Posted May 10, 2012 Ja idem stopom ko sav normalan svet... Slobo javi mi kad da te cekam kod rampe na Basaidskom putu Znas da ti i ja nismo odavno stopirali ;-) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2012 Hadzizila da se javi! ide se u petak. prethodnica. Bjuti njegovijem kolima japanskijem i mojem kolim franciskijem! Kod mene su sutasa, mala ala i najteza evropska glava. Eventulano moze jedna mala osoba, sitna dusa da s uglavi Hadzizila, ne zaboravite vrecu! mis'im ne za glavu al nema tog smajlija Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 12, 2012 Ja imam vrecu viska pa ako nekom treba javite na vreme da je ponesem. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 12, 2012 Ja još uvek nemam vreću, pa ako bih mogla da se poslužim tvojom? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 13, 2012 Tvoja je... samo kad dodjes u kamp trazi najglasniju od sve dece... ta sam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 13, 2012 hehe, ne brini, znam ja ko si ti, pokazao mi je Lazar )) nisam ni ja nešto tiša, uklopićemo se hvala ti! You saved me Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 13, 2012 Без вреће се и може, ал' без ракије никако. Дакле, памет у главу и свако по кило у ранац. Код искусних мераклија сузе не пале. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 15, 2012 A, je l mora neka posebna rakija il vrsi pos'o svaka koja pravi dobar venac? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 15, 2012 Samo da nije sa Željina, sve ostalo može. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 15, 2012 Ma bre, domaca radza kojagod dobro je dosla za poboljsanje opsteg stanja ,a bogami i cirkulacije ...treba prenociti u tim kineskim vrecama koje bas ne obecavaju toplo Za iskusne meraklije nema brinem Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 15, 2012 Zdravo svima! jel ide neko kolima iz bg-a,da ima jedno mesto free? i zna li se kakav je uspon ?jel već neko bio? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 16, 2012 Kad smo već kod Despotovca i Strmostena: http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/323930/Starica-umrla-od-ujeda-zmije-sarke Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 16, 2012 Za radzu-dogovreno Helen- treba da bude mesta kod mene, al ja bih isla u petak, pa ako to odgovara- javi. Spavac- pa, jbt., na svakoj planini ima zmija...samo ne treba poneti protivotrov i ne preterivati sa alkoholom, da bi pomenuti mogao da deluje, u nedajboze situaciji Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 16, 2012 За змије - понесите добру обућу и док будемо пели ноћу будите у дугачким панталонама. Приде, ако видите змију - не џарајте је Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 16, 2012 Zar ne beše ono da zmije beže od buke i ljudi? Valjda ćemo ih oterati Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 16, 2012 Ја не смем - Чи ме је упозорио да се понашам фино. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 16, 2012 За све оне који иду први пут, мали туторијал и објашњења. Ноћно планинарење – шта треба знати Пошто су ноћна планинарења постала традиционална, а све више је нових људи са нама, ево неколико ствари које морате знати ако идете први пут: Обавезно понесите врећу за спавање. Гледајте да буде нека добра, тј. топла, јер иако се иде у мају и дан може бити топао – на планини су углавном ноћи хладне. Подлошка или подлога за врећу је обавезна и у недостатку боље, купите подлогу за плажу од сунђерасто-гумираног материјала за 200-300 дин. Пошто је мај, а ми не знамо да гледамо у пасуљ, зечју шапу или кристалну куглу већ користимо благодети интернета који је допринео нула у временској прогнози, тј. можемо се поуздати само у тродневну анализу, то значи да у мају итекако може да падне и киша. Ово даље значи да, ако сте у могућности, понесите двослојни шатор. Киша са собом повлачи и други тип одеће и обуће па мислите о томе. Батеријска лампа је обавезна – ноћни услови су у питању. Такође је добра да се не спотакнете о канап и кочић неког шатора и када идете ноћу у клоњу. Иако ће маса овога бити речено пред успон знајте да не треба журити за првим у маси (Ацкета) већ наћи свој темпо и ходати лагано и опрезно. Нека од правила понашања: Музика са мобилних телефона и сличних направа је забрањена. У природу идемо да се одморимо и уживамо. Дискаћ није укључен у овај вид забаве. Гитара је увек пожељна. Иако је екипа раздрагана и опуштена, те се попије и поједе, то није циљ планинарења. Свако је одговоран сам за себе и дужан је да се уљудно понаша према другима. Ипак смо сви другари. Другарство даље значи да треба помоћи човеку у невољи, а дешавало се да неком се поломи/покисне шатор, заборави врећу, храну итд. Ђубре не сме остати иза нас! То није ствар екологије нити помодарства већ лепог васпитања. Ко год може нека понесе кесу за своје ђубре и то ћемо све при повратку однети на пописно место. Ватра јесте занимљива и Прометеј би се сложио да га не боли стомак, али пазите шта радите, поготову да шаторе ставите на безбедно место од исте јер пластика уме да се топи. Својевремено сам писао о камповању и опреми за камповање па можда и то некоме помогне ко је неискусан. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 16, 2012 Buka koju diže 50-100 ljudi koji zajedno hodaju kroz šumu dovoljna je ne samo da rastera zmije, nego i sve drugo što živi u krugu od pet kilometara Otprilike kao kad tamburiks zapeva. Osim toga, uvek nekoliko ljudi ide na početku kolone i proverava kuda može da se prođe i da li je put prohodan. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 16, 2012 btw, ako neko planira da krene iz ns (ili čak bg) u petak popodne-predveče, i ima dva mesta, nek viče... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 17, 2012 Пошто је мај, а ми не знамо да гледамо у пасуљ, зечју шапу или кристалну куглу већ користимо благодети интернета који је допринео нула у временској прогнози, тј. можемо се поуздати само у тродневну анализу, то значи да у мају итекако може да падне и киша. Na ovo moram da odreagujem, jace je od mene Internet jeste doprineo, ali samo time sto sad mozes da bacis oko na prognozu u 3 klika i sto imas dostupne sve moguce mape, radare, satelite i ostala cuda. A razvoju prognoze vremena su doprineli, izmedju ostalog, mocni racunari, napredak u razumevanju atmosferskih pojava, razvoj matematickih modela za prognozu vremena i sl. Prognoze nisu savrsene, ali, su ipak sa vremenom sve bolje i bolje. Pocnite da pratite vec od danas, pa sa nadajte dobrom vremenu Analiza, u meteoroloskom smislu, podrazumeva samo trenutno stanje vremena. Sve sto je unapred, jeste prognoza Buka koju diže 50-100 ljudi koji zajedno hodaju kroz šumu dovoljna je ne samo da rastera zmije, nego i sve drugo što živi u krugu od pet kilometara Bukom cete rasterati vecinu zivotinja, ali ne i zmije. Njih cete pre rasterati stvaranjem vibracija dok hodate, na sta su one osetljive. Tako da, marsirajte Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 17, 2012 Ja se povlacim iz diskusije jer vidim da ima dosta pametnih ljudi. Bjuti je moj bog, njemu se molim a dragance ... kakvo ce vreme biti? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 17, 2012 Слушајући метерологе сами кажу да се са извесном дозом сигурности може рећи како ће врем бити до 3 дана Кико :* Време, да не урекнемо, нећемо давати прогнозе за сада Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 17, 2012 Ja se povlacim iz diskusije jer vidim da ima dosta pametnih ljudi. Bjuti je moj bog, njemu se molim a dragance ... kakvo ce vreme biti? Meteorologija mi je struka, pa mi neke stvari bodu oci, ne zamerite Cilj mi je da i ljudima van struke objasnim kako to funckionise sa prognozom vremena. A to o zmijama, to sam samo sam gledao emisije na Diskaveriju. I Memedovica na RTSu Praticu prognozu ovih dana, koliko mi slobodno vreme dozvoli, pa cu da se javljam povremeno. U svakom slucaju, ne zaboravi da se pomolis Bjutiju i nemoj slucajno da si mu pevao dodole Слушајући метерологе сами кажу да се са извесном дозом сигурности може рећи како ће врем бити до 3 дана Tacno, uvazava se! Ja sam hteo samo da kazem da se ne kaze trodnevna analiza, vec trodnevna prognoza Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 18, 2012 Шија == врат Елем, време иде набоље ал' дугорочна прогноза каже да мож бит свашта. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites