Tajland, zivot i posao, kako ostati...?!

267 posts in this topic

Prva stvar koju bih uradio na tvom mestu je konsultacija sa advokatom, i to bas dobrim advokatom koji odlicno govori engleski. Nemoj zaliti novca za to jer bi te moglo mnogostruko vise kostati kasnije.

U principu siroke ruke docekuju strance koji pokrecu biznis, ali postoje delatnosti kojima se mogu baviti samo domaci. Cak i tada neki stranci ulaze u partnerstva sa domacima i onda to funkcionise ali te izlaze riziku, treba da imas nekoga pouzdanog. U svakom slucaju konsultuj strucni savet.

Konsultovao bih se ja sa nekim advokatom ali su svi ne upuceni za Tajland, ako znas nekog da preporucis rado bih otisao kod njega ? Inace dopisivao sam se sa par ljudi koji su pokrenuli hotelijerstvo tamo, ali su svi stranci, voleo bih kada bih imao nekog tamo sa nasih prostora da se upoznamo , pa da cujem od njega sta mi je sve potrebno za zivot tamo, mozda i da mi pomogne oko svega na Samui...

Mislio sam kad odes onda na licu mesta popricas sa advokatom, ne u Srbiji.

Ne mogu nikoga da preporucim jer nisam imao potrebe za advokatima, takodje i ne poznajem nikoga naseg ali sam cuo da ima neki decko na Samuiju koji se ozenio Tajlandjankom i ima neki biznis. Mislim da je pominjano ovde, iz trece ruke. Pitaj bam-bama.

E ovako , imam ja par pitanja isto, zao mi je sto sam danas tek video ovu temu, nadam se da je jos aktivna i da ima nekog ko ce mi odgovoriti na pitanja :D ali verovatno sam je sa razlogom tek sada video... :spot: oduvek mi se svidjao tajland sto po izgledu, sto po klimi, po prirodnim lepotama, i naravno kulturi, voleo bih otici na duzi period , tipa godinu dana dve , naravno i da se zaposlim negde bilo kakav posao da bih imao da prezivim, ne trazim luskuz samo mir, treba mi neko mirnije mesto da nije previse urbano, mogao bih da zivim i u kuci od trske, u sustini mozda bih bas to i hteo, jer sam od prosle godine poceo da zivim drugaciji zivot, dosta mi je urbanizma , posvetio sam se meditaciji, i izgradjivanju vise svesti, tajland mi je savrseno mesto za to, to mi je prvenstveno zbog cega bih otisao, da naucim jos vise o svemu tome, i znam da ce mi pomoci za moj dalji put , koji jos naravno ne znam na kojem mestu ce se zavrsiti, a posto ne znam drugu tehniku da se hranim suncevom energijom...JOS lol:: potreban mi je posao samo da bih preziveo :D pa mi dajte neke tipove , ili cisto samo neko misljenje o ovome, koliko bi mi para bilo potrebno za npr 3-4 meseca prva ...:D hvala vam u napred :D <3

Nije mi bas jasno sta ti je prioritet. Ako ides na Tajland prevashodno iz duhovnih razloga onda ti i ne treba mnogo novca posto mozes da zivis u manastirima kao monah-novak. Nije nuzno da se potpuno zamonasis, vecina muskih Tajlandjana provedu neko vreme kao novaci. Kao novak mozes bilo kada da prestanes sa praksom. Ako si ozbiljan i posvecen ne bi trebalo biti razloga da te odbiju.

Postoji jedan manastir za strance u kojem se govori engleski: http://en.wikipedia.org/wiki/Wat_Pah_Nanachat

Blizu je Laosa i Kambodze tako da visa run ne bi bio problem, mada u poslednje vreme su manje tolerantni prema ljudima koji ostaju na taj nacin dugo. Moguce da bi ti manastir mogao pomoci za vizu.

Edited by noskich

Gledam sad stanove i kuce po Chiang Maiju. Koga interesuje opusten jednostavan zivot sa dosta slobodnog vremena idealna destinacija. Po lokalnim standardima solidna garsonjera od 30 kvadrata sa cajnom kuhinjom, kupatilom i klimom kosta 11000 americkih dolara. Biciklom na 3 minuta od druge najvece magistrale u gradu, a opet tiho i zavuceno. Biciklom do supermarketa, zeleznicke i autobuske stanice ispod 10 minuta, do centra 20-30 minuta u zavisnosti od saobracaja. Mnostvo restorancica sa porcijom zdravog jela za oko jedan USD. Cenim da sa tri obroka, vodom, picem i ponekom sitnicom troskovi bi bili oko 10 USD dnevno. Pa racunajte. 3600 dolara godisnje je 4% povracaj na glavnicu od 90 hiljada dolara plus 11 hiljada za stan ispada da se za oko 100 hiljada moze skromno penzionisati.

Ili ko hoce da ostane krace potrosi 4 hiljade USD po godini i proda stan pre nego sto ode. Tako stanarina ispadne skoro besplatna, placa se samo odrzavanje zgrade 10 dolara mesecno. Jedino sto bi prodaja stana mogla da potraje mesecima...

Konsultovao bih se ja sa nekim advokatom ali su svi ne upuceni za Tajland, ako znas nekog da preporucis rado bih otisao kod njega ? Inace dopisivao sam se sa par ljudi koji su pokrenuli hotelijerstvo tamo, ali su svi stranci, voleo bih kada bih imao nekog tamo sa nasih prostora da se upoznamo , pa da cujem od njega sta mi je sve potrebno za zivot tamo, mozda i da mi pomogne oko svega na Samui...

Mene isto ovo zanima. Isto bungalovi i isto Samui. Pa javi , možda u dogledno vreme možemo da zajedno napravimo neku strategiju, nikada se ne zna.

kad zaradim prvi milion dolara - idem na tajland da zivim :)

Eh, kad se to desi milion vise nece biti dovoljan. Sa takvim razmisljanjem nijedan iznos nije dosta. Protiv su inflacija i nezajazljivost. Vreme ne mozes kasnije dokupiti kada budes imao novca, a vise novca mozes zaraditi.

Ne dozivljavam penzionisanje kao izlezavanje, vec kao privilegiju da su ti svi osnovni troskovi pokriveni bez da moras da se iznajmljujes da bi ih podmirio. I onda vidis sta zaista hoces da radis. Sto znaci da imas osnovne u se, na se i poda se plus nekakav prihod od toga cemu odlucis da se posvetis ma koliki on bio.

Mene isto ovo zanima. Isto bungalovi i isto Samui. Pa javi , možda u dogledno vreme možemo da zajedno napravimo neku strategiju, nikada se ne zna.

Verovatno vec znate, stranci ne mogu da kupuju zemlju, vec samo da je iznajmljuju. Poslovnu vizu za bavljenje preduzetnistvom nije tesko dobiti, ali moraju da se zadovolje uslovi od kojih je najvaznije dokazati posedovanje potrebnog kapitala. Koliko se secam moras da otvoris Thai racun i prebacis novac pa podneses stanje na racunu.

Ova pravila za brak sa Thai zenama su ziva istina, iz licnog iskustva:http://www.stickmanbangkok.com/reader/reader196.html

Znam tipa u Australiji koji radi 5-6 meseci u skladistu, stedi novce i onda nazad na Tajland da potrosi sa 'devojkom' koja mu je cetvrta Thai po redu. Nisam ga mnogo zapitkivao, odmah mi je bilo jasno. Zena iz Isana, najnerazvijenijeg dela zemlje, bivsa bar girl sa jednim ili vise dece koja njega muze za novce, a i njemu to odgovara. Lepo obome.

Edited by noskich

Ako želite da radite u tajlandskim preduzećima, sa Tajcima kao gazdama. Pripremite se na gubljenje živaca, nepoštovanje. Pripremite se za njihovu pasivno-agresivnu stranu, "tradicionalnost", malograđanstvo.

Pripremite se na neefikasne i neproduktivne ljude. Kao i birokratiju ( meni je ok ).

Dakle ako imate sreću da se zaposlite kod stranca ( faranga) što nemate, onda vam ostaje da se penzionišete i dođete da živite ovde na Non-imm type O vizi ( uslov 40 000 THB mesečno primanja ) da budete Digital nomad ili english teacher ( professor, teacher ) što je lepo ako zaista volite. Pripremite se na odvratan expat comjuniti- Na užasne strance i još gore turiste ( meni ne smetaju ali večina se samo druži međusobno )

Ako želite da radite u tajlandskim preduzećima, sa Tajcima kao gazdama. Pripremite se na gubljenje živaca, nepoštovanje. Pripremite se za njihovu pasivno-agresivnu stranu, "tradicionalnost", malograđanstvo.

Pripremite se na neefikasne i neproduktivne ljude. Kao i birokratiju ( meni je ok ).

Dakle ako imate sreću da se zaposlite kod stranca ( faranga) što nemate, onda vam ostaje da se penzionišete i dođete da živite ovde na Non-imm type O vizi ( uslov 40 000 THB mesečno primanja ) da budete Digital nomad ili english teacher ( professor, teacher ) što je lepo ako zaista volite. Pripremite se na odvratan expat comjuniti- Na užasne strance i još gore turiste ( meni ne smetaju ali večina se samo druži međusobno )

Pa nisu to jedine opcije. Sta sa nama partnerima Thai drzavljana? Ima nas, i dosta ima svoj mali porodicni biznis. A ima i strucnjaka koji rade za multinacionalke, doduse manje nego partnera.

A za ekspate, pa opet imas mesano meso. Najveci krs su seks turisti, ali ima svakakvih, obicni penzosi, bekpekeri avanturisti koji ostanu par godina. Najveci broj `ekspata` su ustvari gastrabajteri iz Laosa, Kambodze, Mjanmara. Mislim da previse generalizujes.  

Vi koji imate partnera/ku thai nacionalnosti, za vas ne znam šta pametno da kažem. ( nešto što bi bilo u skladu sa pravilima ovog bloga ) Uložiti u biznis, u Tajlandu je ravno samoubistvu. Nisam još upoznao vlasnike dobrih start-up firmi, koje nisu uložile godine i godine ( decenije ) ulaganja, istraživanja i tek onda da se poziciraju na tržištu. Sve je isto pod znakom pitanja, jer ako si ušao na tržištem sa poslovnim partnerom ( kao što neka zanimanja moraju) a jako je malo onih koji su sami uspeli, ( mislim da nema niko)

U mojoj thai firmi je jednostavno tako kako sam gore napisao, ništa nisam izmislio i to će ti svako isto reći koji radi ovde ( nije penzioner ni digital nomad, njih ne računam)

=Pa nije istina da su najviše expata iz laosa ( čuj...gluposti) mjanmara i kambodže...verovatno sam te loše razumeo. Uslov za vizu gastarbatersku je 40 000 THB mesečno. Singapurci da, oni dolaze ovde da žive, Evropljani, Rusi, Amerikanci, Australijanci...oko 3 miliona ( zapadnjaka :) da ne kažem belaca ) živi tj ekspatuje u Tajlandu.. Malo imaš iskrivljenu sliku o tajlandu. To je uticaj tvoje partnerke/partnera. Tajci jako imaju problema sa realnošču, totalno su odsečeni od dešavanja u drugim krugovima ( što i razumem, kod introvertnih kultura je jednostavno tako, sebe gledaj pa onda druge ) Meni je bilo jako teško da se sporazumem sa kolegama oko toga da tražim novu kuću ( townhouse) za 5000-7000 THB oni su me kumili i ubeđivali da to ne postoji, da nema šanse nikada da nađem, da preterujem. Ne da sam našao već je bilo toliko izbora da samo lokacija mi je bila bitna. Dakle ne kreću se van svojih nekih krugova, i verovatno i ta tvoj partner te ubeđuje u nešto što on je umislio da je tako. Kao još jedan moj sugrađanin koji mi je rekao da ga je njegova supruga Tajka ubedila da ako ne živiš u Gated community ( što je neka snob verzija, USA pregrađa) tajland je opasan. Što nema veze sa mozgom, nego ona eto da se pokaže kako joj dobro ide. Naravno ako si internet nomad, za vas je supeeer, zaista super.

Moja drugarica radi za multinacionalnu kompaniju ( EU ) u Somalilendu. Ne razumem smisao uvođenja multinacionalkih u priču? kao da će se to pružiti  na priliku svakome, bez znanja, stručnosti, zvanja ? to je tako mali procenat da je zanemarljiv

Ima ovde tema o reci ekspat pod delom za jezike. Pod njom podrazumevam ljude koji zive van mesta porekla bez obzira na razlog boravka i poreklo. Na Tajlandu ima dva do tri miliona gastrabajtera trbuhom za hlebom iz okolnih zemalja, prevashodno Laos zbog jezika, a onda Kambodza i Mjanmar. To su procene, a koliko ih stvarno ima to niko ne zna. Sto na crno-ostali nakon isteka vize, sto na sivo-muljaju dozvole sa korumpiranim birokratama, sto na belo. Cak neki tvrde da samo iz Mjanmara ima dva miliona kada se uracunaju izbeglice koje prelaze ilegalno. Mozes ih videti dosta na gradilistima ili u vecim restoranima. To su oni koji samo ciste stolove, ne mozes hranu od njih da porucis. Obicno im obezbede skromnu hranu i smestaj pa rade za crkavicu.

Kada kazem porodicni mali biznis onda bas to i mislim, uglavnom su to restorancici, prodavnice, manji hosteli, kafici i slicno. Ne govorim o velikim firmama.

Ubedjivali su te da to ne postoji jer si ti farang i tebi ne prilici da zivis u prosecnom ili ispodprosecnom smestaju. Ako tako zivis onda si farang ki nok, white trash seks turista ili si stipsa. Tako razmisljaju. Za tebe je minimum gated community kao i za visu srednju klasu.

Edited by noskich

da, slažem se sa tobom..

prema francuskom konzulatu u Chiang mai provinciji živi 15 000 francuza, ogranizuju im i glasanje, u mom soiju..ulici...koja je kako ti kažeš za white trash :) živi pola stranaca.

Mislim da su cene nekretnina  Tajlandu nepravedno visoke. smatram da moj soi i soi iznad koji je gejted komjuniti nema nikakve razlike, lokacija ista, zašto moram da plačam za nešto 15 000 THB kada mogu 6000? zasto da ne živim sa komšijama iz drugih slojeva? pa ti ljudi mi više pomognu i bolji su kao osobe nego ovi iz viših. Uopšte se ne osečam manje vredno što živim sa običnim svetom niti je opasno živeti.

Ekspatrija po meni, ne znam šta ste vi diskutovali, je osoba iz zapadnih zemalja koja ide da živi u tropske zemlje ( havaji, tajland, ekvador..) imigrant si ti, koji si imigrirao iz srbije u Australiju...ili burmejac koji je došao da rmbači po tajlandu za svoju porodicu.

Na kazem to ja, vec tako Tajlandjani razmisljaju. To nije moj stav.

Cenu dize potraznja sa strane i spekulativno investiranje iznutra. Da jos nisu ogranicili kupovinu zemlje koliko toliko tek bi cena bila visoka. Moze i sad da se nadje jeftinih stanova ko nije probirljiv. Bas sam pre mesec dana pomenuo na ovoj temi garsonjeru koju sam gledao za 11 hiljada dolara. Da sam solo mogao bih u njoj da zivim bez problema. 

E pa bas to i tvrdim, da je takvo shvatanje termina ekspat i imigrant rasisticko. Ali o tome kao sto rekoh se moze raspravljati na posebnoj temi.

Za mene su svi ekspati. 

A po tebi ja sam imigrant u Australiji, iako mi je ona trajno prebivaliste sedam godina i u kojoj sam drzavljanin, a kada odem na Tajland bicu ekspat?  ::crazy:

Osecam se kao ekspat samo tamo gde ne planiram da ostajem do na neodredjeno vreme, ali kao sto rekoh ako te zanima diskusija o tome da se prebacimo na temu tamo.

Edited by noskich

@StefanDylan, pa nisu expati iskljucivo zapadanjaci koji zive u tropskim zemljama, gvirni malo na temu Exapt.

Ko su radni expati na Tajlandu - fizicki radnici iz okolnih zemalja, English teacher-i, i strucnjaci koji rade u internacionalnim kompanijama (zanemarljiv broj). Dobro, tu si farangs cije su partnerke Tajlandjanke, ali  da li su oni uopste expati, s obzirom da mnogi od njih zive decenijama na Tajlandu, i planiraju da tu ostanu?!

Inace, vecina zapadnih expata su u stvari muskarci ozenjeni Tajlandjankama ili u vezi sa Tajlandjankom, bez obzira da li penzioneri, ili vlasnici restorana.kafica, i sl. Jako malo expata dolazi na Tajland sa svojim porodicama. Izuzetak su Rusi, kojih ima dosta u gradu u kome zivim, zajednica im je jako zatvorena, i druze se iskljucivo izmedju sebe. 

Takvih Rusa koji su ko zna kako zaradili dosta novca pa pobegli iz Rusije ima svuda. Posto si zivela u Dubaiju sigurno znas dosta o njima tamo. Jos jedna popularna destinacija za njih je London.

@StefanDylan, pa nisu expati iskljucivo zapadanjaci koji zive u tropskim zemljama, gvirni malo na temu Exapt.

Ko su radni expati na Tajlandu - fizicki radnici iz okolnih zemalja, English teacher-i, i strucnjaci koji rade u internacionalnim kompanijama (zanemarljiv broj). Dobro, tu si farangs cije su partnerke Tajlandjanke, ali  da li su oni uopste expati, s obzirom da mnogi od njih zive decenijama na Tajlandu, i planiraju da tu ostanu?!

Inace, vecina zapadnih expata su u stvari muskarci ozenjeni Tajlandjankama ili u vezi sa Tajlandjankom, bez obzira da li penzioneri, ili vlasnici restorana.kafica, i sl. Jako malo expata dolazi na Tajland sa svojim porodicama. Izuzetak su Rusi, kojih ima dosta u gradu u kome zivim, zajednica im je jako zatvorena, i druze se iskljucivo izmedju sebe. 

Draga Eva, moraću da te demantujem, zanimljivo da su žene najveće autošovinistkinje.

U gradu gde ja živim, najviše brakova je između Tajlanđana i strankinja!!! Čitaj strankinja, najpoznatija farangica ( ako to mogu da kažem ) ima farmu Spiruline, najpoznatiju na severu. naš ( moje porodice, koja se gle čuda preselila za tajland) prijatelj ima verencu Engleskinju ( ili je iz Škotske, ne znam sada ) mnogo više takvih slučajeva mogu da ti nabrojim. Na žalost, brakovi su retki i mnogi se završe jako brzo ( posle pet godina, mislim na Muškarcastranca i ženu tajku ). Postoje dva braka Srba sa Tajlandjankama, ovde gde živim, ali ja mogu da ti potpišem da su to brakovi iz ljubavi i nisu se upoznali na teritoriji Tajlanda ili Srbije već negde van. I ja mislim da su ta dva Srba zaljubljena u svoje supruge i obrnuto, ne izgledaju mi kao sexpati, a sama činjenica da se nisu upoznali na teritoriji Tajlanda, govori o tome.E sada, ovo za sexpate što si pisala je istina, ali to se ne završi sa brakom ( mahom) večina njih su na penzionerskim vizama, 

Što se tiće brakova, mislim da postoje brakovi iz ljubavi, Ne bih ja sve Tajlanđanke ( i tajce ) nazvao da su to sve interesi. Realno, ovo je zemlja sa večinskim ženskim stanovništvom ( hormoni u vodi, zagađenje pitke vode, ovde je jako veliki problem o kome niko ne želi da priča ) Takođe je uočljiva LGT populacija. Dakle jadne žene ili ostaju same, kao što je večina mojih kolegenica i šefica u mojoj "firmi"(instituciji) ili eto traže što pre da zasnuju bilo kakav brak. A bogami, neke isključivo preferiraju strance ( ali ni srpskinje nisu šta bolje u ovoj podeli) A ni je pravo da vam kažem nisam bolji...  :ang:  "Udadoh se" za strankinju.....Za digitalnoh nomada! :) 

Za Ruse što si rekla je istina....totalna istina..bravo i ja sam to primetio...zaista ne znam zašto je to tako. Baš pratim objave na njihovim grupama i zaista su zatvoreni, zbog čega ja zaista ne znam... Ja ruse nikada nisam mrzeo..imam stvarno dobre prijatelje iz rusije, ali ovo ovde na Tajlandu je takoo creepy i toliko ih ima..Ja zaista ne znam odakle im novaca??? Gledao sam čime se bave, jedan deo su nomadi ali jedan deo je direktno zapošlen. postoji koji su u vezama sa Tajkama...više tajcima!!! ali večina je kao što ti kažeš došla porodično.

Zaista mislim da Mjanmarci, Laožani, Kambodjani, nisu Expati.

Ovu tvrdnju temeljim u tome, ako Francuz ode u Sloveniju da radi i zivi, Poljak u Španiju, Litvanac u Holadniju. Ti ljudi nisu expati, 

jer su u okviru slobodne zone zapošljenja EU trga, 

tako i Tajci koji idu u Mjanmar i laos i ostale zemlje članice ASEANA, ( kao nešto slično EU , a zapravo nije, jer Tajska koči integracije stopostotne, ali nije bitno sada to je druga tema ) 

Ja sebe smatram imigrantom jer sam otišao iz Srbije za boljim životom, preselio sa porodicom.

Mene lokalno stanovništvo nikada neće gledati kao imigranta, niti će me pravni sistem Kraljevine Tajland prepoznati kao imigranta, prema odredbama zakona o imigraciji.

E sada, drugo su zemlje kao Australija, Kanada, USA, koje imaju imigracione zakone. Dakle ti Noskiću nisi expat u Australiji, mada možeš da se smatraš i tako osečaš. Možda si resident ali da imaš državljanstvo nakon 8 godina provedenih tamo ( nešto se sečam da si pisao kako si 2007 otišao tamo ne?) čak i da dobiješ državljanstvo, mislim da ako ćeš više od 5 godina boraviti van australije, mislim da ti ga oduzimaju, nisam siguran sada, ali ovo nisam znao da si državljanin Australije? i zaista se smatraš Australijancem??? Ja bih pre rekao da si ti imigrant. Expat je onaj ko ide iz bogatije u bogatiju ili siromašniju. Meksikanac je imigrant a Kanadjanin je expat, a oba idu u USA da rade! Legalno je Kanadjanima daleko lakše jer imaju taj sporazum sa USA,

Naravno svako ima pravo da se osečaa onako kako želi