Tajland, zivot i posao, kako ostati...?!

267 posts in this topic

Na Tajlandu nije problem naci posao ako ispunjavas dva uslova: fleksibilnost po pitanju posla koji bi radila i drugo fleksibilnost po pitanju zarade.

Ako nije posao u struci onda mozda bude predavanje engleskog, turisticki vodic za strance ili ko zna sta drugo. Zarada je mala ako se posmatra na medjunarodnom nivou, ali su i troskovi zivota mali tako da je bolja situacija nego u Srbiji gde su em zarade niske em troskovi visoki.

Na Tajlandu nije problem naci posao ako ispunjavas dva uslova: fleksibilnost po pitanju posla koji bi radila i drugo fleksibilnost po pitanju zarade.

Ako nije posao u struci onda mozda bude predavanje engleskog, turisticki vodic za strance ili ko zna sta drugo. Zarada je mala ako se posmatra na medjunarodnom nivou, ali su i troskovi zivota mali tako da je bolja situacija nego u Srbiji gde su em zarade niske em troskovi visoki.

A jel pri tom mislis na posao sa radnom dozvolom ili bez nje?

Iskreno, ja nemam pojma kako to tamo funkcionise, ali me zanima.

Znam da sam procitao negde da je dosta zanimanja rezervisano samo za domace radnike, ne znam ima li negde ta lista da se vidi.

Malo putovao po svetu, MNOGO slusao u Tajlandu i na kraju, lagano razmisljam o nekom zivotu tamo.

Da li ima nekoga ko zivi tamo ili je ziveo, radio. Neka pricica, savet ili bilo sta, bi bih zahvalan  ;D

Hvala unapred,

Pozdrav

Malo putovao po svetu, MNOGO slusao u Tajlandu i na kraju, lagano razmisljam o nekom zivotu tamo.

Da li ima nekoga ko zivi tamo ili je ziveo, radio. Neka pricica, savet ili bilo sta, bi bih zahvalan  ;D

Hvala unapred,

Pozdrav

Postoji sekcija `zivot i rad u inostranstvu`, a u okviru te sekcije vec je otvorena tema o Tajlandu.

Nisam ni ziveo ni radio, ali moja dugogodisnja devojka je Tajlandjanka i dugorocno imamo planove da tamo kupimo zemlju, sagradimo kuce i osnujemo manju farmu.

Postaje sve teze dobiti trajan boravak na Tajlandu. Postoji `penzionerska` viza za koju treba zadovoljiti godine (preko 55 cini mi se) plus treba poloziti oko 200 hiljada dolara na racun u banci na Tajlandu ili imati redovan mesecni prihod od vise od 2000 dolara. Drugi nacin da se direktno dobije vremenski neogranicena viza je brak sa drzavljaninom. Muske osobe ovde treba da imaju u vidu lokalni obicaj `sin sod`, tj. mladozenja mora da otkupi mladu od porodice. Cene se krecu od 5 pa preko 15 i 30 hiljada dolara pa na vise u zavisnosti od uzrasta devojke, obrazovanja i klase kojoj pripada.

To su dva najcesca nacina dobijanja direktne trajne vize. Trajna viza se moze dobiti i nakon tri godine provedene na Tajlandu na privremenim vizama kao sto su tipicno studentska i radna viza. Birokratija i korupcija dodatno otezavaju prelazak sa privremene na trajnu vizu (dugo se ceka i podrazumeva se mito da bi se stvar ubrzala).

Dosta ljudi makar u pocetku boravi na turistickim vizama i pre isteka predje granicu i ponovo udje. Posto se broj ovakvih slucajeva dosta povecao vlada je pocela da ogranicava tu mogucnost `trajnog` boravka. Licno mislim da to nije dobra opcija jer ne mozes da se ustalis, a mozes imati problema sa vlastima zbog takvog iskoristavanja pravila.

Drzavljanstvo se dobija nakon 10 godina boravka na Tajlandu. Mora se poloziti test jezika i poznavanja Thai kulture. Sve dok se ne dobije drzavljanstvo nema se pravo kupiti zemlju; kupovina kuca je ogranicena, jedino su stanovi dostupni bilo kome.

To su formalni uslovi. Zivot na Tajlandu kao stranac - imas jako mnogo o tome na raznolikim sajtovima i forumima na engleskom. U principu neke glavne stvari na koje treba obratiti paznju unapred:

- Uvek se gleda strancu naplatiti vise, tako da cesto on placa i do 100-200-300-X puta vecu cenu od stvarne. Zbog toga je velika prednost imati Thai partnera.

- Tajlandska kultura je delimicno tipicno azijska sa dosta lokalnih specificnosti. Veoma je drugacija od evropske kulture i garantovani su nesporazumi od sitnih stvari pa do krupnijih. Npr. sklonost Thai ljudi da se tusiraju hladnom vodom, da nikako ne lizu bilo sta osim sladoleda jer je nepristojno, da ne nose kupace kostime dok se kupaju vec nose sorceve i majce... Krupnije stvari su komplikovani odnosi izmedju rodbine i prijatelja; vrlina je nikada ne pokazati ljutnju i frustraciju i uvek biti smiren. Zato se desava da Thai nekada puknu od jeda koji kriju iznutra i eksplodiraju - tuce, agresija, nanosenje ozbiljnih povreda nisu neuobicajna stvar. Pravila na Tajlandu su elasticna, tj. pravilo zavisi od konteksta veoma. Dva apsolutno kruta pravila koja uvek vaze u svim kontekstima su postovanje prema kralju i budizmu. Tajland i dalje ima zakon na osnovu kojeg se bilo ko ko kritikuje kralja momentalno moze uhapsiti i osuditi.

- Dosta ima saobracajnih nesreca. Gotovo sva kola su iznutra isarana od strane monaha kao zastita protiv uroka. Ako stranac ucestvuje u nesreci automatski se smatra da je njegova krivica jer da nije dosao na Tajland nesreca se ne bi ni desila. Stranci uglavnom daju mito policiji i onda pobegnu iz Tajlanda. Medjutim, ako zelis da zivis na Tajlandu to onda nije opcija ocigledno.

Toliko za sada. Preporucujem da pretrazujes sajtove na engleskom o ovome, nepresusni su izvor informacija.

Ako imas neko konkretno pitanje pucaj.

Postovani Noskich,

ovo je bilo veoma obilato, hvala ti. Manje-vise sam procitao sve na forumu... E bas kao sto si rekao, kupis zemlju i skrasis se tamo.

Da li se zna tacan redosled, sta treba raditi, ako hoces da kupis zemlju, kucicu tamo i da zivis?

tj. da li "ti", tj. ja kao stranac mogu da kupim tako nesto Tajlandu, tj. opet se vracam koja je procedura?!

Kapiram da ima razlike ako odes sa nasom devojkom ili ako se tamo ozenis!

I na kraju, da li mozda znas cene iznamljivanje stanova ili kuca, sta vec u Bangkoku?!

U svakom slucaju se lomim, sta raditi.. da li je bolje kupiti nesto, tj. kako i sta ili jednostavno iznajmiti?!

Hvala unapred na referatu :)  Vrlo si ljubazan ...  ;D

Postovani Noskich,

ovo je bilo veoma obilato, hvala ti. Manje-vise sam procitao sve na forumu... E bas kao sto si rekao, kupis zemlju i skrasis se tamo.

Da li se zna tacan redosled, sta treba raditi, ako hoces da kupis zemlju, kucicu tamo i da zivis?

tj. da li "ti", tj. ja kao stranac mogu da kupim tako nesto Tajlandu, tj. opet se vracam koja je procedura?!

Kapiram da ima razlike ako odes sa nasom devojkom ili ako se tamo ozenis!

I na kraju, da li mozda znas cene iznamljivanje stanova ili kuca, sta vec u Bangkoku?!

U svakom slucaju se lomim, sta raditi.. da li je bolje kupiti nesto, tj. kako i sta ili jednostavno iznajmiti?!

Hvala unapred na referatu :)  Vrlo si ljubazan ...  ;D

Vec sam napisao iznad da stranci to jest nedrzavljani izricito ne mogu kupovati zemlju. Stanovi se mogu kupiti. Za kuce situacija je nesto izmedju, tj. mozes kupiti kucu kao objekat ali ne i zemlju na kojoj se nalazi tako da se to uglavnom svodi na ugovore nad vlasnistvom kuce za 50 ili vise godina. Iznajmljivanje je veoma povoljno i jednostavno. Cene varijaju ali recimo da za 250-300 dolara mesecno mozes iznajmiti skromnu garsonjeru. Stranci uglavnom zive u luksuznim serviced condos koji su preko 1000 dolara mesecno i ukljucuju koriscenje teretane, bazena, cesto i ciscenje i portire. Inace ja ne bih preporucio Bangkok, ali to je stvar ukusa. Meni se daleko vise svidja severni Tajland jer je jeftinije, mirnije, manje ima stranaca i vise je autenticna atmosfera.

To jeste,, barem je to lako, da se ozenis i onda resis i tu pravnu stvar.

oko 300$ je cena?!  To je ok...

Slazem se sa tobom, to je sve stvar ukusa, za pocetak bih mozda voleo da probam Bangkok, ali jos cu malo da ispitujem, trazim pa cu da vidim.

Ali kako sam skapirao u principu, nista nije tesko, ako hoces i da ostanes, a i moze da se nadje i sljaka?! Cisto da bas "keva" ne salju svu lovu :)

U svakom slucaju hvala puno.. svaka informacija je dobrodosla !

A za poslove, je l' imas neke informacije? tj. konkretno me interesuje fotkanje, da li mozda znas nesto o tome na Tajlandu?

Hvala i izvini ako previse pitam, ali bih voleo sve da znam :)

Pozdrav,

Procitaj celu temu o Tajlandu na sekciji Zivot u inostranstvu.

Postoji lista zanimanja kojim se stranci ne mogu baviti na Tajlandu.

moj ti je savet da odes i pocnes da sljakas nesto na crno, uvek traze ljude u barovima npr, marketing agencijama, pa cak mozes da se ubacis i u neku skolu jezika( ako znas engleski dobro npr.), dalje, u agencijama za vodjenje stranih turista na razne zahebancije, za organizovanje zurki za turiste itd..kad se malo upoznas sa ljudima, napravis kontakte, onda moze thai koji je vlasnik nekog biznisa samo da ti ponudi posao sa papirima, i nije tesko dobiti radnu vizu...uz radnu vizu si na konju...

moj ti je savet da odes i pocnes da sljakas nesto na crno, uvek traze ljude u barovima npr, marketing agencijama, pa cak mozes da se ubacis i u neku skolu jezika( ako znas engleski dobro npr.), dalje, u agencijama za vodjenje stranih turista na razne zahebancije, za organizovanje zurki za turiste itd..kad se malo upoznas sa ljudima, napravis kontakte, onda moze thai koji je vlasnik nekog biznisa samo da ti ponudi posao sa papirima, i nije tesko dobiti radnu vizu...uz radnu vizu si na konju...

Iako verujem da je verovatnoca da te uhvate da radis na crno jako mala (pa cak i u tom slucaju bi verovatno mogao da podmitis kontrolora), licno ne bih to radio jer uvek postoji rizik da se to lose zavrsi. Narocito zbog toga sto je tebi cilj da dugorocno zivis na Tajlandu. Ko ostaje na kratko cak i da ga deportuju bas ga briga. Medjutim, ako se to izrodi u problem moguce da bi ti bilo zabranjeno da boravis na Tajlandu neko vreme i prekrsaj bi bio registrovan. Takav ishod ne bi bio dobar za nekoga ko zeli da trajno boravi tamo, da dobije permanent residence pa i drzavljanstvo.

year of living dangerously.....

ako se ceka da se sve kockice sloze i sve bude po peesu, od toga obicno nista ne ispadne...

go for it, za 2 meseca vec mozes da stignes do radne vize....iskustva su ljudi koji su vecinom svi ovako zapoceli svoj zivot na thai-ju....

year of living dangerously.....

ako se ceka da se sve kockice sloze i sve bude po peesu, od toga obicno nista ne ispadne...

go for it, za 2 meseca vec mozes da stignes do radne vize....iskustva su ljudi koji su vecinom svi ovako zapoceli svoj zivot na thai-ju....

Ako se ceka da se sve kockice sloze I konstantno, strpljivo i vredno radi na svom cilju pre ili kasnije cilj ce biti ostvaren (naravno, pod pretpostavkom da je cilj realan).

Cisto sumnjam da su ti ljudi koje pominjes imali dugorocne planove da trajno zive na Tajlandu. Verovatno su imali pristup: probam pa sta bude. U ovom slucaju situacija je drugacija.

Kolega novosadjanin sta si uradio otisao ili? Meni je isto bitan bankomat/internet ;) bio sam vec 2x na tajlandu po ~2,5 meseca, mozda bih isao na duze :)

Kolega novosadjanin sta si uradio otisao ili? Meni je isto bitan bankomat/internet ;) bio sam vec 2x na tajlandu po ~2,5 meseca, mozda bih isao na duze :)

Nisam jos otisao, ako je meni upuceno pitanje.  :D

Ma, ja sam postao mnogo neodgovoran, moram prvo da se uozbiljim da bi negde otisao.  :)

Javi se ako budes isao, ja jos ne znam nista.  :bang:

Da, vazi, javi se kad budes smislio nesto, ja bih isao na 4-6 meseci. :)

Ljudi, potrebna mi je pomoc. 9. marta se sa momkom selim na Tajland u grad Khon Kaen, gde bi trebalo da krenemo da radimo kao predavaci engleskog. Oboje smo zavrsili engleski i nasli posao u jednoj osnovnoj skoli. Receno nam je da kupmo kartu u jednom pravcu, da nam je potrebna samo prevedena diploma fakulteta i nista vise. Medjutim, pre par dana su nas obavestili da je, posto nismo native speaker-i, potrebno da imamo i polozen IELTS (medjunarodni ispit) sa najmanjom ocenom od 7.5 na sva cetiri dela iz kojih se test sastoji. Bez tog testa ne mozemo da dobijemo radnu dozvolu, tako da bismo morali da radimo na crno. Problem je sto prijavljivanje za test kosta preko 150 evra, vrsi se u Bg-u 5 nedelja unapred, tako da mi nemamo vremena a ni novca da to obavimo pre odlaska. Jedva smo skupili pare i za karte i neku sicu za prvih mesec dana zivota dok se ne snadjemo i ne krenemo da radimo. Mi bismo taj test svakako polagali, ali tek po dolasku na Tajland i kada budemo skupili pare za prijavu.Da li ovde ima nekoga (ili neko od vas zna nekoga od nasih) ko na Tajlandu zivi i radi kao predavac engleskog, pa da iz prve ruke saznam da li je taj IELTS zaista neophodan, kao i iskustva sa radom na Tajlandu? Svaki kontakt je dobrodosao.

Док неко не одговори, овај сајт може бити од користи

http://www.justlanded.com/ (Everything you need to live abroad - connecting expats worldwide.)

Just Landed was created in 2003 to help people moving country. Today, more than 170 million people live, work and study abroad.

The challenges of moving, settling in and making a new life in a new place can be difficult, we aim to help make this easier. Whether you're an exchange student, professional or pensioner - our information, resources and services will help you settle abroad:

Намењен је досељеницима и осталим заинтересованим особама и има доста информација о тражењу посла, школовању, животу итд. у разним земљама света, а има и форум, па исто питање можеш поставити тамо...

Ako poslodavac trazi IELTS, a ti ga nemas, onda se ne vredi sa njim ubedjivati da li je to potrebno ili ne jer je na njemu da zahteva sta hoce od radnika. Ja bih na tvom mestu prvo definitivno potvrdio sa poslodavcem da li je IELTS za njega neizostavni preduslov da pocnete sa radom ili nesto sto bi oni voleli da imas. Ako je drugo onda bih se dogovorio da se to odradi kasnije kao sto si rekla. Ako je prvo i ne daju ti da radis bez IELTS-a onda pocni da trazis drugog poslodavca. Mislim da ti je u tom slucaju bolje da odes u veci grad. Grad gde planiras da ides em nije veliki za tajlandske pojmove, em je u Isanu koji je najsiromasnija pokrajina (manje potrebe za predavacima engleskog).

Prvo razjasni da znas na cemu si.

Bez tog testa ne mozemo da dobijemo radnu dozvolu, tako da bismo morali da radimo na crno. Problem je sto prijavljivanje za test kosta preko 150 evra, vrsi se u Bg-u 5 nedelja unapred, tako da mi nemamo vremena a ni novca da to obavimo pre odlaska.

Ne znam koliko i da li uopste poznajete poslodavca i da li je neko od poverenja. Ne svidja mi se ta ideja da vam sad nudi rad na crno. Ako ste vec ranije dogovorili posao i regulisali sve, kako sad da je odjednom iskrsao IELTS?  Da ne bude da odete, radite na crno, a pitanje je i da li bi vam placao, a vi jedva skupili pare da odete uopste tamo. Da ne spominjem pricu da vam trazi pasos po dolasku, kao, zbog vize ili pod ko zn akojim izgovorom, a vi bez ostajete bez ikakvih papira, radite na crno... Ne bih da vas plasim, ali ako je poslodavac neko potpuno anoniman, treba biti oprezan, dobro razmisliti, jer se svasta dogadja.

Ako je to neko koga poznajete, neko koga vi znate je vec radio za njega, ako je neko ko uliva poverenje, onda ok. Onda prvo polozite IELTS, pa krecite na put. Vidite da li je moguce u nekoj Budimpesti ili Zagrebu mozda ranije odraditi taj ispit, ako vam to odgovara. Srecno!

imam puno pitanja  :)

muz i ja sa dve cerke od 5 i 2 godine, zelimo sledeceg novembra daodemo na Tajland na 6 meseci, tek pocinjemo istrazivanje i svaka informacija nam je super jer za sada pojma nemamo ni o cemu :)

iznajmili bismo kucu...saveti gde kako koje je mesto mozda najbolje za decu itd...

gledala sam cene kuca na airbnb u i sve mi izgleda preskupo u odnosu na ono sto citam i slusam od ljudi....

Na netu ce svakako biti mnogo skuplje nego na licu mesta...bas mnogo... Uporedi recimo kolikol judi u Srbiji izdaje stan sa brojem onih koji poznaju engleski i oglasavaju to i na takvim sajtovima...

Moj predlog je da se glava porodice spakuje ranije neko vreme i ode sam i tek nakon sto pronadje smestaj, svi predjete tamo... Znam da postoji rizik da se tebi nece svideti zavese, boja zidova i sl, ali je bolje nego maltretirati decu...

Ili eventualno da se smestite u neki hotel nedelju dana, pa u setnju svaki dan...