od 6 meseci u godini, plaćaš porez. Tax residents need to report their worldwide income and file tax returns with the Thai Revenue Department. There are specific deadlines and procedures for tax filings. Eto, i ovo je jasno. Kad hoćeš da produžiš boravišnu dozvolu, moraćeš da poreskoj podneseš dokaze o svojim primanjima, i onda će ti oni odrediti porez. Ako ne možeš da objasniš odakle ti pare od kojih živiš na Tajlandu, jednostavno će ti odbiti boravak i kraj priče. Što se tiče ovoga da će loviti ljude koji podižu po bankomatima, moguće je da će napraviti da se sistem trigeruje kada tokom više od 6 meseci u godini podigneš više od određene ukupne sume. S obzirom da ti svakog meseca možeš podizati svoje pare preko druge tajlandske banke, a potencijalno i preko drugog računa i različitih kartica (možeš imati više računa u inostranstvu), ne znam kako će ovo realizovati, ali ne sumnjam da je moguće, ako im je jako stalo. Ali verujem da će za početak time usloviti produžavanje boravišne dozvole. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 20, 2024 5 hours ago, Lazar said: The primary criterion for determining tax residency in Thailand is the number of days an individual spends in the country. An individual is considered a tax resident if they are present in Thailand for 180 days or more within a calendar year. Mislim da je ovo prilično jasno. Ako si tamo više od 6 meseci u godini, plaćaš porez. Tax residents need to report their worldwide income and file tax returns with the Thai Revenue Department. There are specific deadlines and procedures for tax filings. Eto, i ovo je jasno. Kad hoćeš da produžiš boravišnu dozvolu, moraćeš da poreskoj podneseš dokaze o svojim primanjima, i onda će ti oni odrediti porez. Ako ne možeš da objasniš odakle ti pare od kojih živiš na Tajlandu, jednostavno će ti odbiti boravak i kraj priče. Što se tiče ovoga da će loviti ljude koji podižu po bankomatima, moguće je da će napraviti da se sistem trigeruje kada tokom više od 6 meseci u godini podigneš više od određene ukupne sume. S obzirom da ti svakog meseca možeš podizati svoje pare preko druge tajlandske banke, a potencijalno i preko drugog računa i različitih kartica (možeš imati više računa u inostranstvu), ne znam kako će ovo realizovati, ali ne sumnjam da je moguće, ako im je jako stalo. Ali verujem da će za početak time usloviti produžavanje boravišne dozvole. da da i ja sam mislio da ce time usloviti produzetak boravisne dozvole... Inace, pracenje podizanja novca sa kartice se vec uveliko radi, i u Srbiji..nije to nista komplikovano..svaka kartica , ili racun, je vezan za ime, kao i podatke vlasnika...program samo razvrsta i poveze sve kartice sa istim podacima vlasnika i to je to...jedino ako imas drugacije ime i podatke na razlicitim karticama hehe... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 21, 2024 On 5/20/2024 at 1:26 PM, Lazar said: The primary criterion for determining tax residency in Thailand is the number of days an individual spends in the country. An individual is considered a tax resident if they are present in Thailand for 180 days or more within a calendar year. Malo je ovo i nerealno, ubija smisao više vrsta viza, oporezovati penziju pa čak i ova ED viza gubi smisao, nije da nisam razmišljao da dadnem otkaz i odem godinu dana da izblejim ali i ta opcija sad izgleda nerealno.. Mogu oni sve upratiti, ne znam što im ovo treba budući da imaju reputaciju najbolje zemlje u Aziji za digital nomade i turisti idu tamo zbog toga.. Postoje li neke olakšice i benefiti koje bi individue koje plaćaju porez tamo dobile? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 22, 2024 15 hours ago, dev_tm said: Malo je ovo i nerealno, ubija smisao više vrsta viza, oporezovati penziju pa čak i ova ED viza gubi smisao, nije da nisam razmišljao da dadnem otkaz i odem godinu dana da izblejim ali i ta opcija sad izgleda nerealno.. Mogu oni sve upratiti, ne znam što im ovo treba budući da imaju reputaciju najbolje zemlje u Aziji za digital nomade i turisti idu tamo zbog toga.. Postoje li neke olakšice i benefiti koje bi individue koje plaćaju porez tamo dobile? Pa realno, turisti idu da bi se odmorili negde, a ne da bi radili..Ako rade, onda se to ne zovu turisti..Imali su Tajci reputaciju najbolje zemlje za digital nomade jer nista nije bilo regulisano, ljudi su ostajali godinama tamo, ziveli na turistickim vizama , koristili sve resurse Tajlanda besplatno, a radili odande i zaradjivali velike pare..Pri tom su zauzeli mesta pravim turistima koji im ostavljaju mnogo vise kinte, samoj ekonomiji Tajlanda, nego sto to rade digital nomadi..Evo na "mom" ostrvu su nomadi napravili haos u zadnje 2 godine, pokupili sve smestajne kapacitete, cak se i sami bave izdavanjem tudjih nekretnina i tako zaradjuju vise nego stvarni vlasnici tih nekretnina, i onda nije bilo mesta za prave turiste koji trose mnogo vise kinte i ostavljaju lokalnim zajednicama...Lokalci su izracunali da otkad su im dosli nomadi i potisnuli prave turiste, potrosnja bukvalno svega je opala duplo..Jer pravi turista kad dodje da se odmori hoce da uziva, da jede u restoranu svaki dan, da cirka svako vece, da izlazi uvece i zeza se, da placa masaze, razne ekskurzije i zezalice, cak i usluge prostitutki, dok nomad nista od toga ne trosi...On zivi tamo, sedi kuci ili na plazi po ceo dan i sljaka, kuva na svojoj gajbi, eventualno uvece ode na veceru, ponekad na masazu i to je to..Drugaciji je nacin ponasanja i zivota kad si turista na godisnjem odmoru, a drugaciji kad fakticki zivis negde, to se mozemo sloziti, zar ne? Pa nisu ni Tajlandjani blesavi vise, svuda po svetu je krenulo sa promenom zakona, ili su vec promenjeni, u smislu da se digitalnim nomadima naplati koriscenje infrastrukture zemlje u kojoj fakticki zive odredjen vremenski period... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites