Tajland, zivot i posao, kako ostati...?!

267 posts in this topic

Hvala puno...

pa meni nije bas bitna boja zavesa :) da ne kazem bas me briga...

vise mi je da bude kuca blizu plaze sa dvoristem u kome cemo moci da uzivamo i okacimo ljulju i budemo napolju ceo dan...tako da hvala puno na predlogu :)

Mislim da je apsolutno neophodno da imate prijatelja ili prijateljicu koji su Tai. Mali primer, ja kad idem sa partnerkom koja je Tai sta god kupujemo dobijamo posebnu cenu `za lokalce`. Sve izlozene cene su za strance, a ko je Tai dobija i do 50% manju cenu.

Drugi savet je da izbegavate turisticka mesta, sto lokalnije mesto bez stranaca to bolje - te cene na AirBnb su cene za zapadne turiste i za krace vreme. Ako odmah u startu kazes da trazis za 6 meseci onda je to daleko manje. Plus ako imas nekoga iz Tajlanda da ti pomogne pri dogovoru oko cene, to je onda ogromna razlika.

Nisi napisala sta vas interesuje i sta zelite da postignete boravkom? Samo duzi odmor ili i da radite? Samo 6 meseci ili da ostanete duze?

Meni je najbolji severni Tajland, prijatnija klima, manje zagadjeno, manje ljudi i buke, jeftinije... U Bangkoku nikada ne bih mogao da zivim.

Ako hocete kucu do plaze onda je to nesto skuplja varijanta u poredjenju sa cenama u severnom i severnoistocnom Tajlandu.

Zavisi i od sezone, sigurno bi jeftinije bilo biti tamo od maja do novembra nego od decembra do maja jer najvise turista ima u tom drugom periodu oko nove godine, a najvise lokalnih turista u aprilu kada je Tai nova godina.

Pozdrav svima... Ja bih zeleo da dobijem informaciju (onako odprilike) koliko bi bilo potrebno novaca da se ponese za nekih 2-3 meseca "snalazenja" na tajlandu..? Odlicno baratam engleskim jezikom, ali koliko je to dovoljno..? Da li je sa godinama mozda teze pronaci posao..? Ja konkretno imam 32 god. pa se malo brinem da li je to neka smetnja i da li je potrebno imati neko visoko obrazovanje ili se moze snaci i bez toga..? U Srbiji imam dobro placen posao za nase uslove (500-600e) mesecno, ali je vrlo tezak, naporan i nezdrav (rad u 3 smene u fabrici). Mada bih na nekom boljem mestu za zivot radio i mnogo teze poslove jer nije u tome problem. Jednostavno sam nezadovoljan situacijom u zemlji, tim odnosom koliko radis, a koliko zaradis novaca za to i ne vidim buducnost za zasnivanje porodice ovde (a vec polako "kasnim" i sa time posle duge neuspele veze). U zivotu nisam izasao iz Srbije iako to poodavno zelim. Sada sam na nekoj prekretnici kada sam u mogucnosti da odem. Posto ne mogu u Australiju (koja bi mi zbog engleskog i svega bila prvi izbor) jer koliko sam uspeo da skontam gotovo je nemoguce dobiti bilo kakve papire u Australiji, onda bih na Tajland jer mi se cini da je najbolji u smislu kvaliteta zivota, klime itd... Uz pitanje sam malo priblizio i zivotnu siuaciju kako bih mogao dobiti sto bolje i iskrenije savete o tome koliko je Tajland ustvari dobar za nekoga kao sto sam ja... U smislu koliko iz vaseg ugla zapravo dobijam odlaskom, jer je moje trenutno misljenje (posle citanja ovog topic-a, nekih tudjih iskustava i surf-a net-om) da je Tajland najbolje moguce resenje za rad van Srbije...

Ne moze ti niko reci da li je Tajland najbolje resenje za tebe, moras da odes pa da sam iskusis na licu mesta.

Tudja licna iskustva mogu biti interesantna i informativna, ali ona su ipak tudja. Na primer, pre nego sto rezervisem smestaj uvek citam komentare prethodnih posetilaca i neverovatno je koliko su utisci razliciti. Neko napise da je u pitanju savrsen hotel i da mu desetku, a neko drugi da je uzasan u svakom smislu. Dosta toga zavisi od ocekivanja.

Dobro je sto si makar malo docarao svoju situaciju. Ja licno mislim da si u pravu i da je Tajland uopsteno mnogo bolje mesto za zivot od Srbije iz razlicitih razloga, a naravno najznacajniji su klima, troskovi zivota, mentalitet, priroda.

Da li ces naci posao kao ucitelj engleskog to je nepoznanica jer koliko sam razumeo nemas kvalifikacije ni iskustvo i engleski ti nije maternji jezik. Ljudi u Srbiji cesto misle da odlicno govore engleski, ali se iznenade kada odu negde pa porazgovaraju sa ljudima ciji akcenat nije isti kao akcenat novinara na BBC-ju. Lako je preceniti svoje sposobnosti.

Da sam na tvom mestu, makar bih odradio neke ubrzane kurseve, prvenstveno konverzacije, a zatim i kurseve za predavace engleskog jezika. Ima dosta TEFL/TESOL kurseva koji su kratki i jeftini, ali ne uzivaju veliki ugled. Ipak bolje ista nego nista. CELTA je sertifikat koji uziva ugled, ali se ne moze steci jeftino i za kratko vreme.

Za 2-3 meseca zavisi gde bi boravio. Najjeftinije je u severnoistocnom Tajlandu - Isan, zatim na severu, a najskuplji su juzni i centralni Tajland.

Zatim zavisi kako bi ziveo, da li bi jeo na ulicnim tezgama i spavao u hostelu sa 10 cimera ili bi hteo da ides po restoranima i imas svoju sobu?

U svakom slucaju, ako imas ozbiljnu nameru da tamo ostanes trajno mislim da treba da se bolje pripremis u smislu engleskog jezika i da se vise informises.

Hvala na odgovoru noskich... Pa ta jezicka barijera u sustini previse pravi problem, a predpostavljam da njihov jezik nije nimalo lak za brzo i lako savladavanje. Ja licno bih isao negde na jug gde ima najvise stranaca, ali bih tamo probao sa sto manje troskova da se snadjem. U smislu da mi nije tesko da se hranim sa ulicnih tezgi i da spavam u tim nekim kolektivnim centrima ili sta vec... Cak sam i misljenja da je to nekako i bolje za brze uklapanje i razmenu iskustava, pa zasto ne i pronalazenje posla. Jedino me brine eto to sto neki komercijalniji poslovi (trgovina i usluzna delatnost) generalno zahtevaju mladje kadrove, pa razmisljam da li me 32 god malo usporavaju kod tih poslova. Konkretno bih zeleo da znam koliko bi me kostala karta u jednom pravcu iz Srbije, a koliko je (u slucaju neuspeha) karta sa Tajlanda..? Za tu neku skromnu ishranu i nocenja bez luksuza, perioda od nalazenja posla do prve isplate itd... Znaci ne bih ja tamo na odmor i uzivanje, vec iskljucivo da se sto brze snadjem za posao... Nikakav luksuz mi nije potreban i nemam problema sto se toga tice... Mislim da je bez obzira na skupocu, jug za strance i posao ipak u prednosti..? Da li sam u pravu..?

Imam solidno znanje oko racunara (drzao sam servis i maloprodaju) i imam sertifikat za viljuskaristu koji vazi u celom svetu (pa se nadam da vazi mozda i na Tajlandu) to bi mi otvorilo neke mogucnosti za rad u nekim mozda magacinima i slicno... Dugogodisnja iskustva kao konobar i sanker... valjda bih uspeo da "ubodem" nesto..?

Pa ja se nadam da bih mozda uspeo preko poslodavaca da za pocetak dobijem te radne papire...

Za nalazenje posla to mora biti nesto sto lokalac ne moze da radi. Viljuskar nema sanse, takvi poslovi su zabranjeni za strance, ima lista poslova, ne znam koliko je ovo sveze, ali kao primer ti pokazuje: http://www.expat-blog.com/forum/viewtopic.php?id=143921

Za racunare opet sumnjam da bi ti nudili osim ako nije nesto stvarno specificno, a ne generalno sklapanje racunara, zamena delova i slicno. A opet za sve to ti je jezik prepreka, slabo se govori engleski.

To ti je najveci problem u planu. Nemas iskustvo i kvalifikacije za deficitarnu profesiju ili nesto sto lokalci ne mogu da rade poput predavanja engleskog.

Svadba mi deluje najrealnije, ali te tu ubija sin sod (miraz od 5-15 hiljada dolara).  :'( Ako je tvoje godiste ili razvedena verovatno bi moglo jeftinije, to su vec godine kada se hvata voz pa daj sta das.  :bang:

A da li je po zakonu zabranjeno svima da zaposljavaju strance? Mislim da li je neka strana firma slobodnija po tom pitanju..? Predpostavljam da u turistickim mestima ima dosta stranih firmi, pa mozda kod njih moze da se dodje do posla..? Da li i oni moraju da zaposljavaju samo Tajlandjane..?

Viljuskar nema sanse, takvi poslovi su zabranjeni za strance...

Pa, sve i da je dozvoljeno, nisam ubedjena da je posao magacionera u Tajlandu laksi i bolje placen posao od onog koga sad imas... :(

Ja sam naveo sta radim u Srbiji i kakav je posao,  ali meni nije tezina posla ono sto mi smeta.  Smetaju mi uslovi zivota,  buducnost u zemlji,  odnos rada i zarade itd.  Ovakav posao bih rado prihvatio u zemlji sa boljom perspektivom,  boljim uslovima zivota,  klimom itd...

... u zemlji sa boljom perspektivom,  boljim uslovima zivota,  klimom itd...

Tajland?  :-\

Pa da...  Pisao sam ja o tome kako bih radije u Australiju,  ali je tamo gotovo nemoguce doci do bilo kakvih papira...  U svakom slucaju ja ovde ocekujem pomoc i savete,  a ne iscudjavanja i osude...  P. S.  Nista lose,  ali ne bih da se "macujem"  ni sa kim ;)

Ok, izvini. Necu ni ja da se macujem, nego ne cini mi se da su ti ocekivanja realna. Meni se dopada Tajland, bila sam tamo i poslom i turisticki i rado bih i ja zivela tamo, ali tesko je ocekivati da ti neki nekvalifikovan posao tamo da mogucnost da zivis pristojno. Mozes da radis neki expatski posao, kao predavanje engleskog (nisam to nikad radila i ne govorim iz prve ruke) ili za neku zapadnu firmu koja ima predstavnistvo tamo, ali to je poprilicno tesko iz te pozicije. Tajland je siromasna zemlja i tesko je reci kakva je perspektiva, politicki je vrlo nestabilna. Licno mi se ni klima ne dopada, ali to je stvar ukusa...

Ali ja ne mislim da je tako tesko dobiti australijske papire. Jesi li uopste pokusao? Pogledaj bar na sajtu da li je to tvoje zanimanje na spisku trazenih poslova. Ja nisam vise u toku, mislim da ce noskich znati da ti kaze kakva je trenutna situacija. Meni su rekli da se malo pogorsala sa ovom trenutnom vladom.

I jesi li bio u Tajlandu? Ako nisi obavezno idi prvo pogledaj, pa tek onda odluci da li da das otkaz ili ne.

E to vec jeste savet i podela iskustava... U potpunosti se ja slazem sa tobom da treba biti bolje obavesten i da mozda treba bolje razmotriti opcije,  pa sam ja zbog toga prvenstveno i ovde na forumu...  Ja nisam bio na Tajlandu i nisam jos tamo ni krenuo...  Imam par opcija (kipar,  malta i sl),  ali mislim da cu se odatle vratiti bez icega i uopste "vratiti"... Imam zelju i jaku volju da odem odavde jer ne vidim sebe ovde odavno...  Naj verovatnije cu i otici,  ali zelim prouciti opcije.  Nije razlog odlaska iskljucivo novac...

Nije razlog odlaska iskljucivo novac...

Ok. To sam shvatila. Ali, svejedno, ne mislim da je Tajland najbolji izbor. Mada, naravno, nije lose da odes na neko vreme i predajes engleski...

Evo sad sam gledala listu poslova na sajtu australijskog department of immigration. Mozes malo to da razgledas - lista trazenih struka: http://www.immi.gov.au/Work/Pages/skilled-occupations-lists/sol.aspx

A sta si konkretno po struci?

Vidis, ja tebe razumem, ali bas zato sto ne zelis da se vratis u Srbiju, najbolje resenje je neka od tipicnih iseljenickih zemalja: Australija, Kanada, Novi Zeland, ili Juzna Afrika.

Sto se tice predavackog posla, meni je recimo engleski jezik struka, ali opet nisam lako dosla do svog prvog posla zato sto oni, kojima je engleski jezik maternji, imaju prednost u zaposljavanju, mada je i njima potreban sertifikat. Ne znam kakva je situacija po tom pitanju na Tajlandu, verovatno su uslovi blazi, zato pokusaj da dodjes do nekog od TEFL/TESOL sertifikata, , e sad, koliko je to lako ili tesko u tvom slucaju, ne znam.

Nema ti druge nego da se dobro pripremis, pa makar to znacilo jos godinu dana ostanka u Srbiji.

Ma, ako si resio, odes bilo gde i snalazis se, pa kako bude. Pravilo je da nema pravila. Ako imas nesto ustedjevine za pocetak, da bi mogao da izdrzis neko vreme bilo gde, to ti je odlicno. Dobro isplaniraj i minimiziraj troskove, odsedaj kod nekog preko Couchsurfinga, ponesi sator, kampuj, snalazi se. Upoznavajuci ljude, otvorice se vec neka opcija o kojoj nisi ni sanjao.

Ne moras se nuzno vezati za jednu zemlju, jer je tesko zadrzati se duze legalno, ali, ono sto mozes, to je da odaberes region gde nam ne trebaju vize, pa boravis 90 dana u jednoj zemlji, predjes u drugu, pa se vratis opet u prvu, odes u neku trecu i tako u krug, ima bezbroj mogucnosti. Dok se negde ne skrasis i ne uspes da nadjes posao. Nije da ces se obogatiti materijalno, ali ces sigurno ziveti zivot avanturiste i steci neverovatna iskustva.

Evo, recimo, Juzna Amerika uopste nije problem sto se viza tice. Brazil, Argentina, Urugvaj, Cile, da biras. U manjim sredinama, barem u Brazilu, gde ima privatnih skola engleskog, profesori su deficitaran kadar i nije nuzno da imas bilo kakav sertifikat, ali je pozeljno da bar nesto govoris spanskog ili portugalskog, sto se da nauciti. Sigurno da je skuplje za zivot nego Tajland, ali, eto, dajem primer.

Ono gde bi takodje mogao da uspes, to je da probas da radis na brodu, ne znam samo da li imaju ogranicenje sto se godina tice. Zaradices para, rintaces, ali i videti malo sveta, upoznati ljudi.

Sin sod je miraz koji mladozenja daje mladinim roditeljima. Zato i jeste problem za njega.

Za sve te pomenute useljenicke zemlje su zainteresovani milioni ljudi. Realne sanse imaju oni sa deficitarnom strukom (koja je na listi), a to znaci iskustvo I kvalifikacije. Alternativa je sponzorstvo poslodavca, ali za to opet treba imati struku jer zasto bi se poslodavac zamajavao sa sponzorstvom ako moze da nadje na licu mesta lokalca.

Sto se tice postavljaca pitanja, vidim dva pristupa koja moze odabrati: prvi je to sto Dragance predlaze, odes i vidis pa probas, drugi je da se opredeli za odredjeno (deficitarno) zanimanje pa da gura to i vidi onda koja zemlja mu je za to zanimanje najbolji izbor. Moze i da se kombinuje, hoce na Tajland - vidi sta se tamo trazi pa se usavrsava u toj profesiji i ode.

Postoji i opcija da negde najpre volontiraš pa da te kasnije zaposle. Srela sam više ljudi koji su na taj način ostali negde. Problem je samo u tome što tu baš i ne možeš mnogo da planiraš, jer ne znaš unapred da li će neko želeti da te zadrži i da li će mu uopšte biti potreban takav radnik za duže/stalno. Ali, ko ne rizikuje, ništa i ne dobija. Pogledaj ovaj sajt, ima veoma širok izbor različitih poslova a članarina je 20 $ za dve godine,

Skupi pare, uzmi godišnji(ako ide 14 dana) i odi pogledati.  Kupi povratnu kartu. Kad stigneš pokušaj naći posao i provedi plan koji si planirao. Ako ne nađeš posao u 14 dana imaš kartu za doma i posao koji te doma čeka. Nemoj pod prisilom toga jer ti je teško i izluđuje te posao i situacija u zemlji da napraviš glupost. Nikome nije lako ali razmisli dobro prije otkaza. I još bolje razmisli da li je stvarno Tajland zemlja di bi živio.

Isao sam tamo par puta turisticki na mesec dana, ali bih sada otisao da otvorim neki kafic na Samuiu i da ostanem i zapocnem neki biznis sa bungalovima i tim stvarima. Pa bi mi trebala pomoc tamo...